Το σωστό να λέγεται…

…και προπάντων να δημοσιεύεται! Πριν λίγο καιρό «ανέβασα» ένα κριτικό κείμενο του Θ. Τζιούμπα (ΕΔΩ) με αφορμή το Gay Pride. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον αρθρογράφο σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Η διοργάνωση φυσικά της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη προχωράει με τα γνωστά θεαματικά («αγκάλιασμα» από το Δήμο Θεσσαλονίκης και …τους χορηγούς βεβαίως-βεβαίως, κατάρες από τον Άνθιμο και ολονυχτίες στην εκκλησία για να «ξορκιστεί το κακό», κλπ). Τη σούπα δείχνει να τη χαλάει (επιτέλους) μια οργάνωση ομοφυλοφίλων που είναι εκ των συνδιοργανωτών της παρέλασης αναδεικνύοντας ως σημείο αντιπαράθεσης (πάλι, επιτέλους) τη χορηγία από το Αμερικάνικο Προξενείο, η οποία φυσικά έγινε ασμένως αποδεκτή από τον Μπουτάρη και τους λοιπούς συνδιοργανωτές. Γράφει, λοιπόν, σε ανακοίνωσή της η οργάνωση HOMOphonia, μεταξύ άλλων:

[…]Ποτέ δεν ξεχάσαμε τους αγώνες του λαού μας για το συλλογικό του δικαίωμα στην εθνική του ανεξαρτησία και την βίαιη καταπάτηση από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υλοποιούσαν την πολιτική των κυβερνήσεων τους και μία εκ των οποίων ήταν και οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υπεύθυνοι και σήμερα για τις διώξεις και τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαιτίας των πολιτικών τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της συμμετοχής και παρουσίας του Αμερικανού Προξένου και για τους λόγους που εκφράζουμε παραπάνω, ως συλλογικότητα δηλώσαμε την αντίθεση μας. Στην τελευταία συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 5/6/2015 παρουσία και εκπροσώπου της Διοίκησης του Δήμου, όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα, η συνδιοργανώτρια συλλογικότητα ” ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride” μας ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία δική της, εξασφαλίστηκε η χορηγία κάποιου ποσού από το Προξενείο των ΗΠΑ και για αυτόν τον λόγο πρέπει ο λογότυπος του να συμπεριληφθεί στην αφίσα της διοργάνωσης και που βέβαια αυτοί συμφωνούσαν.

Ως HOMOphoniaThessalonikiPride επίσης συνδιοργανωτές, αντιδράσαμε με αυτήν την εξέλιξη και ζητήσαμε από τον Δήμο να μην δεχτεί την χορηγία αυτή. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, ο Δήμος δέχτηκε την χορηγία αλλά και την ανάρτηση του λογότυπου του Προξενείου των ΗΠΑ στην αφίσα της διοργάνωσης. […] (Όλη η ανακοίνωση της οργάνωσης ΕΔΩ).

Οι ενστάσεις όσων πιστεύουμε ότι οι «παρελάσεις της διαφορετικότητας» δεν είναι τίποτε άλλο, πια, παρά μια θεαματική μορφή ενσωμάτωσης στον «κόσμο του εμπορεύματος» ισχύουν στο ακέραιο. Όμως, δεν μπορούμε να μην επιδοκιμάσουμε αυτή την στοιχειακή πράξη αντίστασης εκ μέρους της HOMOphonia απέναντι στην πιο προκλητική μορφή εκφυλισμού της διοργάνωσης που είναι η συμμετοχή και η χρηματοδότηση της αμερικάνικης κυβέρνησης δια του τοπικού προξενείου. Ας ελπίσουμε ότι φίλες και φίλοι ομοφυλόφιλοι που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις θα αρχίσουν σταδιακά να αντιλαμβάνονται ότι δεν χρειάζεται η χορηγία από το Προξενείο για να «συναντήσεις» τη Μέκκα του ύστερου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, και την κυρίαρχη εμπορευματική λογική που αυτές προωθούν σε όλο τον κόσμο. Συμβαίνει και δια της πλαγίας οδού, σε όλους μας, όταν άθελά μας ενσωματώνουμε την κυρίαρχη αφήγηση της «πραγμάτωσης της επιθυμίας» και του «ατομικού δικαιώματος», έτσι όπως ακριβώς αυτά εργαλειοποιήθηκαν από τον ύστερο καπιταλισμό για να ενσωματώσουν τα απελευθερωτικά προτάγματα του παγκόσμιου ’68. Αλλά αυτό, βέβαια, αποτελεί ζήτημα των ίδιων και των κινημάτων στα οποία θεωρούν ότι συμμετέχουν…

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε