Κινητοποιήσεις Βάσκων πολιτικών κρατουμένων (αναδημοσίευση)

(Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Resistencias«: http://resistencias2005.blogspot.com/2010/01/blog-post.html )

 

Τα 742 άτομα που αποτελούν την ομάδα, άρχισαν να αρνούνται να βγουν από τα κελιά τους. Η Κολεκτίβα των Βάσκων Πολιτικών Κρατουμένων ξεκινά μια διαμαρτυρία στις ισπανικές και γαλλικές φυλακές

Η Κολεκτίβα των Βάσκων Πολιτικών Κρατουμένων ξεκίνησε την Δευτέρα τα λεγόμενα «τσαπέος» (εγκλεισμούς) στα πλαίσια ενός νέου αγώνα ενάντια στη σωφρονιστική πολιτική της ισπανικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Μια δυναμική που απαντήθηκε με μια νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της Κολεκτίβας τοποθετώντας την υπό τις διαταγές της ΕΤΑ, όπως και με σπέκουλα και φιλτραρισμένη πληροφόρηση στα μέσα επικοινωνίας.

Τα 742 άτομα που συγκροτούν την Κολεκτίβα των Βάσκων Πολιτικών Κρατουμένων (EPPK) ξεκινούν την διαμαρτυρία τους αρνούμενα να βγουν από τα κελιά τους. Στα πλαίσια της δυναμικής του αγώνα που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα για να καταγγελθεί η σωφρονιστική πολιτική της ισπανικής και της γαλλικής κυβέρνησης και για να αναγνωριστεί ο πολιτικός τους χαρακτήρας και να σταματήσουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, και αφού γνωστοποίησαν καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα τους λόγους του αγώνα τους, οι Βάσκοι πολιτικοί κρατούμενοι κλείστηκαν στα κελιά τους.

Σε ένα νέο μήνυμα που στάλθηκε στην Gara, το EPPK πληροφορεί για τον εγκλεισμό που πραγματοποιούν οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες. Επισημαίνει ότι μέσω αυτής της διαμαρτυρίας θέλουν να αναδείξουν ότι ένα σημαντικό μέρος των κρατουμένων που αποτελούν το EPPK βρίσκονται «απαχθέντες με σκληρό και ανελέητο τρόπο». Το κείμενο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των άρρωστων κρατουμένων, όπως και όσων έχουν εκτίσει πλήρως την ποινή τους ή όσων έχουν φτάσει στο σημείο που δικαιούνται υφ’ όρων απόλυση.

Ο εγκλεισμός που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ο οποίος στην πράξη σημαίνει ότι οι κρατούμενοι θα περάσουν μέρες ολόκληρες μέσα στα κελιά τους, επιφέρει βαριές επιπτώσεις σ’ αυτούς και τους συγγενείς τους.

Παρά το γεγονός ότι κάθε φυλακή, τόσο στο ισπανικό κράτος όσο και στο γαλλικό, διέπεται από διαφορετικό κανονισμό και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα θα διαφέρουν, μπορεί κανείς να προβλέψει ότι οι βάσκοι πολιτικοί κρατούμενοι δεν θα επικοινωνήσουν με κανέναν όσο διαρκεί αυτός ο εγκλεισμός.

Η απόφαση να μην εγκαταλείψουν το κελί τους θα τους κάνει να χάσουν την ευκαιρία να βγουν στο προαύλιο, όπως και να συμμετάσχουν στα εργαστήρια, εφόσον έχουν. Αυτό σημαίνει ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν επικοινωνία μεταξύ τους.

Η επαφή με τον έξω κόσμο επίσης θα σταματήσει. Οι κρατούμενοι θα χάσουν τις επισκέψεις και τις πρόσωπο με πρόσωπο επαφές, εάν αυτές συμπίπτουν με την περίοδο του εγκλεισμού, γιατί δεν θα μπορούν να μετακινηθούν στις καμπίνες για την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι κρατούμενοι που έχουν το δικαίωμα να τηλεφωνούν στους δικούς τους, θα χάσουν αυτά τα τηλεφωνήματα καθώς διαρκεί το «τσαπέο». Το ίδιο θα συμβεί και με την αλληλογραφία, καθώς οι κρατούμενοι δεν θα προσέλθουν στο φυλάκιο για να λάβουν ή να αποστείλουν τα γράμματά τους, ούτε για να πάρουν την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια των ημερών της διαμαρτυρίας.

Η διατροφή επίσης θα είναι άλλη μια πλευρά όπου θα φανούν οι επιπτώσεις στους κρατούμενους και τις κρατούμενες που συνήθως τρώνε στην τραπεζαρία. Παρότι θα ζητήσουν από τους φύλακες να τους φέρουν τα τρόφιμα στο κελί τους, όσο διαρκεί η διαμαρτυρία, πολλοί θα είναι αυτοί που θα πρέπει να τραφούν μόνο από τις προμήθειες που θα έχουν αγοράσει νωρίτερα από την καντίνα των φυλακών.

Στο στόχαστρο

Πέραν από αυτές τις βαριές επιπτώσεις, αυτό το είδος αγώνα σημαίνει ότι θα παραβιαστεί ο εσωτερικός κανονισμός της φυλακής, κάτι που στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα φέρει σχεδόν σίγουρα κάποιους ενάντια στους Βάσκους πολιτικούς κρατούμενους και θα επιφέρει κάποιες τιμωρίες.

Την περασμένη Δευτέρα, αυτή η εφημερίδα γνωστοποιούσε ότι η Κολεκτίβα των Βάσκων Πολιτικών Κρατουμένων (EPPK) ξεκινούσε μια δυναμική αγώνα ως απάντηση στις νέες κατασταλτικές πιέσεις που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες και που, σύμφωνα με την αντίληψή τους, έχουν ως πρόθεση να θέσουν όρους στο άνοιγμα ενός νέου πολιτικού κύκλου στην Χώρα των Βάσκων. Κατήγγειλαν τόσο τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και τις επιθέσεις που υφίστανται οι ίδιοι όσο και αυτές που υφίστανται οι συγγενείς και τα κοντινά τους πρόσωπα. Επίσης συμπεριλάμβαναν εκείνες που κατευθύνονται εναντίον των κινήσεων αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στους δρόμους της Χώρας των Βάσκων.

Η ανακοίνωση των κρατουμένων περιλάμβανε την είδηση ότι πέντε άτομα είχαν αποφασίσει να θέσουν εαυτόν εκτός της Κολεκτίβας.

Η έναρξη αυτής της νέας φάσης αγώνα στις φυλακές, γίνεται μετά από την 2α Ιανουαρίου, όταν οι δρόμοι του Μπιλμπάο έγιναν θέατρο μιας εκ των μεγαλυτέρων διαδηλώσεων των τελευταίων χρόνων, όπου 44.000 άτομα διεκδίκησαν ακριβώς να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανδρών και γυναικών κρατουμένων και ο επαναπατρισμός τους στη Χώρα των Βάσκων.

Διαστρεβλώνοντας την διαμαρτυρία

Για κάθε μέσο είναι εύκολο να συλλέξει μαρτυρίες για το ποια είναι η κατάσταση των ανδρών και γυναικών κρατουμένων και των συγγενών τους και να παρατηρήσει εάν υπάρχουν αντικειμενικά γεγονότα που επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τα λόγια τους. Παρόλα αυτά, η πλειονότητά τους – για να μην πούμε το σύνολό τους – επέλεξε να επικεντρωθεί στο ζήτημα των «αποβολών» και να διαστρεβλώσει τη διαμαρτυρία παρουσιάζοντάς την ως μια προσπάθεια της ΕΤΑ να επιδείξει ισχύ και συσπείρωση ή ως μια σφυγμομέτρηση στα πλαίσια της συζήτησης που διεξάγεται στις βάσεις της πατριωτικής αριστεράς.

Η Κολεκτίβα των Βάσκων Πολιτικών Κρατουμένων αποτελείται από εκατοντάδες άτομα, πολλά εκ των οποίων ούτε ανήκουν ούτε ανήκαν ποτέ στην ΕΤΑ, παρά φυλακίστηκαν επειδή συμμετείχαν σε άλλες οργανώσεις της πατριωτικής αριστεράς, για τη δουλειά τους σε διαφορετικά πεδία όπως η εφημερίδα «Egin» ή για τη συμμετοχή τους στην kale borroka (οι συγκρούσεις στους δρόμους) που επίσης τοποθετούνται εκτός της ένοπλης οργάνωσης. Ως εκ τούτου, το να αποδίδει τις αποφάσεις τους στην «ηγεσία της ΕΤΑ» προσθέτει άλλη μια μορφή ποινικοποίησης όσων ήδη βρίσκονται στη φυλακή, και υπακούει στο πολιτικό συμφέρον που τόσες φορές επανέλαβε τους τελευταίους μήνες ο υπουργός εσωτερικών της τοπικής βασκικής κυβέρνησης, Ροντόλφο Άρες, να αποστείλει ένα μήνυμα ότι «δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι, είναι δολοφόνοι». Σ’ αυτό συμβάλλουν και τίτλοι όπως «η ΕΤΑ απειλεί με απεργία πείνας των κρατουμένων της» ή «η ΕΤΑ προσπαθεί να κάνει να σωπάσουν οι κρατούμενοί της με την αποβολή πέντε διαφωνούντων».

Επιπλέον, τα μέσα δεν δίστασαν να αποδώσουν δεύτερες προθέσεις στην ανακοίνωση της έναρξης της διαμαρτυρίας. Το πιο κοινό ήταν να την εντάξουν στη συζήτηση της πατριωτικής αριστεράς. Αλλά μακριά από το να ακουστούν τα ίδια τα λόγια των κρατουμένων, επιλέγεται ως πηγή το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία των Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων.

Παρόλα αυτά, το μοίρασμα των χαρτιών θα πρέπει να ήταν κάπως χαοτικό και δεν έφτασαν σε όλους τα ίδια. Γιατί ενώ κάποια μέσα διαβεβαίωναν ότι ο αγώνας είναι «το φράγμα που η ΕΤΑ» θέλει να θέσει στη συζήτηση και ότι «η Κολεκτίβα παρεμβαίνει στη συζήτηση για το τέλος της βίας, παίρνοντας θέση με την σκληρή γραμμή», άλλοι, σε ανοικτή αντίφαση με τους προηγούμενους και αναφέροντας επίσης το Εσωτερικών, δεν διστάζουν να θέσουν τον τίτλο «οι κρατούμενοι ελπίζουν σε υποστήριξη της ΕΤΑ στις θέσεις του Οτέγκι».

Υπό παρατήρηση με το μικροσκόπιο

Το επόμενο βήμα του Υπουργείου ήταν να προσπαθήσει να εντείνει τις αντιθέσεις, ανακοινώνοντας ότι κρατούμενοι εκτός της Κολεκτίβας είχαν απολαύσει μέρες άδειας. Και, την επόμενη μέρα, μετέδωσε ότι γνώριζε το πλήρες πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιούσαν οι κρατούμενοι και το δημοσιοποίησε.

Η ιδέα ότι η συμπεριφορά του κάθε κρατούμενου θα μπαίνει στο μικροσκόπιο για την μετέπειτα δημόσια χρησιμοποίησή της σύμφωνα με τα κυβερνητικά συμφέροντα επίσης εξηγήθηκε επαρκώς. Η διεύθυνση κάθε φυλακής θα κάνει μια ποσοτική και ποιοτική αποτίμηση της συμμετοχής στις διαμαρτυρίες και το Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει ποιοι θα είναι μερικοί από τους επόμενους στόχους του: ο Αρνάλντο Οτέγκι και ο Ράφα Ντίες.

Δεν υπάρχει ανακωχή. Η σωφρονιστική πολιτική – το λέει η ισπανική κυβέρνηση – είναι μέρος του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και στα πλαίσιά του εφαρμόζεται.

Πηγή: http://www.gara.net/azkenak/01/176681/es/EPPK-inicia-protesta-encierro-general-celdas

Ετικέτες: , ,

Ένα Σχόλιο to “Κινητοποιήσεις Βάσκων πολιτικών κρατουμένων (αναδημοσίευση)”

  1. Redblogs.gr » Κινητοποιήσεις Βάσκων πολιτικών κρατουμένων (αναδημοσίευση) Says:

    […] Η Κολεκτίβα των Βάσκων Πολιτικών Κρατουμένων ξεκίνησε την Δευτέρα τα λεγόμενα «τσαπέος» (εγκλεισμούς) στα πλαίσια ενός νέου αγώνα ενάντια στη σωφρονιστική… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (1271 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: