Θύμα τοκογλυφίας των τραπεζών ακόμα και το Δημόσιο!

Ως γνωστόν το ημιχρεοκοπημένο Ελληνικό Δημόσιο προσφεύγει στο δανεισμό για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες και υποχρεώσεις του. Ο δανεισμός είναι είτε μακροπρόθεσμος (π.χ. με έκδοση 10ετών ομολόγων) είτε μεσοπρόθεσμος (π.χ. με έκδοση εντόκων γραμματίων διετούς διάρκειας) είτε βραχυπρόθεσμος (π.χ. έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας).
Σε όλες τις μορφές δανεισμού του δημοσίου τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δηλαδή τα ποσά που θα χρειαστεί να πληρώσουμε για τόκους αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, δεσμεύοντας ολοένα και περισσότερους πόρους από το εθνικό εισόδημα για αποπληρωμή των δανειστών του κράτους μας.
Εκεί, όμως, που το πράγμα έχει πια ξεφύγει τελείως είναι στα έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας με τα οποία το ελληνικό δημόσιο καλύπτει τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες του (πληρωμή μισθών, συντάξεων, κλπ). Μόλις χτες η κυβέρνηση προχώρησε σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για να αντλήσει 1,56 δις ευρώ. Οι αποδόσεις προσέγγισαν το 1,67% όταν σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Οκτώβριο ήταν 0,35% !! Αύξηση δηλαδή του κόστους δανεισμού κατά 377% μέσα σε τρεις μήνες!!! Και μάλιστα οι τόκοι αυτοί καταβλήθηκαν στους δανειστές μας προκαταβολικά!
Ποιοί ήταν αυτοί που μας δάνεισαν με τόσο αυξημένα επιτόκια; Στην πλειοψηφία τους «ελληνικές» τράπεζες. Ναι, τα ίδια ευαγή ιδρύματα τα οποία εισέπραξαν πέρυσι, από αυτό το ίδιο Δημόσιο που σήμερα δάνεισαν, 28 δις ευρώ για να τονώσουν δήθεν τη ρευστότητα της αγοράς σε συνθήκες κρίσης και με τα οποία τόνωσαν ως γνωστόν τους …ισολογισμούς τους!
Ανενδοίαστη τοκογλυφία ή προεξόφληση χρεοκοπίας του Δημοσίου εκ μέρους των τραπεζών; Μάλλον και τα δύο…

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

7 Σχόλια to “Θύμα τοκογλυφίας των τραπεζών ακόμα και το Δημόσιο!”

 1. Redblogs.gr » Θύμα τοκογλυφίας των τραπεζών ακόμα και το Δημόσιο! Says:

  […] Σε όλες τις μορφές δανεισμού του δημοσίου τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δηλαδή τα ποσά που θα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (251 λέξεις)] […]

 2. Θύμα τοκογλυφίας των τραπεζών ακόμα και το Δημόσιο! | No Style Says:

  […] Σε όλες τις μορφές δανεισμού του δημοσίου τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δηλαδή τα ποσά που θα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (251 λέξεις)] […]

 3. partizana Says:

  και πάνω που έλεγα ευτυχώς δεν έχω μπλέξει με τράπεζες!!!!Επειδή εγω δεν έχω πιστωτική και δάνεια, δεν σημαίνει ότι δεν χρωστάω στην ίδια τράπεζα, που προσωπικά αποφεύγω επιμελώς!!!!

 4. εξαποδω Says:

  @Παρτιζάνα
  Για τους τραπεζίτες ισχύει η αρχέγονη αρχή: Και τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας!!

 5. παρτιζανα Says:

  Πιστευω οτι αυτη η αρχη ισχυει για όλους, εκτός από εμας τους εργαζόμενους, οι οποίοι ακόμα αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι ΟΝΤΩΣ τα δικά μας είναι δικά μας αλλά και τα δικά σας είναι δικα μας, διότι ολα εμείς τα παράγουμε!!!!

 6. ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Says:

  Με επιμονή στο συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ), μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια.
  Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
  Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2002:
  μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
  Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!

  http://enieopsifodeltio.wordpress.com
  http://apps.facebook.com/causes/61685
  http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html
  http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm
  http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html
  http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html

 7. Ξεφτίλα! | Condensation Cube Says:

  […] των τραπεζών; Μάλλον και τα δύο… (απόσπασμα από Θύμα τοκογλυφίας των τραπεζών ακόμα και το Δημόσιο! στο blog […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: