Τα τούβλα και το …μνημονιακό «τούβλο»

Ο «κ.» Κώνστας θεωρείται δικαίως εκ των κορυφαίων παπαγάλων των μνημονιακών πολιτικών στη χώρα. Σε σημερινό του άρθρο, με τον εύγλωττο τίτλο «H Ελλάδα της μικροϊδιοκτησίας, τελειώνει» (πατήστε στον τίτλο για ανάγνωση), πανηγυρίζει για τον θάνατο της μικρής ιδιοκτησίας στον τομέα των ακινήτων και την επελαύνουσα συγκεντροποίησή της σε χέρια μεγάλων επενδυτικών εταιρειών και ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Ο λόγος της ικανοποίησής του είναι προφανώς ότι επιτέλους ο εκσυγχρονισμός έρχεται και θα γίνουμε κι εμείς Ευρώπη, όπου ακίνητα κατέχουν μόνο οι εταιρείες ακινήτων και οι πλούσιοι και συνάμα, ότι σε συνθήκες κρίσης:

[…]Το καλό νέο αυτής της ιστορίας είναι ότι επιτέλους τα κεφάλαια των ελλήνων θα απελευθερωθούν. Θα πάψουν να «είναι θαμμένα στα τούβλα» και η ρευστότητα που θα αποκτήσουν μπορεί να αξιοποιηθεί για πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις.[…]

Το «μνημονιακό τούβλο», λοιπόν, χρησιμοποιεί ένα πόρισμα της κλασικής πολιτικής οικονομίας για τη λειτουργία των τούβλων (ακινήτων), μόνο που προχωράει σε μια, επίσης κλασική, λογική λαθροχειρία: καμώνεται ότι αγνοεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα κεφάλαια των Ελλήνων (με κεφαλαίο έψιλον, τούβλο) «απελευθερώνονται». «Ξεχνάει» να σημειώσει ότι, στην περίπτωσή μας, τα κεφάλαια που αποδεσμεύονται πάνε είτε κατευθείαν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων δανείων στις Τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους ούσες χρεωκοπημένες τα επιστρέφουν στους ξένους δανειστές τους (Τ.Χ.Σ.), είτε στην αποπληρωμή οφειλών στο Κράτος (συνήθως λόγω της μνημονιακής δυσβάσταχτης φορολογίας), το οποίο ομοίως χρεωκοπημένο τα επιστρέφει στους διεθνείς δανειστές του!!!
Δηλαδή, απατεωνάκο, τα κεφάλαια που αποδεσμεύονται πάνε εν τέλει κατευθείαν στους αποικιοκράτες δανειστές μας και όχι φυσικά σε παραγωγικές επενδύσεις!!

Υπομονή, όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα, λεβεντάκο μου και τότε θα σε δω πού θα τρέχεις…

Advertisements

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: