O Γενικός Γραμματέας, η δραχμαυταπάτη και …Stultifera Navis*

* Το Πλοίο των Τρελών (1494) ή Das Narrenschiff  γερμανιστί: Διάσημη σάτιρα του Γερμανού Θεολόγου Σεμπάστιαν Μπράντ (Sebastian Brant) που συνοδεύεται από το ομώνυμο χαρακτικό του Άλμπρεχτ Ντύρερ (Albrecht Dürer). Απετέλεσε ουσιαστικά το πρώτο τυπογραφημένο μπέστ σέλλερ στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και πρόκειται για μια σπαρταριστή αλληγορία της ανθρωπότητας, λίγο πριν την Αναγέννηση, που πλέει ακαθοδήγητη στο πουθενά και οι ανθρώπινοι τύποι-επιβάτες «βρίσκονται στον κόσμο τους», κατά το κοινόν…

carnival-1b

 

Ας αφήσουμε, λοιπόν, την ιστορία της τέχνης και ας πάμε στα καθ’ ημάς. Ο παλιός είναι αλλιώς ακόμα και αν είναι χαμένος για χρόνια μέσα στους δαιδάλους της κομματικής γραφειοκρατίας. Ή ακριβώς γι αυτό, βλέπει με οξυδέρκεια τις κακοτοπιές και ξέρει πόσο απροετοίμαστος (καλύτερα, απροπαράσκευος) είναι να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο κατακλυσμιαίο γεγονός. Απόσπασμα από συνέντευξη στον Real FM, στις 4/7, του νέου Γ. Γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα, όπως παρουσιάστηκε ΕΔΩ :

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣΌχι, δεν πιστεύουμε αυτό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φυσικά με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δηλαδή, χρειάζεται μια κυβέρνηση, μια εξουσία, η οποία να έχει και να πάρει στα χέρια της κάποια εργαλεία. Για παράδειγμα,άμα αφήσεις άθικτους τους μονοπωλιακούς ομίλους, αυτούς που έχουν τη μεγάλη κερδοφορία κι αυτούς που είναι κλάδοι κι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία τής χώρας, δεν θα ’χεις αυτό το απαραίτητο εργαλείο, ώστε να σχεδιάσεις την οικονομία σου, να κατανείμεις πόρους, να κατανείμεις εργατικό δυναμικό, να λύσεις προβλήματα δηλαδή ανάπτυξης, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Άρα, αυτά είναι δέσμη μέτρων, να το πω έτσι απλά, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για να μπορέσεις να κάνεις αυτά. Αν φύγεις και πας σ’ ένα άλλο νόμισμα, δραχμή ή όπως ονομαστεί, δεν λύνεις το πρόβλημα αυτό. Η έξοδος απ’ την ευρωζώνη δεν σου λύνει, αντίθετα μπορεί να χειροτερέψει και θα χειροτερέψει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά πολύ και το βιοτικό επίπεδο του λαού και το πρόβλημα της ανεργίας και βεβαίως θα είναι σε ισχύ όλ’ αυτά τα μέτρα που υπάρχουν. Αλλά, άρα, άμα αυτό το δεις ξεκομμένο δεν λύνεις κανένα πρόβλημα. Για να μη σας πω τώρα, ξέρετε κι εσείς βεβαίως ότι αυτά τη ζητήματα συζητιούνται όχι μόνο από υποτίθεται αριστερές ή προοδευτικές δυνάμεις, ή δεν ξέρω που βλέπουν μια άλλη προοπτική και λοιπά, τα ζητήματα της εξόδου απ’ το ευρώ συζητιούνται ακόμα και σε κύκλους τής αστικής τάξης, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Είναι πιθανά σενάρια· και ανάλογα τις εξελίξεις καθόλου δεν αποκλείεται και να ωθήσουν την Ελλάδα άλλες χώρες σε έξοδο απ’ το ευρώ, απ’ την ευρωζώνη.

Ακόμα πιο αναλυτικά από την κωδικοποιημένη γλώσσα του Γ.Γ. τα γράφει ο Γιώργος Ρακκάς στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Άρδην στο εκτενές κείμενο:

Ένας τρίτος δρόμος μεταξύ «ρεαλισμού» και δραχμαυταπάτης: παρατεταμένος αγώνας για απελευθέρωση.

 

Βέβαια, μαγικές λύσεις και ταχυδακτυλουργοί για την ανακούφιση και τον εφησυχασμό του πόπολου πάντα υπάρχουν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σαν αυτή που ζούμε όπου οι μεσσίες πάσης φύσεως έχουν πέραση:

Μια συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί γίνει στις μαζώξεις του…

 

Εν τέλει, δεν μπορώ να μην βρω  (ανίερες) ομοιότητες του πιο κάτω σκιτσογραφικού πονήματος του αγαπητού Νικόλα («Βίβα λα δραχμολουθιόν») με αυτό του γερο-Ντύρερ:

drahmolucion(πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση)

Advertisements

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: