«Ρωμιός με το συμπάθιο». Αφιερωμένο εξαιρετικά…

… σε όλους εκείνους κι εκείνες του τόπου μας, που ξερογλείφονται με τον Ερντογάν κι εκστασιάζονται με το νεο-οθωμανικό του όραμα για «συνεργασία των λαών» υπό τη φωτεινή σκέπη της Τουρκίας. Σε όλους τους αφελείς ή δόλιους, τους χαζοχαρούμενους ή βαλτούς που νομίζουν ότι η Τουρκία «εκδημοκρατίζεται» και δεν αποτελεί πια απειλή για τη χώρα μας και ιδιαίτερα στους καλλιτέχνες, διανοούμενους και τεχνοκράτες που ξελιγώνονται με την «ελληνοτουρκική φιλία», νομίζοντας ότι οι φιλίες μεταξύ των λαών στήνονται στα επιδοτούμενα πανηγυράκια, στις ταβέρνες και τα μπαράκια που μπεκροπίνουν και σαβουρώνουν με τους αντίστοιχούς τους ελίτες της Τουρκίας:

«Ρωμιός με το συμπάθιο», η προσβλητική για τους Έλληνες δήλωση Ερντογάν λίγο πριν τις εκλογές

Αίσθηση προκάλεσαν οι προσβλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ελληνική μειονότητα δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος και ο πρόεδρος της χώρας Αμντουλάχ Γκιουλ, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο NTV: «Πολλά βιβλία έχουν εκδοθεί για μένα και τον πρόεδρο. Μας έχουν αποδώσει διάφορους χαρακτηρισμούς στα βιβλία αυτά. Μας έχουν αποκαλέσει Εβραίους, Αρμένιους και, με το συμπάθιο, Ρωμιούς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη».
Η έκφραση «με το συμπάθιο» χρησιμοποιείται στην τουρκική όταν ο ομιλητής πρόκειται να πει  μια απρεπή λέξη, συνεπώς, η δήλωση Ενρτογάν ερμηνεύεται ότι ο ίδιος θεωρεί απρεπές τον χαρακτηρισμό ενός ατόμου ως «Ρωμιού» και μάλιστα τοποθετείται υπέρ αυτής της άποψης με δημόσια δήλωσή του.
Η δήλωση αυτή, σχολιάζουν αναλυτές, δεν έχει σοβαρή πολιτική διάσταση, διακρίνεται όμως η θρησκευτική προκατάληψη έναντι της ελληνικής μειονότητας που ζει στην Τουρκία.
Στελέχη της ελληνικής μειονότητας δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη σύνταξη ενός κειμένου διαμαρτυρίας το οποίο θα κοινοποιηθεί στις τουρκικές Αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

(Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231113266 )

Και για όσους δεν κατάλαβαν καλά από τον κομψευόμενο τρόπο που παρουσίασαν οι ΔΟΛιοι δημοσιογράφοι (in.gr) το συγκεκριμένο γεγονός, σημειώνουμε ότι για τον Σουλτάνο της Άγκυρας οι Ρωμιοί είναι κάτι σαν τα «σκατά» ή κάποια άλλη χυδαία και αηδιαστική λέξη που όταν την προφέρεις πρέπει να βάζεις και τη φράση «με το συμπάθιο» για να μην σε κακοχαρακτηρίσουν οι ακροατές σου που χρησιμοποιείς τέτοιες χυδαίες εκφράσεις!! Και μην αρχίσουν κάποιοι τις εξυπνάδες του τύπου «μα και στην Ελλάδα λέμε για τους Τούρκους διάφορα», διότι την έκφραση αυτή δεν την είπε ένα λαϊκός Τούρκος, σε κάποιο καφενείο της Σμύρνης ή της Άγκυρας, δέσμιος κάποιας λαϊκής προκατάληψης, οπότε κανένας δεν θα στενοχωριόταν ιδιαίτερα (αντίστοιχη θα μπορούσες ν’ ακούσεις και σε κάποιο ελληνικό καφενείο…). Την απαξιωτική φράση την είπε δημόσια ο επί τρεις συνεχόμενες θητείες πρωθυπουργός της χώρας, ο Ερντογάν! Ούτε αυτός, ούτε οι ελίτ της Τουρκίας που τον περιστοιχίζουν είναι δέσμιοι κάποιας προκατάληψης. Για όσους γνωρίζουν καλά το τουρκικό κατεστημένο, είτε κεμαλικό είτε θρησκευόμενο, αυτή είναι η πραγματική, κυνική, ρατσιστική άποψη που έχουν για τους Έλληνες και τις άλλες εθνότητες που ζούσαν κάποτε στη Μ. Ασία. Είναι η αντίληψη που από το 1908 ήδη, σχεδίασε και εκτέλεσε τα προγράμματα εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας. Για την τουρκική ελίτ, οι γκιαούρηδες «μιάσματα» και «σκατά» ήταν εδώ και ένα αιώνα, «μιάσματα» και «σκατά» παραμένουν. Οπότε ο Ερντογάν απλώς νιώθει αρκετά ισχυρός (και αλαζόνας) ώστε να εξωτερικεύει με ευκολία αυτά που οι τουρκικές ελίτ λένε και σκέφτονται αναμεταξύ τους. Και βέβαια δεν έχει κανένα πρόβλημα τώρα που επανεκλέχθηκε σαρωτικά, να ανακοινώνει την ίδια ώρα που ξεστομίζει τις ρατσιστικές του κορώνες και κοινό υπουργικό συμβούλιο με την «με το συμπάθιο» ελληνική κυβέρνηση (των γιουσουφακίων του ΓΑΠ)…

Advertisements

Ετικέτες: , ,

7 Σχόλια to “«Ρωμιός με το συμπάθιο». Αφιερωμένο εξαιρετικά…”

 1. Πόντος και Αριστερά Says:

  Eίναι σα να έλεγαν ο Παπούλιας (ή ακόμα και ο Πάγκαλος ή ο Καρατζαφέρης και πολλοί άλλοι αρβανίτες μας) : «Μας έχουν αποκαλέσει Εβραίους, Αρμένιους και, με το συμπάθιο, Αλβανούς».

  Με την Τουρκία μοιάζουμε πολύ!
  Δυστυχώς ή ευτυχώς

 2. εξαποδω Says:

  Σε τι μοιάζουμε ακριβώς; Κανένας έλληνας πολιτικός επιπέδου προέδρου, πρωθυπουργού ή αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο μαλάκας κι αν είναι, δεν έχει κάνει ποτέ μια τέτοια δήλωση. Τουλάχιστον, τα τελευταία 30 χρόνια που παρακολουθώ την πολιτική επικαιρότητα. Επιμένω και πάλι πως ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας, δεν είναι αρχηγός ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος ή μιας γκρούπας!

 3. Κωνσταντάς Μαυροκώστατσος Says:

  Προφανώς, το να είσαι Πόντιος δεν είναι αρκετή προστασία από το να είσαι και αριστερός (με το συμπάθειο). Αφού να σκεφτείς, αυτός ο τουρκόστροφος Πόντιος ακόμα να καταλάβει αν είναι δυστύχημα ή ευτύχημα που μοιάζει με τούρκο (με το συμπάθειο).
  -.

 4. εξαποδω Says:

  Προφανώς, ο φίλος Π&Α εννοεί πως πολλά μέλη της τουρκικής ελίτ είναι εκτουρκισθέντες ρωμιοί, αρμένιοι, άραβες, κούρδοι, κλπ.
  Όμως, δεν είναι εκεί το ζήτημα και δεν νομίζω ότι το παράδειγμα με του αρβανίτες είναι σωστό διότι εδώ έχουμε έκφραση κρατικού ρατσισμού σε ανώτατο επίπεδο, ενδεικτικό των διαθέσεων της κυβερνώσας ελίτ. Δεν είναι ζήτημα γενιτσαρισμού…
  Ούτε νομίζω ότι οι έλληνες αρβανίτες μπορούν να αντιστοιχηθούν με τους μηχανισμούς που διαμόρφωσαν ιστορικά τις τουρκικές ελίτ.

 5. Ζωνιανίτης Says:

  «τουρκόστροφος Πόντιος» και δυστυχώς αριστερός!!!!!

  ——————————————————————————————-

  Να μια εκπληκτική έκφραση του κ. Μαυροτσούκαλου από το Νότο της ευάνδρου Βαλκανικής Χερσονήσου

 6. εξαποδω Says:

  Να παρακαλέσω τους αγαπητούς σχολιαστές να μην αναλωθούμε σε δηκτικά σχόλια τοπικιστικού χαρακτήρα ή αναφοράς.
  Νομίζω ότι η αποστροφή του Ερντογάν έρχεται να επιβεβαιώσει τους Έλληνες και τους Τούρκους αριστερούς ιστορικούς που έχουν περιγράψει ερευνητικά τις απαρχές των γενοκτονιών στη Μέση Ανατολή από τους Νεότουρκους και τό ρατσιστικό υπόβαθρο της ιδεολογίας τους. Επιβεβαιώνονται και αυτοί που θεωρούν ότι ο Ερντογάν είναι η άλλη όψη (η μία είναι η κεμαλική) του ίδιου νομίσματος, παρά τον πιο «ανοιχτό» κι «ελκυστικό» τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται.

 7. Αγγελος Says:

  Παρόλο που δεν ξέρω τούρκικα, θα ήθελα να ξέρω ακριβώς πώς είπε ο Ερντογαν τη φράση που του αποδίδεται. Μήπως δηλαδή η λέξη για την οποία είπε «με το συμπάθειο» θεωρείται συμβατικά τόσο χυδαία, που να μην κάνει να εκφέρεται από στόματα ευπρεπών ανθρώπων.
  Να το πω αλλιώς:οι λέξεις ‘πέος’ και ‘ψ**ή’ σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράμα, το οποίο όλοι οι άντρες έχουμε και κανείς δεν ντρέπεται που το έχει. Η δεύτερη λέξη όμως θεωρείται συμβατικά τόσο χυδαία, που εγώ δεν νομίζω πως την έχω μεταχειριστεί πάνω από δυό-τρεις φορές στη ζωή μου, και ακόμα και να την παραθέσω ντράπηκα παραπάνω.
  Αν δηλαδή Ελληνας επίσημος έλεγε «με είπαν προδότη, τουρκόσπορο, και μετά συγχωρήσεως τσιφούτη», κρίνοντας ότι η λέξη ‘τσιφούτης’ είναι αφεαυτής (και όχι επειδή σημαίνει ‘Εβραίος’) ιδιαίτερα πρόστυχη, θα λέγαμε μήπως ότι είναι αντισημίτης;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: