Το καθοριστικό βήμα προς το ΔΝΤ

Πριν από ένα χρόνο και κάτι, μόλις είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση, έγραφα ότι βρισκόμασταν «Ένα βήμα πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» τονίζοντας ότι:

[…]Δεν χρειάζεται να είσαι μαέστρος εις την οικονομικήν για να ξέρεις ότι σε μια χώρα παροξυσμικά παρασιτική, η οποία έχει εξοβελίσει την παραγωγή στο περιθώριο και ζει με τον εξωτερικό δανεισμό και τα εμβάσματα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, η κρίση που πλησιάζει θα είναι και αυτή παροξυσμική. […]

Σήμερα, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή και την άνοδο των μαθητευόμενων νεο-γιάπηδων του ΓΑΠ και παρακολουθώντας τις (απελπισμένες) προσπάθειες των τελευταίων να αποφύγουν την χρεοκοπία, μου δημιουργείται η βεβαιότητα ότι δεν είμαστε απλά ένα βήμα πριν το ΔΝΤ αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρχουσών ελίτ έχουμε κάνει ήδη αυτό το βήμα!
Όταν η κατάρρευση ξορκίζεται με τις δοκιμασμένες συνταγές του παραπέρα ξεζουμίσματος των συνηθισμένων φορολογικών υποζυγίων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι δεν μπορούν να αποκρύψουν έσοδα, κλπ), με αύξηση των έμμεσων φόρων, πάγωμα των μισθών (ίσως και μείωση στα ανώτερα κλιμάκια) και μια σχεδόν σίγουρη αύξηση του ΦΠΑ, τότε το τέλος είναι γνωστό και προδιαγεγραμμένο. Ιδιαίτερα σε συνθήκες πρωτοφανούς παραγωγικής εκχέρσωσης με ταυτόχρονη κατάρρευση του αγροτικού και βιομηχανικού τομέα (μείωση της βιομηχανικής παραγωγής πάνω από 10% και των βιομηχανικών επενδύσεων κατά 40%), τότε η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων (άρα και της κατανάλωσης και της φορολογητέας ύλης) θα διευρύνει πολύ σύντομα σε ανυπολόγιστη έκταση την κατάρρευση της παραγωγής αλλά και των κρατικών εσόδων, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους (το οποίο υποτίθεται θα αντιμετωπίσουν τα νέα μέτρα) και σε ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας, άρα σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ιδιωτικών δαπανών, κλπ, κλπ, κλπ. Ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης και του εξωτερικού δανεισμού δεν πρόκειται ποτέ να σπάσει σε μια χώρα δομικά παρασιτική και επιπλέον νομισματικά δεμένη πισθάγκωνα στο ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι τα μέτρα που καλούνται να τον αντιμετωπίσουν θα σπρώξουν την οικονομία ακόμα πιο βαθιά σε μια υφεσιακή περιδίνηση. Άρα, μόνη λύση το …ΔΝΤ είτε με τη μορφή που το γνωρίζουμε είτε με τη μορφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τριάντα χρόνια ακραίου παρασιτισμού, παραγωγικής αποδιάρθρωσης και άνευ όρων παράδοσης στην ΕΟΚ και την Ε.Ε. από μεριάς των τυχοδιωκτικών αρχουσών ελίτ και του πολιτικού προσωπικού τους, θα έχουν το τέλος που τους αρμόζει.
Αν η δυσοίωνη εξέλιξη που προβλέπω πραγματοποιηθεί, εισερχόμαστε σε μια πρωτοφανή οικονομική, (πρώτιστα) κοινωνική αλλά και πολιτική κρίση. Η κυβέρνηση ΓΑΠ/ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζω πώς θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία μετά το καλοκαίρι. Τα ενδεχόμενα ραγδαίων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων θα είναι πια ολότελα ανοιχτά. Για την  κατεύθυνση και τη μορφή που θα έχουν οι εξελίξεις δεν γνωρίζω ούτε αισιόδοξος είμαι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ιδεολογική «εκχέρσωση» της τελευταίας δεκαετίας…

Καλή Χρονιά! 👿

Ετικέτες: , , , , ,

9 Σχόλια to “Το καθοριστικό βήμα προς το ΔΝΤ”

 1. εξαποδω Says:

  Η Γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είναι πρόθυμη να προβεί σε «άστοχες κινήσεις αλληλεγγύης», εννοώντας πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα:
  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1760595

  Ενώ οι ύαινες του ΔΝΤ δηλώνουν «πρόθυμες να βοηθήσουν» τη χώρα:
  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1760577

  Καταλαβαίνετε, πιστεύω!

 2. Redblogs.gr » Το καθοριστικό βήμα προς το ΔΝΤ Says:

  […] […]Δεν χρειάζεται να είσαι μαέστρος εις την οικονομικήν για να ξέρεις ότι σε μια χώρα παροξυσμικά παρασιτική, η οποία έχει εξοβελίσει την παραγωγή στο περιθώριο και ζει με τον εξωτερικό δανεισμό και τα εμβάσματα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, η κρίση που πλησιάζει θα είναι και αυτή παροξυσμική. […]… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (449 λέξεις)] […]

 3. Το καθοριστικό βήμα προς το ΔΝΤ | No Style Says:

  […] […]Δεν χρειάζεται να είσαι μαέστρος εις την οικονομικήν για να ξέρεις ότι σε μια χώρα παροξυσμικά παρασιτική, η οποία έχει εξοβελίσει την παραγωγή στο περιθώριο και ζει με τον εξωτερικό δανεισμό και τα εμβάσματα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, η κρίση που πλησιάζει θα είναι και αυτή παροξυσμική. […]… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (449 λέξεις)] […]

 4. philemon Says:

  Σωστές οι εκτιμήσεις σου …Και δεν βλέπω τον κόσμο και πολύ διατεθειμένο να πληρώσει την κρίση τους. Άλλωστε δεν μπορεί να πληρώσει, γιατί δεν έχει.

 5. Λαυρέντης Says:

  Ακούστηκε τόσες μα τόσες φορές σήμερα η λέξη «ελπίδα» από τα χείλη του Γιωργάκη και του Αντώνη του roomate, που είναι βέβαιη η πρόβλεψή σου!

  Εύχομαι τα καλύτερα! (μας έχουν χέσει και τις ευχές! Πώς να πείς καλή χρονιά;)

 6. εξαποδω Says:

  Το λένε μπας και το πιστέψουν και οι ίδιοι. Την πλάκα την έχουν όμως οι λεονταρισμοί Παπακωνσταντίνου:
  Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια από κανένα, διαμηνύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  Την ίδια στιγμή βέβαια διαβάζουμε στο ίδιο κείμενο πως:
  […]Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη το κλιμάκιο της Κομισιόν για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
  Επί τρεις ημέρες, το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ελέγχους στα υπουργεια Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας, προκειμένου να διασταυρώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού.
  Επίσης, οι κοινοτικοί υπηρεσιακοί παράγοντες θα συμμετάσχουν και στη διαδικασία κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  […]

  Χαχαχα!

 7. philemon Says:

  «Άντε να κάνει καμιά διαδήλωση το ΚΚΕ…» Αυτό ακούω τελευταία από πολύ κόσμο που νιώθει ότι οδεύει τάχιστα προς την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό.

 8. althea Says:

  Η κυβέρνηση ΓΑΠ/ΠΑΣΟΚ δεν τη βγάζει, ίσως ούτε μέχρι το καλοκαίρι…

  Ταυτόχρονα ανοίγει θέμα με αποκαθήλωση των εικόνων από τα σχολεία (Παναγιώτης Δημητράς & Σία)…

  Έχει ΗΔΗ ξεπεράσει σε ανικανότητα τον «χαλαρό» Κωστάκη !

 9. pampam Says:

  Τη μια ο Κύρκος, την άλλη το ΔΝΤ….

  Μια χαρά την πάνε τη δουλειά οι λαέμποροι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: