Μυστική προσφορά των Αμερικανών στους Ταλιμπάν!

Είναι γνωστό ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανάγει το θέμα του Αφγανιστάν σε ένα από τα κορυφαία της εξωτερικής πολιτικής της. Ο Ομπάμα φαίνεται να θέλει να ρίξει όλο το στρατιωτικό και πολιτικό βάρος των ΗΠΑ στην υπό κατοχή χώρα για να μπορέσει να ξεμπερδέψει με την ανταρσία των Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι ενισχύονται συνεχώς και στην ουσία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας ενώ στους Αμερικάνους, στους «προθύμους» συμμάχους τους και την κυβέρνηση «κουίσλιγκ» του Καρζάι έχουν απομείνει τα αστικά κέντρα και μικρές περιοχές γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις τους. Παράλληλα, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αποσταθεροποίηση το γειτονικό –«πυρηνικό»- Πακιστάν, κάτι που οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να το ανεχτούν.

Κι ενώ όλες οι κινήσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης συγκλίνουν προς την χρησιμοποίηση του «μαστίγιου» (σημαντική αύξηση του αριθμού των στρατιωτών των κατοχικών δυνάμεων και χρησιμοποίηση του πλέον εξελιγμένου στρατιωτικού υλικού), η πλανηταρχεύουσα δύναμη δεν ξεχνάει και το «καρότο»!

Μόλις πριν λίγες μέρες διέρρευσε από Αφγανικές κυβερνητικές πηγές πως το τελευταίο διάστημα διεξήχθησαν μυστικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, μέσω τρίτων, οι οποίες διάρκεσαν εβδομάδες. Στους Ταλιμπάν μεταφέρθηκε αμερικανική πρόταση που τους παραχωρούσε τη διακυβέρνηση έξι μεγάλων επαρχιών στο νότιο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με αντάλλαγμα την ύπαρξη οχτώ μεγάλων αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων σε διάφορα μέρη της χώρας. Ουσιαστικά επρόκειτο για ευθεία πρόταση μοιράσματος της εξουσίας με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και μάλιστα χωρίς να τίθεται πλέον ζήτημα απομάκρυνσης του μουλά Ομάρ από την ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Ταλιμπάν απέρριψαν τις αμερικάνικες προτάσεις και ζήτησαν χρονοδιάγραμμα οριστικής αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Καμπούλ φυσικά αρνήθηκε την ύπαρξη συνομιλιών και διαπραγματεύσεων ενώ οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν την επιβεβαίωσαν έμμεσα, όπως επίσης και το μηδενικό τους αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός τους στο νότιο τμήμα της χώρας, Γιουσάφ Αχμεντί: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αν δεν αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα, καμιά συνομιλία δεν θα έχει επιτυχή έκβαση».

Ποιοι ήταν, όμως, οι ενδιάμεσοι που χρησιμοποίησαν οι Αμερικάνοι για να συζητήσουν την πρότασή τους με τους Ταλιμπάν; Οι ίδιες Αφγανικές πηγές κατονόμασαν ευθέως την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και την Τουρκία! Μάλιστα για την τελευταία αναφέρθηκε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει προσφερθεί αρκετές φορές να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιμαχομένων πλευρών. Τα νέο-οθωμανικά όνειρα των πασάδων της Άγκυρας φαίνεται ότι εκτείνονται πολύ πέρα από τον άμεσο περίγυρό τους…

Ετικέτες: , , ,

9 Σχόλια to “Μυστική προσφορά των Αμερικανών στους Ταλιμπάν!”

 1. Μυστική προσφορά των Αμερικανών στους Ταλιμπάν! | No Style Says:

  […] Είναι γνωστό ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανάγει το θέμα του Αφγανιστάν σε ένα από τα κορυφαία της εξωτερικής πολιτικής της. Ο Ομπάμα φαίνεται να θέλει να ρίξει όλο το στρατιωτικό και πολιτικό βάρος των ΗΠΑ στην υπό κατοχή χώρα για να μπορέσει να ξεμπερδέψει με την ανταρσία των Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι ενισχύονται συνεχώς και στην ουσία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας ενώ στους Αμερικάνους, στους «προθύμους» συμμάχους τους και την κυβέρνηση «κουίσλιγκ» του Καρζάι… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (400 λέξεις)] […]

 2. belini Says:

  Ο Νεοκλής Σαρής έχει πει ότι το τουρκικό ευρω-ισλάμ σήμερα παίζει το ρόλο που έπαιζε ο ευρωκομμουνισμός παλιότερα. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

 3. Herr K. Says:

  Τι ακριβώς εννοεί ο Σαρρής, Μπελίνι;

 4. walker Says:

  Εμένα μου φαίνεται ότι ο Ν. Σαρρής μιλάει ξεκάθαρα:
  «Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αυγουστο»…

 5. belini Says:

  Τι εννοείς τι εννοεί….Αυτό που λέει! Με πόση ακρίβεια μπορεί να λεχθεί κάτι τόσο απλό;
  (Μου θυμίζεις την περίπτωση του Κούντερα, που είδε κι έπαθε να πείσει μια αναγνώστρια ότι ο σκύλος στο μυθιστόρημά του ήταν κανονικός σκύλος και όχι σύμβολο!)

 6. foufou Says:

  Ο Σαρρής τα έχει πει αυτά πολλές φορές τόσο σε δημόσιες ομιλίες όσο και σε μικρά κανάλια. Όλοι ξέρουμε τι εννοεί.
  Προφανώς και ο Χερ.

 7. foufou Says:

  ΥΓ2. Γιαυτό και αντικαταστάθηκε ως σχολιαστής στα «ΝΕΑ» από τον….Ηρακλείδη.

 8. Herr K. Says:

  Χαλαρά, Belini. Ενδέχεται να ρωτάω κάτι ανόητο, ενδέχεται όμως και το δικό σου σχόλιο να είναι ελλιπές.

 9. belini Says:

  Χαλαρά, δεν το συζητώ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: