Να τον χαίρονται το σύντροφο οι «ενωμένοι αριστεροί»…

Προσοχή, μην αποπροσανατολιστείτε! Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι η κλασική απολογητική των κρυπτοχιτλερικών υπέρ της «απλής διέλευσης» των στρατευμάτων του Άξονα από την Ελλάδα που  «θα μας είχε γλιτώσει από τόσα βάσανα«. Είναι μνημείο «αριστερής αντεθνικιστικής» κριτικής… (οι υπογραμμίσεις δικές μου)

28η Οκτωβρίου: Ο πόλεμος που τελικά δεν ήταν «τρικούβερτο γλέντι»

Του Νάσου Θεοδωρίδη*

69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η άγρια σύγκρουση που ξετυλίχτηκε πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας έδειξε ανάγλυφα την ταξική της φύση. Στις πρώτες γραμμές φτωχοί άνθρωποι, πέθαιναν από τη γάγγραινα, έλιωναν από την ψείρα, περίμεναν απελπισμένα τροφή. Πιο πίσω οι αξιωματικοί με τις ορντινάντσες τους έδιναν τις διαταγές. Και ακόμα πιο πίσω, στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, ο αρχιστράτηγος Παπάγος και το επιτελείο της «Αυτού Μεγαλειότητας»…

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο πρώτος είναι ότι οι φαντάροι μας με εφʼ όπλου λόγχη στείλανε τους δειλούς εχθρούς στα βάθη της Αλβανίας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο ελληνικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γιʼ αυτή τη σύγκρουση. Ήδη από την άνοιξη1939 το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε καταστρώσει ανάλογα σχέδια. Και από τον Ιούνη 1940 ο ελληνικός στρατός βρισκόταν ουσιαστικά σε κατάσταση «μυστικής επιστράτευσης». Στα σχολικά βιβλία και στα πατριωτικά αφιερώματα η «θέληση» και το «φρόνημα» ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για το «έπος της Αλβανίας». Η αλήθεια είναι ότι ήταν η μορφολογία του εδάφους, το βεβιασμένο της ιταλικής επίθεσης -με όλες τις δυσκολίες ανεφοδιασμού από τα ακατάλληλα λιμάνια της Αλβανίας- και μια πολύ ισχυρή ελληνική στρατιωτική μηχανή.

Επίσης αποκρύπτεται ότι υπήρχαν πολλοί που αρνούνταν να υποταχτούν σε αυτήν τη χαρούμενη εικόνα της “εθνικής πανστρατιάς”. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Χατζής, μετέπειτα γραμματέας του ΕΑΜ αναφέρει στις αναμνήσεις του ότι στις αρχές Νοέμβρη εκτελέστηκαν επί λιποταξία τέσσερις φαντάροι του συντάγματός του, επειδή είχαν λείψει μόνο μια μέρα και ξαναγύρισαν: «Απογοήτευση και πένθος έπεσε στο Σύνταγμα. Στην πορεία μάθαμε πως και σε άλλα Συντάγματα έγιναν παρόμοιες δίκες για μικρές πειθαρχικές παραβάσεις και επακολούθησαν διαδοχικές εκτελέσεις, κατά περίεργη ʽσυγκυρίαʼ μόνο Μακεδόνων που μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα και όλοι τους σχεδόν ήταν χαρακτηρισμένοι ʽβουλγαροκομμουνιστέςʼ”.

Ήταν και κάτι άλλο που ερέθιζε τους φαντάρους. Οι καλαμαράδες της Αθήνας παρουσίαζαν τον πόλεμο σαν τρικούβερτο γλέντι με χαρές και τραγούδια για τους Έλληνες φαντάρους. Κρύβανε την πραγματικότητα. Συνήθως στα αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου, βλέπουμε επίκαιρα της εποχής με τα πλήθη ενθουσιασμένα να χαιρετάνε εκείνους που φεύγουν για το μέτωπο. Πράγματι, κάθε φορά που αρχίζει ένας τέτοιος πόλεμος, η πλειοψηφία παρασύρεται από ένα κύμα εθνικισμού και πολεμόχαρων αισθημάτων. Όμως, καθώς περνούν οι μέρες, φανερώνεται όχι μόνο η φρίκη του πολέμου αλλά και ποιος την πληρώνει, οπότε οι διαθέσεις αλλάζουν.

Ο Δ. Λουκάτος καταγράφει αυτή την αλλαγή στο ημερολόγιο που κρατούσε και έχει δημοσιευτεί με τίτλο «Οπλίτης στο Αλβανικό Μέτωπο Ημερολογιακές Σημειώσεις 1940-’41»: «Ένα περίεργο πράγμα. Κανείς απ΄ όλους τους ʽΕμπέδουςʼ δεν θέλει να φύγει για το Μέτωπο. Όλοι θα ʽτανε ευτυχείς αν τους κρατούσανε εδώ. Πού είναι λοιπόν τα φανταχτερά λόγια ‘οι φαντάροι μας αδημονούν να μεταβούν εις την πρώτην γραμμήν;’».

* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης

Και φυσικά δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» (και αυτή να τη χαίρεστε…):
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=500456

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

37 Σχόλια to “Να τον χαίρονται το σύντροφο οι «ενωμένοι αριστεροί»…”

 1. Redblogs.gr » Να τον χαίρονται το σύντροφο οι “ενωμένοι αριστεροί”… Says:

  […] 69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (628 λέξεις)] […]

 2. Λαυρέντης Says:

  Ο Θεοδωρίδης αποτελεί το κλασσικό παράδειγμα μιας ομάδας ανθρώπων που είναι έτοιμοι λόγω αντεθνικού μίσους, να ψευδολογήσουν, να διαστρεβλώσουν, να συκοφαντήσουν, να σοδομήσουν νεκρούς και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Τον έχουμε δεί πολλές φορές αυτόν και τους φίλους του (ανάμεσά τους και πολλοί που παριστάνουν τους δικούς μας φίλους…)

  Το ερώτημα – επικίνδυνο και αναπάντητο – είναι μεχρι ποίου σημείου έχουν το δικαίωμα χωρίς αντίδραση να το κάνουν. Ένα ερώτημα που αναφύεται λόγω της απάθειας της μεγάλης πλειψηφίας του λαού (και κυρίως της τάχα μου αριστεράς) σε τέτοιου είδους οχετολογία υπό το πρόσχημα της ελέυθερης διακίνησης ιδεών. Μόνο που πρόκειται για συγνωστή διαστρέβλωση της αντικειμενικής αλήθειας, που είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μην μπορείς να την πιάσεις κάπου, να αρχίσεις να την αντιμετωπίζεις και κάποια στιγμή να τελειώσεις. Δεν έχει ούτε μια λέξη αληθινή γράψει.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί οι εντεταλμένοι αλητήριοι και τα μέσα που τους προβάλουν (Αυγή) με πείθουν ότι στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια αντίπαλη αλητεία που να τους δέρνει, να φασίζει και αυτοί να φωνάζουν δήθεν για δημοκρατία με στόχο την διάλυση της όποιας λαϊκής συνοχής.

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ!

 3. abebab Says:

  Ναι, «δεν είναι η κλασική απολογητική των κρυπτοχιτλερικών υπέρ της “απλής διέλευσης” των στρατευμάτων του Άξονα από την Ελλάδα που ”θα μας είχε γλιτώσει από τόσα βάσανα“». Είναι όμως η κλασική θρασύτητα της νεοταξικής ιδεολογικής αστυνομίας στη χώρα, που δε διστάζει να φτύσει στους τάφους των νεκρών μας. Ένα από τα πολλά πρόσωπα του «Αρτέμη Μάτσα»…

 4. ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ Says:

  θλιβομαι…

 5. philalethe00 Says:

  Ακόμη, το κατέβασμα της σβάστικας από τον Γλέζο και τον Σάντα ήταν εθνικιστικό. Γιατί ξέχασε να το επαναφέρει ο αγαπητός;

 6. althea Says:

  Μια μόνο λέξη που δεν μπορώ να τη συγκρατήσω με τίποτα:
  Α Ν Α Γ Ο Υ Λ Α

 7. Πόντος και Αριστερά Says:

  Πάντως για την Αντιεθνικιστική Κίνηση του κυρίου Νακρατζά διάβασα κάποια ενδιαφέροντα πράγματα:

  «………………………………………….
  ………………………………………….

  Από το τουρκικό υπ. ΕΞ. στον Γ. Νακρατζά

  Εκτός από την ιστοριογραφική πρόσληψη των γεγονότων και τη συζήτηση που πραγματοποιείται μεταξύ των Ελλήνων ιστορικών, υπάρχει και η πρωτόγονη προσέγγιση του θέματος αυτού. Η χαρακτηριστικότερη εκδοχή αυτού του πρωτογονισμού εντοπίζεται στα κείμενα του γιατρού Γ. Νακρατζά…. Όμως για να κατανοήσουμε την περίπτωση αυτή, θα έπρεπε πρωτίστως να γνωρίσουμε τις επίσημες θέσεις της τουρκικής πλευράς.

  «Το εξώφυλλο του βιβλίου Pontos Meselesi που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις ακρότητες που προκάλεσε στην περιοχή του Πόντου. Ο Νακρατζάς χρησιμοποίησε αυτούσια την τουρκική εθνικιστική επιχειρηματολογία.»

  Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας με την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με την εκτύπωση (1996) ενός μικρού βιβλίου αντίκρουσης των ελληνικών επιχειρημάτων που βασιζόταν στο παλιό κεμαλικό προπαγανδιστικό βιβλίο «Pontus Meselesi» (Το ζήτημα του Πόντου), που είχε εκδοθεί μετά το πέρας των τραγικών γεγονότων. Σύμφωνα με την τουρκική άποψη δεν υπήρχε γενοκτονία των (ολιγάριθμων) Ελλήνων στον Πόντο από τους Τούρκους, αλλά αντιθέτως γενοκτονία του φιλήσυχου τουρκικού πληθυσμού διέπραξαν οι αντάρτικές ομάδες που υποκινούνταν από τον «αιμοβόρο δεσπότη Αμισού Γερμανό Καραβαγγέλη». Στο προπαγανδιστικό αυτό κείμενο δεν υπάρχει καμιά αρνητική τουρκική εξουσία στην περιοχή -πλήν των Ποντίων ανταρτών. Δεν υπάρχει κυρίαρχος και κυριαρχούμενος, δεν υπάρχει προσχεδιασμός και απόφαση για την εξόντωση των ανεπιθύμητων από κανένα Νεότουρκο. Υπάρχει μόνο η λογική αντίδραση του νεοτουρκικού ή κεμαλικού ευνομούμενου κράτους.

  Εκπληκτικά παρόμοιες απόψεις μ’ αυτές του τουρκικού υπ.Εξ. άρχισε να διατυπώνει από το 2004 ο Νακρατζάς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γίνει καμιά γενοκτονία, ούτε Ελλήνων, ούτε Αρμενίων και ότι όλα αυτά είναι μυθεύματα κάποιων «φανατικών εθνικιστών νεοποντιστών», που εκ του μηδενός εφευρίσκουν ζητήματα και δημιουργούν προβλήματα. Και ότι αντιθέτως γενοκτονία διέπραξαν οι Πόντιοι κατά των Τούρκων. Στο κείμενό του, που φέρει τον τίτλο: “Ο θόρυβος σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων” γράφει: ”Τα τελευταία χρόνια ακούγονται εκκωφαντικοί θόρυβοι αναφορικά με την υποτιθέμενη Γενοκτονία που υπέστησαν το 1922 οι Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου από τους Τούρκους…… Όσον αφορά την Γενοκτονία των Ποντίων ο εκκωφαντικός αυτός θόρυβος εξακολουθεί να συνεχίζεται προερχόμενος από εκείνη την μερίδα των Ποντίων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από άκρως εθνικιστικά στοιχεία και οι οποίοι σε ένα σημαντικό ποσοστό είναι επαγγελματίες πατριώτες… Παρόμοια εγκλήματα Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Έλληνες αντάρτες στον Πόντο, αφορούσαν κυρίως στην Σάντα και στην Πάφρα…..”

  Σε μια σχετική συζήτηση στο καλό μπλογκ «Πόντος και Αριστερά», ο Νακρατζάς χαρακτηρίστηκε ως «άθλιος, ρατσιστής φιλοεθνικιστής (και στην καλύτερη περίπτωση “γερο-ξεκούτης” )…» Με τον όρο «φιλο-εθνικιστής» ο συντάκτης της παραπάνω πρότασης θα εννοούσε μάλλον: «φίλος του τουρκικού εθνικισμού». Ο Νακρατζάς προσπαθεί να καλύψει τα εμφανώς προκατειλημμένα ρατσιστικά κείμενά του, τοποθετώντάς τα κάτω από τον τίτλο της ψευδώνυμης «Αντιεθνικιστικής Κίνησης»- όπου κατά καιρούς έχουν αναρτηθεί και σοβαρά κείμενα. Η αυτοαποκαλούμενη «Αντιεθνικιστική Κίνηση», αναπαράγει χονδροειδώς όλη την προπαγάνδα του σλαβομακεδονικού και του τουρκικού εθνικισμού.

  Εξαπατώντας μορφολογικά τους μη γνωρίζοντες, ο Νακρατζάς προσπαθεί να επενδύσει τα κείμενά του μ’ ένα ελκυστικό αντιεθνικιστικό ιδεολογικό επίχρισμα. Οι πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες απευθύνεται είναι:

  α) παραδοσιακοί αντιπόντιοι ρατσιστές που ψάχνουν για επιχειρήματα,

  β) αμαθείς καλών προθέσεων, που ενοχλούνται από τον εθνολαϊκισμό της ελληνικής πλευράς, καθώς και

  γ) αδιάφορους, που ενημερώνονται μόνο από τα μέιλ που αποστέλλει σε χιλιάδες αποδέκτες

  Ο Νακρατζάς αποτελεί μια αστεία περίπτωση αναπαραγωγής των μύθων των γειτονικών εθνικισμών, που πολλές φορές φτάνουν στα όρια της φιλοναζιστικής υστερίας. Στη ίδια γραμμή συντάχθηκαν και κάποιοι τουρκόφιλοι βούλγαροι ρατσιστές νεοναζί που εκφράζονται με την ηλεκτρονική σελίδα Bulgarmak.

  …………………»

  http://kars1918.wordpress.com/2008/12/17/plevris-nakratzas/#more-62

 8. Γιάννης Says:

  περίεργο. διάβαζα πριν (στο π&α νομίζω) ότι ο μεταξάς είχε βολιδοσκοπήσει τον άξονα για τα οφέλη που θα είχε η συμμετοχή της ελλάδας σε αυτόν και η απάντηση απ τους γερμανούς ήταν ότι «απλώς» θα πετσόκοβαν την ήπειρο ώς την πρέβεζα οι αλβανοϊταλοί και την θράκη οι βούλγαροι.
  ο ν.θ. προφανώς θεωρεί ότι σε τέτοια περίπτωση τα οφέλη θα ήταν μεγαλύτερα για «τον λαό». δεν πειράζει: θα γίνονταν πρόσφυγες μερικοί ηπειρώτες και θρακιώτες (ή θα σφαγιάζονταν) αλλά προκειμένου να μη διασκεδάζουν οι αξιωματικοί στα μετώπισθεν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

 9. kritias Says:

  Αηδία!!

 10. Πόντος και Αριστερά Says:

  Επίσης να σας υποδείξω και μια εξαιρετική ανάλυση για το φαινόμενο του νεοελληνικού «αντιεθνικισμού», που σε κάποιο βαθμό είναι μαϊμού, όπως πλήθος πραγμάτων που μας περιτρυγυρίζουν:

  «…Οι αντιεθνικιστές θεωρούν ασυναίσθητα ότι δίκαιο και διεθνιστικό είναι η υπεράσπιση των θέσεων των εθνικιστών των γειτονικών χωρών. Μετατρέπονται, άθελά τους φυσικά, σε κήρυκες του απέναντι εθνικισμού στην προσπάθειά τους να πολεμήσουν τον ντόπιο εθνικισμό. Η μονομέρειά τους θυμίζει ακριβώς τη μονομέρεια όχι απλώς των γειτονικών εθνικιστών αλλά και των ημέτερων εθνικιστών. Αλλά, όπως και να έχει, είναι οι αντεθνικιστές και όχι οι εθνικιστές (με ή χωρίς εισαγωγικά) αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτοί είναι η φωνή της Λογικής, ψύχραιμοι, αντικειμενικοί κ.λπ., συνεπώς η υποκρισία και το σφάλμα είναι περισσότερο των αντιεθνικιστών και όχι των εθνικιστών ή πατριωτών κ.ά. Αλλά ποια αντικειμενικότητα ανιχνεύεται στην σιωπή των αντιεθνικιστών, πριν και μετά το 1989, για τα όσα συνέβαιναν στην Β. Ήπειρο, στην Ίμβρο και την Τένεδο; Καμμία. Είναι ικανοί να αποδομούν και να στηλιτεύουν τους εθνικούς μύθους της Ελλάδας, αλλά σιωπούν και δεν πράττουν το ίδιο αναφορικά με τους υπό δημιουργία εθνικούς μύθους των «Μακεδόνων» της ΠΓΔΜ. Θα ήταν συνεπείς διεθνιστές, και όχι υποκριτές, είτε αν έπαυαν να «αποδομούν» τους εθνικούς «μύθους» των Ελλήνων μη επικρίνοντας τους αντίστοιχους Σλαβομακεδονικούς είτε επικρίνοντας τους εθνικούς μύθους όλων των λαών. Οι αντιεθνικιστές δεν είναι πραγματικοί διεθνιστές, αφού κάνουν τα στραβά μάτια (οι αριστεροφιλελεύθεροι, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ) και αντί να κηρύττουν έναν συνεπή τίμιο αντιεθνικισμό και αντιμιλιταρισμό, παίρνουν το μέρος του ενός (Βόσνιοι, Κοσοβάροι) και, συστηματικά, επικρίνουν την άλλη πλευρά (Έλληνες, Σέρβους).

  Ακόμη και το παράδειγμα των «αντιφα-σιστών» οι οποίοι προκειμένου να καταδικάσουν απόλυτα τον αντιεβραϊσμό, πράγμα σωστό, δεν καταδικάζουν τις βιαιότητες κατά αμάχων Αράβων από το Ισραήλ και τον επεκτατισμό των Εβραίων εποίκων, δείχνει ότι ο αντιεθνικισμός, ουμανισμός και αντιμιλιταρισμός των αντιεθνικιστών είναι περιορισμένου εύρους και τροποποιείται κατά το δοκούν. Κάποτε ένας δημοσιογράφος έγραψε πως ο εθνικιστής της μιας χώρας μισεί τον εθνικιστή της άλλης χώρας, ενώ το αναμενόμενο θα ήταν, άνθρωποι της ίδιας ιδεολογίας, του εθνικισμού, να συμπαθούν αλλήλους κι όχι να μισούνται. Αυτό είναι σωστό ως «παράδοξο», αλλά θα έπρεπε να συμπληρώσει και το παράδοξο των διεθνιστών δύο αντιμαχομένων χωρών: ο διεθνιστής της μιας χώρας ενεργεί ως εθνικιστής της αντιμαχόμενης προς την χώρα του χώρας. Δηλαδή λέει τα άσχημα της πατρίδας του, κηρύττει εθνικό συμβιβασμό, υποχωρήσεις κ.λπ, πάντα μονόπλευρα, δηλαδή δεν ζητά από την άλλη χώρα να κάνει το ίδιο, αλλά πιστεύει πως δουλειά του είναι να πει τα στραβά της δικής του χώρας και να κόψει τον εθνικισμό στη χώρα του˙ όχι στην άλλη χώρα. Ότι ακριβώς ζητούν και λένε οι εθνικιστές της άλλης πλευράς για την χώρα του διεθνιστή. Φυσικά, το κάνουν αυτό από «συνήθεια» διεθνιστική, κι όχι εξετάζοντας το δίκαιο και το άδικο. Δηλαδή, ενώ σωστά κατηγορούν τους εθνικιστές για μεροληψία υπέρ του έθνους, οι ίδιοι μεροληπτούν κατά του έθνους τους……..»

  http://www.portaaurea.gr/page2.htm

 11. Πόντος και Αριστερά Says:

  ….και ένα τελευταίο:

  “Οταν όλα τούτα συμβαίνουν, ο λαός, μη έχοντας πια συγκεκριμένο κι ορατό εχθρό, για να τον πολεμήσει και να σωθεί, καταντά να γίνεται, αυτό που οι χαιρέκακοι για δεκαετίες προσπαθούσαν να γίνει. Ολη αυτή η επιτυχημένη μετάλλαξη προς την αθλιότητα, μου θυμίζει τις φοράδες του Πλούταρχου: Σε μια περιοχή, λέει ο Πλούταρχος, όλος ο πλούτος των εκεί κατοίκων στηρίζονταν στην εξαγωγή μουλαριών. Μα για ν’ αυξήσουν τον πλούτο τους, έπρεπε να καλυτερέψουν τη ράτσα των μουλαριών. Έψαξαν λοιπόν και βρήκαν τις πιο όμορφες, τις πιο δυνατές, τις πιο υπερήφανες φοράδες. Όμως οι φοράδες αυτές με κανένα τρόπο δεν δέχονταν να τις καβαλήσουν τα γαϊδούρια. Αδύνατον. Οι έμποροι μουλαριών έπεσαν σε απελπισία. Όμως ένας σταυλάρχης, πανέξυπνος, με τέραστια εμπειρία πάνω στην ψυχολογία, των ζώων αυτών, βρήκε τι έφταιγε. Πήρε τις φοράδες, τις κούρεψε κακάσχημα (χαίτη, τσουλούφια, ουρά, ψαλιδιές παντού), τις άλειψε με βρωμιές, και τις οδήγησε στον παρακείμενο ποταμό. Οι φοράδες, βλέποντας στα νερά την όψη τους, παρέλυσαν. Έπεσαν σε βαριά μελαγχολία. Έχασαν κάθε διάθεση για αντίσταση. Και δεν έφεραν πια καμμιά δυσκολία στα γαϊδούρια. Τ’ άφησαν να τις πηδούν, όσο ήθελαν, όπως ήθελαν”.

  Το παραπάνω είναι απόσπασμα από τις “Φοράδες του Πλούταρχου” του Γ. Υφαντή και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο πολύ καλό νέο πολιτιστικό ένθετο της Ελευθεροτυπίας

  http://herrkstories.wordpress.com/2009/11/04/politistika/

 12. althea Says:

  Δεν είναι διεθνιστές. ….Κοσμοπολίτες της Νέας Τάξης είναι.

 13. maramo Says:

  Τώρα που επιτέλους διαφωτίστηκα από τον αρθογράφο της «Αυγής», εκείνο το μετάλλιο του πατέρα μου για διάκριση «κατά τον πόλεμον 1940-1941» θα πάω να το πετάξω στον τάφο του…
  Λίγη ντροπή ρε!

 14. Connor Says:

  Με όρους ιστορικού-πολιτικού χρόνου, η ναζιστική Γερμανία κέρδισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1990. Γι’ αυτό έχουν «ξεσαλώσει» τα θρασίμια της.

 15. melomane Says:

  Δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη το άρθρο. Δεν είναι αυτός ο «χώρος» που στήριξε το Σχέδιο Ανάν; Αυτοί δεν είναι που επίσημα στη Βουλή, ζήτησαν από τη Γιαννάκου να μην «υποκύψει στις πιέσεις» για το βιβλίο της Ρεπούση; Και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Κι όσο κι αν φωνάξουν κάποιοι Ν Τ Ρ Ο Π Η Σ Α Σ Γ Ρ Α Ι Κ Υ Λ Ο Ι ! καθόλου δε θα ιδρώσει το αφτί τους.

 16. Αριστερό Εξτρέμ Says:

  Το κείμενο του κυρίου εμπεριέχει την ιταλική φασιστική εκδοχή της ήττας τους.

 17. unicorn Says:

  Θα είμαι πολύ «άξεστος» αν, με κάθε σεβασμό στο ιστολόγιο, πω ότι ύστερα από το νεοναζιστικό κείμενο της «ΑΥΓΗΣ» (Το Γ’ Ράιχ τώρα διακαιώνεται), δε μου μένει τίποτε άλλο να πάω να ξεράσω;

 18. amadea Says:

  «Αριστερή» του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, γερμανίδα και με ελληνική υπηκοότητα, απαντώντας σε παρατήρησή μου ότι μέσα στον ευρωενωσιακό αχταρμά ανησυχώ για την τύχη της ελληνικής γλώσσας:
  –Είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο, πώς κάνεις έτσι;….
  –Εσένα δε θα σε πείραζε να χαθεί η γερμανική;
  –Η Γερμανία είναι μεγάλη χώρα!
  Άσχετο; Δε νομίζω…

 19. kraftwerkvs Says:

  ναι μωρέ θέλανε να περάσουν τα παιδιά, τι θέλεις τώρα μωρέ να ξεσήκώνεσαι και τους Αμερικάνους μωρέ αστους να περάσουν μωρέ να πάνε στο Ιράκ να έκδημοκρατίσουν κανέναν

  πωπω φαντάσου να του πεις τίποτα για κανένα Βιετνάμ, για κανένα εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τον Ιταλών του Γκαριμπάλντι ενάντια στους Αυστριακούς , την έβαψες….

 20. belami Says:

  ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ: Λίγο πριν από το 2000. Με παρέα γνωστών τρώμε έξω. Ένας του Συνασπισμού, με αφορμή το φαγητό, αρχίζει να μου εξηγεί (πρώτη φορά με βλέπει) πόσα οφείλουμε στην «οθωμανική διοίκηση», που λέει και η Ρεπούση, στους γείτονές μας τους Τούρκους που όχι μόνο μας έμαθαν να τρώμε, αλλά στους οποίους οφείλουμε τα πάντα σχετικά με τον (εκ)πολιτισμό μας, τον (εξ)ανθρωπισμό μας, τι ωραία τότε που είμασταν όλοι μαζί, σαν αδέλφια κλπ., κλπ.
  Συγκρατούμαι….
  Αργότερα η κουβέντα πάει στη μουσική. Μου εκφράζει την προτίμησή του για τη μουσική Μπαρόκ, την οποία αγοράζει μόνο σε δίσκους μιας συγκεκριμένης γερμανικής εταιρίας.
  Δεν αντέχω άλλο. Και του λέω φωναχτά για να ακούσουν όλοι στο τραπέζι:
  «Δηλαδή, εσύ είσαι αυθεντικό ΤΟΥΡΚΟΜΠΑΡΟΚ !!!!!!»

 21. Kleftis Says:

  Οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες είναι εθνικιστικά υπολείμματα…. Τώρα με τη Νέα Τάξη (τζιζζζζ) είναι και τρε μπανάλ! Το δρόμο τον δείχνουν οι Ιοί, οι Ο-Π, ο ΣΥΝ, και ό,τι είναι “IN”…
  H Ελλάδα που τους «στέκεται», η Ελλάδα που πεθαίνει.

 22. Πόντος και Αριστερά Says:

  kraftwerkvs,

  μην τα ισοοπεδώνουμε όμως και όλα, άλλο Βιετνάμ, κι άλλο Ιράκ ή Αφγανιστάν.

  Εκτός αν οι Ταλιμπάν και οι παλιοί ασφαλίτες του Σαντάμ ήταν το αντίστοιχο των Βιετκόγκ!!!!!

  Μ-π

 23. Kleftis Says:

  @Π-α

  Βλ. πρόσφατη δικαστική υπόθεση στην Audiencia Nacional , για διάπραξη πολλαπλών πολεμικών εγκλημάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στο Ιράκ. Πρόκληση θανάτου 1,5 εκατομμυρίου Ιρακινών, περιλαμβανομένων 500.000 παιδιών, σε επιθετικό πόλεμο που οδήγησε στο βίαιο θάνατο 1.000.000 ακόμα.
  Σκόπιμη στόχευση υδρευτικού και αποχετευτικού συστήματος, με αποτέλεσμα την βλάβη της υγείας των πολιτών.
  Χιλιάδες τόνοι βομβών εξασθενημένου ουρανίου από 1990, με αποτέλεσμα αύξηση κατά 600% σε καρκίνο και λευχαιμία, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών. Και μεταξύ πολλών άλλων, κλοπή ορυκτού πλούτου και καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς ιστορικού τόπου.

 24. Kleftis Says:

  @Π & Α
  Αναφέρομαι στo Brussels Tribunal και την πρωτοβουλία People Against Total War, που ξεκίνησε από ανθρώπους όπως ο εκλιπών Χάρολντ Πίντερ.

 25. Unicorn Says:

  ….Εσείς να λέτε ό,τι θέλετε…. Αυτοί, μια με το παπατζηλίκι, μια με το απύθμενο θράσος τους, θα συνεχίζουν ακάθεκτοι την έμμεση ή την άμεση υπεράσπιση του Ράιχ στην όποια μορφή του, θα συγχέουν, τάχα, τα ατομικά με τα κοινωνικά δικαιώματα, και θα συμπεριφέρονται σαν τη Μ.Κ.Ο που κυβερνούσε το ιδιωτικό «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό» («περιουσία» του Λεοπόλδου του Β’ του Βελγίου). Δεν θα ιδρώσει αφτί !!!

 26. Unicorn Says:

  @kraftwerkvs
  «… τους Αμερικάνους μωρέ αστους να περάσουν μωρέ να πάνε στο Ιράκ να έκδημοκρατίσουν κανέναν».
  Σωστά τα λες ! Δες και τα στοιχεία του «εκδημοκρατισμού» όπως τα παραθέτει Kleftis…

 27. melomane Says:

  Εν τω μεταξύ στη Χίο αφαίρεσαν από το Βυζαντινό Μουσείο το πιστό αντίγραφο της Σφαγής, του Ντελακρουά, και το αποθήκευσαν στο γνωστό χρονοντούλαπο, προφανώς διότι δεν συνάδει προς το πνεύμα της εποχής….
  Γι’ αυτό σας λέω: Οι Θεοδωρίδηδες του ΣΥΝ είναι η εμπροσθοφυλακή… όταν ο λαός τούς «κάθεται» σαν κομπλεξαρισμένη φοράδα…

 28. giannidi Says:

  Ο κ. Θεοδωρίδης υπερθεματίζει «ετεροχρονισμένα», από την «αριστερή» οπτική του, πάνω στην γνωστή «προπαγάνδα της υποταγής» από το «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ» και την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»(29-4-1941). Έγραφε η το «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ» (δύο ημέρες μετά την κατάληψη της Αθήνας):
  «Εντός εικοσιτετραώρων η κατάληψις της χώρας μας θα έχει συμπληρωθή. Έτσι η Ελλάς βγαίνει από τον πόλεμο– και βγαίνει οριστικώς από τον πόλεμον, καθ’ ον τρόπον εβγήκαν όλαι σχεδόν αι χώραι της ηπειρωτικής Ευρώπης. Δεν είνε μόνη η Ελλάς που ευρίσκεται εις αυτήν τη θέσιν. (…) Αυτό δεν το λέγομεν προς παρηγορίαν μας. Τα λέγομεν διά να τονίσωμεν τη βασικήν κατά τη γνώμην μας αλήθειαν που δεν πρέπει ποτέ να φεύγη από τα μάτια μας, ότι δηλαδή τα ελληνικά προβλήματα που εδημιουργήθησαν από της 27ης Απριλίου δεν ημπορούν να αντιμετωπισθούν παρά εις το πλαίσιο της Νέας Ευρωπαϊκής πραγματικότητος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εφεξής αποτελούμεν μέρος ενός εκτεταμένου ηπειρωτικού συνόλου του οποίου όλα τα τμήματα θα έχουν αναποφεύκτως κοινότητα κατευθύνσεων και προπαντός κοινότητα συμφερόντων, οικονομικών και άλλων». Την ίδια ημέρα, προπαγάνδιζε η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: «Ο αθηναϊκός λαός αντιμετωπίζει τα γεγονότα με σταθεράν πεποίθησιν ότι όλα βαίνουν προς το καλύτερον, ότι λήξαντος του πολέμου, διά την Ελλάδα τουλάχιστον, ανοίγεται η περίοδος της ειρήνης και της εντός των πλαισίων της ειρήνης αυτής παραγωγικής δραστηριότητος». Άλλωστε, «Αι γερμανικαί αρχαί εμφορούμεναι από τας φιλικωτέρας των διαθέσεων απέναντι του ελληνικού πληθυσμού, τας αρετάς και τα προτερήματα του οποίου δεν ήργησαν να γνωρίσουν, θα τον συντρέξουν– περί τούτου δεν υπάρχει αμφιβολία– εις πάσαν θετικήν και οικοδομητικήν του προσπάθειαν». Αυτά για λόγους ιστορικής μνήμης.

 29. Γαριβάλδι Says:

  Eύστοχη η επισήμανση σου! Σε προσκαλώ στην ιστοσελίδα μας http://www.democracycrisis.com
  Ευχαριστώ!

 30. wouv Says:

  Για τους πολέμους υπάρχουν οι θέσεις του Λένιν. Πότε γιατί και ποια θέση υποστηρίζεται.

 31. wouv Says:

  Μιας και κάτι διάβασα στο post κάτι για Ιρακ – Αφγανιστάν, θα πρότεινα
  σε όσους ενδιαφέρονται, το ακόλουθο βιβλίο

  Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ – ΙΝΔΙΑ / ΠΕΡΣΙΑ / ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ

  σε μετάφραση – επίμετρο, του μεν γραφικού αλλά ενός εκ των λίγων διανοούμενων που παράγουν πολιτική σκέψη στην Ελλάδα, Σάββα Μιχαήλ

 32. omadeon Says:

  Ο Νάσος Θεοδωρίδης -όπως συνηθίζει να κάνει συχνά- ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕΙ.

  Ξεκινάει με κάτι που είναι ΛΑΘΟΣ. Τη σύμπλευση λαού και Μεταξισμού -σιγά τα αυγά…
  Προχωράει σε κάποια πράματα ΕΝ ΜΕΡΕΙ σωστά, αλλά τελικά… ΑΣΚΟΠΑ.
  Δηλαδή…
  Και ΤΙ έγινε π.χ. αν η αρχική νίκη επί των Ιταλών οφειλόταν ΚΥΡΙΩΣ στην καλή στρατιωτική προετοιμασία των Ελλήνων? Χέστηκε η φορά στο αλώνι. ΤΙΠΟΤΕ δεν αλλάζει. Σκεφτείτε το.
  Και μερικοί άλλοι… ΤΙ ανησυχούν με τις μπούρδες του, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ.
  Δηλαδή… φοβούνται μην τυχόν και αποδειχτεί «λιγότερο ήρωας» ο Ελληνας φαντάρος στην Αλβανία? ΠΑΛΙ σιγά τα αυγά…
  Αφού… ΑΝ επιμένει κανείς για το αντίθετο… υπάρχουν και οι δηλώσεις του ίδιου του Χίτλερ αργότερα, που εκθείασε τους Ελληνες στρατιώτες πως πολέμησαν μέχρις εσχάτων και τους κανάκεψε και τους καλόπιασε…

  Βέβαια, ο Χίτλερ ΔΕΝ διάβασε Θεοδωρίδη. ΔΕΝ πρόλαβε να «φωτισθεί»…
  (να αποφύγει την ΨΥΧΩΣΗ διαβάζοντας ΜΠΟΥΡΔΕΣ …)

  Κοιτάχτε να δείτε, ΟΛΑ καλά και άγια, αλλά οι μπούρδες δεν συνιστούν προδοσία, ούτε «αντι-εθνικισμό». ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ συνιστούν -κατ’ εμέ.
  Οπως και η θεμελιώδης μπουρδολογία της αποφυγής του πιο κρίσιμου ερωτήματος – του ΤΙ θα γινόταν αν η Ελλάδα έλεγε «περάστε» στον Αξονα. Θα τη γλύτωνε την καταστροφή άραγε? Η θα στέλνονταν ΟΛΟΙ οι αντιφρονούντες στο Αουσβιτς μια ώρα αρχήτερα, κλπ. κλπ.? Αραγε ο λαός δεν θα προέβαλλε αντίσταση? Δεν θα ήταν εξίσου η χειρότερες οι εκατόμβες?

  Αλλά…. το πρόβλημά μου μερικούς άλλους τώρα είναι το εξής:
  ΤΙ σκούζoyn και ωρύontai «κατά της Νέας Τάξης»?
  ΜΕΙΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ, το ίδιο παραμυθάκι πάντα.
  Και… π.χ.
  ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ συμπαράστασης σε ΟΛΕΣ τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που υπερασπίστηκαν (μάταια) την Εκθεση Goldstone για τα Ισραηλινά εγκλήματα. ΓΙΑΤΙ? Μηπως γιατί αυτό ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ με τις ΑΑΑΑΛΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ, τις ΠΟΛΥ πιο επικίνδυνες, πως -τάχαμου- οι οργανώσεις αυτές είναι «νεοταξίτικες και ανθελληνικές»?

  (Στων κουφών την πόρτα όσο θέλεις Goldstone βρόντα…) Αυτάαα…

 33. omadeon Says:

  Υ.Γ. Και το καθεστώς Μεταξά ΗΤΑΝ φασιστικό, ουδεμία αμφιβολία γι’ αυτό. ΚΑΙ σκληρότητα επέδειξε σε στρατιώτες (που άργησαν μια μέρα και εκτελέστηκαν ως λιποτάκτες, συνέβησαν ΚΑΙ αυτά…) ΚΑΙ μπούρδες έδινε στο λαό για να τον κατευθύνει όπως νόμιζε σωστό, ΚΑΙ αριστερούς είχε στη φυλακή, ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ…

  Και λοιπόν ΤΙ? Αχ, νάναι καλά τα λεφτά της Ε.Ε. που χορηγούνται στην Αντιγόνη, ΕΛΠΙΖΩ να τα χειρίζεται τίμια ο Θεοδωρίδης…
  και να ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕΙ ΤΙΜΙΑ, όχι μπαμπέσικα… χεχε

  Προτιμώ έναν ΤΙΜΙΟ μπουρδολόγο από έναν άτιμο συκοφάντη (Χεχε).

 34. omadeon Says:

  Υ.Γ.2 Ο άλλος ο ΤΕΜΠΕΛΑΚΟΣ ο Δημητράς… έχει να πιάσει πληκτρολόγιο για ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ στα χέρια του από τον…. Ιανουάριο του 2008, δηλαδή την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά που ανάρτησε ανακοίνωση της οργάνωσής του για τη Γάζα…. χαχαχα και περνάει τις ώρες του τραβώντας την ουρά της ΓΑΤΑΣ του εθνικισμού, ή χτυπώντας ΜΥΓΕΣ του αντισημιτισμού…. (όπου και συμφωνώ μαζί του αλλά είναι δώρον-άδωρον)…
  …τη στιγμή που χαριεντίζεται με ακραίους ρατσιστές Εβραίους σε κάποια μπλογκ και φυλάει τον κώλο του ΚΙΣ (kiss-my-ass όπως λένε) αντί να τους βάλει χέρι για τις ΔΕΚΑ ΣΕΛΙΔΕΣ προπαγάνδας υπέρ του Ισραήλ στο έντυπό τους «Χρονικά» το 2006…
  …σε μία Ελλάδα ΒΑΣΙΚΑ αντισημιτική,
  όπου δηλαδή «ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΕΙ Ο ΣΟΡΟΣ»
  … ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ το γεγονός ότι το Ισραήλ ΤΩΡΑ εκστρατεύει εναντίον του Σόρος κατηγορώντας τον για «Νέα Τάξη» που θέλει την καταστροφή του Ισραήλ (ναι ναι ναι… ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑ… θα σπάσουν ΠΡΙΝ την ομελέτα)

 35. omadeon Says:

  Και Ελληνες ΣΟΥΠΕΡ-ηλίθιοι πατριώται, βάλλουν κατά του Human Rights Watch και κατά της Διεθνούς Αμνηστείας για ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ή για ΜΠΟΥΡΔΕΣ, και ΔΕΝ βλέπουν μπροστά τους ολόκληρο Bernstein (ιδρυτή του H.R.W.) που προσπάθησε να συκοφαντήσει τους _τωρινούς_ υπεύθυνους της οργάνωσης επειδή…. ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ αντί να ΧΤΥΠΑΝΕ ΜΥΓΕΣ, όπως ορισμένοι δικοί μας….

  Αλλά, τελικά…. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.
  Κι όποιος βάλλει κατά του Γαλατά, ας προμηθεύσει ΑΥΤΟΣ το γάλα….
  (ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα)
  και (στην τελική) ΤΙ έγινε, αν έχουμε…. π.χ. ….τεμπέλη γαλατά? 🙂

  Αααλλο ένα γιαούρτι αγελάδος παρακαλώ, οικολογικό, χαμηλών λιπαρών.
  Μακεδονικό ™ – Hellas (Israhellas που αναζητεί… Κaramanlieberman)
  !!!

 36. wouv Says:

  Ο Soros είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Χρηματιστής και ερασιτέχνης-κατά δήλώσή του- φιλόσοφος. Όποιος κατάλαβε την αρχή της ανακλαστικότητας που αναλύει, ας μου την πει και μένα.
  Οπαδός του Πόπερ ο οποίος είχε θεωρήσει τον MARX ως εχθρό της «ανοικτής κοινωνίας» -«Open Society».

  Υπάρχει διαφορά μεταξύ του Κοσμοπολίτικου Διεθνισμού(της αστικής τάξης) και του Αριστερού Διεθνισμού(της εργατικής τάξης). Kαι εκεί κάπου δημιουργείται -θέλημένα ή άθελα- μπέρδεμα.

 37. Σπύρος Says:

  Aν αυτά που γράφει ο Θεοδωρίδης τάγραφε δεξιός θα ξεσηκωνόταν μερίδα τής ΄αριστερής διανόησης΄..
  Τώρα πού το ά λά Κουϊσλινκ κείμενο τού εν λόγω ΄αριστερού΄φιλοξενείται στην φυλλάδα τής Αυγής ολοι μόκο..
  Αυτά που γράφει ο Θεοδωρίδης θυμίζουν αυτά πού έλεγε ο Νικολουδης(υπουργός του Μεταξά)και τά οποία καταγράφονται στά Πολιτικά Ημερολόγια τού Σεφέρη..
  Απλά ο Θεοδωρίδης χρησιμοποιεί και κάποια δήθεν αντιιμπεριαλιστικά για να ξεγελάσει τον κόσμο..
  Δυστυχώς ολος αυτός ο εσμός ανασυντάσσεται…Ηδη η αποφοιτος Deree Θάλεια Δραγώνα,κολλητή τής Φραγκουδάκη μέ πάμπολλα porjects για την Θράκη έγινε Γραμματέας τού Υπουργείου Παιδείας…
  Δεν βάζανε καλύτερα τον Νταβούτογλου??Πιο ΄φιλέλληνας΄είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: