Όταν στο βάλτο (των Εξαρχείων) τσακώνονται τα βουβάλια τότε την πληρώνουν οι βάτραχοι (ΣΥΡΙΖΑ)…

Ο παραπάνω τίτλος αποτελεί απόπειρα πολιτικής πρόβλεψης για το τι πρόκειται να συμβεί στη συμβολικά φορτισμένη περιοχή της Αθήνας το διάστημα που μας απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ας μην ξεχνάμε ότι πραγματική, ουσιαστική, καταστολή μόνο κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μπορούν να επιτύχουν! Μια κυβέρνηση της Δεξιάς το πολύ κάποιες ψιλές (ή και χοντρές) μπορεί να ρίξει. Τσάκισμα, μόνο κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να το επιτύχει καθώς μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει χωρίς κόπο ευρεία κοινωνική συναίνεση και την ομερτά των Μέσων και των «πνευματικών» ανθρώπων, που χρειάζεται μια επιχείρηση διευρυμένης καταστολής. Το μαρτυράει και η πρόσφατη ιστορία: Διάλυση των τότε δυναμικών και ελπιδοφόρων Εξαρχείων στις αρχές του ’80 με βοηθούς τα ΜΑΤ, την πρέζα, τους χαφιέδες και τον εκμαυλισμό. Σχεδόν εξόντωση για κάμποσα χρόνια του «χώρου» με τη μαζική σύλληψη των 500, στο Πολυτεχνείο το ’95. Όργιο τρομολαγνείας με την εξάρθρωση της 17Ν το 2002… Όλα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ!

Σήμερα, το «Αμερικανάκι» που επέστρεψε ως Υπουργός Αστυνομίας επιθυμεί να καθαρίσει το τοπίο από την αρχή. Όλα δείχνουν ότι όχι απλώς θα προχωρήσει σε σύγκρουση αλλά το επιθυμεί κιόλας για να γλιτώσει την κυβέρνηση του ΓΑΠ από ένα πρόβλημα, του οποίου η δραστική «επίλυση» θα της προσθέσει άφθονους τηλεοπτικούς πόντους, τη στιγμή ακριβώς που θα λαμβάνει τα δρακόντεια μέτρα για την οικονομία (δηλαδή, τη στιγμή που θα αρχίσουν να μας ξεβρακώνουν για να βρουν τα 10 δις που τους λείπουν για να μην χρεοκοπήσουν).
Αστυνομοκρατία στο έπακρο στην περιοχή πέριξ της γνωστής πλατείας (σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα και σε έναν «πολιτικό» καφέ που ήπια στην περιοχή, έπαθα την πλάκα μου με τα ντου που κάνουν πάνοπλοι κρανοφόροι της ΕΛΑΣ στο εντελώς ξεκάρφωτο για εκφοβισμό- 20 χρόνια που συχνάζω αναγκαστικά εκεί δεν το είχα ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο), αναψηλάφιση των φακέλων της δίκης της 17Ν, επικήρυξη 600.000 ευρώ των «ληστών με τα μαύρα», δικαστική αναβάθμιση της υπόθεσης των «πυρήνων της φωτιάς», δηλώσεις περί απολίτικων «χούλιγκαν και βανδάλων», περί κατάργησης του «άβατου», περί «μηδενικής ανοχής», περί σύνδεσης τρομοκρατίας, κοινού εγκλήματος και βανδάλων… Όλα αυτά στήνουν, αν δεν επιδιώκουν, το σκηνικό της σύγκρουσης, στέλνοντας το μήνυμα ότι το αφεντικό είναι εδώ, «ενωμένο δυνατό», κι όποιος θέλει ας το αμφισβητήσει.
Από την άλλη ο τωρινός «χώρος» είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στην πρόκληση. Νιώθει και είναι αναβαθμισμένος επιχειρησιακά ενώ έχουν πυκνώσει οι τάξεις του από τη μεσοαστική γενιά των nintendo, η οποία διακρίνεται για τη ροπή της προς τη μηδενιστική εκτόνωση και την αναζήτηση της «φάσης». Αν λουφάξει, θα είναι σημάδι ότι έχει τρομοκρατηθεί και άρα σύντομα θα απομαζικοποιηθεί καθώς τα «παιδιά από σπίτι» είτε θα φοβηθούν και αυτά είτε θα αναζητήσουν αλλού τις «φάσεις». Περιθώρια αναδίπλωσης και δειλιάσματος δεν υπάρχουν…

Είτε, λοιπόν, η κυβέρνηση αποτύχει να σπάσει το «άβατο», είτε τα «Εξάρχεια» δεν μπορέσουν να αντισταθούν στον όγκο της καταστολής και «ηρεμήσουν» (έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν), ο χαμένος θα προέλθει από μια ευθεία, προαναγγελθείσα σύγκρουση.
Η σύγκρουση αυτή, όμως, θα έχει και παράπλευρες πολιτικές απώλειες. Τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολιτικός σχηματισμός αυτός, ως συνήθως, πατάει σε δύο βάρκες. Και με το «άβατο» και με τη «νομιμότητα». Τη στιγμή, όμως, της σύγκρουσης θα βρεθεί σε έκδηλη αδυναμία που θα μεταφραστεί σε εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα. Από τη μία, η διάθεση πατρικής προστασίας του «χώρου», δηλαδή η προσπάθεια άντλησης πολιτικών οφελών μέσα από το κανάκεμα της «εξεγερτικής» διάθεσης της νεολαίας, στην οποία εξειδικεύονται ορισμένες συνιστώσες και η παρέα Τσίπρα και από την άλλη, οι «ανανεωτικοί» οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι πιθανή υποστήριξη στα «παλιόπαιδα» δεν πρόκειται καν να την ανεχθούν! Οι τελευταίοι, μάλιστα, νιώθουν ότι έχουν αέρα στα πανιά τους μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και θα επιχειρήσουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με το φλέρτ του ΣΥΝ με τα Εξάρχεια. Ανάλογη με την ένταση, το είδος και τα μέσα της καταστολής ή της απάντησης του «χώρου» σε αυτήν, θα είναι και η ένταση της εσωκομματικής σύγκρουσης στον ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδέχεται, δε, να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν συνδυαστεί με μια προσπάθεια συνολικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που ανεστάλη προσωρινά εξαιτίας του ανέλπιστου εκλογικού αποτελέσματος.
Ενδεικτική είναι η στάση που κρατάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή ο Τσίπρας) στο φαινόμενο της αστυνομοκρατίας. Από τη μία, λεκτικές καταγγελίες της πολιτικής της Αστυνομίας και του Χρυσοχοϊδη, συχνά στα συνήθη όρια γελοιότητας αυτού του χώρου (π.χ. παρομοίωση των Εξαρχείων με τη Λωρίδα της Γάζας!! 😯 ) και από την άλλη πλήρης απουσία του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ από τις όποιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. ‘Όταν τα πράγματα θα ζορίσουν, όμως, είναι βέβαιο ότι το να στηρίζεσαι σε δύο βάρκες είναι ιδιαίτερα επισφαλές. Ενδέχεται να τουμπάρουν και οι δύο…

Ετικέτες: , , , , , , ,

7 Σχόλια to “Όταν στο βάλτο (των Εξαρχείων) τσακώνονται τα βουβάλια τότε την πληρώνουν οι βάτραχοι (ΣΥΡΙΖΑ)…”

 1. Redblogs.gr » Όταν στο βάλτο (των Εξαρχείων) τσακώνονται τα βουβάλια τότε την πληρώνουν οι βάτραχοι (ΣΥΡΙΖΑ)… Says:

  […] Ο παραπάνω τίτλος αποτελεί απόπειρα πολιτικής πρόβλεψης για το τι πρόκειται να συμβεί στη συμβολικά φορτισμένη περιοχή της Αθήνας το διάστημα που μας απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ας μην ξεχνάμε ότι πραγματική, ουσιαστική, καταστολή μόνο κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μπορούν να επιτύχουν! Μια κυβέρνηση της Δεξιάς το πολύ κάποιες ψιλές (ή και χοντρές) μπορεί να ρίξει. Τσάκισμα, μόνο κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να το επιτύχει καθώς μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει χωρίς κόπο ευρεία… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (747 λέξεις)] […]

 2. εξαποδω Says:

  Και ένα από τα πολύ καλά κείμενα που διάβασα στο διαδίκτυο για το όλο ζήτημα από τον «ΆΝεμο»:

  http://naftilos.blogspot.com/2009/10/blog-post_24.html

 3. wouv Says:

  Τα λέγαμε και παλαιότερα εξαποδώ. Τότε με τα «χάδια» της δικαιοσύνης στην υπόθεση Περίανδρου,και άλλων γεγονότων, οι περισσότεροι από τους εδώ παρεμβαίνοντες τα πέρασαν στα «ψιλά».
  Ίσως κάποιοι το πέρασαν «γραφικότητες» εξ.αριστερών. Τώρα κακομοίρηδες(αυτό πάει για σένα μαυροπρόβατε επιστρέφοντάς σου εις διπλούν τον εν λόγω χαρακτηρισμό) τι λέτε? Ο γυαλός ήταν στραβός ή στραβά αρμενίζατε?

  Η ηγεσία του κόμματός σου έχει την αυταπάτη ότι οτιδήποτε είναι από τα «δεξιά» της μπορεί να το «μανουβράρει». Με αυτή την λογική μπήκε στο υπόλοιπο αστικό μπλόκο ζητώντας περισσότερη «αστυνόμευση» (π.χ. Λίανα) τον Δεκέμβρη. Καταντήσατε αναξιόπιστοι μπροστά στον κόσμο.Και για αυτό το κόμμα έχασε ψήφους σε 2 κολλητές εκλογικές αναμετρήσεις.

  Αυτά είναι «test events» κατά λεωφόρου μεριά. Σφιγμομετρούν αντιδράσεις του κόσμου μπροστά στον φόβο των 2 ημερομηνιών του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη. Δρουν «προληπτικά» απέναντι σε πιθανές εστίες κοινωνικής ανάφλεξης λόγω οικονομικής κρίσης. Μια από αυτές τα Εξάρχεια.

  Η άλλη τα πανεπιστήμια. Και να δείτε ότι θα μπει ξανά θέμα «ασύλου». Το οποίο στην ουσία έχει καταργηθεί με τον νόμο Γιαννάκου αρκεί αν υπάρχει τέλεση (ή υποψία για τέλεση )κακουργήματος. Αλλά αυτοί θέλουν συνολική πολιτική και κοινωνική σύμπνοια όχι νόμο για να δράσει η «αστυνόμευση» «ελεύθερα» εντός πανεπιστημιακού χώρου. Άρα το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και όχι νομικό.

  «Αστυνόμευση «που φτάνει στο σημείο να σουλατσάρει και χωρίς διακριτικά-αριθμούς στις στολές των «προστατών του πολίτη» ή «πραιτώρων»(διαλέγετε και παίρνετε). Που φτάνει και στα 400 «αμίλητα ακούνητα στρατιωτάκια» στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όταν στις φετινές φωτιές της αν.αττικής ήταν περίπου 350 πυροσβέστες.

  Όμως η κλιμάκωση της χοντράδα τους, με αφορμή το Φλοράλ στα Εξάρχεια κατά την παρουσίαση του μάλλον αδιάφορου βιβλίου «Η αριστερά και ο κακός ο Λύκος» του Χρ.Κασδαγλη(περιοδικό Γαλέρα), μάλλον έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. 1500 κάτοικοι της εκεί περιοχής διαδήλωσαν. Και αυτό είναι που τους χαλάει τα σχέδιά τους.

  Το περίεργο είναι που η ηγεσία του Σύρριζα δεν κατέβασε κόσμο για διαμαρτυρία παρόλο που συνελήφθηκαν οπαδοί του. Μάλλον οι ανανεωτικοί -η επίσημη φάλαγγα των αστών- έβαλαν τον μικρό αλέξη προς «γνώση και συμμόρφωση» στο τι σημαίνει (αστική) δημοκρατία άλλα Κύρκου-Βούγια.Η ανακοίνωση του Κουβέλη είναι αστεία- δεν αξίζει ούτε να την συζητήσουμε.

  Τελείωνοντας να προσθέσω 2 πράγματα.

  Πάντα (ιστορικά) οι αμερικανοί έβαζαν το κέντρο να κάνει την «βρωμοδουλειά».Π.χ. τα Δεκεμβριανά του 1944

  Και στο Παγκράτι έγιναν προ 8 ημερών εκτεταμένα επισόδεια καταστροφές αυτοκινήτων, φθορές καταστημάτων κατά την σύγκρουση ανάμεσα σε οπαδούς ΠΑΟ-ΟΣΦΠ. Εκεί κοντά, στο Μετς, βρίσκετε η φετινή έδρα βόλευ του ΠΑΟ και οργανωνένοι οπαδοί του ΟΣΦΠ.
  Αλλά ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ μάλλον έκανε τον «αμερικάνο». Από ότι άκουσα δεν έγινε ουτε μία προσαγωγή. Μάλλον οι βανδαλισμοί των χούλιγκαν ποδοσφαιρικών συλλόγων δεν επηρρεάζουν την ομαλή λειτουργία του «δημοκρατικού πολιτεύματος»..

  Δεν ξαναπαρεμβαίνω στο topic. Σόρρυ για το σεντόνι μας και ξέρω το πόσο τα αντιπαθείς

 4. M.Γ. Says:

  Η συγκυρία: διάβαζα την ανάρτησή σου όταν ταυτόχρονα «έπαιζε» το έκτακτο δελτίο για την επίθεση στο ΑΤ Αγ. Παρασκευής….
  Τα ‘χω πραγματικά χαμένα… Δεν θα περίμενες και συ φαντάζομαι τέτοια τραγική επιβεβαίωση! Το ζητούμενο είναι το πως θα εξελιχθεί όλη αυτή η υπόθεση της οποίας το ξετύλιγμα ξεκίνησε απόψε ιδιαίτερα βίαια. Και δευτερευόντως, ποιες θα’ ναι οι πολιτικές συνέπειες στον πολιτικό χώρο στον οποίον αναφέρεσαι από τη διαχείριση του όλου ζητήματος…που έχει απ’ ό,τι φαίνεται μεγάλη ουρά.

  Τα καλύτερα για τους τραυματίες ούτως ή άλλως!

 5. εξαποδω Says:

  @ Μ.Γ.

  Σίγουρα όταν έγραφα το κείμενο είχα περισσότερο στο μυαλό μου τα κλασικά πεσίματα, σπασίματα, καψίματα, κλπ. Φυσικά, στοιχειώδης πολιτική ανάλυση αναμένει μετά από ένα διάστημα και φαινόμενα σαν το χτεσινό. Εξάλλου η λογική είναι η ίδια: Το Κράτος προκαλεί με μορφές καταστολής ή επίδειξης βίας (ή αντίστροφα οι «αγωνιστές»), οι «αγωνιστές» απαντάνε πάντα στο πιο κρίσιμο σημείο ώστε να «αναβαθμιστεί» η αντιπαράθεση αντί να καταλαγιάσει, ώστε το Κράτος να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την καταστολή, κλπ, κλπ. Το αποτέλεσμα πάντα το ίδιο: Την πληρώνει στο τέλος η κοινωνία με μεγαλύτερο έλεγχο, «αντιτρομκρατικούς» νόμους, περιστολή των ελευθεριών και μάλιστα. το χειρότερο, με τη συναίνεσή της!
  Απλά δεν περίμενα την κλιμάκωση τόσο γρήγορα, πριν αρχίσουν καν τα «μανουριάσματα».
  Το πράγμα πλέον γίνεται πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι προσπάθησα να προβλέψω, διευρύνεται και στη θέση των βατράχων δεν θα βρεθεί δυστυχώς μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εσωκομματικά του προβλήματα αλλά και πολλοί ακόμη. Οι έμπρακτες απαντήσεις που δίνουν οι ψευδώνυμοι «αγωνιστές» των πάσης φύσεως «σεχτών» και «αγώνων» είναι εξαιρετικά ασύμμετρες σε σχέση με το μέγεθος της κρατικής πρόκλησης. Αυτό σημαίνει ότι η ανταπάντηση των κρατικών μηχανισμών θα είναι, αργά ή γρήγορα, σωρρευτική και ως εκ τούτου καταιγιστική…
  Η πρόβλεψή μου αφορούσε «συμβατικές» καταστάσεις αντιπαράθεσης που θα κλιμακώνονταν. Με το χτεσίνό ξεκινήσαμε ανάποδα. Από την κλιμάκωση!
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα τα Εξάρχεια θα «γίνουν» μια πολύ ήσυχη γειτονιά κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λύσει και το πιθανό εσωκομματικό πρόβλημα που προσπάθησα να περιγράψω καθώς στην προβλεπόμενη κρατική επιχείρηση «εξημέρωσης» της πλατείας δεν θα κουνηθεί πλέον φυλλαράκι…

 6. regimientocinqo Says:

  Έμαθες; «ΟΠΛΑ» λέει η…χαφιεδαρία

 7. εξαποδω Says:

  Αστειότητες για ξεκάρφωμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: