Για «ένα πουκάμισο αδειανό» κι ένα σακούλι γεμάτο…

Συχνά πυκνά παρακολουθώ το ιστολόγιο της «Πρωτοβουλίας για την αντισυστημική αριστερά» (διάβαζε για τον περίφημο «ΣΥΡΙΖΑ των μελών«). Παρά τον μερικές φορές εκνευριστικά αφελή «ΣΥΡΙΖικό πατριωτισμό» των διαχειριστών του ιστολογίου, ο οποίος δείχνει να ανάγει το «οργανωτικό» σε πρώτιστο ζήτημα σε βάρος του ιδεολογικοπολιτικού, θεωρώ ότι η συζήτηση που γίνεται στο ιστολόγιο είναι  ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική για την πορεία του πολιτικού χώρου εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί, λοιπόν, είδα τον παρακάτω πίνακα και δεν μπορώ να μην τον μεταφέρω. Είναι ο πίνακας κατανομής της κρατικής επιχορήγησης στις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχουν υπογράψει και αποδεχθεί όλες:

ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

 

€ 

ΣΥΝΟΛΟ

 

6.000.000

ΣΥΝ

72,0%

4.312.800

ΚΟΕ

5,00%

299.500

ΑΚΟΑ

5,00%

299.500

ΔΗΚKΙ

5,00%

299.500

ΔΕΑ

3,50%

209.650

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

2,50%

149.750

ΚΕΔΑ

2,50%

149.750

ΚΟΚΚΙΝΟ

1,50%

89.850

ΡΟΖΑ

1,50%

89.850

ΞΕΚΙΝΗΜΑ

1,50%

89.850

ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

 

10.000

Μελετώντας τον πίνακα μπορούν να λυθούν και αρκετές (όχι όλες) απορίες για τον τρόπο πολιτεύεσθαι του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του. Για να παραφράσουμε λίγο το μαρξικό σχήμα, δεν μπορεί ο τρόπος υλικής αναπαραγωγής κάποιων πολιτικών οργανισμών να μην επηρεάζει και το επίπεδο των πολιτικών επιλογών που κάνουν και των συμπεριφορών που αναπτύσσουν.
Για να το πω πιο χύμα, έτσι εξηγείται γιατί μερικούς τους φτύνουν (ο Τσίπρας το έχει αναγάγει σε τέχνη το «φτύσιμο» των συνιστωσών) και αυτοί καμώνονται ότι βρέχει!
Φανταστείτε «συνιστώσες» 40, 60, 100 ακόμα και 500 μελών, με μικρή ή και μηδαμινή απήχηση στην κοινωνία όταν λειτουργούσαν αυτόνομα, να παντελονιάζουν 90, 150 ή 300 χιλιάρικα (ας προσθέσουμε εδώ και τις επιχορηγήσεις από την Ε.Ε. καθως και από το κράτος στις διάφορες προεκλογικές περιόδους…). Δηλαδή, ποσά εντελώς αναντίστοιχα με τις οργανωτικές τους δυνατότητες και το επίπεδο παρέμβασης και αποδοχής στην κοινωνία. Φανταστείτε τη στρέβλωση, συνειδησιακή και ιδεολογικοπολιτική, που αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει στις ηγεσίες και τα μέλη τους. Και όταν μιλάω για στρέβλωση μην πάει ο νους σας σε ατομικό βόλεμα (δεν ενδιαφέρει εξάλλου) αλλά σε συλλογικό. Όταν, δηλαδή, ξαφνικά αποκτάς υλικές δυνατότητες που ούτε στη φαντασία σου δεν θα περίμενες, μόνο και μόνο επειδή σε μια φάση είπες «μπαίνω κι εγώ στο ΣΥΡΙΖΑ, βαρέθηκα το εξωκοινοβουλευτικό περιθώριο»!
Ο παραπάνω πίνακας καταδεικνύει έναν ακόμη λόγο (υπάρχουν και αρκετοί άλλοι) για τον οποίο ο «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» θα παραμείνει το κυρίαρχο οργανωτικό υπόδειγμα στα μυαλά πολλών παραγόντων της «ριζοσπαστικής» αριστεράς, όσο και αν ο ΣΥΝ τους φορέσει ένα καπέλο σαν σομπρέρο! «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…» για να διαταραχτεί η «ενότητα της Αριστεράς«.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των επιχορηγήσεων (ΕΔΩ) που παρουσιάζουν τα μέλη του ιστολογίου απ’ όπου δανείστηκα τον πίνακα. Μια πρόταση ιδεολογικής συνέπειας που αξίζει να μελετηθεί.

Advertisements

Ετικέτες: , ,

24 Σχόλια to “Για «ένα πουκάμισο αδειανό» κι ένα σακούλι γεμάτο…”

 1. Redblogs.gr » Για “ένα πουκάμισο αδειανό” κι ένα σακούλι γεμάτο… Says:

  […] Συχνά πυκνά παρακολουθώ το ιστολόγιο της “Πρωτοβουλίας για την αντισυστημική αριστερά” (διάβαζε για τον περίφημο ”ΣΥΡΙΖΑ των μελών“). Παρά τον μερικές φορές εκνευριστικά αφελή “ΣΥΡΙΖικό πατριωτισμό” των διαχειριστών του ιστολογίου, ο οποίος δείχνει να ανάγει το “οργανωτικό” σε πρώτιστο ζήτημα σε βάρος του ιδεολογικοπολιτικού, θεωρώ ότι η συζήτηση που γίνεται στο ιστολόγιο είναι  ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική για την πορεία του πολιτικού χώρου εντός και πέριξ του… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (461 λέξεις)] […]

 2. Rizobreaker Says:

  Πολύ σωστός!

 3. regimientocinqo Says:

  τα «στέκια» ποιος να τα φτιάξει; Ο ΣΥΝ που παίρνει τη μερίδα του λέοντος ή οι συνιστώσες?

 4. εξαποδω Says:

  @R5

  Έλα ντε; 🙂

  Υποθέτω πάντως ότι ο συντάκτης εννοεί τον «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» (!), ο οποίος θα δίνει τα φράγκα σε πρωτοβουλίες βάσης και όχι στις συνιστώσες…

 5. faros Says:

  Νομίζω, ότι αυτός ο πίνακας, αποδίδει τα τυπικά …

  Στην ουσία, μάλλον, γίνονται και … άλλες κατανομές !!!

  Πάντως και έτσι όπως αναφέρονται τα ποσά να είναι, καταλαβαμε καλά γιατί κάποιοι φύγαν από τη συνεργασία με το ΚΚΕ και πήγαν με τον ΣΥΡΙΖΑ !!!

  Την Καλησπέρα μου !

  υ.γ. ελπίζω να μην πειράζει να τον … κλέψω (τον πίνακα) …

 6. εξαποδω Says:

  @ φάρος

  Κι εγώ τον …δανείστηκα όπως είδες! 🙂

 7. Αναυδος Says:

  μου φαίνεται ότι βρήκες την αντικειμενική βάση τοιυ ΣΥΡΙΖΑ

 8. ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ Says:

  φτου σου! και εγω που νομιζα οτι οταν η κ.ε ενος κομματος καθοδηγει ολα και ολα 50 ατομα, ολα θα ηταν καθαρα και διαφανα!! τι μου εκανες ρε εξαποδω!πανε ολες μου οι ελπιδες για την «ενωμενη» αριστερα!!! πως θα κοιμηθω τωρα!!!

 9. intersolidarity Says:

  επανήλθαμε με ενημέρωση στο http://intersolidarity.blogspot.com/

  συντροφικά

 10. αφελής Says:

  «..δεν μπορεί ο τρόπος υλικής αναπαραγωγής κάποιων πολιτικών οργανισμών να μην επηρεάζει και το επίπεδο των πολιτικών επιλογών που κάνουν και των συμπεριφορών που αναπτύσσουν..»

  Αλήθεια αυτό ισχύει για όλα τα πολιτικά κόμματα ή υπάρχουν εξαιρέσεις ?
  http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/ya9143_09.htm

  Τι λέν επ αυτού οι επιχαίροντες το παρόν άρθρο σχολιαστές ?

 11. manitaritoubounou Says:

  @ Εξαποδώ

  Νόμιζα ότι οι συνιστώσες έπαιρναν πολύ περισσότερα. Νομίζω ότι τις .. ρίχνουν….

  ΥΓ Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ μελών και χρηματοδότηση (από το κράτος) συνεχίζει να αναπαράγει το πρόβλημα. Δηλαδή πολιτική πληρωμένη από τον… (δηθεν) αντίπαλο.

  Η εποχή που δεν υπάρχουν στα επαναστατικά ή εναλλακτικά κόμματα αστικο-κρατικές επιχορηγήσεις ή χορηγήσεις από χορηγούς (Βλέπε Siemens – που ‘σαι κ(χ)αμένε Κοροβέση…) φαίνεται ακόμα μακρινή.

  Υστερόγραφο: Τα ίδια δεν κάνει και το ΚΚΕ; Δεν παίρνει κρατικές επιχορηγήσεις, πέραν των παχυλών βουλευτικών αποζημιώσεων;

 12. sarant Says:

  Το έγγραφο είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί σαρκάζουν οι σ. του ΚΚΕ που σχολιάζουν. Εκτός αν σαρκάζουν οτιδήποτε αφορά τον Σύριζα, οπότε έχουμε παβλοφικά ανακλαστικά.

  Εγώ που το διάβασα, πάντως, μάλλον θετικά συμπεράσματα έβγαλα, μπράβο στον Σύριζα που κάνει συμφωνίες και τις τηρεί. Όσο για τη βασική θέση του ιστολόγου, ότι δηλαδή «είναι πολλά τα λεφτά», ότι δηλαδή κάποιες ολιγομελείς συνιστώσες παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσο τους αναλογεί, άρα, περίπου, δωροδοκούνται, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  * Ο αριθμός των μελών δεν είναι το μοναδικό κριτήριο -άλλωστε το ΚΚΕ συνεργάζεται με διάφορα κομμουνιστικά κόμματα που έχουν, αναλογικά, πολύ μικρότερο αριθμό μελών απ’ό,τι οι συνιστώσες του Σύριζα.
  * Συνιστώσες όπως η ΑΚΟΑ έχουν αξιολογότατη δράση και μεγάλη απήχηση στην κοινωνία.
  * Όταν στις περασμένες ευρωεκλογές το ΚΚΕ συνεργάστηκε με την Κίνηση Πολιτών (ή κάπως έτσι) προσφέροντας την τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο, που οδήγησε τελικά στην εκλογή ευρωβουλευτή για ένα τμήμα της θητείας, αντανακλούσε άραγε η τέταρτη θέση την πραγματική δύναμη της Κίνησης; Έχει τάχα η Κίνηση το 1/4 των μελών του ΚΚΕ; Όχι βέβαια. Γι’αυτό απορώ με τους σ. του ΚΚΕ που σαρκάζουν τον Σύριζα, ενώ η πρακτική αυτή (να προσφέρεται στους μικρότερους εταίρους μερίδιο μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί) είναι πάγια -και σωστή- πρακτική των αριστερών κομμάτων από το 1974 και μετά. Τώρα, αν το ΚΚΕ έδινε ή δεν έδινε μερίδιο της κρατικής επιχορήγησης στην Κίνηση Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση (τη θυμάστε; μη μου πείτε ότι είχε περισσότερα μέλη από τις συριζικές συνιστώσες), το ΔΗΚΚΙ, την ΕΣΠΕ, τη ΛΑΕ, τη ΣΣΕΚ κτλ. αυτό δεν μπορούμε να το μάθουμε επειδή το ΚΚΕ δεν τα δημοσιοποιεί όπως ο Σύριζα.

 13. Λαυρέντης Says:

  Δηλαδή ο Νταβανέλος πήρε 209 χιλιάρικα;

  Ρε γαμώτο και κάναμε πλάκα στο Μαθηματικό με την τρελάρα που τον έδερνε…

 14. Andreas Says:

  Πες στην ΑΚΟΑ να μην εχει τοσο μεγαλη απηχηση στον κοσμο γιατι εχουμε τρελλαθει απο τον κουρνιαχτο που σηκωνει και δεν εχουμε κλεισει ματι τοσο καιρο τα βραδια….

 15. εξαποδω Says:

  @ αφελής

  Είναι φανερό ότι η ανάλυσή μου αφορούσε στις συνιστώσες και όχι για παράδειγμα τον ΣΥΝ (αν κι αυτός υπό μια έννοια συνιστώσα είναι…), ο οποίος έχει υπάρξει κοινοβουλευτικό κόμμα. Το θέμα των κρατικών επιχορηγήσεων, γενικά, είναι μια άλλη συζήτηση την οποία π.χ. έθιξε το φίλο @Μανιτάρι.

  @ Λαυρέντης

  Είπαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «Αμερική της πολιτικής»! Μπαίνεις φτωχός και άσημος (ως οργάνωση, πάντοτε μιλάμε) και βγαίνεις με βουλευτή και επιδοτούμενος 🙂

  @ σαραντάκος

  Ποια «Κίνηση Πολιτών» είναι αυτή με το ΚΚΕ που αναφέρεις; Έιλικρινά δεν μπορώ να θυμηθώ.

 16. sarant Says:

  Εξαποδώ, πρόκειται για την Κίνηση Πολιτων Θεσσαλονίκης, που συνεργάστηκε με το ΚΚΕ στις εκλογές 2004, ευρωεκλογές 2004 και σε όλες τις αναμετρήσεις έκτοτε (αν δεν κάνω λάθος).
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2157199&publDate=
  Ο πρόεδρός της, ο Κώστας Δρούτσας, παλιό μέλος της ΕΔΗΚ, συγκοινωνιολόγος με αξιόλογο έργο, ήταν 4ος στο ευρωψηφοδέλτιο του 2004 και όταν η Δ. Μανωλάκου παραιτήθηκε στο μέσο περίπου της θητείας, έγινε ευρωβουλευτής.

  Επομένως, μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και σ’ αυτή την περίπτωση αυτό που απάντησες πιο πάνω στον Λαυρέντη, και να πεις ότι «το ΚΚΕ είναι η Αμερική της πολιτικής. Μπαίνεις φτωχός και άσημος και βγαίνεις με βουλευτή». Και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης βγήκε με βουλευτή, και άλλες παλιότερα.

  Πρόσεξε, εγώ δεν το λέω αυτό, η λογική η δικιά σου το λέει. Με σένα, που δεν είσαι στο ΚΚΕ αλλά θέλεις να το επηρεάσεις προς συγκεκριμένες θέσεις, δεν έχω πρόβλημα, από τη μεριά σου καλά κάνεις. Με τους σ. του ΚΚΕ απορώ, που σαρκάζουν την κρυστάλλινη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, παβλοφικά, ενώ ανάλογες συνεργασίες κάνει και το ΚΚΕ, και καλά κάνει και τις κάνει!

 17. regimientocinqo Says:

  @ sarant

  (βεβαίως δεν είμαι συνήγορος για κανένα στην προκείμενη περίπτωση αλλά…) το θέμα του ποστ είναι:»δεν μπορεί ο τρόπος υλικής αναπαραγωγής κάποιων πολιτικών οργανισμών να μην επηρεάζει και το επίπεδο των πολιτικών επιλογών που κάνουν και των συμπεριφορών που αναπτύσσουν.»
  Είναι λογικό ορισμένοι να πασχίζουν λοιπόν, λέει ο Εξαποδώ και συμφωνώ μαζί του, να «μείνει ενωμένος» ο ΣΥΡΙΖΑς προκειμένου να μη χάσουν το μπαγιόκο και ΟΧΙ για λόγους πολιτικού ιδεολογικού χαρακτήρα.
  Το δικό μου πάλι σχόλιο ούτε καν στέκεται εκεί: αφορά στις προτάσεις της δημοσιεύτριας «συνιστώσας».

 18. εξαποδω Says:

  @ σαραντάκος

  Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.
  Το ΚΚΕ στις συνεργασίες που έκανε μέχρι τώρα έλεγε περίπου: «Αυτή είναι η γραμμή. Σας αρέσει έρχεστε. Δεν σας αρέσει μένετε εκεί που είστε.» Δηλαδή δεν διαπραγματευόταν τη φυσιογνωμία του κόμματος. Αν κάποιος δεχόταν, αποδεχόταν ότι θα είναι σε ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ! Αν το αποδεχόταν αυτό πιθανώς να μπορούσε και να εκλεγεί ή να λάβει επιδότηση, ανάλογα με το τι είχε συμφωνηθεί (υποθέτω, γιατί πραγματικά δεν ξέρω λεπτομέρειες).
  Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει ότι είναι, ας πούμε, ομοσπονδιακό σχήμα όπου η κάθε συνιστώσα θέλει να έχει (ή πιστεύει πως έχει) λόγο για τη γραμμή (αν υπάρχει) και την πορεία του σχήματος. Να σου θυμίσω το πάρτυ που έκαναν οι γελοιγράφοι προεκλογικά με την «εντεκαμελή ηγεσία»! Μπορείς, λοιπόν, να μου πεις γιατί η συμμετοχή σε κάτι που προβάλλεται ως «ενωτικό» και «ισότιμο» να μην αποτελεί για κάποιους απλώς το μέσο να επιβιώσουν πολιτικά και οργανωτικά (και δια των επιχορηγήσεων) και τα υπόλοιπα ηρωικά κι «ενωτικά» να αποτελούν απλώς παραμύθια για το αριστερό πόπολο;

 19. sarant Says:

  Εξαποδώ, έχεις δίκιο ότι στον Σύριζα τα πράγματα είναι λιγότερο διαυγή και πιο ρευστά απ’ό,τι στο ΚΚΕ. Αυτό έχει και τα καλά του και τα κακά του, που αυτά τα τελευταία τα επισημαίνεις. Ωστόσο, επί της ουσίας δεν αλλάζει το πράγμα. Και το ΚΚΕ πρόσφερε γενναιόδωρα στέγη και βουλευτικές έδρες σε προσωπικότητες ή σε σχηματισμούς με ελάχιστα μέλη (ανάφερα κάμποσα παραδείγματα παραπάνω) και γιαυτούς θα μπορούσε κάποιος κακόπιστα να πει ότι προσήλθαν στη συνεργασία μόνο για το όφελος, οπότε είναι απορίας άξιο γιατί ειρωνεύονται κάποιοι προλαλήσαντες -όχι ο ρεχιμιέντος.

 20. wouv Says:

  Εγινε αστυνομική εισβολή σε παρουσίαση βιβλίου στα εξάρχεια , πορείες ανέργων από την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, απεργία στα λιμάνια αλλά βλέπω το να «βγάλουν το μάτι του αλλου αριστερού» είναι σε προταιρεότητα στο κόμμα.

  Μετά να μην αναρωτιέστε που σε συνθηκες πρωτοφανούς καπιταλιστικής κρίσης το κόμμα έχασε κάπου 89.000 ψήφους και παραιτείται η Αλέκα. Όχι τόσο για το αποτέλεσμα που πάνω κάτω το περίμεναν -η λογική του ΚΚ δεν είναι αμιγώς κοινοβουλευτική – , όσο για την απήχηση των ιδεών του στην κοινωνία

  Ευτυχώς που η «δεξιά πολυκατοικία» συγκέντρωσε μόνο 39% χάνωντας συνολικά κανα δυό ορόφους..

 21. Δελφινάκι Says:

  @wouv \\
  …ενώ η αριστερή κατέκτησε την εξουσία και θα χτίσει ουρανοξύστη βιοκλιματιζούμενο ως τον ουρανό…Το μόνο που διαβλέπω, είναι να γίνει αυτό που λέει πως ψυθίρισε ο Γιωργάκης με βραχνή φωνή όταν πήρε τη Βασιλάκου στη Βιέννη, προτείνοντας της το Υπουργείο Περιβάλλοντος…»Μωρό μου…είσαι για μια Πράσινη Ανάπτυξη στο γρήγορα!»

 22. wouv Says:

  @Δελφινάκι
  Στις χειρότερες συνθήκες της ΝΔ, το Λάος πήρε μόνο ένα στους πέντε ψηφοφόρους είναι το θετικό των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι η «ατζέντα Καρατζαφέρη» παρά την υπερπροβολή της από τα ΜΜΕ, απέτυχε ή μάλλον δεν πέτυχε στον βαθμό που θα ήθελαν, μπροστά στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.

  Επίσης όταν η Ντόρα ή ο Αντώνης ζητήσουν την ψήφο από τα δεξιά τους, προβάλλοντας το ότι πάνε για την εξουσία , το Λάος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης του 3%

  Αν και δεν έχω μαντικές ικανότητες από αριθμητική στο σχολείο δεν τα πήγαινες καλά.

  Όσο για πράσινη ανάπτυξη = πράσινα άλογα διάβασε το βιβλίο Το χρυσό παραπέτασμα.
  O Π.Παπακωσταντίνου διαλύει τις αυταπάτες περί «αειφόρου οικολογικής ανάπτυξης». Γιατί είναι θέμα ενσωμάτωσης της οικολογίας στα κέρδη του καπιταλιστικού συστήματος και όχι τεχνολογίας ή έλλειψης πληροφόρησης των G20..

 23. Δελφινάκι Says:

  @wouv-μάντης: ΜΕΓΑΛΕ! Κι εσύ ΣΤΗ σύνταξη, την ορθογραφία. την έκθεση, τα αρχαία, τα κείμενα νεο-ελληνικής λογοτεχνίας, κ.λ.π. Άσε που δε διακρίνεις την ειρωνική μου διάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι με το τελευταίο σου σχόλιο, κατά βάση συμφωνώ. Τώρα αν η δικαιολογία σου είναι ότι δεν έχεις τελειώσει το σχολείο στην ημεδαπή, ούτε κι εγώ…!

 24. wouv Says:

  6 μαθήματα μου κοπάνησες ΠΑΝΜΕΓΙΣΤΕ δελφινάκι.Κάποιο -βάση πιθανοτήτων- θα το πετύχαινες. Τα αρχαία(μια ζωή ήμουν στη βάση). Αλλά το κληρονομικό χάρισμα το έχεις. Εξάσκησέ το, μπορείς να βγάλεις λεφτά από αυτό. Άντε και 090 μαζί με τον Χορταρέα.

  Κεντροαριαστερή πολυκατοικία δεν υπάρχει για να την αναφέρεις. Το ΚΚ -και νομίζω σωστά- εξαιρεί τον εαυτό του από αυτόν τον δημοσιογραφικό νεολογισμό.

  Μόνο κεντροδεξιά δηλαδή κάργα δεξιά πολυκατοικία υπάρχει. Η παλιά καλή ελληνική δεξιά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: