Ο συνήθης σχολιασμός…

ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργαρος (πάει το Γιωργάκης…) πρωθυπουργός με σαρωτικό τρόπο! Επιμένω ότι το χιούμορ του ελληνικού λαού είναι ανεξάντλητο…

Ν.Δ.: Κατάρρευση με τα όλα της. Ούτε τα ΜΜΕ της έφταιξαν τελικά, ούτε ο «ξένος» δάκτυλος. Όταν ένας πολιτικός σχηματισμός εξουσίας καταρρέει με αυτόν τον τρόπο τα αίτια είναι καθαρά ενδογενή.

ΚΚΕ: Τα καμπανάκια άρχισαν αν χτυπάνε προειδοποιητικά. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει ή αν θέλει κάποιος να τ’ ακούσει. Είχα γράψει εδώ, αμέσως μετά τις περασμένες ευρωεκλογές για το ΚΚΕ (και είχε πυροδοτηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση):
[…] παρά την αξιοσημείωτη αντοχή του, φαίνεται να ταβάνωσε. Η πιθανή αύξηση της συμμετοχής στο συνηθισμένο 70-75% στις συντόμως ερχόμενες εθνικές εκλογές, πιθανόν να το οδηγήσει κάτω από το 8%.[…] 
Επίσης είχα σημειώσει αλλού, πάλι μετά τις Ευρωεκλογές:
[…] δείχνει να έχει προσεγγίσει τα άνω όρια που του επιτρέπουν οι οργανωτικές, πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές της τελευταίας περιόδου  […] Έχει γίνει κάτι παραπάνω από φανερό το τελευταίο διάστημα ότι συγκεκριμένοι χώροι μέσα στο κόμμα (π.χ. τμήμα της σπουδάζουσας νεολαίας, τμήμα της στελεχιακής γραφειοκρατίας) ανυπομονούν να πάρουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην έκδοση πιστοποιητικών αριστεροσύνης και σε κηρύγματα κούφιου αριστερισμού και δικαιωματολατρείας που θα απευθύνονται στα ολιγάριθμα αυτιά της λεγόμενης «ευρύτερης αριστεράς» και όχι στα αυτιά του λαού. Κάτι τέτοιο θα επιφυλάξει και για το ΚΚΕ, σταδιακώς, μια αντίστοιχη με του ΣΥΡΙΖΑ κατρακύλα […]
Κρίνω ότι και οι δύο διαπιστώσεις είναι ενεργές και επιβεβαιώνονται μερικώς από τη θέση περί προειδοποιητικών μηνυμάτων που εκπέμπει η κοινωνία προς το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Έπεσε από την Ακρόπολη και στάθηκε όρθιος! Πεντακάθαρη νίκη του ΣΥΝασπισμικού κομματικού πατριωτισμού και του Τσίπρα προσωπικά! Από σήμερα όποια «συνιστώσα», «Αλαβάνος», κλπ, θέλει να επιβάλλει την οργανωτική του άποψη θα του δείχνεται η πόρτα των αποδυτηρίων… Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, όπως τον ξέραμε επί Αλαβάνου ή κάποιοι τον φαντάζονταν, μάλλον τελείωσε. Επιστροφή στις ρίζες! Από την άλλη επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα η έδραση της επιρροής του πολιτικού αυτού σχηματισμού, σχεδόν αποκλειστικά,  (και με αξιοσημείωτη αντοχή) σε τμήματα της νεολαίας και σε μικρομεσαία ή μεσαιοανώτερα κοινωνικά στρώματα των αστικών κέντρων. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τα όρια των πολιτικών του προοπτικών και το είδος των πολιτικών του επιλογών…

ΛΑΟΣ: Γαμώ το κερατό μου! (Αν και πολύ κάτω από τις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι η  ΝΔ βρέθηκε σε πλήρη απορρύθμιση/κατάρρευση).

Οικολόγοι-Πράσινοι: Και τώρα που ο Γιωργάκης Γιώργαρος δεν τους χρειάζεται, τι θα απογίνει η «πράσινη ανάπτυξη»;

Advertisements

Ετικέτες:

46 Σχόλια to “Ο συνήθης σχολιασμός…”

 1. Redblogs.gr » Ο συνήθης σχολιασμός… Says:

  […] ΚΚΕ: Τα καμπανάκια άρχισαν αν χτυπάνε προειδοποιητικά. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει ή αν θέλει κάποιος να τ’ ακούσει. Είχα γράψει εδώ, αμέσως… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (389 λέξεις)] […]

 2. kokkinos-dromos Says:

  και να φανταστείς έπεσε και το ανταρσυα (ποσοστιακά τουλάχιστον και σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές)! Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ χρειάζεται μια ανανέωση της γραμμής του αλλά όχι αλλαγή ρότας και στρατηγηκής.

 3. leme twra Says:

  σωστός ο σχολιασμός και συμφωνώ γενικά. Αλλά ο προβληματισμός μου είναι ότι η πτώση του ποσοστού του ΚΚΕ δε συνδυάστηκε με διαρροές προς τα αριστερά για να πει κανείς ότι φταίει η ιδεολογική-πολιτική γραμμή. Μάλλον προς ΠΑΣΟΚ πήγε και εκεί είναι ένα ευρύτερο θέμα όσον αφορά και τη συνείδηση του κόσμου. Με το ΠΑΣΟΚ σε άνοδο είναι δύσκολο να απεγκλωβίσεις κόσμο. Είναι ευρύτερο πρόβλημα λόγω φόβου του κόσμου και αυταπατών. Το 2007 το ΠΑΣΟΚ ήταν σε διάλυση. Αντίστοιχα τώρα τη διάλυση της ΝΔ την καρπώθηκε το ΛΑΟΣ λόγω πολυκατοικίας.

 4. εξαποδω Says:

  Ρίξτε μια ματιά στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση των χαρακτηριστικών της ψήφου της VPRC ΕΔΩ.

 5. εξαποδω Says:

  @ κόκκινος δρόμος

  Κι εγώ δεν διαφωνώ επί της ουσίας στη λογική των 6 κομμάτων – 2 πολιτικών. Το ζήτημα είναι όμως ότι η ανανέωση της γραμμής ποια χαρακτηριστικά θα έχει. Αυτά που έχει κληροδοτήσει το αριστερό life-style της τελευταίας 5ετίας – σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των κυριλέ αντεξουσιαστών) ή μια ξεκάθαρη γραμμή «με το λαό ενάντια στις ελίτ»;

  @ λέμε τώρα

  Ακριβώς αυτό υποστηρίζω κι εγώ. Μέχρι σήμερα το ΚΚΕ μπόρεσε και ανπτύχθηκε και εκλογικά διότι, παρά τις όποιες αδυναμίες του και τις αντιπαθητικές ιδεολογικές περιχαρακώσεις του, είχε δημιουργήσει ένα πρόσωπο κόμματος που απευθύνεται πρώτιστα στην κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα ανεξαρτήτως κομματικής και εκλογικής τοποθέτησης και όχι στην «αριστερά» ή αριστερά (δηλαδή σε διευρυμένα μεσοστρώματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των ελίτ). Γι αυτό και δεν έχανε «προς τα αριστερά» γιατί μπορούσε έστω και με δυσκολία να κατακτά νέα στρώματα του πληθυσμού (προσωπικά γνωρίζω νεαρούς «δεξιούς» εργάτες που ψηφίζουν ΚΚΕ αν και διαφωνούν σε αρκετά σημεία μαζί του, διότι καταλαβαίνουν ενστικτωδώς την ταξική διάσταση του πράγματος και συχαίνονται την κυριλέ αριστερά). Η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει υποπτεύομαι αρκετούς μέσα στο ΚΚΕ στον πειρασμό να πάρουν μια «αριστερή» ρεβάνς αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς αναντίστοιχο. Και αριστερούς δεν θα πάρουν γιατί ο τρόπος ζωής και σκέψης τους εκφράζεται καλύτερα από μορφώματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ (εξ ου και η αξιοσημείωτη αντοχή του), και κινδυνεύουν να χάσουν π.χ. τους νεαρούς εργάτες που ανέφερα παραπάνω διότι οι τελευταίοι θα νιώσουν ότι έχουν να κάνουν με ένα ακόμη «κλασικό» αριστερό κόμμα που δεν το καταλαβαίνουν.

 6. leme twra Says:

  Μα το θέμα είναι ότι δεν έχασε προς τα αριστερά…Έχασε προς τα δεξιά αυτή τη φορά. Είναι θέμα η αντοχή και η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στις λαικές μάζες. Το ΚΚΕ πήρε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον είναι κάποιοι που ήθελαν την ενότητα αλλά ξενέρωσαν. Δεν άλλαξε τοποθέτηση νομίζω στο σε ποιους απευθύνεται, το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε και εκεί πρέπει να γίνει η μάχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αντοχή γιατί επέστρεψε στις ρίζες του ΣΥΝ και εξαιτίας αυτού τις τελευταίες μέρες κανάλια κλπ είχαν να λένε για το πόσο καλός ειναι ο Τσίπρας. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι πολλοί (ειδικά νέοι) είπαν πρέπει να είναι στη βουλή και η βεβαιότητα αυτοδυναμίας του έδωσε το αποτέλεσμα αυτό.Τέλος, Το 2007 για μένα ήταν υπερβολική η άνοδος (ήθελα να διαψευστώ βέβαια). Τώρα το αποτέλεσμα δεν είναι καλό αλλά δεν είναι και για θάνατο. Θα δούμε τι και αν θα αλλλάξει και βλέπουμε.

 7. regimientocinqo Says:

  χμ..
  πολύ μου άρεσε αυτό το περί δικαιωματολατρείας που λες. Μου κάνει λίγο εντύπωση που το βρίσκεις αυτό όμως στα στελέχη και τις σπουδάζουσες..μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος?

 8. Μίλιος Says:

  Εκείνο που εμένα ανησυχεί είναι πως η συντριβή του Καραμανλή, σηματοδοτεί νίκη των media και των συγκροτημάτων (νταβαντζήδων). Από την άλλη φαίνεται να λένε: όποιος τολμήσει να ξανασηκώσει κεφάλι θα έχει την ίδια τύχη. Κυρίως όμως ανοίγει το δρόμο προς την έτερη προστατευόμενη των ΗΠΑ Ντόρα. Μήπως οι σκεπτόμενοι κι ανέστιοι αριστεροί θα πρέπει να δουν κι αυτή την πλευρά;

 9. sarant Says:

  Εγώ πάλι έχω απορία πού βρήκες την δικαιωματολατρεία από την οποία κινδυνεύει το ΚΚΕ -επειδή είπε μερικά αυτονόητα για τους ξένους εργάτες; Δεν ήταν το ΚΚΕ σε όλη την ιστορία του «δικαιωματολατρικό»;

 10. kokkinos-dromos Says:

  Απαντώντας σε τι ανανέωση γραμμής θα μπορούσε να πάει το ΚΚΕ δεν εννοώ σε καμία περίπτωση σε δεξιά στυλ ΣΥΡΙΖΑ. Απλά ο τρόπος με τον οποίο προβάλει την άλλη πολιτική κατεύθυνση δεν γίνεται περισσότερο (του 8%) δημοφιλής στον λαό, όχι γιατί δεν έχει δίκιο αλλά γιατί στο συγκεκριμένο θέμα, της καλύτερης ανάλυσης της κοινωνικής κατάστασης αλλά και της προοπτικής διεξόδου έχει μια αδυναμία. Αυτό θα βελτιωνόταν πιστεύω αν το κόμμα δεν ήταν τόσο απομονωμένο και είχε κάποιες διόδους επικοινωνίας με συγγενικούς χώρους, όπως οι «ριζοσπάστες αριστεροί» τους οποίους κάλεσε να στηρίξουν το ΚΚΕ.

 11. Σπύρος Says:

  To KKE παραμένει Μονολιθικό και Ακαμπτο..Η παντελής απουσία στοιχειώδους αυτοκριτικής γιά τά εγκλήματα τού Σταλινισμού,αλλά και η επι τής ουσίας Επικρότηση τής Σταλινικής περιόδου απο την Παπαρήγα,το καθιστούν μή προσεγγίσιμο απο μεγάλη μερίδα τών Πολιτών.
  Η Προσκόλληση σέ Λενινιστικές Αρχές ,η συνολική ντετερμινιστική ανάλυση τής πραγματικότητας και η αναμονή γιά την ΄εν καιρώ΄ Κατάληψη τής Εξουσίας παραπέμπουν πλέον σε Μεταφυσική χιλιαστική αντίληψη.Επίσης το ΚΚΕ μοιάζει να αδιαφορεί γιά την αύξηση τών δυνάμεών του,προτιμώντας τή ιδεολογική Καθαρότητα,γεγονός που το οδηγεί σε μιά απολύτως αμυντική τακτική.
  Πάντα Κομματα που διατηρούσαν έναν ΄Συνωμοσιολογικό ΄Πυρήνα φοβόντουσαν τήν Ανάπτυξή τους γιατί προτιμούσαν νά ελέγχουν τούς ψηφοφορους τους ει δυνατόν έναν πρός έναν.
  Ψηφισα ΚΚΕ μέ εντελώς κρύα καρδιά κυρίως επειδή ο ΣΥΝ τάχει κάνει μπάχαλο καί παρότι οι καταβολές μου ειναι εδώ και πάμπολλα χρόνια ΄αναθεωρητικές΄(απο τον Μεταπολιτευτικό Ρηγα τού 76 και μετά),και επειδή παρά τίς σαφέστατες αντιθέσεις μου προς βασικές γραμμές της Πολιτικής του διατηρεί μιά στοιχειώδη εντιμότητα και αν μη τι άλλο και στά Εθνικά Θέματα δέν παρουσιάζει τον ξεπεσμό τών διαφόρων αναρχοαυτόνομων τών Συνιστωσών τού ΣΥΡΙΖΑ.Και επίσης γιατί γιά λόγους Αρχής δεν συμφωνώ με το Λευκό ή το Ακυρο.
  Πάντα προσδοκώ μιά Αριστερή ενότητα(τά αριστερίστικα γκρουπουσκουλα δεν με αφορούν και ποτέ δεν τά κατέταξα στην Αριστερά)oσο και εάν αυτό μάλλον φαντάζει αδύνατο.
  Τέλος ψηφισα ΚΚΕ πιο πολύ ως Μνημη τής Αριστεράς και οχι ως Παρόν,γιατι συνολικά η Αριστερά περνάει μεγάλη κρίση και χωρίς ουσιώδη απάντηση σε σημερινά βασικά ερωτήματα…
  Και φυσικά η Υποτίμηση τού Εποικοδομήματος σε σχέση μέ την Οικονομίστικη βάση,που και καλά ,εάν αλλάξει,θα αλλάξει και ο Κόσμος,αποτελεί πλεον μιά απο τίς πλέον λανθασμένες αντιλήψεις που Υποτιμούν τον Ανθρώπινο παράγοντα.
  Θα παραμείνω υποστηρικτής τής Αριστεράς φυσικά,γιατι το Αιμα Νερό δεν γίνεται,αλλά εάν ο Συν ξεκαθαρίσει τά τού Οικου του,θα αποτελέσει αξιόλογο και Υπολογίσιμο παράγοντα .
  Αν τώρα οι νεοτερες γενιές και τού Συν αλλά και του ΚΚΕ επιδοθούν σε έναν ανταγωνισμό αριστερίστικης συμπεριφοράς,που διαπιστώνεται και στην Νεοτερη γενιά στελεχών του ΚΚΕ,πέραν τού ΣΥΡΙΖΑ,απλά θα χορέψουν στο Ζαλογγο παρέα.
  Αυτά ας ληφθούν υπόψιν απο πολλές πλευρές γιατί δεν αρκεί το να δηλώνει κάποιος πιο Αριστερός απο τον άλλον και να ικανοποιεί τον Ναρκισσισμό του ,αλλά πλέον απαιτούνται και συγκροτημένες Προτάσεις που να αντανακλούν στην Σημερινή Συγκυρία.
  Υπάρχουν άνθρωποι που παραμένουν πλεον ανένταχτο,ι έχοντας μεγάλη εμπειρία στα Κομματα της Αριστεράς,παλιότερα,και πού δεν πείθονται απο καμιά Πολιτική τους.
  Απλά τά στηρίζουν με την ελπίδα πώς κάτι θα αλλάξει.
  Αυτό ομως δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό αν συνεχιστεί η Ιδια Ξηρασία που επικρατεί σήμερα.

 12. εξαποδω Says:

  @R5

  Η ταξική διάρθρωση των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό (μια ματιά στο αδιαχώρητο που επικρατεί στα …πανεπιστημιακά πάρκινγκ πείθει και τον πιο δύσπιστο). Αυτό δεν μπορεί να έχει αφήσει ανεπηρέαστες και τις οργανώσεις σπουδάζουσας της ΚΝΕ όσο και αν η τελευταία δείχνει να μαζεύει τα πιο «μαζεμένα» και σεμνά παιδιά (σε σχέση π.χ. με τα ΕΑΑΚ ή τους αντεξουσιαστές). Αυτό είναι το ένα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει σε επίπεδο συνειδητότητας.
  Το άλλο και σημαντικότερο είναι ότι η ίδια η ιδιότητα του φοιτητή (ανέκαθεν) τον ξεκόβει από την πραγματικότητα της παραγωγής και του επιτρέπει να αναπτύσσει μια ρομαντική ή ιδεαλιστική συμπεριφορά (αυτό δεν είναι κακό, για ένα χρονικό διάστημα). Πάνω σε αυτή τη βάση, όμως, έρχεται ο «ανταγωνισμός» με τις υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις, οι οποίες παρουσιάζουν τη φοιτητική ΚΝΕ περίπου σαν τη νεολαία του …ΛΑΟΣ ή τη χριστιανική φοιτητική δράση για να αποδείξουν τη δική τους ψευδοεπαναστικότητα και προοδευτικότητα. Αυτή η συνεχόμενη επίθεση δεν μπορεί να μην έχει αντίκτυπο στα νέα παιδιά της πρώτης οργάνωσης που βράζει κι αυτονών το αίμα. Δημιουργείται, λοιπόν, ένας ενδοαριστερός ανταγωνισμός (και σε επίπεδο στρατολόγησης) για το ποιός είναι πιο «αριστερός», με «τρεντυ» κριτήρια της ιδιότητας. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ας θυμηθούμε την απογοήτευση στα πρόσωπα πολλών φοιτητών της ΚΝΕ για τη θέση που βρέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη και τις φήμες για έντονες διαφωνίες σε οργανώσεις σπουδάζουσας για τη στάση του ΚΚΕ, που όμως ήταν (και αποδείχτηκε στη συνέχεια) σωστή!
  Δύναται, λοιπόν, ο συνδυασμός των παραπάνω να βάζει στον πειρασμό στελέχη να διεμβολίσουν την υπόλοιπη αριστερά με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους, όμως, της υπόλοιπης αριστεράς! Αυτό μπορεί και να είναι (αυτο)καταστροφικό…

  @ Μίλιος
  Ισχύουν όσα λές αλλά η συντριβή Καραμανλή είναι σχεδόν αποκλειστικά αποτέλεσμα της άθλιας διακυβέρνησής του.

  @ σαραντάκος

  Μίλησα για «τάση» ορισμένων μέσα στο κόμμα. Δεν ισχυρίστηκα ότι αυτή είναι η «γραμμή». Αν η τάση γίνει γραμμή τότε δεν καταλαβαίνω σε τι θα διαφέρει το ΚΚΕ από την υπόλοιπη «αριστερά των δικαιωμάτων», την αριστερά δηλαδή που έχει ουσιαστικά αρνηθεί τη δυνατότητα της επαναστατικής αλλαγής (δηλαδή την καθολικοποίηση της έννοιας του «δικαιώματος») και έχει ανάγει σε κύριο καθήκον την υπεράσπιση κάθε αναξιοπαθούντα (κάτι που πολύ καλά το έκαναν για αιώνες οι ενορίες, οι φιλελεύθεροι αστοί και εσχάτως οι ΜΚΟ). Η κατάντια της ευρωπαϊκής και αμερικάνικης αριστεράς που προήλθε από το ’68 είναι ενδεικτική του τι εννοώ και φυσικά δεν είμαι κατά των …»δικαιωμάτων»!

  @ κόκκινος δρόμος

  Και αυτό σωστό που γράφεις. Αλλά δεν απορείς που δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι σήμερα;

  @ Σπύρος

  Είναι γνωστές οι διαφωνίες πολλών εξ ημών με αυτή τη γραμμή του ΚΚΕ. Όμως επιμένω ότι ο «σταλινισμός», έξω από το ιστορικό του πλαίσιο είναι μια ακίνδυνη κατασκευή ή ένα πρόσχημα, τόσο των «σταλινικών» όσο και των «αντισταλινικών» και αφορά περισσότερο στους έχοντες θητεία στην αριστερά. Τον απλό κόσμο λίγο τον ενδιαφέρει γιατί ενστικτωδώς καταλαβαίνει ότι το θέμα δεν είναι ουσίας. Το ΚΚΕ θα μπορούσε εδώ και πολύ καιρό να είχε κάνει αυτό που αναφέρει ο @Κόκκινος Δρόμος πιο πάνω, πράγμα που το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ανένταχτους αριστερούς. Με όρους δηλαδή ανοιχτότητας στην απεύθυνση και τη δράση αλλά και πολιτικής ηγεμονίας ταυτόχρονα, θα μπορούσε να μην είχε αφήσει κολυμπιθρόξυλο στο χώρο της αριστεράς και ταυτόχρονα να αποτελεί ελκυστικό χώρο για τα λαϊκά στρώματα που θέλουν να αντισταθούν. Αυτό που λες «απομονωτισμό» είναι μια καθαρά οργανωσιακή επιλογή. Έχει να κάνει κατά τη γνώμη μου με την διατήρηση/συντήρηση μιας οργάνωσης και όχι με την εκπλήρωση του σκοπού της (συνηθέστατο φαινόμενο στην οργανωσιακή θεωρία).
  Ο «σταλινισμός» δεν είναι το πρόβλημα. Βλέπε την ΚΟΕ, που από περίκλειστη σταλινομαοϊκή γκρούπα πριν λίγα χρόνια, κόντεψε να βγάλει δυο βουλευτές στις εκλογές του ’07. Ο «σταλινισμός» ως πρόφαση ή δικαιολογία, ναι, είναι πρόβλημα…

 13. regimientocinqo Says:

  @ εξαποδώ

  κατάλαβα. Έχεις απόλυτο δίκιο ξέρεις – εάν η κουβέντα γινόταν το ’69 ίσως να ήταν επίκαιρη αλλά σήμερα η «δικαιωματική» «αριστερά» έχει αποδείξει και το περιορισμένο του ορίζοντά της και, κυρίως την εύκολη ενσωμάτωσή της. Δεν χρειάζεται ο ενσωματούμενος να πάρει υφυπουργείο – αρκεί να στήσει μια ΜΚΟ.
  Η σημερινή γραμμή κάτω από αυτό το πρίσμα είναι μια σημαντική άμυνα σ’ένα τέτοιο κίνδυνο. Μπορεί να μην είναι όσο ελκυστική θα θέλαμε σε μέσα ακροατήρια ή και πλειοψηφικά στη νεολαία -αν και στην ανάλυση της VPRC που λινκάρεις οι περισσότεροι ψήφοι του Κ. προέρχονται από νέους εργαζόμενους, κάτι που μόνο ενθαρρυντικό μπορεί να είναι – ωστόσο το κρίσιμο για τώρα είναι ότι δεν ενσωματώνεται.
  Θέλω να πω: σε διάφορα πάνελ, μεταξύ αστείου και σοβαρού τόσο εκπρόσωποι της ΝΔ, όσο και του ΠαΣοΚ έχουν αποκλείσει την πρόταση συνεργασίας στο ΚΚΕ. Δεν θα τους κόστιζε και τίποτα να μας «αγκαλιάζουν» -αλλά μάλλον νιώθουν πως δεν αξίζει τον κόπο.
  Για να επανέλθω πάντως στην αρχική αφορμή, ο οπορτουνισμός γεννιέται στα «γεμάτα» παρκιν των πανεπιστημίων, στις επιδοτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, στα διδακτορικά κλπ. Δεν έχει άδικο το Κ. που τον χτυπάει επίμονα, τουλάχιστον ενισχύει το κριτήριο των πιο τίμιων εργαζόμενων και νέων που ακουμπάν πάνω του.

 14. O gios mou o sosialisths… « Γκράνμα Says:

  […] Κάποιοι άλλοι εκτιμούν περίπου το αντίθετο. Ότι το ποσοστό του ΚΚΕ άρχισε να “ταβανιάζει” γιατί μέσα του μεγαλώνει μια τάση που το σπρώχνει προς μια “μεταμοντέρνα αριστερά” τύπου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που σκέφτεται κυρίως με όρους “κινηματικού lifestyle”. […]

 15. Δελφινάκι Says:

  «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο Υ(ΙΟΣ) στην εξουσία!» Δείτε τα διαπιστευτήρια στο νέο διάδοχο βασιλέα της δυναστείας των PAPANDREOU που δίνουν οι ιδεολογικοί λακέδες των πολυπολιτισμένων αμερικανολάγνων παγκοσμιοποιημένων νομπορντεράδων, χρεώνοντας οποιαδήποτε αντίσταση στις απόψεις τους στην «Πολυκατοικία του Καρατζαφέρη» στο http://www.iospress.gr/. Ρε δε ******** ν΄ασπρίσουν!

 16. sarant Says:

  Περίεργο είναι πάντως η τεκμηριωμένη κριτική του Ιού σε ακροδεξιούς, Καραμπελιάδες και ακραίους εθνικιστές πρώην πασοκάνθρωπους να χαρακτηρίζεται «διαπιστευτήρια στον Παπανδρέου».

 17. Daimon Says:

  @sarant

  Η απάντηση που λάβατε είναι υπερεπαρκής. Απλώς θέλω να παρατηρήσω: Μη δείτε κριτική για το ΚΚΕ….Θα υπερθεματίσετε λόγω …. αυτοματισμού!

 18. Daimon Says:

  @sarant

  Αντιθέτως, διαπιστώνω ότι έχετε μια εύγλωττη ευαισθησία απέναντι στον «Ιο» —ίσως επειδή θεωρείτε ότι όλοι οι άλλοι έχουν βραχεία μνήμη.

 19. εξαποδω Says:

  @ sarant

  Μάθετε κ. Σαραντάκο να διακρίνετε το θέμα της κριτικής από το σε ποιούς απευθύνεται. Αν θέλετε να σχολιάσετε την κριτική σχολιάστε αυτήν (Σημείωση: η κριτική του ΙΟΥ ασκήθηκε επί «φιλοκαραμανλισμώ» και μάλιστα την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ όλα έδειχναν ότι θα ανέβαινε στην εξουσία. Αν αυτό δεν λέγεται «διαπιστευτήρια» τότε τι λέγεται;).
  Αν παρ’ όλα αυτά σας αρκεί που ασκείται κριτική σε αντιπαθείς σε σας, αγρίως τσουβαλιασμένους τύπους (από το «Αντίβαρο» μέχρι το Δελαστίκ!), τότε μην μιλάτε για «τεκμηριωμένη κριτική» αλλά για το ότι γουστάρετε το «πέσιμο». Εξάλλου η κοπτοραπτική των ΙΩΝ (μιά πρόταση από δω, μια λέξη από κει και τσουπ κολλήσαμε την ταμπέλα του ακροδεξιού) πολύ απέχει από το να ονομάζεται «τεκμηριωμένη κριτική». Αντίθετα θα μπορούσε να θεωρηθεί «τεκμηριωμένη κριτική» το γεγονός ότι από τη στήλη του ΙΟΥ έχουν παρελάσει ύποπτοι τύποι, οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το αμερικάνικο και βρετανικό υπουργείο εξωτερικών, τρόφιμοι του μεγαλοχρηματιστή Σόρος, καταδότες δημοσιογράφων, κλπ.
  Για να διευκολύνω μάλιστα εσάς και τους ΙΟΥΣ στο τσουβάλιασμα εντόπισα παρόμοια «ακροδεξιά» τοποθέτηση και στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών:

  […]Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τη ΝΔ και συνέβαλαν μέσω των μηχανισμών και των στηριγμάτων τους στο «φούσκωμα» της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτό διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα να κάμψει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή. […]

 20. Σκαντζόχοιρος Says:

  Και γιατί είναι ‘τεκμηριωμένη’;;;

  Ωραία, τώρα η ίο-θεωρία έγινε: Ούφο-απρούφ δηλαδής;;;

 21. sarant Says:

  Ένα άλλο τσουβάλιασμα που βλέπω, αγαπητέ, είναι αυτό που κάνεις εσύ.

  Τσουβάλιασμα κάνεις όταν λες «εσάς και τους Ιούς».

  Τσουβάλιασμα επίσης κάνεις, και μάλιστα κωμικό, όταν θεωρείς «παρόμοια» την κρυστάλλινη τοποθέτηση του ΚΚΕ (αυτήν που παράθεσες πιο πάνω και η οποία με βρίσκει γενικά σύμφωνο) με τις έξαλλες κραυγές του Χατζάρα ή του Ρεσάλτου και με τις ακροβασίες του Καραμπελιά.

  Ούτε νομίζω να είναι θέση του ΚΚΕ αυτό που λέει ο Δελαστίκ για «αξιόλογο» έργο του Κ.Καραμανλή στην εξωτερική πολιτική.

 22. εξαποδω Says:

  @ sarant

  Περίεργο αυτό που λέτε για το ΚΚΕ. Για κάτι τέτοιες τοποθετήσεις, εδώ και καιρό, εγκαλείται για «φιλοκαραμανλισμό» τόσο από τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ όσο και της λεγόμενης «ριζοσπαστικής» αριστεράς!

 23. Daimon Says:

  Μα νομίζω δεν τίθεται θέμα, διότι ο κ. Σ., παρά τους θαυμαστούς ελιγμούς που θυμίζουν πέστροφα , έχει αυτοπροσδιοριστεί («αυτο-τσουβαλιαστεί») από καιρό…

 24. dimara Says:

  Εγώ το βλέπω κάπως έτσι το φαινόμενο: Κοιτάς δεξιά, πετιέται από «αριστερά» (υπεραμύνεται δήθεν του K.K.E. ή μιας συγκεκριμένης θέσης του). Κοιτάς αριστερά, πετιέται από μεταμοντέρνα ακροδεξιά (Ιός)!

 25. sarant Says:

  @εξαποδώ: κι εσύ ωστόσο τονίζεις στην ανάλυσή σου ότι τα αίτια της κατάρρευσης της ΝΔ ήταν ενδογενή, άρα αναιρείς τη ρεσαλταρισμένη ανάλυση.

  @daimon: χαίρομαι που με παρακολουθείς ώστε να ξέρεις και πότε περίπου αυτοπροσδιορίστηκα!

 26. περαστικός Says:

  @ Σπύρος
  Το σχόλιό σου για το Κ.Κ.Ε. με καλύπτει με το παραπάνω…
  Σε λίγες μόνο γραμμές μια άψογη βιωματική, πολιτική, ιδεολογική και φιλοσοφική (!) προσέγγιση ενός χώρου λαμπρών αλλά και σκοτεινών ιστορικών επιτευγμάτων. Εύγε!

  @ sarant
  Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την ισοπεδωτικά εξισωτική και πολιτικά μειωτική »δημοσιογραφική» παρουσίαση του Ιού για τον «πατριωτικό χώρο»
  και τη στάση του απέναντι στην κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή θεωρώ ότι είναι πολιτικά αφελής στην καλύτερη περίπτωση. Του λείπει πολλή διάκριση…
  Δεν σε συγκαταλέγω σ’ αυτή την κατηγορία των αφελών (ή πονηρών) και προβληματίζομαι επιπλέον σοβαρά για τον αγενή και αδόκιμο πληθυντικό συναγελασμό σε «ακροδεξιούς, Καραμπελιάδες και ακραίους εθνικιστές πρώην πασοκάνθρωπους» που επιχείρησες. Φάουλ μεγάλο και ασύγγνωστο για το επίπεδο και το ύφος των τοποθετήσεών σου αγαπητέ…

 27. dimara Says:

  Δεν ξέρω τι θέλει να πει το άτομο που αναφέρετε. Εγώ που δε σας παρακολουθώ λέω στις 06.10.09 -12: 04 πμ και 08.10.09 -9: 00 πμ.

 28. sarant Says:

  Dimara, αν θεωρείς μεταμοντέρνα ακροδεξιά τον Ιό δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, οπότε ας σταματήσει εδώ. Εγώ νομίζω ότι η ομάδα του Ιού είναι κόσμημα για την ερευνητική δημοσιογραφία και για την αριστερά.

 29. regimientocinqo Says:

  ε…όχι και «κόσμημα» για την αριστερά ο ιός!
  Μια και τό’φερε: ο «ιός» κάποτε κατήγγειλε τον κ. Μουλόπουλο ως χαφιέ της χούντας – μέλος της «αντιπροσωπείας» των ελληνικών φοιτητικών συλλόγων ιταλίας που συναντήθηκαν με Πλεύρη και λοιπούς στην Κέρκυρα το ’69.
  Δεν ξέρω αν το γεγονός που κατήγγειλε ο Ιός -κι αναπαράχθηκε από διάφορους – είναι αληθινό. Είμαι περίεργος όμως αν θα το επαναφέρουν τώρα..

 30. εξαποδω Says:

  @ sarant

  Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μιλάω για τα αίτια της κατάρρευσης και όχι μιας απλής εκλογικής αποτυχίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυρίαρχοι -ημεδαποί και εκ του εξωτερικού- δεν έκαναν σαφείς επιλογές να «τελειώνουν» με τον Κωστάκη και ίσως και τη ΝΔούλα όπως την ξέραμε. Επίσης, ναι κι εγώ διαφωνώ να χρεώνουμε την χρεωκοπία της αποτυχημένης και καταστρεπτικής κοινωνικά πολιτικής της ΝΔ αποκλειστικά στους «άλλους». Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο θα βγω και θα τον χαρακτηρίσω «φιλοκαραμανλικό» και «ακροδεξιό»!!! Έλεος! Εκτός αν είμαι «σκύλος που φυλάει τους (νέους) αφέντες του»…

  Επειδή έκανες χιούμορ για «ρεσαλταρισμένους» να σου θυμίσω ότι το συγκεκριμένο περιοδικό κάηκε ολοσχερώς από τους «γνωστούς-αγνώστους» αναγνώστες της ομάδας-κόσμημα. Οπότε, παρά τις διαφωνίες όποιου με τη γραμμή του περιοδικού ας δείξουμε λίγο σεβασμό. Εκτός και αν «καλά τους έκαναν» οπότε μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις το άκοπο χιούμορ σου…

  Εμένα πάντως για «φο μπιζού» μου φέρνει η ομάδα και μάλιστα ιδιαίτερα χρηστικό…

 31. sarant Says:

  Regimiento, επειδή εσύ έχεις διαδικτυακή παρουσία (σε αντίθεση με τις ανώνυμες περσόνες που είναι απλώς ένα ψευδώνυμο που κάθε φορά μπορεί ν’αλλάζει) και επειδή είναι γνωστό πως είσαι σοβαρός, μου προκαλεί έκπληξη ότι αναμασάς συκοφαντίες που τόσο εύκολα θα μπορούσες να ελέγξεις, με ένα κλικ!

  Καταρχάς, ο Ιός δεν κατάγγειλε τον Μουλόπουλο για χαφιέ. Ο Ιός έγραψε: «Μεταξύ των ελλήνων φοιτητών βρισκόταν και ένα μέλος αντιστασιακής οργάνωσης. Πρόκειται για τον Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα». Ο κ. Μουλόπουλος μας εξηγεί ότι είχε αποστολή να παρακολουθεί (έως ότου, βέβαια, γίνει γνωστό το όνομά του στο καθεστώς) τη δράση του ΕΣΕΣΙ, της φιλοχουντικής, δηλαδή, ένωσης φοιτητών. Θυμάται ότι μόλις έφτασαν στην Ηγουμενίτσα από το Μπρίντιζι οι νεοφασίστες άνοιξαν αμέσως τις σημαίες τους με τα φασιστικά σήματα και τις σβάστικες και επιβιβάστηκαν σε δύο πούλμαν».
  (http://www.iospress.gr/ios2007/ios20070422.htm)

  Δεύτερον, το θέμα επαναφέρθηκε πρόσφατα και ο Νίκος Κλειτσίκας, που δεν ξέρω πού πρόσκειται πολιτικά αλλά θεωρείται αυθεντία για το αντιδικτατορικό κίνημα των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία, δήλωσε ότι η αντιστασιακή δραστηριότητα του Μ. είναι καταγραμμένη σε επίσημα ντοκουμέντα και ότι είναι εξόφληση χρέους ότι ο Σύριζα έβαλε έναν αντιστασιακό σε αυτή την τιμητική θέση. Βλέπε:
  http://orfni.blogspot.com/2009/09/i-r_4137.html

  Θαρρώ ότι πρέπει να ζητήσεις συγνώμη από μένα και από τους αναγνώστες, διότι μετέφερες διαστρεβλωμένα τη θέση του Ιού.

 32. Σκαντζόχοιρος Says:

  ΕΝώ εσύ που αναπαράγεις ασύστατες συκοφαντίες –και μάλιστα με πολύ μειωτικό τρόπο δεν χρειάζεται να ζητήσεις συγνώμη, έτσι;;;

 33. sarant Says:

  Εξαποδώ, αυτά δεν είναι αστεία. Το κάψιμο του Ρεσάλτου είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια χωρίς κανένα «ναι μεν αλλά» -το έχω ξαναπεί θαρρώ σε κάποιο ιστολόγιο. Δεν νομίζω ότι οι αναρχοφασίστες που το έκαψαν διαβάζουν Ιό. Δεν νομίζω ότι διαβάζουν,τελεία και παύλα.
  Με την ελευθερία του λόγου δεν παίζουμε, αν και προσωπικά το ίδιο με ενοχλεί όταν καίνε το βιβλιοπωλείο του Άδωνη (άλλωστε και πολιτικά δεν βρίσκω πολλές διαφορές μεταξύ Άδωνη και Ρεσάλτου). Αν πάντως σε ενοχλεί το «ρεσαλταρισμένους» το παίρνω πίσω όσο κι αν οι αναλύσεις του περιοδικού δίνουν καμιά φορά την εντύπωση ότι πρόκειται για παραλήρημα.

 34. περαστικός Says:

  @ sarant

  Σ’ αντίθεση με σένα δεν περίμενα καμιά συγγνώμη για το μειωτικό και ολοκληρωτικό στη λογική του τσουβάλιασμα του «πατριωτικού χώρου». Πόσο μάλλον που δεν διαθέτω διαδικτυακή παρουσία και στίγμα. Απολαμβάνω έτσι μοναχικά και ψευδώνυμα τη φασίζουσα νοοτροπία όπως αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από κομψευμένες και «σοβαρές» αναλύσεις… Να μπορείς να ομαδοποιείς ανθρώπους, ιδέες και συμπεριφορές με το ελεύθερο… στοιχιζόμενος πίσω από «τεκμηριωμένες κριτικές» – κοσμήματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της αριστεράς βεβαίως βεβαίως!

 35. regimientocinqo Says:

  @ sarant
  ήρεμα, ήρεμα….
  Έχεις δίκιο. Μολονότι προσωπικά πιστεύω ότι πονηρά έχωσαν το Μουλόπουλο στο πιο πάνω άρθρο – αυτό δεν ενδιαφέρει και πολλούς – είναι αλήθεια πως όπως προκύπτει από το λινκ που δίνεις δεν τον χαρακτηρίζουν χαφιέ.
  Να υπενθυμίσω ότι εγώ δεν υιοθέτησα το χαρακτηρισμό.
  Εξακολουθώ να πιστεύω βέβαια ότι ο Ιός μόνο κόσμημα δεν είναι -κι αν είναι κάπου δεν είναι της αριστεράς πάντως.

  Υ.Γ. Και, πάντως, ανεξαρτήτως Μουλόπουλου στο έγγραφο που συνοδεύει το δεύτερο λινκ σου η λεπτομερής καταγραφή των προσώπων, για μια σειρά εκδηλώσεις, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο καταδότης ήταν ένας από αυτούς.

 36. a8lios Says:

  @εξαποδώ (και άλλοι)
  Ίσως βρείτε ενδιαφέρουσα και τη συζήτηση που γίνεται στο granma (ειδικά από τη μέση των σχολίων και μετά):

  http://mygranma.wordpress.com/2009/10/07/o-gios-mou-o-sosialisths/

 37. εξαποδω Says:

  Την παρακολουθώ αδιαλείπτως και με μεγάλο ενδιαφέρον (εν μέρει και απογοήτευση)!
  Έπρεπε να είχα παραθέσει το σύνδεσμο ο ίδιος. Mea culpa, που έλεγε και ο σχωρεμένος Παπατζής…

 38. philalethe00 Says:

  @εξαποδω
  Δεν ξέρω αν ξέρεις, ότι το ΚΚΕ λογίζεται(ιδιαίτερα από την εποχή του Ανάν, όπου τόλμησε να μιλά ακόμη ο Μπογιόπουλος και για τους ήρωες του ’21 στην τηλοψία- βρε παιδί μου τι ακραίος εθνικισμός!!!!) ως εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα από πολλούς ευρωαριστερούς, νεοφιλελέφτερους-ακροδεξιούς και σημιτικούς -και νεκροφιλο-λογούντες.

  Πάντως, είναι αλήθεια, ότι ορισμένοι «Ιοί» και άλλοι της ομοταξίας κάνουν τέτοια τεράστια λογικά άλματα που μπορεί κανείς να τους κατατάξη ως διαχρονικά ύποπτα συγκλίνοντες με τον γνωστό ακροδεξιό ντόκτορ-σοκ Μίλτον Φρίντμαν. Πληρούν τις προϋποθέσεις (τους) κάλλιστα!
  Θα επεκταθώ εν ευθέτω καιρώ. 🙂

 39. philalethe00 Says:

  Υ.Γ. Ναι, τώρα που το θυμήθηκα καλύτερα, ανήκει στον «φαιοκόκκινο(=νεοφασιστικό-εθνικομπολσεβίκικο, κατά κυριολεξία) χώρο». Την ίδια ανάλυση -και ορολογία- επαναλαμβάνουν οι γνωστοί μας σοβαροί δημοσιογράφοι του Βήματος, όπως οι αγαπητοί κκ. Πρετεντέρης και Σωμερίτης, και διάφοροι αρχέτυποι νεοφιλελέφτεροι όπως η Φιλελεύθερη Συμμαχία(βλέπε «μελετημένο» προεκλογικόν σποτ ευρωεκλογών) και άλλοι που διαβάζουν και παρουσιάζουν ενθουσιωδώς οι συντάκτες της Εστίας, π.χ. ο κος Παπανδρόπουλος, σαν να λέμε Μάνος. Πολλές συμπτώσεις, αν μη τι άλλο.

 40. Σπύρος Says:

  Καλά τά ΄σοβαροφανή΄ τού κυρίου sarant …ειναι γνωστά σε πολλούς.
  Γνωστή και η τάση του να τσουβαλιάζει οποιον αντιτίθεται σέ Κρετινισμούς τύπου ΄Εθνικό Φαντασιακό΄ή και λαϊκίστικες ψευτοψυχαναλυτικές απόψεις περί ΄Αλλου΄.
  Βέβαια απ΄εδώ και εμπρός ολοι αυτοί θα ξαναεμφανιστούν γιά νά Τρομοκρατήσουν Ιδεολογικά οποιονδήποτε θα αντιτεθεί στά Κελεύσματα Κατευνασμού τού Νέου Πρωθυπουργού.
  Σέ εκείνο που δέν έχουν κατορθώσει ομως ποτέ να απαντήσουν ΄σχολιαστές΄τού ΄επιπέδου΄του είναι πώς κατορθώνουν αφ΄ενός μέν να αντιτίθενται ,και σωστά ,σέ γραφικότητες τύπου Ανθιμου και αφ΄ετέρου να στηρίζουν Σωβινιστικές Γελοιότητες τύπου Γκρουέφκσυ.

  Τώρα γιά τούς Ιούς πού φέρονται ως Φασιστοειδή χρησιμοποιώντας Δημοσιογραφικές Μεθόδους Γεωργαλά(μιάς και ο Χουντικός Ελευθερος Κοσμος έκανε Προγραφές εναντίον οσων ήσαν αντίθετοι στην Χούντα,ειτε ησαν Κεντρώοι,Δεξιοί ή Αριστεροί)χάρισμά του..
  Ολο το συναπάντημα απο τον Μιχα ,τον Σωμερίτη,τον Βασιλάκη(βρε που χαθηκε αυτό το παιδι??),τον Γαβριηλίδη,τού Ιούς και τά λοιπά Νεοφιλελεύθερα και ψευτοαριστερά αντιδημοκρατικά Παραφερνάλια ακονίζουν τά μολυβάκια τους γιατί η ΄Πράσινη Ανάπτυξη΄τούς χρειάζεται…………….
  Τωρα πάω να ξαναδιαβάσω την συνέντευξη Κωστόπουλου(Ιού)στην Εθνικιστική Τουρκική Σαμπάχ όπου εμφανίζεται ως Αρνητής τής Γενοκτονίας τών Ποντίων..

  Να ΄αγιάσει΄η γραφίδα τών παιδιών τού Ιστολογίου ΄Πόντος και Αριστερά΄που τον χαρακτηρίζουν ΄Αρτέμη Μάτσα΄……………….

 41. Δελφινάκι Says:

  Για Ιούς, Σαραντάκους, και λοιπούς παρατρεχάμενους του αμερικανολάγνου νεο-οθωμανισμού που εμπνέει και το Γιωργάκη, (μόνο που μάλλον δεν το έχει αντιληφθεί η πλειοψηφία της λαϊκής βάσης του ΠΑΣΟΚ) ΕΝΑ έχω να πω, που ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥΣ που μισούν αυτόν τον τόπο που ζούμε όλοι παρέα, κι ΟΧΙ την προσφυγιά που προσέφυγε σε μάς ούτε τους μετανάστες εκείνους που έχουν ενταχθεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, όπως και αμέτρητοι Αρβανίτες, Σλάβοι, Σαρακινοί, ΄Βλάχοι, Ενετοί και άλλοι του παρελθόντος, που πλέον αποτελούν αναπόσταστο τμήμα του δι-ιστορικού ελληνισμού.ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ…ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ!

 42. εξαποδω Says:

  @ Δελφινάκι

  Ψυχραιμία.

 43. Daemon Says:

  @Δελφινάκι

  Σε συγχαίρω ! Επιτέλους κάποιος/α μίλησε καθαρά και είπε πάρα πολλά και πολύ σημαντικά σε λίγες αράδες…Αρκετά με τα μασημένα λόγια!

 44. Maramo Says:

  ΠΟΣΗ ψυχραιμία μπορεί να έχει κανείς Εξαποδώ όταν υποτιμάνε βάρβαρα τη νοημοσύνη του??????

 45. Κάποιος που σκέφτεται... Says:

  Προς τους συμμετέχοντες στον ενδιαφέροντα αυτό διάλογο, σας προσκαλώ και στο δικό μου «κονάκι» για μια ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος γενικά. Ειδικότερα γι αυτό του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει μια ανάρτηση, ελπίζω αύριο αν οι υποχρεώσεις μου το επιτρέψουν. Η διεύθυνση είναι:

  http://www.kritikitwnoplwn.blogspot.com

  Φιλικά
  Κάποιος που σκέφτεται…

 46. anadimosieutis Says:

  antidraseis kai mesa apo to pasok

  no comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: