Αξιόλογες εκδόσεις

Αθόρυβα αλλά ιδιαίτερα δημιουργικά κινούνται οι σχετικά νέες σε ηλικία εκδόσεις «Κουκκίδα«. Υπεύθυνος έκδοσης ο, πάντα σεμνός, Δημήτης Δημόπουλος, ένας άνθρωπος από εκείνη την παλιά καλή πάστα αγωνιστών, που τείνει στις μέρες μας να εκλείψει.
Επιλέγω να παρουσιάσω σήμερα δύο καινούρια βιβλία, από ένα μπαράζ εκδόσεων της «Κουκκίδας» τους τελευταίους μήνες:

Το πρώτο είναι το «ΤΟΥΠΑΜΑΡΟΣ – Ημερολόγια Φυλακής«, των Ν. Ουιδόμπρο και Μ. Ροσενκέφ, σε Πρόλογο του Εντουάρντο Γκαλεάνο και Μετάφραση – Εισαγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα (η δεύτερη μεταφραστική του δουλειά μετά από αυτήν).

tupamaros[1]

Οι  δυό ηγέτες του ιστορικού αντάρτικου κινήματος των Τουπαμάρος της Ουρουγουάης περιγράφουν τον αγώνα που έδωσαν οι ίδιοι και οι άλλοι φυλακισμένοι αγωνιστές για να σταθούν όρθιοι στις φυλακές της στρατιωτικής δικτατορίας της Ουρουγουάης, μετά την ήττα τους στις αρχές τη δεκαετία του ’70 και την άγρια καταστολή που ακολούθησε. Όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή του βιβλίου:

«…Το βιβλίο αυτό του Νιάτο Ουιδόμπρο και του Μαουρίσιο Ροσενκέφ, είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρωπιά, στην ακεραιότητα του πολιτικού κρατούμενου. Είναι η αφήγηση της μακριάς περιπέτειας του ανθρώπου που στον αγώνα του κατά της βαρβαρότητας. Ανάμεσα στις γραμμές του ζουν και ανασαίνουν πολιτικοί κρατούμενοι σ’ όλο τον κόσμο, από όλες τις εποχές. Περνούν με τα ανέγγιχτα όνειρά τους οι μάρτυρες του ίδιου του ουρουγουανικού λαού, οι βασανισμένοι, οι εξαφανισμένοι, όσοι έπεσαν. Γραμμένο με το κλασικό στυλ των Τουπαμάρος, απλό και βαθύ, λιτό και περιεκτικό, δένει τη λογοτεχνία με τον αγώνα. Είναι πάνω απ’ όλα ένα διαχρονικό και οικουμενικό βιβλίο μνήμης…«.

Σημαντικά είναι και τα εισαγωγικά στοιχεία που δίνονται για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του κινήματος των Τουπαμάρος. Αντιγράφω ενδεικτικά πάλι από την εισαγωγή του βιβλίου:

«…Αυτό όμως που χαρακτήριζε κυρίως την ένοπλη δράση του MLN-T ήταν η ελαχιστοποίηση της χρήσης βίας και η μεγάλη προσοχή που έδιναν στην κλιμάκωση της δράσης τους ώστε να μην υπερβαίνει το επίπεδο συνείδησης και κατανόησης του λαού. Φρόντιζαν να συντονίζουν πολιτικά και ποιοτικά την αντάρτικη πράξη με αυτήν του λαϊκού κινήματος. Και, ακριβώς, η αυτοκριτική τους για την ήττα του 1972 αναφέρεται στη διαφορά ρυθμού, αρμονίας ανάμεσα στο μαζικό και στο ένοπλο κίνημα.
Το MLN-Τουπαμάρος δεν ήταν ένα εξωτικό δημιούργημα μιας διανοουμενίστικης ελίτ. Ήταν καρπός της οικονομικής κρίσης, ήταν απάντηση στη βία της ολιγαρχίας κατά του λαού. Ήταν δημιούργημα του λαϊκού κινήματος, ένα από τα στοιχεία του λαϊκού κινήματος. Ήταν γέννημα του περιβάλλοντός του, μέσα στα ιστορικά πλαίσια που διαμόρφωσε ο συσχετισμός δυνάμεων στην αμερικανική υποήπειρο…»

Το δεύτερο βιβλίο είναι το «Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ημι-ολοκληρωτική “Δημοκρατία” ή Περιεκτική Δημοκρατία;«, του Τάκη Φωτόπουλου.

krisi[1]

Για το βιβλίο διαβάζουμε στο δελτίο τύπου πρόσφατης εκδήλωσης-παρουσίασης στην Αθήνα:

«…Το βιβλίο εξετάζει αρχικά την σημερινή βαθιά οικονομική κρίση, η οποία δεν είναι, βέβαια, ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία του συστήματος της οικονομίας της αγοράς που καθιερώθηκε εδώ και περίπου δυο αιώνες, αλλά είναι όμως η πρώτη παγκοσμιοποιημένη κρίση, με την έννοια ότι ο παγκόσμιος χαρακτήρας της δεν είναι, όπως στον μεσοπόλεμο, απλώς αντανάκλαση της κρίσης σε κάποιες κύριες καπιταλιστικές οικονομίες, αλλά αποτελεί οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα της ίδιας της γένεσης και εξέλιξης της. Το δεύτερο σημαντικό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως δεν είναι μόνο οικονομική αλλά τμήμα μιας ακόμη σοβαρότερης πολυδιάστατης κρίσης: οικολογικής, πολιτικής, πολιτισμικής και γενικότερα κοινωνικής…»

Η κεντρική διάθεση των εκδόσεων «Κουκκίδα» γίνεται από το «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο«, Θεμιστοκλέους 37, Αθήνα

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , ,

2 Σχόλια to “Αξιόλογες εκδόσεις”

  1. Δελφινάκι Says:

    Δύο αμφισβητίες του συστήματος, ο ένας βολεμένος κι από θέση πανεπιστημιακού της πάλαι ποτέ Βασιλέύουσας των οκεανών με τακτική στήλη με μεγάλη επιρροή στην οργανική εφημερίδα της ελληνικής διανόησης, ο άλλος μέσα από το «προλεταριακό πανεπιστήμιο της φυλακής», που κάποτε παρήγαγε τα μεγαλύτερα έργα αμφισβητησιακών διανοουμένων, μεταφρασμένο από ένα δικό μας «‘ένοπλο διανοούμενο», που είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με την τακτική επιλογή δράσης της παρέας του, επιρρέασανεξωθεσμικά όσο οποιαδήποτε άλλη «νόμιμη» πολιτική οργάνωση την πολιτική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας της μεταπολίτευσης. Σημαντικό εκδωτικό έργο, και μπράβο σε όλους τους συντελεστές των νέων αυτών εκδόσεων (συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότης-βιβλιοπώλης)

  2. ikonikos Says:

    Εξαποδώ, ευχαριστούμε για τα σχόλια και την παρουσίαση του βιβλίου “Παγκόσμια Κρίση”. Πράγματι οι εκδόσεις Κουκκίδα και ο Δημόπουλος προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο.

    “Δελφινάκι”, συγγνώμη αλλά πέρα του κακεντρεχούς σχολίου σου για τον Φωτόπουλο, έχεις κάναν πραγματικό λόγο να τον θεωρείς “βολεμένο”; Δηλαδή το να δουλεύει κάποιος σαν Πανεπιστημιακός δάσκαλος επί εικοσαετία και κατόπιν να πάρει πρόωρη συνταξιοδότηση στη Βρετανία (όπου οι ακαδημαϊκοί μισθοί και συντάξεις είναι θεσμικά από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη) επειδή δεν δεχόταν να συμβιβάσει το περιεχόμενο της δουλειάς και έρευνας του στους ακαδημαϊκούς περιορισμούς των Θατσερικών όταν ανέβηκαν στην εξουσία, είναι βόλεμα;

    Ή μήπως θα έπρεπε να μην έγραφε για την Ελευθεροτυπία όπου έχει πρόσβαση σε χιλιάδες αναγνώστες αναλύοντας ριζοσπαστικές θέσεις άγνωστες για το κοινό της αλλά να έγραφε σε κάποια “αντιεξουσιαστική” εφημερίδα τύπου Βαβυλωνία που σήμερα υιοθετεί παρόμοιες ρεφορμιστικές θέσεις με την κύρια γραμμή της Ελευθεροτυπίας; Και γενικά, μήπως αυτοί που τρώνε το περισσότερο βασανιστήριο θα πρέπει να είναι οι μελλοντικοί “καλοί” πρόεδροι μας σε μια… ιδανική εναλλακτική κοινωνία, ή, όπως έχει γίνει, αρκετοί από αυτούς να γίνονται πολλές φορές σημαντικοί ρεφορμιστές όταν βγουν από τη φυλακή ξεχνώντας αυτά για τα οποία μπήκαν (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους συγκεκριμένους αγωνιστές) ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: