«… στα λιβάδια της άρχουσας τάξης»

Έλαβα και αναδημοσιεύω με ευχαρίστηση ένα καταιγιστικό κείμενο – παρέμβαση του Θανάση Τζιούμπα στην περί «Πρασίνων» συζήτηση:

«Δε βόσκει κανείς ατιμώρητος στα λιβάδια της άρχουσας τάξης, δεν σπουδάζει ατιμώρητος στα πανεπιστήμιά της, δεν χρησιμοποιεί ατιμώρητος τις επιστήμες της. Σχεδόν ανεπαίσθητα, καταπίνει το δηλητήριό της, παραλύει…»

Καρίν Στρούκ, Ταξική Αγάπη

«Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»

Διανύουμε την πιο στείρα από άποψη πολιτικού προβληματισμού εκλογική περίοδο από την μεταπολίτευση και μετά. Τα υπερεθνικά διευθυντήρια σκηνοθετούν μια παράσταση επίφασης δημοκρατικότητας που έχει τόση σχέση με τα πραγματικά πολιτικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα όσο σχέση είχε η Eurovision με την τέχνη της στιχουργικής. Η απαξίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών μέσα από την αναγωγή του θεάματος της αντιπαράθεσης (σκάνδαλα, προεκλογικά σπότς, απρέπειες και λάσπες) σε ουσία. Οι προβολείς δεν ανάβουν για να φωτίσουν αλλά για να κατασκευάσουν τις σκιές μέσα στις οποίες αποκρύπτονται με επιμέλεια η ένδεια οραμάτων και πολιτικών, η αμηχανία των ελίτ, τα αδιέξοδα του δυτικού πολιτισμικού υποδείγματος, η πληκτική ομοιότητα της συστράτευσης κάτω από φθαρμένες σημαίες επαγγελίας για αέναη ευημερία. Κι αν όλα αυτά ισχύουν σε επίπεδο Ε.Ε. η ελληνική ιδιοπροσωπία δίνει ένα παροξυσμικό τόνο, τα παπαγαλάκια έχουν γεμίσει το στερέωμα.
Εξέχουσα θέση στο χολυγουντιανής έμπνευσης σκηνικό καταλαμβάνει και η «νέα» εκλογική απόπειρα των «οικολόγων πράσινων». Πρόκειται για ένα αμοιβαία επωφελές συναπάντημα της «συστημικής» οικολογίας με τους συστηματικούς διαχειριστές της οικολογικής ευαισθησίας.

Το πρόταγμα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού προχωράει εδώ και καιρό σε ένα πράσινο λίφτινγκ. Το εμπόρευμα ανακαλύπτει νέες αγορές, ο κύριος Σόρος μεταβάλλεται σε κήρυκα αυτών των επενδυτικών ευκαιριών, ο κύριος Γκόρ αφού κατέβηκε από το Στέλθ που έσπερνε το απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Σερβία, άρχισε να μοιράζει flyers για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η διακυβέρνηση Ομπάμα είναι μια μόνο έκφραση αυτής νέας επικοινωνιακής εποχής, είναι μια διαπίστωση ότι πράσινο είναι και το χρώμα του δολαρίου. Οι ημεδαποί αντιπρόσωποι δεν μπορούσαν να υστερήσουν. Οι πράσινες εκπομπές αυξάνονται με προεξάρχον το συγκρότημα του κυρίου Alexis.
Μια ματιά στο τοπίο των ευρωεκλογών μπορεί να είναι διαφωτιστική: αν αθροίσει κάποιος τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων που φέρουν την οικολογία στον τίτλο με αυτά των κομμάτων που προγραμματικά επικαλούνται το οικολογικό ζήτημα ή την «πράσινη ανάπτυξη», θα διαπιστώσει ότι ήδη ζούμε σε μια οικολογική χώρα, καθώς η πλειοψηφία του κόσμου της πολιτικής εκπροσώπησης πίνει νερό (όχι βέβαια από τον Ασωπό) στο όνομα της οικολογίας.
Το πώς ταυτόχρονα το περιβάλλον στην χώρα μας βρίσκεται στην κατάσταση που βλέπουμε όλοι, ή το πώς με τέτοια δημοφιλία της οικολογίας οι κινητοποιήσεις των πολιτών για τα αντίστοιχα θέματα είναι τόσο αναιμικές, αποτελεί ένα «μυστήριο» προς ερμηνεία. Αυτή η «οικολογία» χαρακτηρίζεται από τις καθόλου οικολογικές αρχές της καθήλωσης μπροστά σε μια οθόνη που περιγράφει τον τρόμο του αύριο παραλείποντας αυτά που είναι να γίνουν σήμερα, εκτός βέβαια από την εμπορευματική οικολογία, την πράσινη κατανάλωση. Η μεγάλη εικόνα των πάγων που λιώνουν κατακερματίζεται σε ψηφίδες: ένα πάζλ ατομικών συμπεριφορών αγοράς λαμπτήρων οικονομίας ή βιολογικών τροφίμων. Η υπαρκτή ατομική ευθύνη του πολίτη υπερτονίζεται, όχι για θέσει σε αμφισβήτηση το φετίχ του ευδαιμονισμού που τον διακρίνει αλλά για να επισκιάσει την μείζονα ευθύνη αυτών που εγκαθίδρυσαν και προάγουν το φετίχ αυτό. Αυτό είναι το πεδίο της νέας «συμμαχίας των προθύμων».

Ας δούμε και τους πρόθυμους της συμμαχίας: Στα ευρωπαϊκά σαλόνια που λανσάρουν το trendy κάποιες δεκαετίες πριν την Ψωροκώσταινα υπήρξαν αθρόες συμμετοχές, όχι μόνο από τον χώρο των «νέων φιλοσόφων» αλλά και από το πάλαι ποτέ ανατρεπτικό οικολογικό κίνημα. Οι «ρεάλος» συνειδητοποίησαν ότι το έσχατο στάδιο του ρεαλισμού είναι η μέθεξη στην εξουσία ως παραπλήρωμα, της σοσιαλδημοκρατίας αρχικά και στην συνέχεια των πραγματικών επικυρίαρχων, των αδιαφανών λόμπυ, επιτροπών συμβούλων, think tanks, λεσχών, MKO και άλλα πολλά καινοτόμα. Το τζάκετ του ακτιβιστή αντικαταστάθηκε από την συλλογή γραβατών του κυρίου Φίσερ με αντάλλαγμα την συστράτευση σε μια σειρά θέματα, ατλαντικού κατά κανόνα ενδιαφέροντος όπως η «ανθρωπιστική επιχείρηση» στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα ερείπια των δίδυμων πύργων και την «οργή» της αμερικάνικης αντίδρασης, τον εξοστρακισμό της Ρωσίας, την αποενοχοποίηση του Σιωνισμού για την Τζενίν ή την Γάζα, την αποδήμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της διεύρυνσης της. Στην ημεδαπή οι πρόθυμοι βρέθηκαν ανάμεσα σε εκείνους που αφού πέρασαν την παιδική ασθένεια του ριζοσπαστισμού, αφού θήτευσαν με ευδόκιμο τρόπο στα τενάγη των «μη κερδοσκοπικών» ΜΚΟ, αφού βρέθηκαν στους προθαλάμους της εξουσίας μέσα από μια σειρά «σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης» με τον ΣΥΝ (που ακολουθήθηκαν από ισάριθμα συναινετικά ή κατ’ αντιδικία διαζύγια), αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα που μια ζωή περίμεναν. Βοήθησε σ’ αυτό και η έξωθεν βοήθεια, βοήθεια όχι μόνο επικοινωνιακή και οικονομική αλλά πάνω απ’ όλα οργανωτική (ας μην ξεχνάμε ότι η οργάνωση του νεοελληνικού κράτους αποτέλεσε ευγενική χορηγία των Βαυαρών).

Για το timing υπήρξαν οξυδερκείς: Το πολιτικο-δημοσιογραφικό συγκρότημα εξουσίας χρειαζόταν επειγόντως ένα «σχέδιο Β΄» καθώς η επιλογή του Συνασπισμού κατέστη επισφαλής, τόσο από την αλαζονεία του να θεωρεί ότι αποτελεί αυτόφωτο σώμα στο πολιτικό στερέωμα και να δαγκώνει το χέρι που τον τάισε, όσο και από την στάση του τον Δεκέμβρη, που εξόργισε όχι μόνο την κοινωνική του βάση αλλά και τον κύριο Πρετεντέρη. Εξ άλλου οι διάδοχοι της δυναστείας των Βαυαρών θεωρούσαν πάντα ότι μπορούν να κάνουν και τον κηπουρό τους πρωθυπουργό αν ήθελαν.

Οι «οικολόγοι πράσινοι» αποδείχτηκαν οξυδερκείς και σε μια σειρά άλλα ζητήματα: Κατ’ αρχήν, από πολύ νωρίς ξεκαθάρισαν ότι είναι ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία, βάζοντας την πινακίδα «δίδεται για αντιπαροχή» σε ένα οικόπεδο που δεν κατείχαν καν. Σε ένα σκηνικό όπου οι κυβερνητικές αυτοδυναμίες παίζονται στο νήμα μετέβαλλαν εαυτόν σε ποθητές νύφες αυξάνοντας γεωμετρικά την αναφορά στο σχήμα τους.

Το δεύτερο ήταν η συστηματική και σκόπιμα αποσιώπηση των πολιτικών τους θέσεων με το αδιάσειστο επιχείρημα ότι αυτά που θέτουν στην κρίση των ψηφοφόρων είναι οι γενικολογίες που περιλαμβάνει το «πρόγραμμα» τους, κι αυτό για όσους κάνουν τον κόπο να το αναζητήσουν στο διαδίκτυο. Το επιχείρημα βέβαια θα πάψει να ισχύει αν η απόπειρα ευοδωθεί και κληθούν να πάρουν θέση στην ευρωβουλή για τα πολιτικά ζητήματα τα οποία τώρα κάνουν πως αντιπαρέρχονται, των ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανόμενων. Τότε βέβαια το πρόταγμα θα είναι η προσωπική τους άποψη και όχι κάποια δέσμευση απέναντι σε όσους τους ψηφίσουν.

Το τρίτο είναι ότι διάβασαν ορθά και έγκαιρα τις μετακινήσεις στις καταγραφές των δημοσκοπήσεων και διαπίστωσαν ότι έχουν εισροές μέχρι και από έναν μεγάλο αριθμό συντηρητικών ψηφοφόρων, που θεωρούν ότι μια ψήφος στους «οικολόγους πράσινους» δεν είναι παρά μια διαμαρτυρία, μια άρνηση του υπάρχοντος σκηνικού. Επιχειρώντας μια προβλητική ταύτιση στο επικοινωνιακό επίπεδο, προσαρμόζουν την δημόσια εικόνα τους στην εικόνα των πιθανών ψηφοφόρων, περιορίζοντας τον λόγο τους όχι στην προβολή κάποιων μίνιμουμ έστω θέσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλοιώσουν την εικόνα «αυτών που όλοι πρέπει να αγαπήσουν», αλλά υποσχόμενοι όπως οι άλλοι συνάδελφοι τους με πείρα ό,τι μπορεί να ακούγεται ωραίο σε όλους, όπως θέσεις εργασίας (πράσινες παρακαλώ). Η κοινωνία μας μπορεί να περάσει ανώδυνα, χωρίς ανατροπές στον τρόπο που καταναλώνουμε τον πλανήτη, τους άλλους ή τον εαυτό μας, διατηρώντας την ευημερία μας μετρούμενη σε κατά κεφαλή ιπποδύναμη ΙΧ, κινητών τηλεφώνων ή ινστιτούτων αδυνατίσματος, σε έναν πράσινο παράδεισο όπου οι πάγοι δεν θα λιώνουν και τα πουλάκια θα κελαηδούν στις ανθισμένες κερασιές.

Το ότι η ευημερία αυτής της παρασιτικής χώρας αποτελεί αποδοχή προϊόντος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται ενάντια στον πλανήτη και σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού του αποτελεί μια ενοχλητική και άρα όχι χρήσιμη αλήθεια. Το ότι η υποτιθέμενη «πράσινη διέξοδος» περιορίζεται γεωγραφικά και πολιτισμικά σε ένα κλάσμα της ανθρωπότητας δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα, καθώς το σύνθημα «σκέψου τοπικά δράσε συνολικά» μπορεί να αλλοιώνεται κατά το δοκούν ερμηνεύοντας κατά περίπτωση τους όρους τοπικό και συνολικό. Το ότι αυτή η υλική ευημερία έχει ένα αντάλλαγμα, την υπακοή σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο στις επιταγές των διαχειριστών της πιστοληπτικής μας ικανότητας και το τι σημαίνει αυτή η αφωνία για την ανθρώπινη υπόσταση και ταυτότητα δεν συζητείται, καθώς όλα αυτά αποτελούν μεταφυσικές κατηγορίες στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο. Το ότι τα όρια των αλλαγών καθορίζονται από τους ίδιους τους κλειδοκράτορες, τις κοινωνικές ελίτ ξεπερνιέται με την απόπειρα εισόδου στα σαλόνια των ελίτ όπως μας διδάσκει η παγκόσμια αλλά και η εγχώρια ιστορία με κορυφαίο παράδειγμα την μεταπολιτευτική γενιά.

Ιδού λοιπόν το προφίλ του οικολόγου που προτείνεται:
Ενημερώνεται από τον ΣΚΑΪ, ψωνίζει οικολογικά προϊόντα, αγοράζει κανένα κουπόνι για τα παιδιά του Νταρφούρ, ψηφίζει «οικολόγους πράσινους». Κι αν ψάχνετε την σχέση της περιγραφής αυτής με την ενεργοποίηση των ανθρώπων σε οικολογικές διεκδικήσεις, σας πληροφορώ με λύπη ότι είναι μια σχέση ανταγωνιστική. Το θέαμα της οικολογίας προϋποθέτει και κατασκευάζει τον θεατή, την κουλτούρα του καναπέ, της εκπροσώπησης, της ετερονομίας. Δεν αποτελεί παράλειψη των «οικολόγων πράσινων» ένα εκλογικό εγχείρημα που δεν αναφέρεται, δεν επιχειρεί να αναδείξει και πολύ περισσότερο να πολλαπλασιάσει όσες εν πάση περιπτώσει ζωντανές αντιστάσεις υπάρχουν.
Αντίθετα οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει το μάθημα που πήραν στους Οικολόγους Εναλλακτικούς, ότι μια προσέγγιση μέσα από λογικές ανάπτυξης κινήματος δεν τους δίνει τον ζωτικό χώρο για να στήσουν τέτοιου είδους μαγαζιά, ότι οι συλλογικές διαδικασίες είναι ενίοτε απαγορευτικές. Γι’ αυτό εξ’ άλλου έκαναν ότι μπορούσαν για να καταλύσουν το εγχείρημα εκείνο.

Τώρα θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν μόνοι τους. Μπορεί και να πετύχουν τον στόχο τους ως την επόμενη μέρα, τότε που θα χρειαστεί να πάρουν πολιτικές θέσεις αναδεικνύοντας την γύμνια του βασιλιά. Τότε θα είναι ίσως η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για πολιτική οικολογία. Μια πρόταση, για να παραφράσουμε τον Μαρξ, που δεν θέλει απλά να στολίσει την αλυσίδα με ψεύτικα λουλούδια, ούτε καν να τινάξει από την αλυσίδα τα ψεύτικα λουλούδια που κουβαλά ο άνθρωπος την αλυσίδα δίχως αυταπάτες, αλλά να σπάσει την αλυσίδα για να μυρίσει ο άνθρωπος το ζωντανό λουλούδι.

Θανάσης Τζιούμπας

Πρώην μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας των Οικολόγων Εναλλακτικών

Πρώην υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών

Πρώην ιδρυτικό μέλος του δικτύου «Μεσόγειος SOS»

Νυν μέλος της «Επιτροπής για την Προστασία του Σέιχ Σού»

Ετικέτες: , , ,

54 Σχόλια to “«… στα λιβάδια της άρχουσας τάξης»”

 1. εξαποδω Says:

  Παρεμπιπτόντως, ανεξάρτητα από τη δημοσίευση, έλαβα ένα η-μέιλ από το στέλεχος των «Πρασίνων» κ. Γ. Δημαρά, μέλος του Π.Σ. των Οικολόγων Πρασίνων με τίτλο «Γιατί οι Ο-Π πρέπει να μπουν στην Ευρωβουλή;». Αναδημοσιεύω το τμήμα του κειμένου που απαντάει στο «γιατί» και αφήνω τα όποια συμπεράσματα σε σας:

  «…Γίνεται πόλος συσπείρωσης και ελπίδας γιατί :

  • Προτάσσει την ζωή απέναντι στην παρακμή
  • Θέτει την επιλογή της βιωσιμότητας και της αειφορίας ως προτεραιότητα.
  • Συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και συν-δημιούργησε το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ, στο οποίο συμμετέχουν τα πράσινα κόμματα όλων των ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ. Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ είναι το τέταρτο σε δύναμη κόμμα της ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ και πρωτοπόρο στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος , κοινωνικής δικαίωσης , διαφάνειας και δημοκρατίας.
  • ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν στελέχη ικανά και έμπειρους αγωνιστές που θα προωθήσουν λύσεις στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.
  • Μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων και στην ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  • ΕΙΝΑΙ αυθεντικοί εκφραστές του Πράσινου κινήματος
  • Έχουν ένα σφαιρικό παγκόσμιο όραμα «ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός».
  • Προωθούν ένα πράσινο οικονομικό πρόγραμμα για δημιουργία 5.000.000 θέσεων εργασίας στην Ε.Ε.
  • Προωθούν αλλαγές στην φορολογία για δίκαια ανακατανομή του εισοδήματος και φορολόγηση της ρυπογόνας και πολυτελούς κατανάλωσης.
  • Ενεργούν για πραγματική δημοκρατία και διαφάνεια και ανοίγουν μέτωπο κατά της διαπλοκής.
  • Εάν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μπουν στην ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Θα ακούγεται η φωνή της οικολογίας για ριζικές πολιτικές αλλαγές, θα επιδράσουν και θα «πρασινίσουν» τα προγράμματα και των άλλων κομμάτων…»

  ΥΓ. Αυτό το «σφαιρικό παγκόσμιο όραμα» με τρέλλανε!

 2. Vrennus Says:

  Γιατί, αυτό το «Εάν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μπουν στην ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ θα αλλάξουν πολλά πράγματα», συγκινητικό δεν είναι;

  Υ.Γ. Το …7% (κάτσε να το δούμε και στην κάλπη) είναι βεβαίως το ποσοστό που έχει χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ακριβώς τόσο. Κόσμος απογηητευμένος, σε αδιέξοδο, ωστόσο συντηρητικός κατά βάθος και χωρίς πολιτικό προσανατολισμό, εύκολα θα ψήφιζε Καρατζαφέρη δεν ντρεπόταν μην τον πουν ακροδεξιό (πάλι καλά). Αν το «σύστημα» δεν προέκρινε την συγκυβέρνηση θα ήταν εύκολη λεία για το ΠΑΣΟΚ.

 3. wouv Says:

  Ήμαρτον. Ασχολείσαι με τους οικολόγους του ΣΚΑΙ. Αρχίζεις να γίνεσαι γραφικός. Το καταλαβαίνω ότι «ενοχλεί» αυτή η άνοδος. Αλλά τα γκάλοπ είναι ανάλογα με αυτόν που τα παραγγέλει(μην το ξεχνάς)

  Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι σχήμα των ΜΜΕ. Τα οποία μιας και βλέπουν ότι η ακροδεξιά δεν τραβά και υπάρχει κίνδυνος το καράβι να γυρίσει με αριστερόστροφη πυξίδα βάζουν σαν φράγμα τους «Οικολόγους». Οι οποίοι σε αντίθεση μετους Οικολόγους στην Γερμανία(μιλάμε στην αρχή – μετά κατέληξαν στο Γιόσα Φίσερ και στους οικολογικούς βομβαρδισμούς σε Γιουκοσλαβία-Ιρακ) οι οποίοι έγιναν γνωστοί μέσα από αγώνες κατά των πυρηνικών και οικολογικών θεμάτων με δυναμικές διαδηλώσεις, οι ενχώριοι είναι ανύπαρκτοι

  Καταρχήν χρειάζεται κομματικός μηχανισμός σε περιοχές. Που τον έχουν;
  Κατά δεύτερο σε ποιους αγώνες για οικολογικά θεματα έδωσαν το παρόν; Στους αγώνες κατοίκων ενάντια στις κεραίες; Στους αγώνες κατά του Νέου Π.Δ. για τον Υμηττό; Στους αγώνες για τον Ασωπό;
  Κατά τρίτο πως τοποθετούνται στα κοινωνικά ζητήματα;
  Το μόνο πρόσφατο που άκουσα από τον Τρεμόπουλο είναι πως είναι υπέρ των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δηλαδή το άρθρο 16 ερμηνεύεται στους Οικολόγους Πράσινους με βάση την «δημιουργικής λογιστική» που εξισώνει έσοδα-έξοδα!

  Παλαιότερα ήταν υπέρ του σχεδίου ΑΝΑΝ στην Κύπρο.

  Είναι μια τσιχλόφουσκα που μετά από 2 εκλογικές αναμετρήσεις θα σκάσει.

 4. AsoposSOS Says:

  (κυρίως) @ woov

  Για τον Ασωπό έχετε άδικο.

  Οι μόνοι που βοήθησαν αποτελεσματικά τον αγώνα μας είναι οι Ο-Π με την διοργάνωση ημερίδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Αν εσείς αντίδραση θεωρείτε μόνο το κλείσιμο των δρόμων και τις συγκεντρώσεις που μαζεύονται κανιά 200-ριά άτομα, τότε διαφωνούμε. Κάναμε και συγκεντρώσεις, κλείσαμε και δρόμους αλλά υπάρχουν κι άλλο τρόποι δράσης.

  Οι Ο-Π μάζεψαν 10 ειδικούς επιστήμονες, πήραν και άλλους τόσους εκπροσώπους κινήσεων κατοίκων, τους έκαναν τα έξοδα και τους πήγαν στην Ευρωβουλή, από όπου βγήκαν και 2-3 θετικά πράγματα. Αν θέλετε τα αναφέρω, υπάρχουν δημοσιευμένα στο μπλόγκ μας.

  Όλα αυτά χωρίς ούτε βουλευτή, ούτε ευρωβουλευτή (δηλαδή ΧΩΡΙΣ κρατική ενίσχυση).

  Η σύγκριση με τις δράσεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είναι αβυσαλέα υπέρ των Ο-Π όσο κι αν αυτό δεν αρέσει.

  Και επιστημονικά, και πολιτικά, μας εντυπωσίασαν.

  Χωρίς διάθεση αντιπαραθέσεων – είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε (οι κάτοικοι που αγωνιζόμαστε) πολυσυλλεκτικοί.

 5. wouv Says:

  Οι κάτοικοι της Τερπάνδου ξήλωσαν τις κεραίες και τις πέταξαν στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ(κυριολεκτικά). Το ίδιο σε δήμο στην Κρήτη(με δικαστική απόφαση)
  Ορχομενό – Συκέων(Θεσ/κη). Αυτό είναι αποτέλεσμα.

  Στον Ασωπό το εξασθενές χρώμιο συνεχίζει να υπάρχει. Και ειλικρινά δεν έχω ακούσει τίποτα για τους «Οικολόγους».
  Επίσης δεν άκουσα για τα
  λύμματα των πλοίων ειδικά των «γκαζάδικων».

  Η κουβέντα θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στις φούσκες των Γκάλοπ. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα. Αντί το αίτιο(π.χ άνοδος ή πτώση ενός κόμματος) να επηρεάζει το αιτιατό(π.χ. δημοσκοπήσεις) τα ΜΜΕ προσπάθούν να επιβάλουν ακριβώς το αντίστροφο.
  Μέσω των δημοσκοπήσεων να επηρεαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Πολύ κβαντομηχανικό θα έλεγα! Ή μάλλον Χεγγελιανό. Η ιδέα επηρεάζει-κατασκευάζει τα πράγματα και δεν φτιάχνουν τα πράγματα την ιδέα

  Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι παρατείνεται η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων μέχρι και 2 μέρες πριν τις εκλογές
  Ακόμα και ο Pretent Tenteris ο κατεξοχήν δημοσκοπάκιας(πέρα του μπουκαλάκιας), έκανε εκπομπή με θέμα κατα πόσο οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την ψήφο.

  Τα είχα συζητήσει με τον διαχειριστή-αρθροφράφο της παρούσας σελίδας με αφορμή τα του Τσίπρα.
  Έχουν το καρπούζι έχουν και το μαχαίρι.
  Έχουμε τα χέρια

 6. wouv Says:

  Πάντως σας ευχαριστώ για την ευγένια σας. Αυτό όμως δεν αναιρεί και τον τρόπο σκέψη σας και την πολιτική ανύυπαρξία σας.
  Καταρχήν στα κοινωνικά ζητήματα(ανεργεία – ακρίβεια-παιδεία – υγεία) παίρνουμε θέση. Όχι ευχολόγια. Δεν είμαστε μικρά παιδιά ούτε δίνουμε έκθεση για να πάρουμε «καλό βαθμό» από τους «δασκάλους» μας.

  Επειδή «τα 200 άτομα που κλείνουν τον δρόμο» είναι μακρύα από τις λογικές σας είσαστε αποδεκτοί από το σύστημα. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από εσάς. Με βάση την δική σας λογική θα έπρεπε οι κάτοικοι του Ν.Κόσμου Αθήνας να περιμένουν να πεθάνουν από καρκίνο – λευκαιμία? Η μήπως δεν ξέρατε ότι η εταιρία είχε φέρει τα ΜΑΤ για εκφοβισμό?

  Κατά δεύτερο η πράσινη ανάπτυξη είναι μια φούσκα. Πετρέλαιο – Αέριο αποτελούν τους ενεργειακούς πόρους για τα επόμενα 50 χρόνια. Μαλάκες είναι οι Αμερικανοί που σφάζονται και για τα πετρέλαια στο Ιράκ? Που κονταροχτυπιούνται για τους αγωγούς αερίου με τους Ρώσους?

  Η πράσινη ανάπτυξη έχει πολύ μικρή αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται να γεμίσουμε ένα ολόκληρο νησί με ανεμογεννήτριες για να αποφευκτούν οι ρύποι που εκπέμπει ένα μόνο αεροπλάνο που εκτελεί διατλαντικά ταξίδια σε λιγότερο του ενός χρόνου.(Πέτρος Παπακωσταντίνου – Το χρυσό παραπέτασμα. Εκδόσεις Λιβάνη)
  Πράσινη Ανάπτυξη = Πράσινα Άλογα

  Τέλος(ας μιλήσει και κανένας άλλος)

 7. μ.λ. Says:

  Συμπληρωματικώς, υπάρχει και αυτό…

  OΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ και ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

  Ως ενεργοί πολίτες, έχουμε συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός οικολογικού πολιτικού φορέα με εναλλακτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα, με πολλές ενέργειες. Μεταξύ των ενεργειών αυτών ήταν και η συμμετοχή μας, στο παρελθόν, με την υποψηφιότητά μας, σε εκλογικές διαδικασίες στις εκλογικές λίστες των Οικολόγων Πρασίνων. Αυτό που μας έλκυσε στη συμμετοχή μας αυτή ήταν η επείγουσα ανάγκη ανάδειξης και αντιμετώπισης των οικολογικών αδιεξόδων της Ελλάδας και της οικουμένης, με τη λογική, τη δράση και τον λόγο του οίκου, μέσω ενός πολιτικού φορέα που να επιδιώκει την κοινωνική χειραφέτηση με αρχές άμεσης δημοκρατίας,. Προϋπόθεση της συμμετοχής μας ο φορέας αυτός να μην ετεροκαθορίζεται, και να αντιτίθεται στα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, υπερασπιζόμενος τον τοπικό, περιφερειακό και εθνικό αυτοκαθορισμό, υπό τον όρο της κοινωνικής, εθνικής και διεθνούς, αλληλεγγύης, με σεβασμό πάντα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των αδυνάτων και των μειοψηφιών, με όρο οι τελευταίες να μη λειτουργούν στρατηγικά κατά της κοινωνικής συνοχής και υπέρ των στρατηγικών, μικρο- η μεγαλο-, ιμπεριαλιστικών και επεκτατικών συμφερόντων.

  Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Ο.Π., υπήρχε μια διαλεκτική δημοκρατικής αντιπαράθεσης σε πολλά από τα προαναφερθέντα ζητήματα. Προκρινόταν τελικά, μέσα από επίπονες διαδικασίες, θέσεις συναινετικές. Κι αυτό παρά τις προσπάθειες των παραγοντίσκων που τελικά σήμερα κυριάρχησαν, να επιβληθούν θέσεις που να ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με αυτές των πρωταθλητών της καπιταλιστικής διαχείρισης και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά των παραγοντίσκων αυτών, που σήμερα κυριαρχούν στις τρεις πρώτες θέσεις του σημερινού ευρω-ψηφοδελτίου, είχε πρωτοφανεί με το Σχέδιο Ανάν. Τότε, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Πανελλαδικού Συμβουλίου είχε προκρίνει συναινετική θέση καταδίκης παρεμβατικότητας στελεχών τύπου Κον Μπεντιτ υπέρ του Σχεδίου, και ανάθεση της ευθύνης επιλογής στον κυπριακό λαό, οι προαναφερόμενοι παραγοντίσκοι, με την απειλή διάλυσης του πολιτικού φορέα, προώθησαν την παράλληλη δημοσίευση της μειοψηφούσας θέσης άκριτης αποδοχής του Σχεδίου Ανάν, και παράλληλα κατάφεραν, μέσω του παραγοντισμού τους, τα ΜΜΕ να δώσουν την εντύπωση ότι αυτή είναι η μοναδική θέση του κόμματος.

  Σήμερα οι παραγοντίσκοι αυτοί πλέον κυριαρχούν στους κόλπους των Οικολόγων Πρασίνων, δίνοντας την εντύπωση ότι το κόμμα δεν είναι πλέον παρά ένα τοπικό παράρτημα ενός γερμανό-πνευστου ευρω-κεντρικού GRUN-INTERN, και ανακόπτοντας εντελώς τις διεργασίες δημοκρατικής επικοινωνίας με την κοινωνία, προτιμώντας τη διαμεσολάβηση βαρόνων των ΜΜΕ τύπου Αλαφούζου.

  Στις σημερινές συνθήκες, θεωρούμε πως η εκλογή στο ευρωκοινοβούλιο των συγκεκριμένων παραγοντίσκων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον τόπο μας και για την ειρήνη (δεδομένων των θέσεών τους για την άκριτη αποδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε., για το μακεδονικό, τη μειονότητα της Θράκης, το κυπριακό, κ.λ.π.) όπως επικίνδυνη θα ήταν και η ανάδειξη ενός σοσαλ-φιλελεύθερου συνασπισμού διακυβέρνησης της Ελλάδας με τη συμμετοχή των Οικολόγων Πρασίνων.

  Γι αυτό και παύουμε τη στήριξή μας στο φορέα αυτό.

  Γιώργος Σταματόπουλος Υποψήφιος Ο.Π. Ευρωεκλογές 2004

  Νίκος Κόμπλας Υποψήφιος Ο.Π. Αχαϊας Εθνικές Εκλογές 2007

 8. AsoposSOS Says:

  Είπαμε:

  Κάναμε και συγκεντρώσεις, κλείσαμε και δρόμους αλλά υπάρχουν κι άλλο τρόποι δράσης.

  Καθόλου μακριά από την λογική μας, (έχουμε δημοσιευμένες εκατοντάδες φωτό από δεκάδες δράσεις στον δρόμο), αλλά δεν σταματούμε μόνον εκεί. Ε όχι! Εκατόν τόσοι άνθρωποι που κινήθηκαν δικαστικά έκαναν μεγαλύτερο κακό στον Βωβό από ότι εκατοντάδες μπλόγκ. Γιατί να μην χρησιμοποιήσεις τα όπλα που σου δίνει το σύστημα, ακόμα κι αν το θεωρείς «σύστημα».

  Και δεν επεκταθήκαμε εμείς στα άλλα ζητήματα υγείας, παιδείας, εργασίας κλπ. Απλά απαντήσαμε στο σχόλιο που έγινε «που ήταν οι Ο-Π στον Ασωπό;»

  Ε, λοιπόν, ήταν. Και φαίνεται ότι κάποιοι το πρόσεξαν. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα λοιπόν.

  Και αν ο αγώνας του Ασωπού που τα βάζει με το κράτος, με τους βιομήχανους, ακόμα και με την αδράνεια της Ε.Ε (κι αυτό μέσα στην ευρωβουλή) είναι πολιτική ανυπαρξία, τότε … ποιά είναι η πολιτική ύπαρξη; Ορίστε την εσείς.

  Αρκετή κριτική δεχθήκαμε από (ευγενικά) «συντηρητικούς» ότι κάνουμε «κακό στην πατρίδα μας» φέρνοντας το θέμα στην ευρωβουλή, – δεχόμαστε κι από εσάς;!

 9. Vrennus Says:

  @ AsoposSOS

  Δηλαδή, τώρα που κινητοποιήθηκαν οι Οικολόγοι – Πράσινοι (μόνο αυτοί σας συμπαραστάθηκαν εμπράκτως άραγε;) ο Νομάρχης σας άρχισε να ρίχνει τα πρόστιμα βροχή και να αφαιρεί άδειες από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες; Γιατί απ’ ό,τι γνωρίζω το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει καμμία ανάλογη αρμοδιότητα. Τι είδους θετικά πράγματα λοιπόν βγήκαν στο Ευρωκοινοβούλιο; Μια ανέξοδη λεκτική καταδίκη;

 10. asopossos Says:

  @ vrennus:

  http://asopossos.wordpress.com/2009/05/05/%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B9-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B2%CF%81/

 11. -Η οικολογία ως θέαμα… (περί Οικολόγων-Πράσινων) « Πόντος και Αριστερά Says:

  […] Δημοσιεύτηκε και στον Εξαποδώ […]

 12. Η οικολογία του θεάματος και το θέαμα της οικολογίας « Η καλύβα ψηλά στο βουνό Says:

  […] https://eksapodo.wordpress.com/2009/05/27/447/ […]

 13. εξαποδω Says:

  @ Vrennus

  Έχουμε, όπως τονίζει και ο Θ. Τζιούμπας, ενεργοποίηση του Σχεδίου Β’ (εν όψει εθνικών εκλογών, βέβαια)…

  @AsoposSOS

  Νομίζω ότι υποτιμάτε λίγο τον δικό σας αγώνα. Παρακολουθώντας (απ’ έξω) την ιστορία με τον Ασωπό, θεωρώ ότι ήταν και είναι η αταλάντευτη στάση των ντόπιων που έχει επιφέρει ό,τι θετικό έχει συμβεί μέχρι στιγμής σε αυτήν την υπόθεση.

  @ wouv

  Εδώ ασχολείται όλη η Ελλάδα με τους Ο-Π να μην ασχοληθεί και η γραφική ταπεινότητά μου; (Άσε που μπορεί να το κάνω για λόγους ιστολογικού μάρκετινγκ! 😆 )

  @ μ.λ.

  Ευχαριστούμε για το κείμενο. Ήταν παράλειψή μου που δεν το έβαλα κι αυτό ενώ γνώριζα την ύπαρξή του.

  Και κάτι που αφορά μια προσωπική θέση. Γνωρίζω καλά και από πρώτο χέρι ότι στους Ο-Π συμμετέχουν και (λίγοι) αγνοί και πραγματικοί αγωνιστές της οικολογίας, ιδιαίτερα από κάποιες ομάδες της επαρχίας. Είναι άνθρωποι με μεγάλο έργο και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Δυστυχώς είναι αυτοί για τους οποίους μόνο από κάποιο εκλογικό καπρίτσιο θα μάθουμε ποτέ την ύπαρξή τους, σε αντίθεση με την ηγετική ομάδα των Ο-Π που θα βαρεθούμε να τη βλέπουμε και να παρακολουθούμε τις ανακολουθίες και τα καπρίτσια της και τις …φαγωμάρες της (πρόβλεψη). Είναι αυτοί οι αγωνιστές που προανέφερα για τους οποίους καμιά φορά νιώθω ότι η κριτική σε βάρος των Ο-Π τους παίρνει αδίκως μπάλα. Έχουν κι αυτοί, όμως, τις ευθύνες τους έχοντας αφήσει 10-15 αρχηγίσκους να παραγοντίζουν στις ηγετικές θέσεις…

 14. fvasileiou Says:

  Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το κείμενο του κ. Τζιούμπα. Δεν έχει σημασία αν οι οπτικές μας γωνίες είναι διαφορετικές, γιατί ο προβληματισμός είναι κοινός, όπως και κάποια από τα συμπεράσματα.

  Εγώ δίνω μεγάλη σημασία στο δεύτερο ζήτημα που θέτει. Διότι διαπιστώνω ότι οι η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμει ψηφοφόρων των Οικολογικών σχημάτων, πιστεύουν ότι οι οικολόγοι ασχολούνται με τα δέντρα και τα αδέσποτα. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η οικολογία είναι μια ευρύτερη ιδεολογία και πως οι στόχοι της, οι αξίες κτλ πολλές φορές είναι αντίθετες ή ενάντιες με τους δικούς τους στόχους, τη στάση ζωής, αξίες κτλ. Ακόμα και το τι ορίζει κανείς ως «περιβάλλον» δεν είναι αυτονόητο. Ούτε βέβαια και σε ποιο περιβάλλον δίνει προτεραιότητα.

 15. viosakis Says:

  Διαβάστε τις απόψεις των Οικολόγων Πράσινων για τα θέματα τα οποία γίνονται αντικείμενο παρερμηνειών αλλά και συκοφαντιών από τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος

  http://ecogreensalonika.wordpress.com/2009/05/27/tremopoulos-press-conference/

  http://ecogreensalonika.wordpress.com/2009/05/27/ethnika-themata/

 16. Vrennus Says:

  @ AsoposSOS

  Τι μου λέτε; Ότι όλη η κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα τη διαγραφή δυο βιομηχανιών από τον Κανονισμό EMAS; Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι δηλαδή, γιατί αν νομίζετε ότι επετεύχθη κάτι περισσότερο, τότε…

 17. wouv Says:

  Εξαπωδώ σε τσίγκλησα, Αγνοί αγωνιστές υπάρχουν σχεδόν παντού. Το ζήτημα είναι τι πολιτικά πρεσβεύουν.

  Το θέμα της πράσινης ανάπτυξης των Πράσινων Χμερ του Κεφαλαίου χρειάζεται να αναδειχθεί.

  Τα της δημοσκόπησης τα είπα όταν postaρες με αφορμή την δημοσκοπική πτώση του Τσίπρα. Επειδή έχω θέση και όχι τακτική σου είπα να μην λαμβάνεις πολύ υπόψη σου τα των gallop
  Σπάνια μια δημοσκόπιση που προβάλεται, απεικονίζει την πραγματικότητα. Για να είναι αντικειμενική χρειάζεται να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια. Αντιθέτως οι περισσότερες είναι pleasant to the customer. Ελπίζω να το κατανόησες.

  Oικολόγοι όλων των χωρών ενωθείτε. Η μάσα είναι γλυκιά! Εμπρός στον δρόμο του πρωην μαοικού Φίσερ για να βομβαρδίζεται με «οικολογικά» όπλα – ουράνιο light με 0% λιπαρά!- Ιρακ, Γιουκοσλαβία.

  Εμπρός στη νέα μάσα της πράσινης ανάπτυξης που λέγεται βιομάζα-βιοκαύσιμα.
  Για να αυξήθούν οι τιμές σε αγροτικά είδη πρώτης ανάγκης, Τι σημασία έχει εάν και να εξωθηθεί ο κόσμος σε περαιτέρω πείνα και εξαθλίωση. Σημασία έχει ο ιδιοκτήτης του 4Χ4 Cayan να πληρώνει λιγότερα λεφτά για καύσιμα. Που είναι και οικολογικά και δεν μολύνουν το περιβάλλον.

  Το ξέρετε ότι η Βραζιλία η οποία θα καλλιεργεί αποκλειστικά τεράστιες εκτάσεις γης για τα βιοκαύσιμα? Και αντί για να τα καλλιεργεί για να ταίσει τον πάμφτωχο πλυθησμό της τα δίνει στα βιοικαύσιμα?
  Τι και εάν έχει άστεγους ακτήμονες πεινασμένους?
  Σημασία έχει η οικολογική συνείδηση του Λούλα που αποδείχτηκε Μεγάλη Καπιταλιστική νούλα

  @Vrennus
  Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρακαλά γονυπετής τους Ο-Π να πάρουν πίσω την καταγγελία. Δεν αποκλείεται ακόμη και η παραιτήσή του μετά την διαγραφή των δύο βιομηχανιών από τον Κανονισμό ΕΜΑS.

 18. wouv Says:

  @asopossos

  Γράφτηκε και για δικαστικά μέσα (δήμος στην Κρήτη). Το πρωτεύων είναι οι κοινοιτοποιήσεις.
  Καλό θα είναι μια μην διαβάζεται κατά το δοκούν τα γραφόμενα γιατί απομακρύνεσται από τους αγνούς αγωνιστές που βλέπει ο φίλος μας ο εξαπωδώ.

  Το χρώμιο μένει. Και έρχεται στο πιάτο μας μέσω της τροφικής αλυσσίδας
  Οι κεραίες αντιθέτως σιγά σιγά φεύγουν δίπλα από σχολεία – βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω των ενεργειών των κατοίκων

 19. asopossos Says:

  Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην κατανοείτε πλήρως το κείμενο που λινκάραμε και τις επιπτώσεις του στον αγώνα μας. Για παράδειγμα, το ότι η Ευρ. Επιτροπή έχει κινήσει τις διαδικασίες για την θεσμοθέτηση ορίου στο CR6, σημαίνει ότι αυτομάτως καταπέφτουν όλα τα «επιχειρήματα» που μας έλεγαν οι Δήμαρχοι και οι νομάρχες και το ΥΠΕΧΩΔΕ που εξίσωναν το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο με το χρώμιο – ιχνοστοιχείο (που είναι και ωφέλιμο σε νορμάλ δόσεις). Υπάρχουν κι άλλα, αλλά δεν μπορούμε να τα δημοσιοποιήσουμε γιατί θα φανερώσουμε την μελλοντική στρατηγική μας.

  Φυσικά πήρε και σε εμάς χρόνο να τα μάθουμε όλα αυτά. Όραμά μας είναι αυτή την γνωση να την δημοσιοποιήσουμε στο διαδίκτυο και να την χρησιμοποιήσουν όλες οι ομάδες που αγωνίζονται για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα όπως σην Κορώνεια, τον Μαλιακό, το Θριάσιο και ένα σωρό άλλα.

  Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι έπεσαν οι άδειες ΕΜΑΣ από 2 εταιρίες, αυτό είναι μία επιτυχία των Ο-Π. Θα ήθελα να ακούσω αντίστοιχες επιτυχίες που πέτυχαν άλλοι πολιτικοί χώροι. Γιατί δεν το σκέφτηκαν, γιατί δεν το έπραξαν αυτοί; Αντίθετα, ακούσαμε ατπό τον Αλέξη Τσίπρα να μας λέει για το Γκουαντάναμο μπροστά στις μπούκες που έχυναν στο ποτάμι απόβλητα και την Α. Παπαρήγα να κατηγορεί το κεφάλαιο σαν τον μόνο υπεύθυνο. Επί του πρακτέου, τίποτε! Γιατί δεν μπήκαν μπροστά οι βουλευτές που έχουν ασυλία, να πάρουμε και από το χεράκι εναν-δυο επιθεωρητές περιβάλλοντος να μπούμε στα εργοστάσια την ώρα που ρυπαίνουν; Ξέρουμε πως και πότε το κάνουν. Μας ενημερώνουν ανώνυμα οι εργαζόμενοι μέσα. Αλλά κι αυτοί φοβούνται για τις δουλειές τους. Υπάρχουν καυτά θέματα, δεν μπορούμε να θεωρητικολογούμε. Αγρότες (που πληρώνουν κι αυτοί την κρίση) επιτέθηκαν στον παπα Γιάννη, από τους πρώτους αγωνιστές του Ασωπού και τον τραυμάτισαν.

  Υπάρχουν θέματα. Θέλουμε βοήθεια, ο κόσμος δεν ακολουθεί τον αγώνα μας. Στις συγκεντρώσεις μας έρχονται 200 άτομα και οι υπόλοιποι μας χαρακτηρίζουν ακραίους και κομμουνιστές. «Κομμουνι παπαΓιάννη » φώναζε ο αγρότης όταν τον βάραγε.

  Προσπαθούμε να δώσουμε λύση και να βοηθήσουμε κι άλλους στο μέλλον. Με αγνό αγώνα, χωρίς ιδιοτέλεια. Αλλά βαλόμαστε από παντού.

  Εδώ σταματώ. Υπάρχει πολύ υλικό στο AsoposSOS και ακούμε τις απόψεις σας. Για την τραγωδία του Ασωπού, ποτέ η βοήθεια δεν είναι αρκετή.

  Και αν θέλετε, δείτε και κάποια πράγματα για εμάς:

  http://sites.google.com/site/itapoinofyta/symmetechontes

 20. εξαποδω Says:

  @ viosakis

  Αφού αρχίσαμε τους συνδέσμους, να κι ένας ενδιαφέρων και φρέσκος:

  http://panosz.wordpress.com/2009/05/28/ecogreens-36/

 21. wouv Says:

  Παρατηρώ πως άλλαξε το στυλ σας. Ποιο συγκαταβατικό.

  200 άτομα? Πάλι καλά. Η έννοια της πλειοψηφίας δεν είναι αριθμητική αλλά δυναμική. Τάδε έφη Κίρτσος που τα διάβασε στον Λένιν και έφυγε από το ΚΚ λόγω Βιντέλα. Το τελευταίο θα στο εξηγήσει ο Εξαπωδώ.

  Δεν χρειάζονται πάντα δυναμικές κοινοιτοποιήσεις αλλά και έξυπνες κινήσεις. Μην τα περιμένεις όλα από τους βουλευτές και ειδικά τους τοπικούς δημοτικούς σύμβουλους(όσοι από αυτούς παραμένουν εκτός «κυκλωμάτων»). Πήραν θέση είτε ατομικά είτε σαν αρμόδια αρχή είτε σαν δήμος-κοινότητα? Αν δεν πήραν, εσείς γιατί δεν τους βάζετε να πάρουν δημόσια θέση εγγράφως?

  Ο «επιχειρηματίας» για να μην πληρώσει τα αφήνει στο έλεος της τύχης. Για να μην πληρώνουν παραπάνω λεφτά για πλοία οι εφοπλιστές, η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την υποχρέωση να έχει δίπατα πλοία.

  Παρένθεση
  Και μετά σου λένε ό,τι αποφασιστεί στην ΕΕ υλοποιείται. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ψωροκώσταινα ούτε κατακαημένη χώρα. Είναι «λοχαγός». Ίσως υπολοχαγός αλλά έχει βαθμό αξιωματικού στην Καπιταλιστική Ιεραρχία. Άλλα βέβαια λένε στο κόμμα
  Τέλος Παρένθεσης

  Για να επανέρθουμε στο θέμα μας, η βόρεια ακτή της Ισπανίας έγινε νι καπέλο όταν μονόπατο -και όχι δίπατο όπως στις άλλες χώρες της ΕΕ-«γκαζαδικο» πλοίο ελληνικών συμφερόντων «άνοιξε». Τα «γκαζάδικα» όταν δεν «ανοίγουν», αμολάνε τους ρύπους του και δεν τρέχει τίποτα χρόνια τώρα. Το τελευταίο μάλλον δεν θα το ακούσετε στα οικολογικά δελτία του ΣΚΑΙ.

  Μόνο αν είναι να βγάλουν λεφτά από τα πρασινα άλογα της πράσινης ανάπτυξης οι επιχειρηματίες θα ενδιαφερθούν. Και όχι βέβαια για μεγάλες αλλαγές. Π.χ. αν τα φίλτρα ή τον καθαρισμό των λυμάτων την αναλάμβανε το κράτος(δηλαδή μισθωτοί – συνταξιούχοι και μέρος των μικροαστών) ΄και ο Βιομήχανος έβγαζε και κέρδος τότε ίσως τα επέτρεπαν

  Η Αλέκα δεν τα λέει αδίκως. Το ζήτημα άπτεται τακτικής της. Δεν θα έρθει ο Σοσσιαλισμός και μετά όλα -δια μαγείας- θα φτιάξουν. Τα πράγματα οδηγούν στην ιδέα όχι το αντίστροφο.

  Τις ενώσεις με χρώμιο που βρίσκονται στα λυμμάτα ενοούμε. Κάτι ξέρουμε από Χημεία.Μιας και σας λένε κομμουνιστή δεν γίνεσται?
  Να μην σας αποδίδουν χαρακτηρισμούς αδίκως.

 22. asopossos Says:

  Δεν άλλαξε η δική μας στάση, η δική σας άλλαξε μόλις σας ενημέρωσα καλύτερα για το ποιοί είμαστε και τι προσπαθούμε να κάνουμε.

  Αλλά διαβέπω ότι έχει χαθεί η καλή πίστη σε όποιον κάνει κριτική έστω καλόπιστα. Βασικά στο δικό σας σχόλιο απάντησα. Γράψατε:

  «Κατά δεύτερο σε ποιους αγώνες για οικολογικά θεματα έδωσαν το παρόν; Στους αγώνες κατοίκων ενάντια στις κεραίες; Στους αγώνες κατά του Νέου Π.Δ. για τον Υμηττό; Στους αγώνες για τον Ασωπό;»

  … κι έθεσα υπόψιν σας ότι κάτι έχουν κάνει και οι Ο-Π. Είτε γνωρίζατε και το αποκρύψατε, είτε δεν γνωρίζατε, αλλά κατηγορήσατε. Και οι δύο θέσεις είναι λάθος.

  Στην ομάδα έχουμε μέλη και από τους Ο-Π και από την Δράση, και κομμουνιστές και ΣΥΡΙΖίτες και (πρώην) Πασόκους αλλά και φύσει ανένταχτους (όπως εγώ). Μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας, να συνεργαζόμαστε, να διαφωνούμε σε πολλά πράγματα αλλά να συμφωνούμε σε περισσότερα. (Δεν είναι δύσκολο αυτό το τελευταίο σε περιπτώσεις όπως η τραγωδία του Ασωπού). Η ασυδοσία βγάζει μάτι.

  Όπως μπορούμε να συνενοούμαστε εμείς, έτσι θα έπρεπε να συννενοουνται και τα κόμματα σε διάφορες περιπτώσεις και για τον Ασωπό και γενικότερα για το περιβάλλον και για όλα τα άλλα θέματα της πολιτικής ατζέντας.

  Αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται γιατί κυριαρχούν τα κομματικά συμφέροντα έναντι του γενικού συμφέροντος των πολιτών.

  Κι εγώ ο ίδιος πήγα στην Ευρωβουλή με μία παρουσίαση με πολύ «χώσιμο» και πολύ κακία, όπου η κατακλείδα ήταν «δεν μπορείτε με μία απόφαση να αυξάνετε τα όρια στις συντάξεις 15 χρόνια και να ιδιωτικοποιείτε Υγεία Παιδεία κλπ και εδώ που πεθαίνει κόσμος να μας λέτε ότι δεν έχετε αρμοδιότητα». Και τους τα είπαμε κιόλας δηλαδή παρότι στην πορεία είχαμε αλλάξει γνώμη μερικώς…

  Αλλά τελικά είδα πως δουλεύουν, είδα πως μας άκουσαν, είδα ότι είχαν άγνοια για το πρόβλημα γιατί οι Αρχές μας δηλώνουν στοιχεία «κουκουρίκου» για να καλύψουν το πρόβλημα. Μας είπαν λοιπόν ότι στοιχεία έχουμε να τα στείλουμε για να τεκμηριώσουμε το πρόβλημα. ‘Επαθαν πλάκα με λίγα λόγια και μέσα στην ημερίδα τα έχωναν στον Μπαλτά τον ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι (πράγμα που δεν συνιθίζεται καθόλου μα καθολου στην politically correct EU).

  Αυτά είχα να πω, ευχαριστώ για την φιλοξενία, ξαναγυρνώ στο μπλόγκ μου. 🙂

 23. asopossos Says:

  http://www.slideshare.net/dpurpler/asopossos-speech-in-europarliament

 24. aigaiopelagitis Says:

  Ο Θανάσης Τζιούμπας γιατί δεν αναφέρει τη σχέση του με το Γιώργο Καραμπελιά και τη Ρήξη/Πράξη και το περιοδικό Άρδην; Την κρύβει επιμελώς; Τι έχει να πει για τον συγχρωτισμό αυτού του χώρου με όλα τα «λουλούδια» του ακροδεξιού χώρου; Τί έχει να πει για τους τόνους λάσπης και τις συκοφαντίες που έχουν χυθεί από αυτό το χώρο εναντίον των ΟΠ από τότε που άρχισαν να δείχνουν ότι οι ήπιες και ειρηνιστικές θέσεις τους έχουν απήχηση (και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν επανέλαβαν το λάθος να συνεργαστούν με τον τρικυμία εν κρανίω έχοντα χώρο του Άρδην);

 25. bioannis Says:

  Να μην ξεχναμε ότι ο κος Τζιούμπας είναι -τουλαχιστον- συχνός αρθρογάφος του ΆΡδην, την «ηγετική» πολιτική δύναμη (παρέα με Παπαθεμελήδες, Ψωμιάδηδες, Ρεσάλτα κ.λ.π) με γνωστή και κοπιώδη προσπάθεια λασπολογίας και βασικών προμηθευτών «ντοκουμέντων» που στοχοποιούν επικίνδυνα τον επικεφαλής του ευρωψηφοδέλτιου των Οικολόγων Πράσινων. Η αριστερή του φρασεολογία (παρέα με το ΚΚΕ) τους τοθετεί. με φρέσκο και νέο λεξιλόγιο, στα «δεκανίκια του καπιταλισμού»

  http://www.ardin.gr/taxonomy/term/202

  Κε Τζιούμπα τις καλημέρες μου.

 26. bioannis Says:

  @assopos … δεν υπάρχει περίπτωση να πείσεις ούτε για το απλούστερο, ούτε για το ολοφάνερο, ούτε για το λογικό. Μιλάμε οι άνθρωποι δεν παίζονται.

 27. wouv Says:

  Ο καθένας μπορεί να διαβάσει ποιος άλλαξε σε τι. Πόσο συγκατραβατικός γίναται όταν κοινώς «τα ακούσατε». Επειδή μάλλον δεν τα εμπεδώσατε θα τα «ξαναακούσετε» σε ποιο hard-rock -ένεκα συναυλίας των AC/DC-ρυθμό..

  Για τις κινήσεις πολιτών, υπάρχει μια σχετική εμπειρια αλλά δεν είναι δουλειά μου να σας ενημερώσω στο τι θα κάνετε.

  Αν το αντιμετωπίσουμε λίγο διαλεκτικά, η ποιότητα θα φέρει την ποσότητα. Που σημαίνει γιατί παραπονιέσται για 200 άτομα? Μήπως η ποιότητά της ομάδας σας δεν βοηθά στο παραπάνω?
  Π.χ. γιατί δεν προχωρήσατε στο επόμενο στάδιο, να βάλετε τους αιρετούς άρχοντες τοπικούς ή κομματικούς να πάρουν θέση?

  Στο κάτω κάτω για να ενδιαφερθούν κόμματα πρέπει να δουν ότι η υπόθεση «έχει ψωμί»στο ενδιαφέρον του κόσμου. Μην παραπονιέστε για τα κόμματα-κοιτάξτε να δείτε τι μπορείτε εσείς να κάνετε.

  Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι τραγικά απών στα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα. Ακόμα και στο κατεξοχήν «χώρο» τους τα οικολογικά ζητήματα. Και εξήγησα ότι οι Οικολόγοι της Γερμανίας ανδρώθηκαν μέσα από αγώνες και συγκρούσεις που έκαναν αρχές δεκαετίας 70. Υπάρχει μια ας πούμε κληρονομιά. Που στην Ελλάδα πολύ απλά δεν υπάρχει

  Είναι οι αγαπημένοι του Κεφαλαίου. Μια απολίτικη χαζοχαρούμενη παρέα χωρίς αγωνιστική παρουσία, χωρίς έστω και προοπτική ρίξης. Μία τσιχλόφουσκα που θα σκάσει μόλις ο Giorgos ή ο Δήμας(πιθανόν νέος αρχηγός της μετα ντορας ΝΔ) τους νέψει

  Εξαπωδώ σβήσε το προηγούμενο από μένα σχόλιο. Thanks in advance

 28. wouv Says:

  Πάρτε και μερικά λινκ
  Ένα για τον εξαποδώ(το είχε βάλει παλαιότερα στο blog του)
  Ο φύλακας της Γκιώνας

  Ένα άλλο για τον asopos για να μάθει το πως γίνονται οι αγώνες των κατοίκων
  Κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Θεσσαλονίκη)

 29. εξαποδω Says:

  @ bioannis & @ aigaiopelagitis

  Επί της ουσίας του κειμένου του Τζιούμπα τίποτε! Και μάλιστα σε ένα κείμενο αμιγούς πολιτικής και ιδεολογικής κριτικής που δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή στέλεχος των Ο-Π. Αντίθετα, προτιμήσατε με ανοίκειο ύφος να επιτεθείτε προσωπικά στον ίδιο τον Τζιούμπα πιστεύοντας ότι θα τον απαξιώσετε όχι γι αυτά που λέει αλλά επειδή αρθρογραφεί στη Ρήξη-Άρδην. Ο πανικός κατανοητός αλλά κακός σύμβουλος. Παρακολουθώ και την αντίστοιχη συζήτηση στην «Καλύβα» (http://panosz.wordpress.com/2009/05/28/ecogreens-36/) οπού κι εκεί αντιμετωπίζετε τους διαφωνούντες με το ίδιο εριστικό και απαξιωτικό ύφος, το οποίο στο ιστολόγιο αυτό εδώ, εγώ τουλάχιστον, δεν πρόκειται να το επιτρέψω για πολύ. Αν έχετε να πείτε κάτι επί της ουσίας πείτε το ευχαρίστως, αν θέλετε «μαγκιές» υπάρχει και το ιντυμήντια!
  Ο Θανάσης ο Τζιούμπας έχει μια πολύ γνωστή διαδρομή 35 χρόνια και. Στην εργατική αυτονομία, τη μαχόμενη οικολογία και την (μην τρομάξετε…) αντι-ιμπεριαλιστική δράση και παραμένει ο ίδιος πάντα σεμνός αγωνιστής έτοιμος να μπει πρώτος και μπροστά σε ό,τι πιστεύει. Ούτε προσκύνησε αφεντικά, ούτε «ψώνιο» έγινε, ούτε μικρο-Βοναπάρτης. Ακόμα και στην εφημερίδα που γράφει δεν συνηθίζουν να βάζουν ολοσέλιδες διαφημίσεις για πιστωτικές κάρτες της «MARFIN-Εγνατία» (όπως τουλάχιστον φαίνεται ΕΔΩ)…
  Επίσης, συγχέετε την «επίθεση» που δέχεται ο Τρεμόπουλος με μια υποτιθέμενη επίθεση σε βάρος των Ο-Π. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι Ο-Π δέχονται μια συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική κριτική – όπως αυτή του Τζιούμπα ή του @wouv για παράδειγμα. Ο Τρεμόπουλος δέχεται κριτική (από κάποιους σαν εμένα τουλάχιστον – δεν με ενδιαφέρει το ΛΑΟΣ) γιατί ενώ έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες (έως ακραίες) θέσεις, εντελώς μειοψηφικές κοινωνικά (δικαίωμά του εξάλλου), τις αποκρύπτει ή τις θολώνει μόνο και μόνο για να μην χαλάσει την πολυπόθητη «πολυσυλλεκτικότητα» που θα τον οδηγήσει στην Ευρωβουλή, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των δυνάμει ψηφοφόρων των Ο-Π προέρχονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από τον «συντηρητικό» χώρο.
  Όπως βλέπετε, σαν κεντρική δημοσίευση, επέλεξα ένα κείμενο που ασκεί κριτική στους Πρασίνους και όχι στον Τρεμόπουλο. Δεν με ενδιαφέρει εξάλλου ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Παρέθεσα ένα σύνδεσμο από την «Καλύβα», μόνο όταν κάποιος σχολιαστής παρέθεσε τους συνδέσμους από ολόκληρη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε για να εμφανίσει τον εαυτό του ως διωκόμενο.
  Αν και επ’ αυτού ο «Στάθης» στην «Ε» το αποτυπώνει πληρέστερα μόλις με ένα σκίτσο (από το ιστολόγιο του McManus):
  Σκίτσο «Στάθη»

 30. εξαποδω Says:

  @ wouv

  Συμφωνώ (παραδόξως 🙂 ) με τα περισσότερα σημεία της κριτικής σου στους Ο-Π.
  Όμως, παρ’ όλο που γνωρίζω από πρώτο χέρι το χειμμαρώδες του λόγου σου, μου είναι αδιανόητη η «hard rock» επίθεση που κάνεις σε οικο-αγωνιστές σαν αυτούς του @asoposSOS, επειδή εξέφρασαν μια συγκεκριμένη άποψη (ακόμα και αν τη θεωρείς λανθασμένη) και ακόμα πιο αδιανόητες μου φαίνονται οι πατερναλιστικές υποδείξεις του τύπου «…Αν το αντιμετωπίσουμε λίγο διαλεκτικά, η ποιότητα θα φέρει την ποσότητα. Που σημαίνει γιατί παραπονιέσται για 200 άτομα? Μήπως η ποιότητά της ομάδας σας δεν βοηθά στο παραπάνω…»!!
  Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν κάνουν οικολογία του καναπέ και πρέπει να το σεβόμαστε αυτό. Νομίζω.

 31. AsoposSOS Says:

  Δεν πρόκειται να τελειώσει αυτή η κουβέντα. Εγώ είμαι εστιασμένος στον Ασωπό και πολύ συγκεκριμένος στις όποια κριτική ασκώ, εσείς πηδάτε από το ένα θέμα στο άλλο και παίρνετε σαν δεδομένα πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζετε.
  Υποθέτετε για παράδειγμα, ότι δεν έχουμε ζητήσει από τους αιρετούς της Τ.Α να λάβουν θέση. Μα η τραγωδία μας είναι ότι έχουν λάβει θέση ΥΠΕΡ μας. Στα λόγια. Στα έργα, πάνε και φωτογραφίζονται με τους ρυπαντές μας και ¨δηλώνουν ικανοποίηση για τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα» που αυτοί παίρνουν.

  Άλλο σημείο: Λέτε ότι για να ενδιαφερθούν τα κόμματα πρέπει η υπόθεση να έχει ψωμί στα μάτια του κόσμου. Δηλαδή το κριτήριο για την σοβαρότητα ενός θέματος είναι επικοινωνιακό παιγχνίδι; Και αν εμείς, σαν πολίτες παίξουμε αυτό το παιγχνίδι, (πχ όπως όταν μοιράζαμε νερό Ασωπού στο Σύνταγμα και όπως όταν ΑΝΟΙΞΑΜΕ τα διόδια στο Σχηματάρι) αυτό σημαίνει ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα κόμματα; Μα αυτό κάνουν και μας έχουν φτάσει σε αυτό το χάλι. Όχι, τα κόμματα πρέπει να ασχολούνται με τα πραγματικά ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και όχι με τα επικοινωνιακά και αυτά που φέρνουν ψηφουλάκια. Με αυτή την οπτική που υποστηρίζετε 2 εβδομάδες τώρα η πολιτική κουβέντα έχει εκφυλιστεί σε παπαγαλάκια και βαρβαρότητες. Για αν μην αναφερθώ στα μπάνια που σχεδόν όλα τα ΜΜΕ μας προτρέπουν να πάμε για να «διαμαρτυρηθούμε».

  Για τις κεραίες, είχε βγει να υποθέσω αμετάκλητη απόφαση να φύγουν;

 32. AsoposSOS Says:

  Γράφαμε μαζί με τον εξαποδώ. Το κείμενό μου απάντά στον wouv

 33. Σκαντζόχοιρος Says:

  @Αιγαιοπελαγίτης και βιοάννης

  Ένα search στο google ή στη σελίδα του Άρδην δεν θα σας απαλλάξει από την υποχρέωση να μιλήσετε με επιχειρήματα.

  Επιτέλους πρέπει να παραδεχθείτε το δικαίωμα των άλλων να ασκούν κριτική στις θέσεις και τις απόψεις των Ο-Π και του Μ. Τρεμόπουλου.

  Δεν καταλαβαίνω, οι πάπες της οικολογίας είστε και διεκδικείτε κάποιο αλάθητο;

  Νομίζω ότι με την στάση σας επάξια κερδίζετε το βραβείο «Κίμων Κουλούρης» της Οικολογίας…

 34. εξαποδω Says:

  Και η απάντηση της «Πράσινης Πολιτικής» για τις διαφημίσεις της Marfin:

  http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_4711.html

 35. wouv Says:

  Υπάρχει μικρή εμπειρία σε τοπικά ζητήματα. Κάποιες από τις καταστάσεις που περιγράφονται είναι κοινός τόπος στις τοπικές. Αλλά επειδή οι τακτικές που άπτονται στις τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κοινό τρόπο αντιμετώπισης αποφεύγω τα «πατερναλιστικά» όπως ισχυρίζεσαι

  Αν δεν «μεγαλώσεις» χρειάζεται να αναρωτηθείς και για την ποιότητα της οργάνωσης που έχει. Η ποιότητα θα φέρει ποσότητα. Διαλεκτικότατο. Πού το βρίσκεις το πρόβλημα? Ο asopos μας παραπονιέται ότι το 200 άτομα το θεωρεί λίγο(υπάρχουν και χειρότερα)

  Δεν είναι ακριβώς οι ίδιες καταστάσεις μεταξύ ιδεολογικών-τοπικών πρακτικών θεμάτων.

  Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το είχες αναρωτηθεί όταν θήτευσες παλαιότερα σε κάποιες από τις πολυάριθμες αριστερές οργανώσεις της εξ. αριστεράς και είχατε «ανακυκλώσεις» μελών ανάλογα με τα συμβάντα. Αλλά κατουσίαν παραμένατε στάσιμοι .Εκεί εντοπίζεται θέμα ποιότητας αλλά ας μην μακρυγορούμε

 36. wouv Says:

  @asopos.

  Είσαστε άπειροι πολιτικά. Πράγμα πολύ λογικό.
  Από εδώ και πέρα τι κάνετε. Δεν σας υποδεικνύω τακτικές μιας και οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται διαφορετικές. Και η πολιτική αποκτάτε όχι μόνο θεωρητικώς αλλά στο πεδίο της πράξης και στην επεξεργασία συτής της εμπειρίας.

  Ναι αν εσείς δεν δείξετε την δύναμή σας είναι δυνατόν τα κόμματα να ενδιαφερθούν? Και γιατί να ενδιαφερθούν? Δείτε το και από την άλλη πλευρά. Θεωρείται και λίγο λαμακία να τρέχουν τα κόμματα για τοπικά ζητήματα και εσείς(όχι προσωπικά αλλά τοπικά) να ξαναψηφίζεται ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τα «ρουσφέτια».

  Και αυτό στα λέει ανένταχτος αριστερός που κάθε άλλο παρά καλή γνώμη υπάρχει για ΚΚ(ειδικά)- και για το light ΣΥΡΙΖΑ.

  Πάμε στο Copy-Wright της οικολογίας , τους Ο-Π.

  Το ότι είναι τα «αγαπημένα» του συστήματος φάνηκε. Για αυτό τον λόγο δεν τους κάλεσαν και στο Debate της Πέμπτης. Π.χ. πως στις εκλογές του 2007 ΄καλέστηκε ο Παπαθεμελής(του 0,5%) και οι δημοσκοπικά τρίτοι δεν καλούνται το 2009? Ακόμα και σε πολιτικά ουδέτερες συζητήσεις όπως του debate θα «ξεβρακωνόντουσαν» πολιτικά αν χρειάζονταν να πάρουν θέση σε κοινωνικά θέματα μιας και προβάλονται για να σταματήσουν το «προς αριστερό ρεύμα». Και τρέχουν να του μαζέψουν πριν πουν άλλη «αρλούμπα». Έστω και με τον πολιτικά καιροσκόπο Καφετζόπουλο(αυτό το παλιό ΕΚΚΕ ..).

  Στις «Αποδείξεις» όπου τάχτηκαν υπέρ των «μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων. Είναι γνωστό ότι οι επενδυτές π.χ. στην Αμερική επενδύουν σε πανεπιστήμια για την ..φουκαριάρα την μάνα τους!

 37. wouv Says:

  Αsopos γραπτά έχουν πάρει θέση? Φωτογραφίες βγάζει ο καθένας.

  Σε συγκεκριμένα ερωτήματα που μπορούν να κατατεθούν από οποιαδήποτε πολίτη έχουν έννομο συμφέρον σε Νομαρχία Δήμος? Αν κατατεθούν, είναι υποχρεωμένοι να σας απαντήσουν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Σταματώ εδώ για να μην λέει ο Εξαπωδώ ότι είμαι υπερ-προστατευτικός

  Αμάν. Δεν είμαι ο συνήγορος του Πολίτη

 38. Θανάσης Τζιούμπας Says:

  Την καλησπέρα μου σε όλους.
  Αν δεν ασχολήθηκα με τον κύριο τρεμόπουλο προσωπικά δεν είναι γιατί (ευτυχώς κατα την ταπεινή μου γνώμη) η στιγμή που θα’ πρεπε κανείς να αποφασίσει με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει έχει περάσει, ως προς τον συγκεκριμένο κύριο. Είναι γιατί οι θέσεις του για τα εθνικά, όντως γνωστές και μη εξαιρετέες έχουν (δυστυχώς) μαζική απήχηση ανάμεσα σε πρόσωπα και μηχανισμούς που η ζημιά που μπορεί να κάνουν στην χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη από του κλητήρα που κουβαλάει τους καφέδες. Δεν θα κατηγορήσω τον Μ.Τ. για την θέση του για το βιβλίο Ιστορίας του δημοτικού με τον ίδιο τρόπο που θα κατηγορήσω την Μαριέτα, που ως Υπουργός το τύπωσε, το υπεράσπισε και «ανακλήθηκε» προσωρινά μαζί του. Ούτε για την θέση του για το Σχέδιο Ανάν πρίν αναφερθώ στην χορωδίο που έκραζε υπέρ του, από την ΥΠΕΞ ως τον ΓΑΠ και τον ΣΥΝ. Ούτε για τα μειονοτικά στην θράκη όταν εξέχουσες προσωπικότητες της ελlηνικής πλειονότητας εκλιπαρούν την υποστήριξη του Προξενείου για λίγους ψήφους ή όταν επιλέγουν γνωστών απόψεων μειονοτικούς για την τοπική τους εκπροσώπηση (Καραχασάν). Ούτε τέλος για τις απόψεις του για το Μακεδονικό όταν αντιστοιχες απόψεις γράφονται από στελέχη του ΥΠΕΞ όπως η πρώην πρέσβειρας στα Σκόπια, προσωπικής επιλογής; της κας Μπακογιάννη. Η αγωνία μου με όλη αυτή την κριτική που του απευθύνεται δεν είναι αν είναι αληθής ή ψευδής , όπως ο ίδιος βλακωδώς υποστηρίζει. Είναι για το γεγονός ότι ενδέχεται να λειτουργήσει απενοχοποιητικά για τους επικριτές του. Η κριτική του άλλου επιχειρείται να αποτελέσει αδιαμφισβήτητο τεκμήριο της διαφοράς, ακόμη κι όταν αυτή δεν υπάρχει. Ο νεοδημοκράτης ή ο πασοκτσής θα ανατριχιλάσει με το βίντεο του ΕΣΠΡΕΣΟ και θα κοιμηθεί ήσυχος όταν το σαράκι του εθνομηδενισμού ροκανίζει το δικό του σπίτι. Η άρνηση της άρνησης δεν αποτελεί κατάφαση, η κατάφαση απαιτεί άλλες ποιότητες, κι αυτό καλά θα είναι να το θυμούνται όσοι νομίζουν ότι η κριτική στον Καρατζαφέρη ή τον Ψωμιάδη τους καθιστά ελευθεριακούς. Όσο για το κείμενο της κριτικής στους «ο.π.», θα ήταν χαρά μου να ακούσω κάποια κριτική επί της ουσίας, επί του ερωτήματος της πολιτικής οικολογίας στον 21ο αιώνα, μπας και μπορέσουμε κάποτε να ξεφύγουμε από την έκπτωση του πολιτικού λόγου σε κραυγές τύπου «κοιτάξτε ποιός μιλάει», ή με αποκαλύψεις «μα αυτός είναι στο Αρδην».

 39. AsoposSOS Says:

  Έχουμε κάνει και τον ανάλογο «χαρτοπόλεμο» wouv. Στα πρώτα στάδια του αγώνα. Μας απάντησαν με κάποια προσπέκτους μούρλια. «Να αυτή είναι η θέση μας όπως διατυπώθηκε στο πρόγραμμά μας». Και μετά πήγαμε στον Συνήγορο. Τους έστειλε όχληση. Απάντησαν με τον ίδιο τρόπο. Κι αν δεις τις θέσεις τους; Καλύτερες από τις δικές μας – στην θεωρία.

  Γενικά τώρα.

  Διαφωνώ για τα κόμματα, αυτά θα έπρεπε πρώτα να τρέχουν, πως αλλιώς θα αποδείξουν ότι πραγματικά νοιάζονται; Προσωπικά προτιμώ να χάσω, παρά να μεταχειριστώ αθέμιτα μέσα για να κερδίσω μία νίκη. Προτιμώ να αδικηθώ παρά να αδικήσω. Αλλιώς ποιό είναι το ηθικό μας πλεονέκτημα έναντι των ρυπαντών και της εξουσίας;

  Η άποψή που έχω σχηματίσει από τα 2 περίπου χρόνια ενασχόλησης είναι ότι τα κόμματα στην πραγματικότητα μας φοβούνται γιατί δεν μπορούν να μας ελέγξουν. Και όχι μόνο τα 2 «μεγάλα», αλλά και αυτά που εσύ ανέφερες. Μέλη της ομάδας, είναι εστιασμένοι σε ιδεολογίες, εγώ όχι. Και ούτε πρόκειται γιατί θεωρώ απίθανο να υπάρξει κάτι που να με εκφράζει απόλυτα. Και το κομμάτι «μου», που θα περισεύει και θα διαφωνεί, είναι επαρκές αντικίνητρο. Γιατί έχω το συνήθειο να μην κάνω εκπτώσεις και να χρησιμοποιώ μόνο την κριτική μου ικανότητα.

  Ωστόσο, αν με πείσει κάποιος, αλλάζω γνώμη. Αλλά θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει. Διάλογος υπέρ όλων.

  Για τους οικολόγους δεν επιχειρηματολογώ άλλο. Δεν έχω κανένα δεσμό μαζί τους, απλά ήθελα να διευκρινήσω ότι κάτι έκαναν για τον αγώνα μας. Που το πάνε, δεν ξέρω. Μένει να αποδειχθεί. Να σαι σίγουρος ότι αν δω φάουλ, θα είμαι από τους πρώτους που θα το καταγγείλω. Και μέσα σπό το Ασωπός (σε ότι αφορά στο πρόβλημα του Ασωπού), αλλά και μέσα από το προσωπικό μου blog που αισθάνομαι πολύ πιο ελεύθερος να γράφω ότι πραγματικά πιστεύω. (πως νομίζεις ότι βρήκα τον εξαπωδώ; Από το google? Τον παρακολουθώ πολύ καιρό – και συμπαθώ πολλές απόψεις). Και πέσατε να με φάτε! 🙂

  Αλλά επειδή προσωπικά επιθυμώ το AsoposSOS να προσελκύσει ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα που θίγονται και θέλουν να αγωνιστούν για να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα, (ναι, ουτοπία είναι), πρέπει να κρατάω ισσοροπίες. Ακόμα κι έτσι, δεχόμαστε πόλεμο βέβαια.

  Έχω και μία ηλήθια αίσθηση δικαιοσύνης που μερικές φορές κάνει κακό στον αγώνα.

  Αλλά θέλω να κερδίσουμε πανηγυρικά! Και έντιμα. Αυτό θα είναι νίκη… αν νικήσουμε.

 40. Δελφινάκι Says:

  Δείτε στο παρακάτω λινκ το άρθρο του Γιώργου Σταματόπουλου στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία με τίτλο : «Ποιοί Πράσινοι Οικολόγοι»
  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=49366

 41. wouv Says:

  Ο «χαρτοπόλεμος» ξεμπροστιάζει την δημοτική-νομαρχιακή αρχή .
  Όπου μέσα σε 30 μέρες υποχρεούται να απαντήσει όταν υπάρχει έννομο συμφέρον από τον αιτούντα. Το τι θα υποβληθεί ως αίτηση αυτό βρείτε το.
  Πάντως έχει γίνει σε αρκετούς δήμους και «στριμώχνει» αρκετούς γραφειοκράτες που έρχονται για «φωτογραφίες» και «λόγους».

 42. wouv Says:

  Τα λαϊκά παιδιά(χρησιμοποειέιραι ορολογία μετα δεκεμβριανού ριζοσπάστη) σε νέες περιπέτειες

  Προσωπική μαρτυρία-καταγγελία ενός ξένου φωτορεπόρτερ

 43. wouv Says:

  Τα λαϊκά παιδιά(χρησιμοποiείται ορολογία μετα-δεκεμβριανού ριζοσπάστη) σε νέες περιπέτειες

  Προσωπική μαρτυρία-καταγγελία ενός ξένου φωτορεπόρτερ

 44. wouv Says:

  Άλλα κατορθώματα. Συνέχεια

  Εξτρα αστυνόμευση με πρόσθετη αμοιβή.Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. εκτός υπηρεσίας θα φρουρούν καταστήματα της Ζήνωνος

  Πριν από μερικές μέρες, οι καταστηματάρχες της οδού Ζήνωνος βρήκαν ένα ενημερωτικό σημείωμα γραμμένο από συναδέλφους τους΄

  Το «επιτροπή» έστω και άτυπη δεν σημαίνει και «προοδευτική»..

 45. wouv Says:

  Sorry παιδιά για τα εκτός οικολογίας links . Το ότι οι κάποιοι έχουν θεωρούν με την μικροαστική τάξη ακόμα και «επανασταστατική»,
  που της χαϊδευουν τα κατακόκινα από το χάδι νοικοκυρέικα αυτιά της,
  και ιδεολογικά την ακολουθούν αντί αυτή να τους ακολουθεί..
  ας τα δουν.

  Σταυρόλεξο για εύκολους λύτες. Ιταλός πολιτικός του προηγούμενου αιώνα, δημιουργός της θεωρίας ότι η μικροαστική τάξη έχει ξεχωριστά συμφέροντα και από την μεγάλη αστική και το προλεταριάτο

 46. wouv Says:

  Επιστρέφοντας στο θέμα,
  κάτι για να γελάσουμε!

  ZHTΩ H OIKOΛΟΓΙΑ TΩN SINGLE HULL!!

 47. wouv Says:

  @asopos

  Eξώφυλλο του Marx στο Times (Europe) February 2, 2009

  asope όπως βλέπεις η Ναυαρχίδα του Καπιταλιστικού Τύπου τροπο τινά προσπαθεί να επικοινωνήσει με το «πνεύμα του Μarx» μπας και βρεθεί διέξοδος από την κρίση!

  Σε λίγο τους βλέπω να περνάνε σε άλλου τύπου πρωτοβουλίες λίγο αμφιλεγόμενες. Να πηγαίνουν και σε κανενα μέντιουμ ή σε χαρτορίχτρα μπας και επικοινωνήσουν με το πνεύμα του. Μιλάμε για τέτοια απελπισία!

  Μήπως να το ξανασκεφτείς αυτό το «ακομμάτιστο». Δεν ενοοώ ως κίνηση πολιτών -και καλά κάνετε-αλλά προσωπικά
  Να μην σου αποδίδουν χαρακτηρισμούς αδίκως!

 48. DPurpler Says:

  Ακομμάτιστο, wouv, όχι απολίτικο όμως! 😉

 49. Locandiera » Blog Archive » μία αξιόλογη πολιτική παρέμβαση Says:

  […] βρείτε εδώ. καλοδιάβαστη. Λαμπρινή Χ. […]

 50. γατος_μελετηρος Says:

  Διαβαστε την ανακοινωση των ΟΠ , σημερινη δημοσιευση καθημερινης
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100005_02/06/2009_316990

  Λεει τα εξης : «Στην ενόχληση που προκαλούν στα υπόλοιπα κόμματα τα ανεβασμένα ποσοστά των Οικολόγων Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις απέδωσε χθες ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τις επιθέσεις που δέχεται για την παρουσία του σε εκδήλωση για το αναγνωστικό της «μακεδονικής γλώσσας».

  Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό CITY 99,5 δήλωσε, μάλιστα, ότι στις δύο παρουσιάσεις του βιβλίου ήταν παρόντα και στελέχη του ΣΥΝ και της ΔΡΑΣΗΣ και διερωτήθηκε γιατί στοχοποιούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι.»

  Με λιγα λογια ο Τρεμο καρφωνει την παρεα , αλλα οχι ολη την παρεα … ξεχναει το Ουρανιο Τοξο , αυτη ειναι η ηθικη του υποσταση .
  Οποιος εχει μια θεση και την στηριζει καθαρα διατηρει τον αυτοσεβασμο του, στην αντιθετη περιπτωση καταληγει στα ΧΥΤΑ της Οικολογικης Φιλανθρωπιας.

 51. εξαποδω Says:

  @ γάτος

  Συμφωνώ απόλυτα!

 52. wouv Says:

  @DPurpler

  Πολιτική έχει και αυτός που λέει ότι δεν ασχολείται με την πολιτική. Η πολιτική είναι σύμφητη στις οργανωμένες κοινότητες ανθρώπων. Εκτός αν κάποιος είναι ερημίτης

  Τι να κάνουμε? Οι αστοί όταν βρουν τα δύσκολα ζητούν βοήθεια από τους αντιπάλους τους
  Εμείς δεν θα γίνουμε πρόβατα στον βωμό της κρίσης τους. Αυτοί που έβγαλαν τα κέρδη και δεν τα μοιραζόντουσαν με την κοινωνία, αυτοί να τα πληρώσουν

  @Οικολόγους
  Το τι πατάτα είναι αυτό το “πράσινη ανάπτυξη” δεν λέγεται. Είναι μία από τις ποιο μεγάλες αυταπάτες που καλλιεργεί το καπιταλιστικό σύστημα τώρα που τα ποσά ενέργειας που ζητούνται στην Διεθνή Καπιταλιστική Πιάτσα, προσπαθούν να αντικατασταθούν από “πράσινες” μορφές ενέργειας. Η οποία μπορεί να δώσει λύσεις για μικρές κοινότητες. όχι παραπάνω

  Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν(αύξηση των τιμών των τροφίμων λόγω βιοκαυσίμων) ηχορύπανσης λόγω ανεμογεννήτριων δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Και ενεργειακά και οικολογικά. Προείπα ότι χρειάζεται να καλυφθεί ολόκληρο νησί για να απογευκτούν οι ρύποι που εκπέμπει ένα μόνο διατλατικό τζετ. Υπάρχουν και άλλα τετοια παραδείγματα

  Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που οι φίλοι μας οι οικολόγοι ξεχνούν. Ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Ακόμα και εάν η οικολογική πράσινη αναπτυξη έδινε τα απαιτούμενα πόσά ενέργειας(πράσινο παραμύθι δηλαδή), χρειάζεται ολόκληρη η προηγούμενη υποδομή να απαξιωθεί. Και δεν μιλάμε μέσα σε έναν απλό οικονομικό κύκλο(8-10 χρόνια)

  Πράγμα που οι καπιταλιστές δεν θα το κάνουν εάν δεν βγάλουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογίσει ότι θα βγάλουν.Παρά μόνο εάν το κράτος (δηλαδή όταν είναι για πληρωμή, αυτοί που πληρώνουν έμμεσους ή άμεσους φόρους αναλογικά περισσότερους) τους καταβάλει γενναίες επιδοτήσεις

  Όσο για τους υδρογονάθρακες θα συνεχίζουν να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο για τα υπόλοιπα 50 χρόνια. Για αυτό τον λόγο, άγγλοι αμερικανοί γάλλοι κινέζοι ινδοί ρώσοι σφάζονται σε Αφρική, Αρκτική, Ασία. Και για το πετρέλαιο έγινε ο Α’ ο Β’ Παγκόσμιος. Πιθανόν οι φίλοι μας οι πράσινοι στα πράσινα αυτοκίνητά τους στο οικολογικό αέριο τους εκτιμούν ότι ολόκληρος τομέας βαριάς βιομηχανίας θα κινείται με ηλιακές κυψέλες.

  @γατος

  Για τον τομέα του αυτοπροσδιορισμού μιας μειονότητας ας το ανοιχτεί μια άλλη φορά. Οι Ο-Π στοχεύουν σε αριστερό κοινό οπότε αυτό το ας το πούμε “κοσμοπολίτικο” προφίλ ευνοεί τα σχέδια τους. Κατά περίεργο τρόπο δεν προβάλεται η θέση τους υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημιών. Αλλά είπαμε. Στοχεύουν σε αριστερό κοινό.
  Επιπρόσθετα, το Λάος πάει χάλια και για αυτό προβλήθηκε από την Εσπρέσσο(λαϊκίστικη εφημερίδα που ασχολείται με την ζωή των “γνωστών”) αυτό το δημοσίευμα.

  Ένας από τους νόμους της προπαγάνδας είναι να αναφέρεται μια φήμη ή μια είδηση σε λαικίστικα μέσα και να επιμένει για καιρό. Μετά από καιρό υιοθετείται και από τις “σοβαρές εφημερίδες”. Δηλαδή η είδηση ή η “είδηση” ακολουθεί την πορεία από τα κάτω προς τα πάνω.

  Νόμο τον οποίο ξέρουν να χειρίζονται καλά διάφοροι κρατικοί υπάλληλοι -αξιωματούχοι μέσω των “αντικειμενικών”δημοσιογράφων. Δηλαδή των «αυλικών» ή «παπαγαλάκια» για να είμαστε μέσα στην μοδα της πολιτικής διαφήμισης.
  Καταλαβαίνεται γιατί σε αρκετές “εύπεπτες” εκπομπές εκφέρονται ακροδεξιές απόψεις τόσο από όμορους πολιτικούς κύκλους όσο και απο δήθεν «δημοκρατικούς».

  Άν έρθει κάποιος ξένος στην Ελλάδα, ο οποίος δεν γνωρίζει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ανοίξει τηλεόραση, λόγω της συνεχούς προβολής θα νομίζει ότι ο Καρατζαφέρης είναι πρωθυπουργός και ο “μπουμπούκος” κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλά και πάλι ..δεν τραβά το μαγαζί.
  Να κάποιοι λόγοι..
  Φουρτούνα στο ΛΑΟΣ για Σκοπιανό και κότερα

  @εξαποδώ. Αν γίνεται, σβήσε τα δυο ποιο πάνω σχόλια

 53. asopossos Says:

  Χε χε… 😉

  Κρείτον το σιγάν…

  http://asopossos.wordpress.com/2009/06/11/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1/

 54. omadeon Says:

  Απολύτως κανείς στους κύκλους των Ο-Π δεν δείχνει να έχει την παραμικρή σωστή πληροφόρηση για το γεγονός ότι ΜΑΛΛΟΝ δεν φταίει ο άνθρωπος για την κλιματική αλλαγή (άσχετα με τη μόλυνση που είναι όντως φταίξιμο του Ανθρώπου). Και λέω «μάλλον» αν και θάπρεπε πλέον να πούμε «σίγουρα»…

  Στηρίζω τον Πάνο Ζέρβα, στις κριτικές που κάνει στην ηγεσία των Ο-Π (κι έχω ριξει τις παλιές προσωπικές μου διαμάχες μαζί του στο… Recycle Bin).
  Αλλά αυτά είναι εντελώς ΑΛΛΑ θέματα…
  Το θέμα είναι, μπορεί κανείς να ελπίζει σε μία σωστή οικολογική πολιτική και από ποιον?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: