Οι «Νεατερντάλιοι» και οι «Ευαίσθητοι»

Στις φυσικές επιθέσεις κατά των «κωλοαστών κουλτουριάρηδων» και της «εκφυλισμένης» τέχνης τους που «αποκόβει» τον άνθρωπο από την «καθημερινότητα και τα …βιώματά» του, ιστορικά, γνωρίζουμε ποιοι διακρίθηκαν. Ο αρχηγός τους μάλιστα τη δεκαετία του ’30 έφερε χαρακτηριστικό τετράγωνο μουστακάκι στο άνω χείλος… Στην ημεδαπή πρόσφατη εκδοχή είχαμε διάφορα παλαιοημερολογίτικα γραΐδια που αν θυμάστε τη δεκαετία του ‘80 εφορμούσαν σε «εκφυλισμένους» κινηματογράφους για να διακόψουν την προβολή του «Τελευταίου Πειρασμού». Εσχάτως και μετά την χιλιοτραγουδισμένη Δεκεμβριανή εξέγερση, προστέθηκαν και αναρχικοί κατά της «εκφυλισμένης» τέχνης. Φαίνεται ότι στη μικρή αυτή βαλκανική μικροαστική Τζαμαχιρία, οι κανακάρηδες του μεταπολιτευτικού μικροαστισμού ενεδύονται κάθε εύκαιρο ιδεολογικό ένδυμα για να εκφράσουν βιαίως την αποστροφή τους μπροστά σε μια διαφαινόμενη κοινωνική υποβάθμισή τους (ιδιαίτερα εύστοχος επί αυτού ο Vrennus ΕΔΩ κι ΕΔΩ).
Η πρόσφατη επίθεση «εξεγερμένων» στον Φάις και στο θέτρο που είχε την πρεμιέρα του νέου έργου του, εμπνευσμένου από την ιστορία της εργάτριας Κ. Κούνεβα, ήταν ένα επεισόδιο μόνο από τις διακοπές παραστάσεων, καταλήψεις σκηνών και αναγραφές συνθημάτων σε βάρος των «κουλτουριάρηδων», στα οποία επιδίδονται τα νεαρά γραΐδια του αντι-εξουσιαστικού χώρου. Οι διάφορες αστείες δικαιολογίες περί «αποκατάστασης της ταξικής διάστασης των γεγονότων που παραποιούνται από τους καλλιτέχνες», περί «καλλιτεχνών που τα κάνουν όλα για την κονόμα» (λες και δεν είναι γεγονός εδώ και αιώνες ότι οι καλλιτέχνες προσπαθούν να βιοπορίζονται από την τέχνη τους – τουλάχιστον μέχρι να ανακαλύψουν και αυτοί ότι είναι ευκολότερο να μπουκάρουν σε καμιά τράπεζα…), περί «εκμετάλλευσης της Κούνεβα» (αν δεν ήσαν τόσο συνειδητά αμόρφωτοι θα ήξεραν για δεκάδες ιστορικά πρόσωπα που έχουν γίνει αντικείμενα «εκμετάλλευσης» σε βιβλία, ταινίες, θεατρικά έργα, κλπ), δεν μπορούν με τίποτε να αποκρύψουν μια συμπεριφορά χυδαίας υποκατάστασης προσώπων και κινημάτων (πλήρως ασύμβατη με την αναρχική ιστορία), κοινωνικού νταβατζιλικιού και προφασιστικού τραμπουκισμού. Δήθεν αντι-εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις που ζέχνουν λαγνεία της εξουσίας στην πιο αταβιστική μορφή της, αυτή της φυσικής/σωματικής επιβολής.
Από τη μια μεριά, λοιπόν, του διπόλου οι αναρχικοί «Σαβοναρόλα»* και από την άλλη οι κατ’ επάγγελμα «ευαίσθητοι». Αυτοί που έπεσαν από τα σύννεφα με ό,τι συνέβη στον ομοτράπεζό τους Φάις και οι ευαίσθητες καρδιές τους ρίγησαν από τρόμο και αηδία. Παραδόξως, πριν από μερικούς μήνες, πολλοί από αυτούς, πίνοντας το φρεντουτσίνο τους καθισμένοι σε σικ μαγαζάκια, συγκινούνταν με τη χαριτωμένη «νεανική αυθάδεια» των ίδιων «παιδιών» που καταλάμβαναν τη Λυρική ή διέκοπταν τις παραστάσεις του Εθνικού κι έκαναν «τέχνη τον αγώνα» (και άλλες τέτοιες λυρικές παπαριές που διάβαζες τότε στις φυλλάδες…). Κάμποσοι, μάλιστα, εξηγούσαν (πάλι με το φρεντουτσίνο ανά χείρας) στους διστακτικούς: «έτσι είναι οι εξεγέρσεις!». Τώρα, που τα «παιδιά» πλακώσαν έναν «δικό» τους, άρχισαν τα όργανα και ακούς τις λέξεις «τραμπούκοι», «φασίστες», «λογοκριτές», κλπ. ‘Ετσι είναι, όμως, οι «ευαίσθητοι» αυτού του τόπου. Και τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας!
Αμέτρητοι από δαύτους διαπλέκονται με κρατικούς καρεκλοκένταυρους για να τσιμπάνε τις κρατικές επιδοτήσεις και να μοιράζονται τις θέσεις στα φεστιβάλ, στα ποικιλώνυμα «Κέντρα» και τα κρατικά και περιφερειακά θέατρα. Είναι κωλομεγλείφατα με αδίστακτους εκδότες, εργολάβους και μεγαράρχες του «πολιτισμού». Συνωστίζονται στους προθαλάμους εφημερίδων και περιοδικών για να εξασφαλίζουν τη προβολή τους. Συνειδητά γρανάζια μιας βιομηχανίας χρήματος και ματαιοδοξίας που στο φινάλε μόνο πολιτισμό δεν παράγει (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Πολλοί από αυτούς είναι οι ίδιοι που πνίγουν τις νέες φωνές, που στερούν το οξυγόνο σε πραγματικά ταλέντα, που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους σε επιτροπές ή σε εφημερίδες για να διαβάλλουν και να εξοντώσουν αντιπάλους, που εκμεταλλεύονται με αισχρό τρόπο νέους καλλιτέχνες και επιστήμονες αφήνοντάς τους απλήρωτους, κακοπληρωμένους, ανασφάλιστους, βάζοντάς τους να κάνουν άσχετες δουλειές ή εξαναγκάζοντάς τους ακόμα και να τους κρατάνε συντροφιά τις νύχτες τους. Είναι οι ίδιοι που συχνά γίνονται τα χειρότερα αφεντικά, όταν τους δοθεί η ευκαιρία, αλλά το βρίσκουν εύκολο ακόμα και σικ να συγκινούνται με τα δράματα του κόσμου, να εμπνέονται και να εξαγριώνονται από την αδικία και την εκμετάλλευση σε βάρος των αδυνάμων και ανυπεράσπιστων εργατριών, μεταναστών, Παλαιστινίων, κλπ, κλπ!**
Να θυμίσω ακόμη πόσοι «ευαίσθητοι/ες» τραμπούκισαν κατά μόνας ή συλλογικά μέσω υπογραφών (ιδιαίτερα την ένδοξη περίοδο Σημίτη) σε μόνιμα φιλόξενες στήλες εφημερίδων, την αντίθετη άποψη, πόσοι/ες επιτέθηκαν σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας για την «καθυστέρησή» τους, χλευάζοντας τον «εθνοκεντρισμό» τους, το «σταλινισμό» τους, κλπ.
Τώρα θα θερίσουν ό,τι έσπειραν!
Από τη θέση του πνευματικού ανθρώπου και καλλιτέχνη και την αντίστοιχη άυλη και υλική εξουσία που αυτή τους προσδίδει, με τον αμοραλισμό τους, τον κούφιο βεντετισμό, την ευρεία διαπλοκή με πάσης φύσεως εξουσίες και χορηγίες, την δραχμο/ευρωθηρία τους, τον σνομπισμό τους απέναντι στο λαϊκό στοιχείο, τη λατρεία της «αποδόμησης» και τον μηρυκασμό κοινοτυπιών του συρμού, έθρεψαν και αυτοί από τη μεριά τους το τέρας του νεοελληνικού μηδενισμού. Τώρα που μια πτυχή αυτού του μηδενισμού (ίσως η πιο άκακη) φτύνει (κυριολεκτικά) πίσω την «προσφορά» τους, άρχισαν να τσιρίζουν! Όμως, «είναι αργά πια για δάκρυα Στέλλα…».
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πολιτικού εκφραστή (είτε τον ψηφίζουν είτε όχι) του χώρου της «ευαισθησίας» και της «τέχνης», του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού αρχικά δια στόματος Τσίπρα είχε αρνηθεί να καταδικάσει τη διάχυτη κουκουλοφόρα βία που αναδύθηκε από τον Δεκέμβρη («δεν είμαστε δικαστές να κρίνουμε τις μεθόδους πάλης», είχε πει περίπου), αφού πάμπολλα στελέχη του κρυφοκοίταζαν με θαυμασμό την κατάληψη της Λυρικής και τα μπουκαρίσματα σε άλλα θέατρα, τώρα και με αφορμή το γεγονός με το έργο του Φάις, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση που μιλάει για «τραμπούκικη επίθεση», «αδίστακτους λογοκριτές», «δήθεν υπερεπαναστάτες» και άλλα ωραία και συγκινητικά αλλά κατόπιν εορτής! Είναι φανερό, ότι υπό το κράτος της δημοσκοπικής κατάρρευσης, ο συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός δεν θα άντεχε μια ακόμη ρήξη με έναν χώρο που αποτελεί προνομιακό του κοινωνικό στήριγμα, όπως έγινε με το χώρο των Πανεπιστημιακών μετά την επίθεση στον Γ. Πανούση.

Έτσι και από πολλές πλευρές, αργά αλλά σταθερά, το σύντομο χειμερινό ειδύλλιο Κολωνακίου-Εξαρχείων οδηγείται στο τέλος του…

(Αναγνωρίζω ότι με την αφοριστική γραφή μου μαζί με τα ξερά καίω και πολλά χλωρά. Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη. Όμως έχουν δει τα μάτια μου τέτοια υποκρισία, εκμετάλλευση και σαπίλα στο χώρο της «τέχνης» και της «ευαισθησίας» -και όχι μόνο από τις φίρμες – που η δική μου ευαισθησία και συγκατάβαση γι’ αυτόν το χώρο έχει τραπεί σε άτακτη φυγή.)

* Πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης της Φλωρεντίας. Ήταν Δομινικανός μοναχός, με τεράστια επιρροή στα πλήθη της Φλωρεντίας. Διατέλεσε ηγέτης της πόλης από το 1494 μέχρι την εκτέλεσή του το 1498. Όσο κράτησε η ηγεσία του, κήρυσσε την εγκράτεια και ήταν πολέμιος της αγάπης των Φλωρεντινών για τις τέχνες. Επιτέθηκε σε όλους τους εκπρόσωπους της εξουσίας, στον πάπα και στους Μεδίκους. Μετά το 1494 πήρε την εξουσία από τους Μεδίκους. Το 1497 αυτός και οι οπαδοί του έκαψαν καθρέφτες, καλλυντικά, μουσικά όργανα, γυναικεία καπέλα, βιβλία αρχαίων συγγραφέων, πίνακες και γλυπτά που τα θεώρησαν ακατάλληλα στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας, στην αποκαλούμενη «Φωτιά της ματαιοδοξίας». (Πηγή: Wikipedia)

** Προσοχή, δεν αναφέρομαι στον Φάις, του οποίου δεν γνωρίζω τη διαδρομή, αλλά μιλάω γενικά από εμπειρίες και γνώση δική μου αλλά και πολλών φίλων που ταλαιπωρούνται χρόνια στο χώρο της τέχνης…

Ετικέτες: , ,

21 Σχόλια to “Οι «Νεατερντάλιοι» και οι «Ευαίσθητοι»”

 1. wouv Says:

  Μια ερώτηση επίκαιρη
  Το ΚΚ γιατί δεν ήταν παρόν στην αντι-φασιστική συγκέντρωση στις 9/5;
  Έστω και δική του ανεξάρτητη; Γιατί;
  Τουλάχιστον ο ΣΥΡΡΙΖΑ κατέβηκε. Αυτοί οι μικροαστοί αριστεροί όπως τους κατηγορείται.
  Πού ήσασταν εσείς οι γνήσιοι «μπαρουτοκαπνισμένοι» αγωνιστές; Ή μήπως κάνετε ότι δεν πήρατε χαμπάρι στο τί έγινε το Σάββατο;

  Τα παιδιά του λαού -χρησιμοποιείται μετα δεκεμβριανή ορολογία Ριζοσπάστη- βοηθούν τους ακροδεξιούς

 2. Vrennus Says:

  Το «βαλκανική μικροαστική Τζαμαχιρία» μου άρεσε πάρα πολύ. Εκφράζει τέλεια και την πολιτιστική («βαλκανική») και την ταξική και την πολιτειακή συγκρότηση της Ελλάδας – που ουσιαστικά είναι συνομοσπονδία εμιράτων!

 3. Γ.Μ. Says:

  Η πιο σοβαρή πολιτική ανάλυση που διάβασα τους τελευταίους μήνες! Πολιτικό κριτήριο, οξύνοια και λόγος σπαρταριστός… Σκληρά αληθινός όπως αρμόζει στην άσκηση της κοινωνικής κριτικής. Δεν έχω να προσθέσω και να αφαιρέσω τίποτα. Σε διαβάζω ξανά και ξανά και σε ζηλεύω…
  Όσο για τον wouv, ένα έχω να του πω:
  Αλλ’ αντ’ άλλων μεγάλε! Κουβέντα για το προκείμενο… Παρελκυστικά οδηγείς την κουβέντα αλλού, πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Άσε τώρα τις «αντι-φασιστικές» ευαισθησίες σου για κάποια άλλη ανάρτηση οπότε και θα συζητήσουμε εκτενώς για το πολυπολιτισμικό ιδεολόγημα της «ριζοσπαστικής αριστεράς». Οι Χρυσαυγίτες τουλάχιστον, είναι αυτοί που ξέρουμε, δηλαδή φασίστες, δεν υποκρίνονται. Κάποιοι άλλοι όμως, κατ’ επάγγελμα «αντι-ρατσιστές» θα απολογούνται ίσως κάποτε στους ίδιους τους μετανάστες για την υποκρισία τους όπως συμβαίνει τώρα με αυτούς που ανακάλυψαν όψιμα τη… λογοκρισία των μπαχαλάκηδων.
  Κλείνει η παρένθεση, στο γήπεδο της τρέχουσας ανάρτησης ξανά ολοταχώς…

 4. εξαποδω Says:

  @ wouv

  Αγνοώ! Στείλε την απορία σου στον …Ριζοσπάστη! Μπορεί και να σου απαντήσουν 🙂
  Εσύ αλήθεια μήπως ξέρεις γιατί η «ριζοσπαστική αριστερά» και το Φόρουμ δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ; (Είδες, μπορώ να έχω κι εγώ απορίες! 🙂 )

  @ vrennus

  Το έγραψα έτσι γιατί έτσι νιώθω πολύ συχνά τα τελευταία 15 χρόνια.

  @ Γ.Μ.

  Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

 5. wouv Says:

  @εξαποδώ
  Τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββάτου, ηταν μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την μείωση της ποινής από τα 21 χρόνια στα 3,5 χρόνια φυλάκιση του φασίστα Περίανδρου. Αλλά «κωφεύετε» εκεί στο κόμμα σας

  Ότι λεει και ο Καρατζαφέρης συμφωνείτε. Χέρι Χέρι λοιπόν ενάντια στην Μπίλετμπεργκ!
  Που φιλοδοξεί να παίξει -που δεν είναι-τη διεθνή αμερικάνικου & ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Που κατα καιρούς έχουν ακουστεί τα ονόματα Brzezinski Sorros Rockfeler Kissinger.

  Σάμπως έχει ακουστεί και κάτι επισήμως Πως να γίνει και πορεία ενάντια σε κάτι που φανταζόμαστε; Μήπως τελικά αυτό είναι το «φαντασία στην εξουσία»;
  Όλα συντηρούνται χάριν του μύθου της δύναμης της Λέσχης. Μύθος που λύνει την κουραστική μαρξιστική σκέψη. Στην θέση της βάζει την συνομοσιωλογία (η οποία είναι παντώς καιρού στο κόμμα). Πορεία λοιπόν&προς τον αόρατο κόσμο του Χαρβαδέλλα την επόμενη φορά!

  Όσο για τους καλεσμένους της.
  Ο Σαμαράς που είχε πάει παλαιότερα είδαμε που κατέληξε. Με την στάμπα του «αποστάτη» της Ν.Δ. Το να καλείται ο Παπανδρέου δεν φανερώνει και ιδιαίτερο I.Q. από πλεύράς λέσχης

  @Γ.Μ.
  Με την πορεία δεν πολεμάς τους γνωστούς ηλίθιους – κρατικοδίαιτους της Χ.Α.(70 γραφικοί όλοι και όλοι) αλλά την νοοτροπία του φασισμού. Την οποία προσπαθεί να υλοποιήσει προς όφελος του το επίσημο Κράτος. Που γίνεται χέρι-χέρι με την Αστυνομία(συγνώμη τα παιδιά του Λαού σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη).

  Το οποίο κράτος αφού απέτυχε να κοινοιτοποιήσει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά των «υπερ-πατριωτών» αναγκάζεται να προσπαθεί να κάνει μόνο του την «βρωμνοδουλειά» την των «σκούπα»απελάσεων. Οι «αγανακτισμένοι πολίτες Αγ.Παντελεήμονα-Αμπελοκήπων» του έμειναν αναμάτι.

  Πάντως δεν διάβασα κανέναν από τους γραφόντες να τοποθετείστε σε ένα σημαντικό γεγονός που έγινε Σάββατο στο κέντρο Αθήνας.
  Εκτός αν θεωρείτε ότι η απροκάλυπτη κρατική βία, οι κρότου λάμψης που έφαγαν μετανάστες – διαδηλωτές στο κέντρο της αθήνας από από «αγανακτισμένους πολίτες»(έτσι εμφανίστηκαν), κξαι από κατά επάγγελμα μπράβους δεν ήταν κάτι σοβαρό.
  Να θυμήσουμε τους ΜαυροΕκατονταρχίτες στην προ-επαναστατική Ρωσία;΄Ποιοι τους εφοδίαζαν;

  Μετανάστες – Αριστεροί & Αναρχικοί- Συνδικάτα είναι οι προτεραιότητες του κάθε ευρωπαϊκού κράτους. Να θυμήσουμε τις συμπαραστάσεις της ΕΕ στην αντιπολίτευση του Τσάβες(που δεν είναι αριστερός ο άνθρωπος)

  Αλλά και τα συστήματα όπως και οι άνθρωποι γερνάνε και πεθαίνουν

 6. netrone Says:

  @wouv

  Έχω μια ιδέα, γιατί δεν κάνεις ένα μλόγκ να γουστάρεις; Τα θέματα θα τα διαλέγεις εσύ και κυρίως αυτοί που σε διαβάζουν θα θέλουν να σε διαβάσουν

 7. εξαποδω Says:

  @ netrone

  Τον ψήνω εδώ και καιρό τον σ. wouv να το φτιάξει το ρημάδι αλλά αυτός αμετάπειστος! 🙂

 8. Γ.Μ. Says:

  @wouv

  Με καλή διάθεση… το λέω
  είσαι κομμάτι συλλεκτικό !
  Να ‘σαι καλά.

 9. wouv Says:

  @Γ.Μ.
  Επειδή λόγω έλλειψης επιχειρημάτων περνάς σε προσωπικές επιθέσεις θα σου τονίσω τα παρακάτω.

  Οι Μαρξ και Έγγελς έλεγαν ότι ήταν στην μειοψηφία αλλά δεν τους πείραζε. Ο Λένιν θεωρούνταν Β’ διαλογής διανοούμενος στην αρχή του Α’Παγκόσμιου πόλεμου. Αυτά θα τα ήξερες αν διάβαζες ιστορία(έστω και του κόμματος).Άρα μάλλον καλό θα σου κάνει λίγο διάβασμα. Αν θυμάσαι το πως να διαβάζεις

  @netrone
  Δύσκολο λόγω χρόνου που τον επενδύω σε διάβασμα. Όταν έχω κάτι να πω το λεω. Και η ρατσιστική συγκέντρωση πολιτών είναι σημαντικό θέμα για ανθρώπους με αριστερές πεποιηθήσεις(εκτός και εάν έχουν μπολιαστεί με πατριωτικο σοσσιαλισμό). Για δες την πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚ για τα επισόδεια την προηγούμενη εβδομάδα? Το να κάνεις διαπιστώσεις κατόπιν εορτής, να μην αναγνωρίζεις την αλυσσίδα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα γεγονότα είναι ανιστόρητο αντι-διαλεκτικό και καιροσκοπικό.

  ———————————————————

  Λοιπόν Καρατζαφέρης μαζί με τον Πάγκαλο για έλεγχο στα οικονομικά του ΚΚ. Για να αποπροσανατολίσουν ο ένας από την SIEMENS, ο δεύτερος για να πάρει-όπως ο ίδιος δήλωσε- ψηφοφόρους από γειτονικό χώρο.

  Οι «φίλοι» του Δεκέμβρη, που έδιναν συγχαρητήρια για την στάση του ΚΚ ξαναγίνονται οι «κακοί εχθροί». Ποιος φταίει για αυτό? Μήπως τα καλά παιδιά του Περισσού που υπόγραψαν δήλωση νομιμοφροσύνης?

 10. netrone Says:

  @ wouv

  γι’αυτό σε λέω… γράφεις που γράφεις, κάνε τα πόστ να τα έχουμε μαζεμένα και να σε μελετάμε

 11. wouv Says:

  @netrone
  Θα εκδόσω τα άπαντα με δώρο βιβλιαράκι του Μάο. Ελπίζω να σου κάνει

 12. netrone Says:

  @wouv
  θα είμαι πανευτηχης 🙂

 13. wouv Says:

  @netrone
  Θα έχεις την πρωτιά. Dont worry.
  Στα άπαντά θα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο κόκκινο βιβλιαράκι του Μαο και στο «Η προδομένη επανάσταση» του Τρότσκυ.
  Για να φρικάρει ο φίλος Εξαποδώ που μόλις στο κόμμα ακούνε Τρότσκυ τους βγαίνουν καντήλες

 14. εξαποδω Says:

  @ wouv

  Αν ήσουν λίγο πιο «εναλλακτικά» διαβαστερός θα γνώριζες ότι οι προτάσεις για το βίαιο διωγμό των κουλάκων και τη μεγάλη χρησιμότητα της «καταναγκαστικής εργασίας» (γκουλάγκ δηλαδή) στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της νεαρής Σοβ. Ένωσης, ήταν και οι δύο του Τρότσκυ κατά τη μεταβατική περίοδο μετά το θάνατο του Λένιν(και λίγο πιο πριν). Ο Ιωσήφ απλώς τις εφάρμοσε… 🙂

 15. netrone Says:

  🙂 Στο «κριτική στον Οκτώβρη» (αν δε κάνω λάθος)

 16. wouv Says:

  Το θέμα μας δεν είναι η κολλεκτιβοποίηση. Οπότε μην λες ότι είμαι εκτός θέματος αναιρώντας τον εαυτό σου.
  Αλλά μιας και το ανέφερες να κάνουμε ένα ιστορικό refresh της ΚΚτζίδης μνήμης. Για να μην μας λες ότι υπεκφεύγουμε όπως λέει το ΚΚ κάθε φορά που αλλάζει θέμα για να υπεκφεύγει. Έχω γνωστούς πρώην ΚΚ που δεν εξαργύρωσαν την «θητεία» τους με μία θέσα στα υπόλοιπα αστικά κόμματα και έτσι είμαι σε θέση να καταλαβαίνω και τις καταστάσεις από «μέσα» και το πως σκέπτονται.

  Λοιπόν. Όπως θα ήξερες ότι ο Στάλιν αρχικά ήταν κατά της κολλεκτιβοποίησης για να πάρει με το μέρος του τους μικροαστούς χωρικούς. Αφού εκαθάρισε βιαίως τους αντιπάλους του, ο «μουστάκιας» εφάρμοσε ποιο βίαια (με το γεωργιανό του στυλ-ελπίζω να θαύμασες το άγαλμά του στις πλατείες της Γεωργίας-) πρόγραμμα που αρχικά κατηγορούσε. Αυτό λέγεται τυχοδιωκτισμός(οππορτουνισμός από το opportunity) ή κάνω λάθος?

  Όπως θα ήξερες ότι μέχρι το 1921 υπήρχε καθεστώς κοινωνικού πολέμου με 14 στρατούς -και τον Ελληνικό Στρατό του «δημοκράτη» Βενιζέλου- να εισβάλουν στα εδάφη της με αποτέλεσμα μία χώρα τελείως διαλυμένη.
  Τόσο διαλυμένη όπου η δέχτηκε επισητιστική βοήθεια από ΗΠΑ-Καναδά μετα το τελος του. Και φυσικά τέθηκε το θέμα της κολλεκτιβοποίησης. Ο Τροτσκι ήταν αρχηγός του Κόκκινου στρατού-δεν ήταν ο Στάλιν- και αυτό λεει πολλά για ικανότητα που πίστευε ότι είχε και την εμπιστοσύνη που του είχε ο Λένιν. Και ο «φιλόλογος» δεν δέχονταν κριτική από τους αστούς ακόμα και για την Σοβιετική ένωση του «πατερούλη»(στο τέλος τον δολοφόνησε πράκτορας του Στάλιν- μία από τις κριτικές που μπορεί να γίνει στον Τρότσκυ)

  Να μιλήσουμε και για την εμφανή αδυναμία του «κόκκινου» στρατού στις αρχές του Β’ Παγκοσμιόυ. Με αποτέλεσμα ο γερμανικός στρατός στις αρχές να κάνει «πάρτυ» χάρη στους χειρισμούς των διπλωματών του Στάλιν΄που νόμιζαν ότι το σύμφωνο Ρίμπερτντοφ-Μολότοφ τους είχε εξασφαλίσει. Η αδυναμία οφείλεται και στην φυσική «εκαθάρριση» όλων των παλιών ικανών αξιωματικών των μπολσεβίκων (ή και μή όπως του Τουχατσέφσκυ) στις διαβόητες δίκες της Μόσχας του 1936. Όπου ο κατήγορος-εισαγελέας ήταν πρώην Λευκοφρουρός(η ιστορία έχει χιούμορ -ενίοτε τραγικής υφής)

  Σε αρκετά από τα μεγάλα γεγονότα ο «μουστάκιας» ήταν τραγικά αναποφάσιστός
  Στο Σύμφωνο Ρίμπερτντοφ Μολότοφ τα είπαμε.
  Στην γερμανική επανάσταση του 1923 αντί να γίνει τότε εισήγουνταν σε κανά 4μηνο(σε αυτό φταίνε και άλλοι π.χ.Ζηνόβιεφ)
  Και στην Κροστάνδη(απουσίαζε-έβαλε τους Λένιν Τρότσκυ να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά).
  Και στην απόφαση της κύρηξης της Οκτωβριανής επανάστασης ψηφισε λευκό(- Βασίλης Ραφαηλίδης- Οι λαοί της Ευρώπης)

  Τι σου είπα netrone. Tα παιδία βγάζουν καντήλες μόλις ακούνε για Τρότσκυ. Ο εξαποδώ δεν τα έμαθε καλά τότε που θήτευε σε αριστερές γρούπες. Ο Τρότσκυ είχε κάνει λάθη. Ο Στάλιν εγκλήματα. Πολλές φορές προμελετημένα.
  Οι επίγονοί του εδώ στην Ελλάδα συνεχίζουν τον δρόμο του. Δεν θα μου φαίνονταν απίθανο αν κάποιοι από τον Περισσό διαβάζουν το Blog(διάβαε το ποιο πάνω post του Ασωπού κα κάνε σύγκριση με την προχθεσινή ομιλία της Παπαρήγα).

 17. netrone Says:

  @wouv
  Με κούρασες
  1) Μπερδεύεις τον οπορτουνισμό με την τακτική-στρατιγηκή και τη διαλεκτική.
  2) Είναι έγκλημα η κολεκτιβοποίηση; (με μπέρδεψες)
  3) Λες «Έχω γνωστούς πρώην ΚΚ που δεν εξαργύρωσαν την “θητεία” τους με μία θέση στα υπόλοιπα αστικά κόμματα και έτσι είμαι σε θέση να καταλαβαίνω και τις καταστάσεις από “μέσα” και το πως σκέπτονται.» Αυτό μου βγάζει ένα θετικό συναίσθημα γιατί στο ΚΚ οι άνθρωποι εξαργυρώνονται δύσκολα.
  4) Για τι βοήθεια των ΗΠΑ-Καναδα δεν ξέρω. Βασικά δεν το έχω ξανακούσει.
  5) Εκτιμώ τον Τρότσκι και την κριτική του στα πρώτα χρόνια της ΕΣΣΔ αλλά επιμένω ότι ούτε ο ίδιος έδωσε απάντηση στα προβλήματα που έβλεπε, πχ δεν θες να πιστέψω ότι η γραφειοκρατία δε θα αναπτυσσόταν απλά και μόνο αν έβγαινε ο Τρότσκι. Το πρόβλημα ήταν στη δομή και κατά συνέπεια στη λειτουργία των σοβιέτ ή του κόμματος. Ο Τρότσκι δεν έδωσε απάντηση σε αυτό αλλά και σε πολλά άλλα προβλήματα.
  6) Στον Β’ ΠΠ μέσω του συμφώνου κέρδισαν χρόνο για την μεταφορά των παραγωγικών μονάδων στο βάθος του κράτους. Πραγματικά πιστεύεις ότι η εκκαθάριση έφταιγε; Και μετά τι έγινε; Γιατί δεν έπεσε η ΕΣΣΔ; Μήπως γιατί ξεκίνησε η παραγωγή (από τα εργοστάσια και τον κόσμο που μεταφέρθηκε ) και στόχευσαν στα μέτωπα;
  7) Ο Τρότσκι έκανε θεωρία, ο Στάλιν πράξη τα ίδια πράγματα
  8) Δεν είμαι στο ΚΚ

 18. wouv Says:

  1) Kατ αρχήν απευθύνομαι στον εξ

  2) Μάλλον εσύ τα μπερδεύεις. Δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, Μόνο εξολόθρευση των αντιπάλων. Για να πιάσουν δουλειά οι μετανοημένοι λευκοφρουροί. Την αλλαγή πορείας του Στάλιν δεν την ονομάζουμε στρατηγική.Αρπα κόλλα ίσως.

  3) Πολύ γενικό( το 3) . Μετράνε οι συνθήκες που γίνεται μια ενέργεια. Και το πως γίνεται και από ποιους
  Ο «πατερούλης» άλλα έλεγε και άλλα έκανε μόλις είδε ότι ήταν δυνατός. Ο Λένιν αντίθετα πήγε-και καλώς- ένα βήμα πίσω με την ΝΕΠ. Και λόγω γεγονότων Κροστάνδης. Στα οποία ο «πατερούλης» το παιζε «δεν ξέρω- δεν απαντώ». Μια απτα ίδια στην κύρηξη της Οκτωβριανής(και εκεί λευκό – πονηρός ο Μουστάκιας)

  4) .Για το 4. Nαι επισητιστική(κυρίως σιτάρι).Πηγή Βασίλης Ραφαηλίδης. Σταλινικότατος μέχρι τον θάνατό του. Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ΕΣΣΔ΄όταν μέχρι πριν λίγο καιρό το Ελλάντα του «δημοκράτη» Βενιζέλου έστελνε στρατό ενάντιά της.

  5) Ο τρότσκυ δεν έδωσε λύσεις σε όλα. Ούτε είχε δίκιο σε όλα. Οποιος θέλει απαντήσεις σε όλα ας πάει στον αρχιεπίσκοπο Jeronimo. Ο μαρξισμός δεν είναι δόγμα.
  Το πρόβλημα με τις τροτσκιστικές ομάδες είναι αυτή η αδημονία που έχουν για την «επανάσταση». Αυτό επισημαίνει ή ανάγκη για βελτίωση στην θεωρία. Κάποια θέματα πάνω στην»κριτική στήριξη» που και πως δίνεται χρειάζεται να ξανακοιταχτούν. Όπως και η συνεχής υποστήριξη (παρά το ότι τράβηξε) του Τρότσκυ στην ΕΣΣΔ. Ο οποίος διέγνωσε τα σημάδια του εκφυλισμου και την ονόμαζε Εκφυλισμένο Εργατικό Κράτος. Η θέση του ήταν καθαρά πολιτική. ( Μάλλον ήταν καπιταλισμός.). Λίγο διαβασμα στα περί κρατικού κμονοπωλιακού απιταλισμού στο «Αντι-Ντύριγκ» θα φανούν χρήσιμα

  6)
  Πως να έχεις στρατό όταν σχεδόν όλη την ανώτατη-ανώτερη διοίκηση την έστελνε στον «σοσσιαλιστικό παράδεισο» με τα ραδίκια ανάποδα? Και όταν η γενιά των μπολσεβίκων μπήκε σούμπιτη στις «Δίκες» και τους δίκαζανοι λευκοφρουροί.
  Πως ο κόσμος να έχει ενθουσιασμό όταν για 25 χρόνια είχε κάνει θυσίες θυσίες θυσίες?

  Η ανικανότητα του ρώσικου στρατού φάνηκε στην αρχή του Β’ στην εισβολή στην Φιλανδία. Για κάποιο διάστημα δεν μπορούσαν να νικήσουν τον μικρό αλλά αποφασιστικό φιλανδικό στρατό

  Ο Χίτλερ μπήκε άνετα από τις βαλτικές μέχρι και τα περίχωρα του Στάλιγκραντ. Αυτό μαρτυρά το ότι οι άλλοι «κοιμόντουσαν» απαναπαυόμενοι στο σύμφωνο Ρίμπερτοφ-Μολότοφ.

  Αν δεν τον προλάβαιναν ο χειμώνας, η υποχρέωση του στο κεφάλαιο , αλλά κυρίως ο λαϊκος πόλεμος του ιστορικού λαού του στάλινγκραντ, θα είχε κερδίσει τον πόλεμο. Υπήρχε Θέληση για αντίσταση γιατί ήξεραν τι τους περιμένει από την «ανώτερη άρεια φυλή» όταν π.χ. στην Ουκρανία ο θάνατος έκανε διπλοβάρδιες

  Εδώ ο μουστάκιας αξίζει ένα «μπράβο» μιας και δεν την κοπάνησε από το Στάλινγκραντ π.χ.σαν έλληνας αξιωματούχος με το όνομα Τριανταφυλλίδης για μερικά σκανδαλάκια

  Τη στιγμή που η Αγγλία ήταν στα πρόθυρα της ήττας ήταν κάτι παραπάνω από βλακεία να ανοίχθεί και άλλο μέτωπο.
  Αλλά αν ο πόλεμος έληγε με ήττα της Αγγλίας και με την ΕΣΣΔ εκτός πολέμου, τότε θα υπήρχε μια μισοκατεστραμένη Ευρώπη με την ΕΣΣΔ ανέπαφη και δυνατή. Κάτι που τα καπιταλιστικά κράτη σίγουρα δεν θα το ήθελαν έστω και στον κατευθημισμόν σοσσιαλισμό του Πατερούλη
  Γι αυτό υποθέτω ότι ανοίχθηκε το Ανατολικό Μέτωπο απ την Γερμανία

  7) (Για το τελευταίο). Διάβασε το «Η ηθική μας και η ηθική τους». Πιστεύω ότι ταιριάζει στην λογική που αναπτύσεις.
  Καλό θα είναι να ασκούμε κριτική χωρίς αυταπάτες. Λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες. Αλλιώς καταλήγουμε σαν μερικούς αναρχικούς που τους λένε όλους εξουσιαστές.Απο τους ακροδεξιούς μέχρι τους ακροαριστερούς. Αλλά όπως έλεγε και ο Εγγελς απευθυνόμενος στους αντι-εξουσιαστές «δεν υπάρχει ποιο εξουσιαστική κατάσταση από την επανάσταση»

 19. netrone Says:

  καλά

 20. wouv Says:

  @netrone
  Δεν υπάρχει λόγος για διαφωνεία για την διαφωνεία. Και θα ήμουν ηλίθιος αν προσπαθούσα να πείσω οποιονδήποτε με αυτό τον τρόπο.

  Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται διάβασμα κριτική σκέψη και κυρίως έντιμη τοποθέτηση στο παρελθόν(εδώ ξεκινά το πρόβλημα των ΚΚ) για να αιτιολογηθεί γιατί η πρώτη απόπειρα στησίματος του έστω και εργατικού κράτους(μιας και ο σοσσιαλισμός στοχεύει στην κοινότητα όχι στο κράτος) απέτυχε. Ο Μαρξ συμπεριέλαβε σε παλιότερη έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου τα διδάγματα της Κομμούνας των Παρισίων του 1871

  Για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως και έρμαια των εξελίξεων όταν στο (που μπορεί να είναι κοντινό μπορεί και μακρινό) μέλλον θα γίνει προσπάθεια να περάσουμε στο Πρώτο στάδιο της Κομμουνιστικής Οργάνωσης της Κοινωνίας όπως αυτή περιγράφεται συνοπτικά στη «Κριτική του Προγράμματος της Γκότα»

 21. wouv Says:

  Kαι ένα videaki για να πειράξουμε αλλά κυρίως να θυμήσουμε στον διαχειριστή του blog.
  Συνεχίζει άραγε να συμφωνεί με αυτά που προάσπιζε το κόμμα του πριν ένα εξάμηνο?
  Xωρίς σχόλια …..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: