Η Κίνα και το νεράκι

Οι μανδαρίνοι του κινέζικου καθεστώτος δείχνουν να αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά ότι μια μεγάλη απειλή (ίσως η μεγαλύτερη) για την επιβίωση όχι μόνο του «κινέζικου θαύματος» αλλά και της ίδιας της Κίνας είναι η αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα των υδάτινων. Ήδη το 64% των υδάτων που φτάνουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας ως πόσιμα, είναι κατάλληλα μόνο για βιομηχανική ή αγροτική χρήση! Σε περισσότερες από τις μισές πόλεις της χώρας τα υπόγεια ύδατα είναι ανεπανόρθωτα μολυσμένα! Η επιβάρυνση της υγείας του αστικού πληθυσμού από τη χρόνια χρήση ακατάλληλου πόσιμου νερού θα καταστεί πολύ σύντομα υγειονομική βόμβα. Παρ’ όλη την αναπτυξιομανία της, η κινέζικη κυβέρνηση έλαβε τις προηγούμενες εβδομάδες την πρώτη δέσμη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης. Αποφασίστηκε μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 12 ετών να διατεθούν 4,4 δις δολάρια, όχι για την βελτίωση του νερού με χημικές μεθόδους λίγο πριν φτάσει στις βρύσες των πολιτών, αλλά για την αποκατάσταση ολόκληρων τεράστιων υδάτινων, λιμναίων και ποτάμιων, συστημάτων. Έτσι, το νερό θα φεύγει από την αρχική του πηγή με φυσική καθαρότητα ενώ εκ των πραγμάτων θα αναβαθμιστούν και θα συντηρηθούν και τα ίδια τα εύθραυστα οικοσυστήματα τα οποία βρίσκονταν στα πρόθυρα κατάρρευσης εξαιτίας της μόλυνσης των νερών (για παράδειγμα βλέπε ΕΔΩ). Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση αποτελεί μια θετική εξέλιξη καθώς βρίσκεται ένα σημαντικό βήμα πάνω από μια απλά βολική προσπάθεια να χλωριώνονται ή να καθαρίζονται καλύτερα τα νερά στα υδραγωγεία των πόλεων. Παραμένει αποσπασματική, όμως, στο βαθμό που η κυβέρνηση δείχνει να μη θέλει ακόμη να ελέγξει συνολικά τις πηγές της μόλυνσης (ανεξέλεγκτες βιομηχανικές μονάδες και αστικά συγκροτήματα) προτιμώντας να δρα κατόπιν εορτής, «θεραπευτικά».
Για να μην γκρινιάζουμε, κάτι είναι κι αυτό πάντως…

Advertisements

4 Σχόλια to “Η Κίνα και το νεράκι”

 1. Redblogs.gr » Η Κίνα και το νεράκι Says:

  […] Οι μανδαρίνοι του κινέζικου καθεστώτος δείχνουν να αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά ότι μια μεγάλη απειλή (ίσως η μεγαλύτερη) για την επιβίωση όχι μόνο του «κινέζικου θαύματος» αλλά και της ίδιας της Κίνας είναι η αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα των υδάτινων. Ήδη το 64% των υδάτων που φτάνουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας ως πόσιμα, είναι κατάλληλα μόνο για βιομηχανική ή αγροτική χρήση! Σε περισσότερες από τις μισές πόλεις της χώρας τα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του] […]

 2. Vrennus Says:

  Ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός σε σχέση με τον αγοραίο πλεονεκτεί σαφώς ως προς το ότι δρα με ορίζοντα πολύ πέρα από τα (λογιστικά) αποτελέσματα των επόμενων 5 – 6 τριμήνων!

 3. εξαποδω Says:

  @ Vrennus

  Και ειδικά ο κομφουκιανός…!

 4. σπαρτακος Says:

  κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός?????????????? Για δώσε εναν ορισμό του παραπάνω όρου… Για να καταλαβαινόμαστε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: