Μικρός σχολιασμός

«…
-Για το γεγονός ότι ο κύριος Αλαβάνος είναι από τους πιο πλούσιους αρχηγούς;

Το θεωρώ γελοίο να μιλάμε για αυτό. Μερικοί από τους πρωτεργάτες της Γαλλικής επανάστασης ήταν πάμπλουτοι, οι καπεταναίοι του ΕΛΑΣ ήταν τσιφλικάδες, ο Βελουχιώτης ήταν γεωπόνος από πλούσια οικογένεια, ο Τσε ήταν γιατρός από μεγαλοαστική οικογένεια με πολλά λεφτά, τα παράτησε όλα και πήρε τα βουνά. Και ο Μαρξ ακόμα, δεν ήταν κανένα φτωχαδάκι. Καλύτερα να είσαι πλούσιος και επαναστάτης, παρά φτωχός και μαλάκας, γλείφτης του καθένα που σε πηδάει…»

Απόσπασμα από προ μηνός συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ψαριανού. Την αφορμή μου την έδωσε δημοσίευση στο ιστολόγιο του McManus.
Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ.

Το «ολίγον» σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι δεν γνωρίζω την περιουσιακή κατάσταση των προαναφερθέντων προσώπων τη στιγμή γεννήσεώς τους, πιστεύω όμως ότι τη στιγμή του θανάτου τους δεν συμπεριελάμβανε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, εξοχικά, μετοχές, κλπ…

Advertisements

Ετικέτες: ,

8 Σχόλια to “Μικρός σχολιασμός”

 1. regimientocinqo Says:

  Oι καπετανέοι του ΕΛΑΣ ήτανε τσιφλικάδες??
  Το άτομο ειναι για μάπες..

 2. satanxmachina Says:

  Πέραν από τους «τσιφλικάδες» καπεταναίους όπως προείπε ο R5, και για τον Καρλ Μαρξ λέει ψέμματα. Ο πατέρας του Μαρξ ήταν δικηγόρος (όχι μεγαλοδικηγόρος) και ο ίδιος ο Μαρξ μια ζωή πάλευε για την συντήρηση της οικογένειάς του. Πέθανε τελικά πάμφτωχος.
  Τι καθόμαστε και σχολιάζουμε τώρα… Μερικές παραγράφους μπόρεσα να διαβάσω από την συνέντευξη και κουράστηκα από τον λαϊκισμό. Έλεος δηλαδή, όχι άλλο κάρβουνο, το καταλάβαμε κύριε Ψαριανέ είστε γνήσιο τέκνο του λαού, δεν χρειάζεται τόσος λαϊκισμός.

 3. Μαύρο πρόβατο Says:

  Τελικά είναι μπουχέσας που δεν έχει πετάξει μολότωφ στη ζωή του, ή κόττα που δεν το λέει;

 4. Vrennus Says:

  Πάντως ο Ενγκελς ήταν εργοστασιάρχης. Οι δε Σιάντος και Ιωαννίδης πχ. απλώς ηλίθιοι (γεγονός που δεν αποκλείει να ήταν και τίμιοι αγωνιστές ταυτόχρονα). Α! Και η σ. Αλέκα την κόρη της στο Deere την έστειλε αν και δεν είμαι σίγουρος αν αυτό σημαίνει κάτι 😉

 5. εξαποδω Says:

  @ R5

  Νομίζω ήταν Η «πατάτα» της όλης απάντησης!

  @ satanxmachina

  Λαϊκιστής ο Γρηγόρης; Ε, όχι άμα λάχει να ούμ’!
  Πάντως, στα σοβαρά τώρα, αν υπάρχει ένα ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ αυτού του χώρου είναι η πρόταση να καταλάβει η Κ. Κούνεβα την πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάμε για απλό λαϊκισμό αλλά για συνδυασμό λαϊκισμού και παλιανθρωπιάς όταν προσπαθείς να εκμεταλλευτείς για λίγα ψηφαλάκια έναν άνθρωπο που ακόμα δίνει μάχη ζωής και θανάτου στην εντατική. Τι απόλυτη ξεφτίλα! Ντροπή!

  @ Μαύρο Πρόβατο

  Ο Ψαριανός να πετάξει μολότωφ; Να το ‘βλεπα κι αυτό και δεν ήθελα τίποτε άλλο.

  @ Vrennus

  Πάντως τον Ένγκελς δεν τον αναφέρει!! Βρήκε «τσιφλικάδες» στο ΕΑΜ, όμως! Και σαν πούρος αριστερός ο μαχαλόμαγκας Γρηγόρης (και υλιστής, βεβαίως βεβαίως) αποδίδει στη φτώχεια χαρακτηριστικά προσωπικής επιλογής, όπως κάθε καφενόβειος νεο-φιλελεύθερος («Καλύτερα να είσαι πλούσιος και επαναστάτης, παρά φτωχός και μαλάκας»). Ας βγάλει και έναν οδηγό να μας μορφώσει για το πώς γίνεσαι πλούσιος κι επαναστάτης να μην μείνουμε φτωχοί και μαλάκες…

 6. partizana Says:

  Το πρόβλημα δεν είναι αν έχει ή δεν έχει λεφτά ο Αλαβάνος, καλ΄ακάνει και τα έχει (να υποθέσω ότι δεν τα έκλεψε). Το πρόβλημα είναιπου αυτός ο καμμένος ο Ψαριανός θεωρεί ότι ο Αλαβάνος είναι στην ίδια κατηγορία με τον Μαρξ, τον Τσε, τον Αρη και τον Εγκελς???!!!!!Τραγικό!!!!!!!!!!!
  ΥΓ. Επιτέλους αποκαταστάθηκε η αλήθεια!οτι η Αλέκα έχει μια κόρη και όχι 20 παιδιά που όλα σπουδάζουν (επί 40 χρόνια) στην Αμερική!!!!!Κατα τα άλλα αμα δεν περάσεις πανεπιστήμιο και θες να μάθεις κάποια τέχνη, ελλείψει κάποιων επαγγελματικών δημόσιων και δωρεάν πας σε τέτοιες σχολές…τι να λέει αυτό?Δε βγήκε ποτέ να πει τι γαμάτο που είναι το Ντιρί!

 7. Vrennus Says:

  @666

  Για τη φτώχεια δεν νομίζω, αλλά η μαλακία είναι σίγουρα ζήτημα προσωπικής επιλογής. Ενδεχομένως και η μωρία.

  @partizana

  ΙΕΚ είναι δηλαδή το Deere;

 8. et-the-telespaceman Says:

  Δεν λέει κάτι άγνωστο ο Ψαριανός
  Ένας προλετάριος σπάνια έχει ταξική συνείδηση. Αρκετές φορές την αποκτά μόνο όταν οι ταξικές αντιθέσεις τείνουν να γίνουν ακραίες.

  Οι ενέργειες των «φτωχών» δεν είναι «καθαγιασμένες».
  Π.χ. Ο Κορκονέας (που δολοφόνησε γιό μεσο-αστικής οικογένειας)
  είναι από φτωχή μικρομεσσαία οικογένεια. Οι εργάτες του Βωβού διαδηλώνουν κατά του..ΣΤΕ!
  (ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
  Το μόνο που δεν έχω δει ακόμα είναι τον Μπετοφρενή δήμαρχο να διαδηλώνει έξω από το ΣΤΕ «Νόμος είναι το δίκιο του Εργάτη»
  Τσιμέντο να γίνουν όλα? Ακόμα & η Πάρνηθα? Αρκεί να υπάρχουν «δουλειές»? )

  -Ο Τζουκασβίλι(Στάλιν) «παιδί του λαού». Επί εποχής παντοδυναμίας του υπήρχε η «κατηγορία» του «διανοουμενιτισμού».
  (ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
  Αγαπητοί, αρκετοί από σας που τον θαυμάζετε, αν ζούσατε επί εποχής εκείνης στο «σοσσιαλιστικό παράδεισο», θα επισκεπτόσασταν τα γκουλάγκ για μία «λαϊκή επιμόρφωση».Αλλά αυτές ήταν κάποιες υπερβολές που λέει και η Αλέκα..)

  Απτην άλλη, ένας πλούσιος -παρόλο που συνήθως έχει ταξική συνείδηση -δεν σημαίνει ότι πάντα «εργάζεται» για την αστική τάξη.

  -O Εγκελς ήταν βιομήχανος. Πρακτικό-Στρατηγικό μυαλό με έφεση(και καλά έκανε) στην καλοζωία. Έλαβε ενεργό μελός σε επαναστάσεις. Τα περισσότερα δημοσιογραφικά άρθρα του Μαρξ ήταν δικά του

  -Ο Μαρξ προέρχονταν από μεσοαστική τάξη. Ο πατέρας του εβραικής καταγωγής δικηγόρος, ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό μιας και απαγορεύονταν στους εβραίους να ασκήσουν μια σειρά από επαγγέλματα όπως το δικηγορικό. Ο Μαρξ συν την φτώχια του(συγκλονιστική η αφήγηση στη διάρκεια της κηδείας του 5-6χρονου γιού του )είχε υποστεί πολλες απελάσεις και χάσιμο υπηκοότητας.Αν δεν υπήρχε η βοήθεια(οικονομική και ηθική) του «Στρατηγού» είναι αμφίβολο αν θα είχε γράψει το «Κεφάλαιο».

  – Η γυναίκα του(Τζένη Βεστφάλλεν) προέρχονταν από την οικογένεια Βεστφάλλεν η οποία έδωσε και το όνομα Βεστφαλία σε περιοχή της Γερμανίας. Τον Μαρξ δεν τον χώνεψε ο ετεροθαλής αδελφός της & είχε τον Κάρολο στη «μπούκα

  -Ο Λένιν γιος δημοσίου υπαλλήλου (διευθυντή εκπαίδευσης) ήταν στα μεσσαία στρώματα. Ο ίδιος δικηγόρος.

  -Ο Τροτσκι γιος γαιοκτήμονα.

  – Οι Τσε από μεσσαία οικογένεια, Ο ίδιος γιατρός. Ο Κάστρο γιος γαιοκτήμονα. Ο ίδιος δικηγόρος.

  Υ.Γ.

  -Ο Ψαρριανός ανήκει στα «δεξιά» του Σύρριζα. Αυτό φαίνεται και σε αντίδραση του να ψηφίσει αριστερές(για τα μέτρα του Σύρριζα) αποφάσεις. Ταξική ανάλυση δεν περιμένουμε από τον κ. Ψαρριανό.
  Αν πάλι κάποιους πειράζει η γλώσσα και όχι το περιεχόμενο των διαπιστώσεων να θυμήσουμε ότι ήταν
  στοιχουργός του «Τζιμάκου»:

  «εκλογές κόμματα με φρου φρου και αρώματα
  διαδηλώσεις πτώματα με ανοιγμένα στόματα
  ψηφοδέλτια σταύρωνα και όλη νύκτα κ*λ*να κλπ κλπ»

  -Ο Σιάντος ήταν απλά ..ηλίθιος (πλην ..έντιμος ηλίθιος)

  -Κακώς κάνει και όποιος έχει μια κάποια οικονομική δυνατότητα & «στέλνει» τα παιδιά του στο Derre. Είναι υπερτιμημένο στον τομέα μόρφωσης.
  Αν θέλει να αποφύγει την Αμερική, υπάρχει (κάποιες φορές και δωρεάν μέσω ευρ.προγραμμάτων) Αγγλία – Γαλλία -Γερμανία-Ολλανδία. Αν θέλει να αποφύγει για «ιδεολογικούς λόγους»τα ευρωπαικά προγράμματα υπάρχει Καναδάς – Αυστραλία.

  Πάντως θεωρώ μικροαστική μωρία να κατηγορείται κάποιος αριστερός γιατί σώνει και καλά δεν στέλνει τα παιδιά του στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο Και έτσι να χάσει την ευκαιρία να συναντήσει καθηγητές στυλ Σημίτη – Βενιζέλου – Βέλτσου – Λοβέρδου – Βερέμη..
  To ίδιο μικροαστική μωρία ότι για να αποδείξει κάποιος την «μαγκιά» του( για ψυχολογικούς λόγους;) , χρειάζεται να «εξοστρακίζει»μολότωφ..

  Ευχαριστώ για την Φιλοξενεία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: