«Κι εσένα τι σε κόφτει;»…

…άκουσα δυο-τρεις φορές από γνωστούς, όταν την περίοδο του πολέμου στη Γάζα βρισκόμουνα σε μια ψιλο-ντελιριακή κατάσταση και μιλούσα πρωί-βράδυ μόνο γι’ αυτό. Θα μου πείτε, κλασική «καναπετζίδικη» ερώτηση μέσου νεοέλληνα (υποθέτω και νεο-γάλλου ή νεο-άγγλου, δεν ξέρω).
Από τότε άρχισα να σκέφτομαι διάφορα: Τον Σημίτη, που όντας οχτώ χρόνια πρωθυπουργός δεν επισκέφτηκε ούτε μια φορά αραβική χώρα! Την Ντόρα, που έσπευσε να καταδικάσει τη Χαμάς τη στιγμή που το Ισραήλ ισοπέδωνε τη Γάζα από αέρος. Τον Καραμανλή, που ανενδοίαστα στο βήμα της Βουλής σε ερώτηση του Αλαβάνου, ξαμολάει τη γνωστή κοινοτυπία, «η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συναισθηματισμούς», για να δικαιολογήσει την ύποπτη αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στα σιωνιστικά εγκλήματα στη Γάζα. Μετά μου ήρθαν στο νου η ελληνο-ισραηλινή «αμυντική» συμφωνία και τα ελληνο-ισραηλινά αεροπορικά γυμνάσια στην Κρήτη, πριν λίγους μήνες, με στόχο την εκπαίδευση των Ισραηλινών πιλότων στην αντιμετώπιση των αντι-αεροπορικών συστημάτων S-300 σε μια μελλοντική επίθεση στο Ιράν. Σκέφτηκα την καινούρια θεωρία που αρχίζει (υπόγεια προς το παρόν) να δουλεύεται περί «ιστορικής ευκαιρίας» της χώρας να αποτελέσει μαζί με το Ισραήλ τον άξονα προώθησης των αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή αναχαιτίζοντας τη «ρώσικη» από βορρά και την «ισλαμική» από ανατολάς και νότο, «απειλή» για τη Δύση. Μια θεωρία που έχει ξεκινήσει από ένα δυναμικό κομμάτι της ακροδεξιάς (ναι αυτής, κι αφήστε τους επαγγελματίες αντιρατσιστές να ψάχνουν για …αντισημιτισμό) και σιγά-σιγά επεκτείνεται σε πρόθυμα αυτιά και σε άλλους πολιτικούς χώρους, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται ότι το τούρκικο κατεστημένο υπό τον Ερντογάν αυτονομείται από την αμερικάνικη επιρροή πιστεύοντας ότι η κάμψη της αμερικάνικης ισχύος θα αναστηλώσει τα νέο-οθωμανικά όνειρα για ανάδειξή της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Καπάκι είδα και τον Ερντογάν να γυρνάει θριαμβευτής από το Νταβός και τα πλήθη με τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες να παραληρούν για το «χαστούκι» που έριξε στον Πέρες ο «κατακτητής του Νταβός»! (σε γνήσια οθωμανική ορολογία, κατακτητής/πορθητής κλπ).
Με όλη αυτή τη σαλάτα σκέψεων στο μυαλό ξαναγύρισα στο αρχικό ερώτημα: «Κι εσένα τι σε κόφτει;». Και θυμήθηκα αυτό που ξεχνούν οι δυτικότροπες μαϊμούδες που μου το απηύθυναν. Ότι ζω σε έναν τόπο που για αιώνες βρίσκεται ακριβώς πάνω στο όριο δύο τεράστιων γεωπολιτικών πλακών, της Ανατολής και της Δύσης. Και ότι, όταν αυτές οι δυο πλάκες μπαίνουν σε τροχιά μεταξύ τους σύγκρουσης, λιώνουν ό,τι και όποιον βρίσκεται στο σημείο επαφής
Αυτά, και ας μην νομίζουν οι χάχακες και τα ημεδαπά «αμερικανάκια», παλαιάς και νέας κοπής, ότι το αίμα των παιδιών της Παλαιστίνης δεν θα πέσει αργά ή γρήγορα στα κεφάλια μας.
Δυστυχώς τη χώρα μας δεν τη διασχίζει ούτε ο Σηκουάνας ούτε ο …Ορενόκος, όπως θα ήθελαν οι αφελείς και οι βαλτοί.

Και μερικά κείμενα για ανάγνωση και προβληματισμό:

Κείμενο που μοιράστηκε στο Διεθνές Φόρουμ της Βηρυτού για τη στήριξη της Αντίστασης (16-18 Ιανουαρίου 2009)

Ανάλυση για τα νέο-ισλαμικά κινήματα Αντίστασης

Τα νεο-οθωμανικά όνειρα της γείτονος

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

5 Σχόλια to “«Κι εσένα τι σε κόφτει;»…”

 1. εξαποδω Says:

  Τελική Διακήρυξη του Φόρουμ της Βηρυτού

  Για τη στήριξη της Αντίστασης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την οικοδόμηση Εναλλακτικών προτάσεων ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση

  Με την πρωτοβουλία ( ) και τη στήριξη αρκετών ερευνητικών κέντρων, συλλόγων, συνδικάτων και πολιτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών κινημάτων, το Διεθνές Forum της Βηρυτού πραγματοποιήθηκε στις 16, 17 και 18 Ιανουαρίου 2009, και το παρακολούθησαν Αραβικές και διεθνείς αντιπροσωπείες καθώς και εξέχουσες αρχές από πέντε ηπείρους (66 χώρες).
  Το Forum αυτό, στο οποίο εκπροσωπήθηκαν μαζικά η Νότια Αμερική, η Ασία και η Εγγύς Ανατολή, έκανε πραγματικότητα το πνεύμα του Τριηπειρωτικού άξονα.
  Δύο κεντρικά θέματα χαρακτήρισαν το Forum. Από τη μία, η ηρωική αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού της Γάζας και η ικανότητά του να αντιπαρατεθεί σε μία σφοδρή βία και πρωτοφανή βαρβαρότητα. Από την άλλη, η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, η οποία δεν είναι μόνο χρηματοοικονομική αλλά διευρύνεται σε πολλά μέτωπα: οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και ηθικά, προβάλλοντας έτσι απειλή στην επιβίωση της ίδιας της ανθρωπότητας.
  Αρχές και δικαιώματα
  Το Forum ανακοινώνει ότι:
  • Όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αντισταθούν. Το δικαίωμα αυτό πρέπει να είναι αναφαίρετο, να υποστηρίζεται από ολόκληρη την διεθνή κοινότητα και να αναγνωρίζεται ως τέτοιο από το διεθνές δίκαιο.
  • Ο αγώνας της αντίστασης ενάντια στην αποικιοκρατία δεν μπορεί να αποσπαστεί από τον αγώνα που δίνουν οι επαναστάτες και οι ελεύθεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όταν αντιμετωπίζουν τον διεθνοποιημένο καπιταλισμό, ιμπεριαλισμό, στρατικοποίηση και την καταστροφή κοινωνικών επιτευγμάτων. Αυτός ο αγώνας είναι προϊόν της ανυποχώρητης πάλης των εργατικών τάξεων εδώ και διακόσια χρόνια.
  • Οι λαοί έχουν το δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία των φυσικών τους πόρων. Το δικαίωμα στην τροφή, την υγεία και την εκπαίδευση επικρατεί πάνω απ’ όλα τα εμπορικά συμφέροντα.
  • Κάθε πολιτισμός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει το κοινό καλό της ανθρωπότητας με σεβασμό στη φύση, στην επικράτηση των ανθρώπινων αναγκών και στη δημοκρατική διαχείριση των κοινωνιών.
  • Το δικαίωμα στη δημοκρατική συμμετοχή πρέπει να ασκείται όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό και να εφαρμόζεται το ίδιο.
  • Το δικαίωμα στην πολιτιστική διαφοροποίηση και η ελευθερία της (θρησκευτικής) λατρείας δεν πρέπει να υπόκειται σε κανένα πολιτιστικό ή φυλετικό στιγματισμό.
  Εκστρατείες και ψηφίσματα
  • Σχετικά με τη Γάζα:
  Οι συμμετέχοντες στο Forum ανακήρυξαν την στήριξή τους στην αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού της Γάζας. Καταδίκασαν την τρομοκρατία, τα εγκλήματα, τις παραβιάσεις των κανόνων δικαίου και την περιφρόνηση της ανθρώπινης αξίας που το Ισραήλ επέδειξε κατά του πληθυσμού της Γάζας.
  Επιπλέον, αξιώνουν:
  1- Εφαρμογή αυστηρών μέτρων κατά του Ισραήλ, όπως την ακύρωση σχέσεων και συμφωνιών και την απαγόρευση κάθε πώλησης όπλων στη χώρα αυτή.
  2- Ποινικές διώξεις ενάντια σε κράτη και εταιρείες που πουλούν όπλα στο Ισραήλ.
  3- Να κληθεί η Ε.Ε. με σκοπό να θέσει ένα τέλος σε όλες τις οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις με το Ισραήλ και επιπλέον να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες και τις συμβάσεις που την συνδέουν με τη χώρα αυτή.
  4- Να διεξαχθεί διεθνής συνδιάσκεψη ώστε να κριθούν τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που επέβαλλε το Ισραήλ στον πληθυσμό της Γάζας, όπως και τα οικονομικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα και να οδηγηθούν στο δικαστήριο οι άνθρωποι που ευθύνονται για αυτές τις πράξεις, καθώς και εκείνες που διεπράχθησαν στο Λίβανο το 2006.
  5- Να ενεργοποιηθεί το Ψήφισμα 3379 των Ηνωμένων Εθνών που θεωρεί τον Σιωνισμό ρατσισμό και να αποβληθεί το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη.
  6- Να δημιουργηθεί μία παγκόσμια εκστρατεία για την ανοικοδόμηση της Γάζας, την άρση του αποκλεισμού και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
  • Σχετικά με τη στήριξη στην αντίσταση και τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό
  1- Οι συμμετέχοντες στο Forum εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Παλαιστινιακή και Λιβανική αντίσταση ενάντια στην κατοχή του Ισραήλ καθώς και στην Ιρακινή πάλη ενάντια στην Αμερικανική κατοχή. Επιπλέον, υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ιρακινού λαού να διατηρήσει την εδαφική ενότητά του.
  2- Οι συμμετέχοντες δηλώνουν τη στήριξή τους στο δικαίωμα για αυτοπροσδιορισμό του Αφγανικού λαού και στον αγώνα του ενάντια στην Ευρώ-Ατλαντική κατοχή.
  3- Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ και τον Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες για τη στήριξή τους στην αντίσταση των λαών. Εκφράζουν τη συνολική τους επιδοκιμασία στον αγώνα τους ενάντια στην ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Αμερική.
  4- Καλούν για την άρση του εμπάργκο στην Κούβα και την απελευθέρωση των Κουβανών φυλακισμένων οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών.
  5- Οι συμμετέχοντες καταδικάζουν τη συμμαχία μεταξύ των Η.Π.Α. και της κυβέρνησης της Κολομβίας που εδώ και τέσσερις δεκαετίες τρομοκρατεί το λαό της και εργάζεται για την αποσταθεροποίηση των προοδευτικών καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής. Υποστηρίζουν επίσης τα επαναστατικά κινήματα που αγωνίζονται ενάντια στη κυβέρνηση αυτή.
  6- Απαιτούν την ίδρυση διεθνούς συνασπισμού κοινοβουλευτικών μελών που θα έχει σαν σκοπό τη στήριξη των δικαιωμάτων των λαών στην αντίσταση και τον αυτό-προσδιορισμό ώστε να αποκατασταθούν οι συμφωνίες που σχετίζονται με την υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού.
  7- Καλούν για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου μέσων μαζικής ενημέρωσης που θα εκθέτει την αναληθή προπαγάνδα σχετικά με τον χαρακτήρα και τα εγκλήματα του Ισραήλ.
  8- Να συνεχιστεί το ηθικά επιβεβλημένο έργο της δίκης εγκλημάτων πολέμου και συγκεκριμένα να παραδοθούν στο δικαστήριο οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στο Λίβανο το 2006.
  9- Να ξεκινήσει μία εκστρατεία για την ενδυνάμωση γνωμοδοτήσεων από το Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με τον εθνικό διαχωρισμό της Παλαιστίνης που προκάλεσε το Τείχος.
  10- Να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο με στόχο το συντονισμό μεταξύ των τοπικών αντιπροσωπειών κατά την διάρκεια κρίσεων και πολέμων.
  11- Να υπάρχει άρνηση στις απειλές και τις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράν σχετικά με το δικαίωμά του να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για δημόσιους σκοπούς εντός του πλαισίου των διεθνών νόμων. Να υπάρχει επίσης άρνηση στις απειλές πολέμου από τις Η.Π.Α προς τη Συρία και το Σουδάν.
  12- Εναντίωση στις προσπάθειες της Αμερικής να καταστήσουν τη διεθνή και ανθρωπιστική νομοθεσία ανενεργή, υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
  • Οι συμμετέχοντες προτείνουν τα ακόλουθα σαν εναλλακτικές θέσεις στον εκβιασμό της αγοράς:
  1- Να αποκλειστεί η γεωργία και όλοι οι τομείς που σχετίζονται με τη σίτιση από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που επιδίδονται στην ιδιωτικοποίηση των αγορών (GATT, OMC…)
  2- Να απορριφθούν συμφωνίες και διεθνείς πολιτικές που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ελέγχουν ζωντανούς οργανισμούς, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την βιοποικιλότητα.
  3- Να δημιουργηθεί, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο του Σαρκοζί, μία Κοινή Μεσογειακή Αγορά (που θα εξαιρέσει από τους κόλπους της το αποικιοκρατικό κράτος του Ισραήλ) και θα βασίζεται στο δίκαιο εμπόριο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, από το βορά και το νότο της λεκάνης της Μεσογείου καθώς και εντός κάθε χώρας. Αυτό θα οδηγήσει σε μια διαδικασία οικοδόμησης μιας ευρύτερης περιφέρειας στην περιοχή της Μεσογείου.
  4- Να αγωνιστούμε ενάντια στην υπερβολική εκμετάλλευση που εφαρμόζεται από την βιομηχανική αλιεία για χάρη της εξειδικευμένης αλιείας που εγγυάται κοινωνικό κόστος.
  5- Να αγωνιστούμε για τη διατήρηση του κοινού πλεονεκτήματος της ανθρωπότητας και των θεμελιωδών πόρων για την επιβίωση. Να αγωνιστούμε για τη φυσική καλλιέργεια και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 2. manitaritoubounou Says:

  Εξαποδώ,

  που θα βρούμε τη Διακήρυξη σε ελληνική μετάφραση μεν, επίσημα δε;

  ΥΓ Καλό το ποστ!

 3. Δελφινάκι Says:

  Έγραψες στην αρχή της μετάφρασης της Διακήρυξης: «Το Forum αυτό, στο οποίο εκπροσωπήθηκαν μαζικά η ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, η Ασία και η Εγγύς Ανατολή…» Μήπως το ορθό ήταν Το Forum αυτό, στο οποίο εκπροσωπήθηκαν μαζικά η ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ η Ασία και η Εγγύς Ανατολή…» ;;;

 4. εξαποδω Says:

  @ μανιτάρι και @ δελφινάκι

  Η μετάφραση έγινε από μια φίλη και μου εστάλη με ηλ/νικό ταχυδρομείο.
  Αυτό που θα κάνω αύριο είναι να την βρω και να την επισυνάψω στ’ αγγλικά.

 5. εξαποδω Says:

  @ Δελφινάκι έχεις δίκιο, το διόρθωσα ήδη.

  Το κείμενο της διακήρυξης στα αγγλικά:

  To support Peoples’ Anti-Imperialistic Resistance and the building of Alternatives to Globalization

  On the initiative* and the support of several research centers, associations, syndicates and political, cultural and social movements, The Beirut International Forum was held on 16, 17 and 18 January 2009, attended by Arab and international delegations and eminent authorities from five continents (66 countries).

  This Forum, in which South America, Asia and Near East were massively represented, embodied the spirit of the Tricontinental centre.

  Two major topics characterized the Forum. On one hand, the heroic resistance by the Palestinian people of Gaza and their ability to confront an intense violence and unprecedented barbarity. On the other, capitalism’s global crisis, which is not only financial but also on economic, social, cultural and moral fronts, thus posing a threat to the survival of humanity itself.

  Principles and rights

  The Forum declares that:

  • All Peoples have the right to resist. This right must be inalienable, supported by the entire international community and recognized as such within international law;

  • The resistance’s fight against colonialism can’t be detached from the struggle carried out by world revolutionaries and free individuals when facing global capitalism, imperialism, militarization and destruction of social achievements. These have been the product of the working classes’ tenacious struggles for two hundred years;

  • Peoples have the right to sovereignty over their own natural resources. Right to nourishment, health and education prevail over all commercial stakes;

  • Every culture has to be able to help build humanity’s common good with respect for nature, the supremacy of human needs and a democratic management of societies;

  • The right to democratic participation must be exerted not only on a political level but also on an economic one and it applies to men and women alike;

  • The right to cultural differentiation and freedom of worship without any cultural or racial stigmatization.

  Campaigns and resolutions

  Concerning Gaza:

  The Forum’s attendees declare their support of the Palestinian people’s resistance of Gaza. They condemn the terrorism, crimes, violations of the rule of law and disregard for human value, which Israel has inflicted on these populations.

  Moreover, they call for:

  1- Applying severe sanctions against Israel, such as: calling off relations and covenants and forbidding any sale of weapons to this country;

  2- Legal proceedings against states and companies selling weapons to Israel;

  3- Urging the EU to put an end to all economic, political and cultural relations with Israel and to cancel all the covenants and agreements linking it with this country;

  4- Holding an international conference in order to judge war crimes and crimes against humanity inflicted upon Gaza’ s population, as well as economic and environmental crimes, and to bring to court the persons accountable for these actions, as well as for those committed in Lebanon in 2006;

  5- Restoring UN Resolution 3379 which classifies Zionism as racism, and ousting Israel from the UN;

  6- Launching an international campaign for rebuilding Gaza, lifting the blockade and having political prisoners released.

  Concerning the support to the resistance and the anti-imperialistic struggle

  1- The Forum participants expressed their support for both the Palestinian and Lebanese resistances against Israeli occupation, as well as to the Iraqis’ fight against American occupation. In addition, they back the Iraqi people’s endeavors to preserve their territorial unity.

  2- The participants declare their support for self-determination for the Afghan people and to their struggle against the American and Atlantic occupation.

  3- The participants salute Venezuelan President Hugo Chavez and Bolivian President Evo Morales for their support to the peoples’ resistance. They express total endorsement of their fight against US’s interference in South America.

  4- They call for lifting the embargo on Cuba and the release of Cuban prisoners detained in US’ prisons.

  5- The participants condemn alliance between the USA and the government of Colombia which for four decades has terrorized its own people and work to destabilize the progressive regimes of the Latin America. Also they bring their support to the revolutionary movements in fight against this regime.

  6- They demand the establishment of an international league of Parliamentary members in order to uphold the peoples’ right to resistance and self-determination, in order to restore accords relevant to the defense of civilian populations.

  7- They urge the creation of an international media network that may expose the mendacious propaganda concerning Israel’s character and crimes.

  8- Carrying on the moral imperative to judge war crimes, namely bringing to court the people responsible for the war crimes committed in Lebanon in 2006.

  9- Launching a campaign to enforce the consultative advice by the International Court of Justice concerning the wall’s ethnic segregation in Palestine.

  10- Setting up an international network with the aim of coordination between local delegations during crises and wars.

  11- Refusing threats and provocations by the US against Iran with regard to its right to develop its nuclear program for civil purposes within the context of international laws. Refusing, likewise, the threats of war by the US towards Syria and Sudan.

  12- Opposing American attempts to make international and humanitarian laws ineffective under the pretext of the war on terror.

  The participants suggest the following as alternatives to the market’s blackmail:

  1- Excluding agriculture and feeding-related sectors from the international negotiations contemplating the privatization of markets (GATT, OMC…)

  2- Turning down accords and international policies that allow corporations to control living organisms thus jeopardizing biodiversity.

  3- Setting up in opposition to Sarkozy’s neo-liberal project, a Mediterranean Common Market (leaving out the colonial state of Israel) based on fair trade between customers and producers, from the north and the south of the basin as well as within each country. All this is to be performed within a process for building a great region in Mediterranean area.

  4- Fighting the excessive exploitation carried out by industrial fishing in favor of artisan fishery, by guaranteeing social costs.

  5- Preserving the common asset of humanity and the fundamental resources for living. Developing organic agriculture and using renewable energy sources.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: