Καλά τα πανηγύρια αλλά το ταμείον μειώνεται

Πανηγυρίζει η «Αυγή» σήμερα για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που παρήγγειλε η ίδια και ο Κούλογλου στην «αδελφή» εταιρεία VPRC σε σχέση με τα γεγονότα των ημερών. Κι ενώ παλιότερα πρόκρινε με πηχαίους τίτλους το ποσοστό που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σήμερα το τοποθετεί τέταρτο στη λίστα των ευρημάτων. Αυτό με προβλημάτισε, καθώς οι δημοσκοπήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου δείχνουν κάμψη της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς μονοψήφια νούμερα (7%-8%) και μάλιστα κάποια δημοσκόπηση έδειξε ότι για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πλάτη του ΚΚΕ. Η VPRC συνεχίζει να δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια νούμερα ως αποτέλεσμα της περίφημης αναγωγής που κάνει, δηλαδή του μοιράσματος του (πάντα μεγάλου) ποσοστού «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ» στα κόμματα (με ποια αναλογία άραγε;) ώστε τα ποσοστά που λαμβάνουν να αθροίζουν 100%.
Αφήνω στην άκρη, λοιπόν, την τεράστια διαφορά όσον αφορά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στη δημοσκόπηση της VPRC και των άλλων εταιρειών. Πηγαίνω κατευθείαν στη σύγκριση ανάμεσα στα αντίστοιχα αποτελέσματα του περασμένου Νοέμβρη (όταν δεν είχε συμβεί η δολοφονία του Αλέξανδρου και οι συγκρούσεις στους δρόμους που την ακολούθησαν) με τα σημερινά.

Νοέμβρης 2008

dspphoto3

και Δεκέμβρης 2008

page_03

Από τη σύγκριση προκύπτει ότι μέσα σε 20 ημέρες ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ είναι οι ωφελημένοι ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι χαμένοι! Δηλαδή, ακόμη και στη δημοσκόπηση της «αδελφής» VPRC ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την πτωτική τάση που έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου χάνοντας μία ποσοστιαία μονάδα.
Αυτά για όσους δεν εντυπωσιάζονται από τους τίτλους περί «κοινωνικής αντιπολίτευσης«, κλπ. Το μόνο που δεν πρόσεξα αν είχε περιληφθεί χρονικά στην έρευνα και το εξώφθαλμο «σπρώξιμο» από τον Λαζόπουλο την Τρίτη…

Παράκληση! Επειδή σαν να ακούω ήδη την ένσταση κάποιων: «Μα, σημασία έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης και όχι η πρόθεση ψήφου.» Εντάξει, λοιπόν, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε κάποια στιγμή αν μας ενδιαφέρουν αυτά τα ποσοστά ή όχι. Δεν μπορεί όταν είναι 18%-20% να πανηγυρίζουμε και όταν γκρεμίζονται να το ρίχνουμε στην …»ποιότητα»!!

Ετικέτες: , , ,

8 Σχόλια to “Καλά τα πανηγύρια αλλά το ταμείον μειώνεται”

 1. εξαποδω Says:

  ΥΓ. Άσχετο, ίσως, αλλά δεν μπορώ να μην το γράψω. Πριν από λίγο άκουσα από άνθρωπο της ευρύτερης αριστεράς (όχι του ΣΥΡΙΖΑ) ανάλυση ότι ο τραυματισμός του μαθητή (γιού στελέχους του ΠΑΜΕ) στο Περιστέρι, «έγινε» για να ξελασπώσει το ΚΚΕ που βρίσκεται στη γωνία!!! Κι αν έχω ακούσει τερατολογίες αυτές τις μέρες! Αλλά αυτή παίρνει το χρυσό μετάλιο…

 2. Ούγκ, Ούγκ! Says:

  Πάντως το ΚΚΕ γυρνάει κυριολεκτικά την πλάτη του ακόμα και στις δημοσκοπήσεις που το δειχνουν το Συνασπισμό να βλέπει… την πλάτη του.
  Συμασία εχει η πραγματική επαφη με τον κόσμο και όχι τα «μαγειρεία» του ΔΟΛ και του Τεγόπουλου.

 3. Γιάννης Χανιά Says:

  Απ’ αυτούς όλα να περιμένεις σύντροφε, δεν όσιο και ιερό, είναι οι χειρότεροι όλων…
  Ακόμα θυμόμαστε το πλιάτσικο που έκαναν στα γραφεία της ΝΕ στη περίοδο της διάσπασης μέχρι και χαλασμένες ψάθινες καρέκλες φόρτωναν στος πλάτες τους για «λάφυρα».
  Τι να λέμε τ’ωρα!!!

 4. MZ Says:

  …»χτύπησε»πάλι ο Βερναρδάκης…Στην Κουμουνδούρου την έκανε την δημοσκόπηση;
  …προσωπικά έχω πληροφορίες(σημερινές),οτι η καθοδική του πορεία είναι κάτω του 7,5 της METRON ANALYSIS.
  …όπως επίσης για μια έντονη κινητικότητα του Αλαβάνου με διάφορες προσωπικότητες και χώρους για να μαζέψει τα …ασυμάζευτα!

 5. partizana Says:

  Εμένα αυτό που με έκανε να γελάσω ασταμάτητα ήταν το ότι είδα αυτή τη δημόσκόπηση λίγες μέρες μόνο μετά από την αμίμητη ατάκα του Αλαβάνου «Εμάς δε μας ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις!»..μετά με πιάσαν τα κλάματα, όταν θυμήθηκα τα επίσης αμίμητα «Ήρθε το τέλος του δικομματισμού!», όταν παίρναν εκείνα τα γελοία 18% και χαίρονταν…Κι αμα τους πεις ‘μα καλά ρε παιδία, δεν πέθανε ο δικομματισμός?» σου απαντάνε «α εμείς δεν είπαμε ποτέ τέτοιο πράγμα!»Θα μου πεις εδώ κάναν επερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο για τ αΚΕΣ και μετά ηρθαν να το παίξουν υπερασπιστές του δημόσιου πανεπιστήμιου- αν και σύμφωνα με τον Κοροβέση «δεν μπορεί να πει όχι στο»φούφουτος γιουνιβέρσιτι»!Βέβαια, μιας και είμαι σαλονικία και έχω μια παραπάνω ευασιθησία με το θέμα, το 1992 χαρακτήριζαν τα εθνικιστικά συλαλλητήρια «Λαό με ωριμότητα» και μετά από 15 χρόνια λέγαν ότι ήταν οι μόνοι που τα καταδίκασαν…
  Δεν ξέρω τι γίνεται στους εργασιακούς χώρους..Στα πανεπιστήμια που είμαι εγώ, ψάχνω να βρω συνασπισμένο με το πατομπούκαλο πάντως..
  Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα…

 6. laiko stroma Says:

  Πραγματικά, σπάνια έχω βγάλει άκρη με δημοσκοπήσεις, οπότε για μένα πάλι μία απ΄τα ίδια.

 7. Vrennus Says:

  Το κυρίαρχο στοιχείο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι η πτώση του ποσοστού της αριστεράς αθροιστικά – εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται αριστερά. Εκτός αν το πρόβλημα είναι απλώς να πέσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

 8. εξαποδω Says:

  @ ουγκ ουγκ, @ΜΖ, @λαϊκό στρώμα, @Γιάννης Χανιά, @Παρτιζάνα

  Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν έχω εμποστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, εκτός και αν τα ποσοστά είναι συντριπτικά. Έκανα, όμως, αυτή τη δημοσίευση γιατί μέχρι σήμερα η μεγέθυνση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρόσφατες εκλογές καθοριζόταν αποκλειστικά και μόνο από στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Σε εργατικούς ή κοινωνικούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων) δεν προέκυπται από τις επιμέρους εκλογικές αναμετρήσεις. Τώρα που έρχεται το «πλήρωμα» του χρόνου και αρχίζει η κάθοδος περιμένω να δω αντιδράσεις…

  @Vrennus

  Το κίνητρό μου το παρουσίασα πιο πάνω. Ναι, τα κόμματα που θεωρούνται ως Αριστερά, εμφανίζουν μικρότερα αθροίσματα. Όπως, όμως, και τα κόμματα του δικομματισμού! Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται η επιφυλακτικότητα των πολιτών για το ποιός μπορεί να διαχειριστεί την κρίση. Επιφυλακτικότητα που στο προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε και με μια μεγέθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα αρχίζει και αυτός από «λύση» να γίνεται μέρος του προβλήματος… Το ΚΚΕ ειδικά δεν εμφανίζει ιδιαίτερες αυξομειώσεις νομίζω.

  Να και οι σημερινές δημοσκοπήσεις (από το in.gr):

  Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research το διήμερο 17 και 18 Δεκεμβρίου (μετά την έναρξη των επεισοδίων για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο), η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται: ΝΔ 28,3%, ΠΑΣΟΚ 32,9%, ΚΚΕ 7,6%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ΛΑΟΣ 3,9%, Οικολόγοι 3,4%, αδιευκρίνιστη ψήφος 15,7%.

  Στην έρευνα της Rass για το Παρόν, το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 33,3%, έναντι 30,5% για τη ΝΔ, 7,8% για το ΚΚΕ, 6,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 4,4% για τον ΛΑΟΣ και 3,2% για τους Οικολόγους (αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%).

  Στη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5% στην πρόθεση ψήφου, πίσω από το ΠΑΣΟΚ με 38,5%. Ακολουθούν: ΣΥΝ 12%, ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 4%, Πράσινοι 3,5%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: