Ένα βήμα πριν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Πριν από δυο μήνες που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, οι καραγκιόζηδες που μας κυβερνάνε, με το γεμάτο σιγουριά βατοπεδινό τους βλέμμα, μας διαβεβαίωναν ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ ισχυρή για να «πεθάνει». Σήμερα, τρέχουν και δεν φτάνουν. Δεν χρειάζεται να είσαι μαέστρος εις την οικονομικήν για να ξέρεις ότι σε μια χώρα παροξυσμικά παρασιτική, η οποία έχει εξοβελίσει την παραγωγή στο περιθώριο και ζει με τον εξωτερικό δανεισμό και τα εμβάσματα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, η κρίση που πλησιάζει θα είναι και αυτή παροξυσμική. Δεν θα μιλήσω για τη φούσκα στη στέγη και την κατανάλωση που διογκώθηκε από τον αλόγιστο δανεισμό και την παρελκυστική πολιτική κράτους και τραπεζών, αλλά για τα τελευταία, μάλλον δραματικά, μεγέθη που ανακοίνωσε για το 9μηνο του τρέχοντος έτους η Τράπεζα της Ελλάδος (φανταστείτε τι γίνεται τώρα που κλείνει 11μηνο και οι δυσκολίες είναι ολοφάνερες). Ενδεικτικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σχεδόν τα 25 δις ευρώ γνωρίζοντας μια αύξηση-ρεκόρ κατά 16,7%, την οποία κανένας δεν είχε προβλέψει. Ο κρατικός δανεισμός ξεπέρασε κατά 6 δις ευρώ τα προϋπολογισθέντα νούμερα και θα κλείσει στα 43 δις ευρώ! Τέλος, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ήταν το μήνα Σεπτέμβριο μόλις …2,5 δις ευρώ! Νομίζω ότι κάμποσοι αεριτζήδες σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να διαθέτουν περισσότερα στα τραπεζικά τους σεντούκια στην Ελβετία (ή όπου αλλού) απ΄ότι το κράτος της «ισχυρής Ελλάδας»! (Αλήθεια, τα 28 δις για την ενίσχυση των τραπεζών από που θα τα βρεί ο «μάγος» Αλογοσκούφης; Πάλι με εξωτερικό δανεισμό;). 
Αν συνυπολογίσουμε: α) την τεράστια μείωση δημοσίων εσόδων εξαιτίας της μείωσης στις κλίμακες φορολογησης των μεγάλων επιχειρήσεων (έχει πέσει ήδη στο 25%), β) την κατάρρευση ακόμα και αυτών των διεφθαρμένων εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους και το όργιο φοροδιαφυγής που τη συνοδεύει και γ) τη δραματική μείωση στα διεθνή ναύλα των πλοίων και το σκάσιμο της ναυτιλιακής φούσκας που οδηγεί σε συνακόλουθη μείωση των αυξημένων εμβασμάτων από τη ναυτιλία καθώς και τη δύσκολη χρονιά (λόγω κρίσης) που αναμένεται για τον τουρισμό, τότε είναι ολοφάνερο ότι τα δημόσια οικονομικά οδηγούνται σε πλήρη εκτροχιασμό. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα χρειαστεί το ελάχιστο 45 δις ευρώ εξωτερικό δανεισμό για το 2009, μόνο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις πιο κρίσιμες υποχρεώσεις του: καταβολή μισθών και συντάξεων, πληρωμές ασφαλιστικών ταμείων και νοσηλείων. Ήδη, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς  έχουν να πληρώσουν τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού και τις πολυεθνικές φαρμάκου από 7 έως 14 μήνες! Οι πρώτοι διέκοψαν τις παροχές υλικού και ξεκινάνε αυτές τις μέρες κατασχέσεις(!) ενώ οι δεύτερες ετοιμάζονται να διακόψουν την πώληση ακριβών φαρμάκων ζωτικής σημασίας (αντικαρκινικά, κλπ). Ο οργανισμός ασφάλισης των εργαζομένων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ) έχει να πληρώσει 6-7 μήνες τα φαρμακεία τα οποία κόβουν τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου …και τα χειρότερα έρχονται! Ας μην ξεχνάμε την πανωλεθρία που έχουν υποστεί τα διαθέσιμα πολλών Ταμείων εξαιτίας της τρελλής χασούρας από τα (σο)»δομημένα ομόλογα» πέρυσι και τα «τοξικά» επενδυτικά φέτος, τα οποία έπαιζαν οι διορισμένες και χρυσοαμειβόμενες διοικήσεις τους.
Υποχρεωτικά, λοιπόν, και πολύ-πολύ γρήγορα, το κράτος θα σπεύσει να εξασφαλίσει από τον εξωτερικό δανεισμό αυτά τα 45 δις. Ποιός, όμως, θα του τα δανείσει, όταν οι διεθνείς τραπεζικές αγορές έχουν παγώσει σε σημείο «καταψύξεως»; Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει μέσα, το πολύ, στους πρώτους 2-3 μήνες του 2009, μόνη λύση πριν την οριστική χρεωκοπία (με την κοινωνική καταστροφή που αυτή συνοδεύεται) είναι η προσφυγή σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για τα λαϊκά στρώματα ένεκα των επαχθών όρων που θέτει το ΔΝΤ για να δανείσει τα κράτη και των αυστηρών (έως εξαντλήσεως) δημοσιονομικών πολιτικών που απαιτεί. Σημειωτέον, η Τουρκία, με 60 δις ευρώ συναλλαγματικά διαθέσιμα (πού τα 2,5 δις τα δικά μας…) αναγκάζεται να προσφύγει αυτές τις μέρες στο ΔΝΤ για ένα δανειάκι …40 δις δολαρίων για να γλιτώσει όπως – όπως (η πέμπτη χώρα μετά τις Ουκρανία, Ουγγαρία, Σερβία και φυσικά Ισλανδία). Φανταστείτε η «ισχυρή Ελλάς» των αφεντικών μας…

Advertisements

Ετικέτες: ,

8 Σχόλια to “Ένα βήμα πριν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;”

 1. JohnyQ Says:

  εκεί ψηλά το ξέρουν καλά, η κρίση δεν έφτασε στην Ελλάδα.

  εδώ στα χαμηλά πρέπει να μάθουν όλοι ότι όταν φτάσει, παπαλα η δουλιά…και αν μπούμε στο ΔΝΤ όπως προβλέπεις, μας βλέπω σκλάβους για κανά αιώνα.

  οπότε το πάντα επίκαιρο(σικ- το χω ακούσει τόσες φορές τις τελευτείες μέρες)

  Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή

 2. JohnyQ Says:

  *λάθος: 400 χρόνια

 3. Μαύρο πρόβατο Says:

  Ακριβώς – αλλά αυτά δε θα γίνουν μόνο με την Ελλάδα… Βλέπετε τη συνολική εικόνα;;

 4. εξαποδω Says:

  @ Johny Q

  Αν τα πράγματα σκουρήνουν πολύ, οι αποκάτω έχουν πάντα μια λύση (αγγλιστί) :
  «Eat the Rich!» 👿

  @ Μαύρο Πρόβατο

  Συμφωνώ μαζί σου. Για παράδειγμα η Ιταλία κινδυνεύει να πεταχτεί εκτός ΟΝΕ καθώς τα δημοσιονομικά της μεγέθη συνεχώς χειροτερεύουν. Απλώς, στην Ελλάδα εγώ επιμένω ότι η κρίση, αν προκύψει (που θα προκύψει), θα είναι παροξυσμική εξαιτίας της επίδρασης πολλών παραγόντων: παρασιτισμός του χειρότερου βαθμού και εξάρτηση από τον ευαίσθητο στις διακυμάνσεις τουρισμό και την ναυτιλία, παραγωγική αποδιάρθρωση, μεγάλα δημόσια ελλείμματα, τριτοκοσμική φοροδιαφυγή, ανεξέλεγκτος τραπεζικός τομέας, κλπ.

 5. et the tele-spaceman Says:

  Πολύ «Motorhead» σας βρίσκω κ.οικοδεσπότη
  Πέρα από τραγούδι είναι και φίλμ.
  Με τον Lemmy πρωταγωνιστή!

 6. εξαποδω Says:

  @ et the tele-spaceman

  Την έπιασες αμέσως την παραπομπή με το ομώνυμο τραγουδάκι (τραγουδάρα), κ. επισκέπτη-σχολιαστή!

 7. et the tele-spaceman Says:

  Όσοι απτους φορολογούμενους μπορουν(δεν μπορούν)
  ας συνδράμουν(που θα συνδράμουν)
  εν όψη των άγιων εορτών στο «Χαμόγελο του Tραπεζίτη».

  Διοργανώνεται φιλανθρωπικό gala.
  Σερβίρεται τσάι και κουλουράκια.

  Η δωρεά δεν φοροαπαλάσεται
  Πληροφορίες Kον Horsehat

 8. Το καθοριστικό βήμα προς το ΔΝΤ « Το ιστολόγιο του έξ' από δώ Says:

  […] ξεσπάσει η οικονομική κρίση, έγραφα ότι βρισκόμασταν “Ένα βήμα πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο” τονίζοντας […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: