ΖΙΜΕΝΣ: Ένα εργοστάσιο κλείνει

Τη στιγμή που σύμπασα η πολιτική και δημοσιογραφική Ελλάς ασχολείται με το Βατοπαίδι, το πόθεν έσχες του συζύγου της Ζαχαρέα και ποιός τραπεζίτης θα προλάβει να μασουλήξει περισσότερα από το πακετάκι των 28 δις, η παραγωγική και εργατική εκατόμβη μεγαλώνει βυθίζοντας τη χώρα στην παραγωγική παραίτηση και τον άκρατο παρασιτισμό και τη βιομηχανική εργατική τάξη στην απόγνωση. Το κλείσιμο του υπερκερδοφόρου εργοστασίου της Ζίμενς στη Θεσσαλονίκη αλλά και ο μέχρις εσχάτων αγώνας των εργαζομένων σε αυτό, είναι τα τελευταία επεισόδια μιας διαδικασίας που κλείνει ήδη 25 χρόνια καταστροφής.

Αναδημοσιεύω το άρθρο των Θ. Τζιούμπα και Κ. Σεβρή από την 15μερη εφημερίδα «Ρήξη» (φ. 44, 1/11/2008):

ΖΙΜΕΝΣ: ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΛΕΙΝΕΙ

Στη χώρα μας, με βάση την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση, κοντεύουμε να πιστέψουμε ότι πραγματική οικονομία είναι οι σπασμοί της Σοφοκλέους, ίσως γιατί εκεί η συμπαθής τάξη των δημοσιογράφων έχει αποθέσει τις πενιχρές της οικονομίες. Όμως, πέρα από αυτή την πραγματικότητα, που ταιριάζει μάλλον στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, οι πραγματικοί εργαζόμενοι, αυτοί που σηκώνονται στις 6 το πρωί και ζουν (όσο ζουν) από τον μισθό τους, γνωρίζουν κάτι που μάλλον ο επικοινωνιακός κορεσμός έχει συσκοτίσει: Η κρίση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, με το αλλεπάλληλο κλείσιμο των εργοστασιακών μονάδων και τη μεταφορά τους στα Βαλκάνια, εξέλιξη που έχει οδηγήσει στην οικονομική παρακμή του ελληνικού Βορρά.
Σε αυτή τη αρνητική εξέλιξη, μετά το κλείσιμο των Λιπασμάτων ή της Βιαμύλ, έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο του εργοστασίου της Ζίμενς στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Το εργοστάσιο της Ζίμενς, λειτουργεί στη πόλη εδώ και 44 χρόνια, αποτελώντας μία από τις βασικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, έχοντας μερίδιο περίπου 1,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, με δυνατότητα να ξεπεράσει το 2,5%, καθιστώντας την μία από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σήμερα παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κυρίως τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, προμηθεύοντας εκτός από τη Ζίμενς κι άλλους πολυεθνικούς ομίλους όπως τη Νόκια ή τη Φρανς Τελεκόμ. Το εν λόγω εργοστάσιο αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της ιδρυθείσας «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας», καθώς οι υλικοτεχνικές υποδομές του εργοστασίου κρίνονταν αρτιότερες για την τεχνολογική ανάπτυξη των εργοστασιακών μονάδων της Βόρειας Ελλάδας.
Στο εργοστάσιο εργάζονται 240 άτομα, από 22 μέχρι 50 ετών όπου το 66% είναι απόφοιτοι τεχνολογικών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., ενώ οι υπόλοιποι είναι ειδικευμένοι σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής, μέσα από σεμιναριακά μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν εντός του εργοστασίου. Ο αριθμός των εργαζόμενων τα προηγούμενα χρόνια ήταν σαφώς μεγαλύτερος, σταδιακά όμως επιλέχθηκε η μείωση των παραγγελιών, ώστε το κλείσιμο του εργοστασίου να πραγματοποιηθεί ευκολότερα. Πέραν των 240 μονίμων εργαζομένων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, σε παράλληλες δραστηριότητες της επιχείρησης απασχολούνταν περίπου 150 άτομα, που βρίσκονται σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.
Η Ζίμενς, προσπάθησε να κλείσει τα εργοστάσιά της τόσο στη Λειψία της Γερμανίας, όσο και στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει κυρίως στους νέους επενδυτικούς διευθυντές της Ζίμενς (Gores Group), οι οποίοι προτίθενται να αναπτύξουν την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας ιατρικών μηχανημάτων εις βάρος της παλιάς παραγωγής υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Μετά από παρεμβάσεις τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της βραζιλιάνικης, το κλείσιμο των εργοστασίων ματαιώθηκε. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση της Ζίμενς ότι δεν επιχείρησε καμία ουσιαστική προσπάθεια πώλησης του εργοστασίου, αφενός για να μην ενισχύσει τους ανταγωνιστικούς πολυεθνικούς ομίλους και αφετέρου για να πετύχει την εκποίηση του προνομιακού οικοπέδου του εργοστασίου, έκτασης 106 στρεμμάτων, σε μια περιοχή που αποτελεί πλέον τον νέο εμπορικό «παράδεισο» της πόλης, δίπλα σε τεράστια εμπορικά πολυκαταστήματα.
Από την άλλη, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εκποίησε το καλοκαίρι του 2008 το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του εν λόγω εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως ουσιαστικά και η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνες για το κλείσιμο του εργοστασίου, καθώς χάθηκε ένα πολύ βασικό διαπραγματευτικό χαρτί. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωτοδικείο, που εκδίκασε την υπόθεση του κερδοφόρου εργοστασίου της Ζίμενς και της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων, έκρινε δίκαιη την επιλογή τους καταδικάζοντας τη Ζίμενς, με αιτιολογικό τα τεράστια κέρδη του εν λόγω εργοστασίου, περίπτωση που συμβαίνει σπάνια .
Οι εργαζόμενοι εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης της πόλης, διεκδικώντας τη στήριξη του κάθε απλού πολίτη. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουν πραγματοποιήσει αρκετές κινητοποιήσεις, συλλέγοντας ταυτόχρονα χιλιάδες υπογραφές στήριξης (πάνω από 17.000). Την ίδια στιγμή απευθύνονται προς όλους τους φορείς της πόλης. Δεν είναι τυχαίο πως οι 45 δήμοι της πόλης κατέληξαν σε μια ενιαία επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονομίας. Στην καθημερινότητα του υπό κατάληψη εργοστασίου αξίζει να αναφέρουμε τη μαζική συμμετοχή της πλειονότητας των εργαζομένων, οι οποίοι με συντονισμένες βάρδιες περιφρουρούν την απόφαση του σωματείου τους, διατηρώντας με προσωπικό ασφαλείας παραγωγικό το εργοστάσιο.
Από τη συνάντηση που είχαμε μαζί τους, αν και κουρασμένοι από τη βραδινή επιτήρηση του εργοστασίου, φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση τους να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα που δίνουν, θεωρώντας πως το δίκαιο των αιτημάτων τους θα προκαλέσει τη συγκίνηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία και θα δρομολογήσει την επανέναρξη των εργασιών του εργοστασίου μέσα από την επέμβαση των αρμοδίων. Απ’ τη μεριά μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον δύσκολο αγώνα τους και να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του σωματείου Μπάμπη Καλαϊτζίδη για την συζήτηση που είχαμε μαζί του, στοιχεία της οποίας χρησιμοποιήσαμε για την παρουσίαση του σημαντικού αυτού ζητήματος της Θεσσαλονίκης.

Advertisements

Ετικέτες: ,

2 Σχόλια to “ΖΙΜΕΝΣ: Ένα εργοστάσιο κλείνει”

  1. παρτιζανα Says:

    Η περίπτωση αυτόυ του εργοσταίου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των 4 ελευθεριών του Μάαστριχτ. Και το πιο τραγικό είναι ότι αυτό το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο αλλά η εταιρία χέστηκε, μιας και το κλείσιμο μιας κερδοφόρας επιχείρησης θα της αποφέρρει ακόμα περισσότερα κέρδη!!!Αλλά και η Βιαμύλ, ήταν ένα εργοστάσιο μοναδικό στην παραγωγή της ισογλυκόζης στη χώρα αλλά παρόλη την μοναδικότητά του, έκλεισε και αυτό!Τώρα οι εγκαταστάσεις της Βιαμύλ γκρεμίζονται και ο ιδιοκτήτης θα κερδίσει άλλα τόσα λεφτά με την μεταπώληση των υλικών που προκύπτουν!!!
    Σήμερα έξω από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης βρίσκονται εργαζόμενοι του Λαναρά..
    Γενικά, η Β. Ελλάδα έχει νεκρώσει, σε λίγο θα κυκλοφορούν ζόμπι!

  2. εξαποδω Says:

    Real Estate, αγαπητή Παρτιζάνα, Real Estate! Όταν δεν παράγεις πια τίποτε ο τζίρος γίνεται στην κερδοσκοπία πάνω στη γη. Για παραγωγή θα μιλάνε τώρα τα παράσιτα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: