Έκαψαν τη Στροφυλιά

 

Πριν από λίγες ημέρες, με καθυστέρηση πολλών ετών, υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ανακηρύχθηκαν σε προστατευόμενες περιοχές το δάσος της Στροφυλιάς, καθώς και η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Δημιουργήθηκε έτσι το «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς», το οποίο καλύπτει μία έκταση 48 χιλιάδων στρεμμάτων, το οποίο θα περιβάλλεται από μια περιφερειακή ζώνη προστασίας του Πάρκου, έκτασης 88 χιλιάδων στρεμμάτων, στην οποία προβλέπονται περιορισμοί (όχι πολλοί) σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις. Όσοι και όσες έχουμε επισκεφτεί το υδάτινο και δασικό σύμπλεγμα αυτής της περιοχής, ένα από τα ωραιότερα και πιο σπάνια πεδινά οικοσυστήματα ολόκληρης της Μεσογείου, γνωρίζουμε καλά ότι μιλάμε για έναν μοναδικό επίγειο παράδεισο.
Από χτες το απόγευμα, με μια «μαφιόζικου» τύπου απάντηση στην ανακήρυξη του «Εθνικού Πάρκου», οι αλήτες που ορέγονται το Δάσος μετατρέπουν, με τη βαλτή φωτιά τους, τον παράδεισο σε κόλαση. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν σημείωμα, η φωτιά, αν και ελέγχεται, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Αύριο θα διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής της Στροφυλιάς.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, σε καταπατημένη και παράνομα εκχερσωμένη περιοχή, εντός της ζώνης προστασίας. Μια περιοχή που εκτός από τους ιδιώτες τη διεκδικούν και διάφορα μοναστήρια (π.χ. Μεγάλο Σπήλαιο)! Παράλληλα, η περιοχή δέχεται αφόρητες πιέσεις τουριστικής αξιοποίησης καθώς καταλήγει σε μια πανέμορφη παραλία. Ακόμα και η πρόσφατη υπουργική απόφαση αφήνει ένα σωρό παραθυράκια για «ανάπτυξη» της περιοχής (δημιουργία εστιατορίων, οικιών, διατήρηση των λατομείων!). Όπως με θρασύτητα δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του φορέα διαχείρισης του πάρκου, Δημ. Κατσαρός, ο συμβιβασμός με τα διάφορα μικρά και μεγάλα συμφέροντα ήταν η μόνη λύση:
«Η περιοχή του Κοτυχίου και της Στροφιλιάς δεν βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο βουνό. Είναι μια περιοχή που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες παραθεριστές. Δεν θεωρώ ότι η ήπια ανάπτυξη είναι ασύμβατη με το χαρακτήρα ενός εθνικού πάρκου… Οι πιέσεις πρέπει να εκτονωθούν, ειδάλλως ο κόσμος ωθείται στην αυθαιρεσία».
Φανταστείται όταν αυτά τα λέει ο εντεταλμένος για την προστασία του Πάρκου άνθρωπος, πώς ακριβώς εννοούν την «ήπια ανάπτυξη» τα διάφορα συμφέροντα που θέλουν να το εξαφανίσουν! Γι’ αυτό και έδωσαν με τη φωτιά την απάντησή τους: «Κανένας συμβιβασμός. Τα θέλουμε όλα!»
Κράτος, δήμαρχοι, ρουμλετάδες, μαγαζάτορες, επενδυτές, εργολάβοι και έμποροι αδρανών υλικών, εφραιμο-καλόγεροι, όλος αυτός ο εσμός «κωλοελλήνων-βαμπίρ» που μας έχει «πνίξει» και «ρουφάει» άπληστα τη ζωή μας καθημερινά, τρίβουν από σήμερα τα χέρια τους. Ξέρουν καλά ότι στην Μπανανία αυτή της Νοτ. Ευρώπης, ό,τι καταστρέφεται από το φυσικό περιβάλλον, αργά ή γρήγορα περνάει στα χέρια και τα σαγόνια των λαμόγιων της «ανάπτυξης».
Μολύβι, ρε αλήτες, και μάλιστα καυτό…

Advertisements

Ετικέτες: , ,

7 Σχόλια to “Έκαψαν τη Στροφυλιά”

 1. JohnyQ Says:

  «Κράτος, δήμαρχοι, ρουμλετάδες, μαγαζάτορες, επενδυτές, εργολάβοι και έμποροι αδρανών υλικών, εφραιμο-καλόγεροι,»

  όλη η «αφρόκρεμα» πεινάει λόγω κρίσης! τι να κάνει και ο επικεφαλής διαχείρισης; τους δώσανε 28 δις…αλλά πεινάνε ακόμα τα θέλουν όλα!

  μολύβι όπως το λες εξαποδώ και υψωμένες γροθιές, ενωμένα στήθη αυτό θα πετάξει έξω «διαχειριστές» και τους «ασυμβίβαστους»

  Γι αυτό κι εμείς όπως κι εκείνοι πρέπει να επιδείξουμε τρομερά ταξικά αντανακλαστικά και να τους πούμε επίσης:«Κανένας συμβιβασμός. Όλα στο λαό!»

 2. radiocollectiva Says:

  Και η δική μας απάντηση πρέπει να είναι επειδή τα θέλετε «Τα θέλουμε όλα!“ τα “Τα θέλουμε όλα!“ και να δούμε στο τέλος πόσα απίδια βάζει ο σάκος…
  Γι αυτό κι εμείς όπως κι εκείνοι πρέπει να επιδείξουμε τρομερά ταξικά αντανακλαστικά και να τους πούμε επίσης:“Κανένας συμβιβασμός. Όλα στο λαό!”(Ετσι σύντροφε γιατί δε γίνεται μια ζωή να μπαλώνονται τρύπες)…
  Αγώνας Ρήξη Ανατροπή η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή…..

 3. radiocollectiva Says:

  Και η δική μας απάντηση πρέπει στο “Τα θέλουμε όλα!“ θα είναι Τα θέλουμε όλα!“ και εμείς. Ετσι επειδή τα θέλετε ενώ ανήκουν στο λαό, και να δούμε στο τέλος πόσα απίδια βάζει ο σάκος…
  Γι αυτό κι εμείς όπως κι εκείνοι πρέπει να επιδείξουμε τρομερά ταξικά αντανακλαστικά και να τους πούμε επίσης:“Κανένας συμβιβασμός. Όλα στο λαό!”(Ετσι σύντροφε γιατί δε γίνεται μια ζωή να μπαλώνονται τρύπες)…
  Αγώνας Ρήξη Ανατροπή η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή…..

 4. εξαποδω Says:

  @JohnyQ & @Radiocollectiva

  Έτσι ακριβώς είναι! Το πρόβλημα είναι πώς θα τους τα ανακτήσεις…

 5. Τα μυστικά της Στροφυλιάς και της μελετημένης φωτιάς « Το Μανιτάρι του Βουνού Says:

  […] Περισσότερα στο ποστ του eksapodo/2008/11/02 […]

 6. Δελφινάκι Says:

  Στην καταπάτηση της Στροφυλιάς έχουν ρίξει και δήθεν αριστεροί το λιθαράκι τους. Προ δεκαετίας, γνωστός πατρινός συνασπισμένος ποιητής-δικηγόρος υπερααπιζόταν καταπατητές που είχαν περιφράξει αμμόλοφους στην περιοχή της Καλόγριας Στροφυλιάς, προφαζόμενοι ότι ήσαν κακόμοιροι αγρότες με τίτλους από πάππο προς πάππο, ενώ την περίφραξη σε αναμφισβήτη περιοχή υψηλής προστασίας την είχαν βάλει τους τελευταίους μήνες. Ο ευαίσθητος αυτός δικηγόρος έλεγε ότι οι πελάτες τους καλλιεργούσαν την περιοχή με πατάτες από παλιά, αλλά ο (παλιοΜαϊστρε!) αέρας είχε φέρει την άμμο από την Αφρική και τους κάλυψε τις καλλιέργειες! . Όταν θέσαμε την απορία πως αυτός ένας ευαίσθητος αριστερός έμπαινε στη διαδικασία υπεράσπισης καταπατητών που προκαλούσαν ανυπολόγιστη οικολογική βλάβη εις βλάβη όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά συμπολιτών μας, εκείνος έκανε και το μάγκα, λέγοντας ότι είναι ταξική η επιλογή του που υπερασπιζόταν αγρότες απέναντι σε αστούς οικολόγους που έχουν βίλες με πισίνες στο Καστρίτσι! Κι αυτό ενώ έμαθα πως ο ίδιος έχει βίλα στη ίδια περιοχή, αλλά μάλλον ζήλευε κάποιον συνάδελφό του (που θα συνευρίσκονται πλέον στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ) που εκείνος είχε πισίνα. Βράσε ρύζι!

 7. εξαποδω Says:

  @ Δελφινάκι

  Οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ (συγγνώμη, Πάτρα) γνωρίζουν πολύ καλά τι λες και για ποιον το λες! Έκανες πολύ καλά που το υπενθύμισες γιατί η υποκρισία μερικών «ευαίσθητων» δεν έχει όρια! Κωλομεγλείφατα! 👿

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: