Μπάγιερ Α.Ε.

Ο Γιώργος Ξένος διατηρεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στήλη στη 15μερη εφημερίδα «Ρήξη«, με τίτλο «Βίος και Πολιτεία«. Εκεί κάθε φορά παρουσιάζει στοιχεία για τα κατορθώματα των μεγαλύτερων ονομάτων του πολυεθνικού επιχειρείν. Στο πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας (φ.42, 4/10/08) μας παρουσιάζει ένα μίνι ιστορικό της πασίγνωστης (και διαβόητης, όπως θα διαπιστώσετε) γερμανικής πολυεθνικής Μπάγιερ:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΜΠΑΓΙΕΡ Α.Ε.

Η Μπάγιερ είναι μια πολυεθνική εταιρεία μαζικής κατασκευής χημικών και φαρμάκων με έδρα τη Γερμανία. Με παρουσία στις περισσότερες χώρες του κόσμου και σχεδόν 106.000 εργαζόμενους, τα κέρδη της μόνο για το 2007 ξεπέρασαν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδρυθείσα το 1863 στη Γερμανία, σήμερα στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία στο Λεβερκούζεν, στη Βεστφαλία του Βόρειου Ρήνου, και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο. Αν και δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, η Μπάγιερ κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστή λόγω της παραγωγής και διάθεσης του πιο δημοφιλούς της προϊόντος, της ασπιρίνης.
Τομείς που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι η υγεία (φάρμακα), η γεωργία (μεταλλαγμένοι σπόροι και χημικά καλλιέργειας), τα χημικά προϊόντα (πρώτες ύλες και άλλα) και τα παντός τύπου πλαστικά. Με μια ιστορία 125 ετών πίσω της, η Μπάγιερ έχει καταφέρει να χτίσει μια μακρά παράδοση «βρώμικου ονόματος», που περιλαμβάνει από κατασκευή και πώληση ναρκωτικών και χημικών όπλων σε πολέμους, έως καταναγκαστική εργασία, δηλητηριάσεις και μόλυνση του περιβάλλοντος. Καθόλου παράξενο λοιπόν που από το 2000 κατατάσσεται στις 10 χειρότερες εταιρείες του κόσμου.
Η Μπάγιερ ήταν η πρώτη εταιρεία που ανέπτυξε χημικά όπλα για πολεμική χρήση. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκεύασε δηλητηριώδη αέρια, όπως το χλωρινώδες αέριο και το κίτρινο αέριο, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στα πεδία των μαχών. Η εμπλοκή της σε πολέμους ήταν πιο έντονη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εταιρεία έχτισε ένα συγκρότημα εργοστασίων και εγκαταστάσεων κοντά στο Άουσβιτς, με το όνομα Μόνοβιτς, όπου τρόφιμοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης δούλευαν σαν σκλάβοι για τις ανάγκες παραγωγής της εταιρείας και, όταν ήταν πια πολύ αδύναμοι, οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων. Άλλωστε, η Μπάγιερ –για την ακρίβεια, η φαρμακευτική ένωση εταιρειών την οποία συνέστησε κατά τη διάρκεια του πολέμου– ήταν αυτή που κατασκεύασε το Ζικλόν Β, το θανατηφόρο αέριο που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων. Παρ’ όλα αυτά, καμιά δραστικά αλλαγή δεν επήλθε μετά τον πόλεμο, και μερικά χρόνια μόλις μετά, κορυφαία στελέχη της εποχής εκείνης επανήλθαν στις θέσεις τους και συνέχισαν το «ανθρωπιστικό» έργο τους. Το μόνο που άλλαξε ήταν τα αφεντικά, αφού τώρα δεν υπήρχαν ναζί, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση και το Βιετνάμ.
Όλα τα παραπάνω προϊδεάζουν κάπως για τις τακτικές της εταιρείας σε μικρά και μεγάλα ζητήματα. Η Μπάγιερ ήταν από τις πρωταγωνίστριες πολυεθνικές στον αγώνα εναντίον της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης το 1998 για τη μη κατασκευή φτηνών φαρμάκων για το Έιτζ και την κατοχύρωση των πατεντών. Εκτός αυτού, η εταιρεία υποχρεώνει όλους τους επιστήμονες που τεστάρουν τα προϊόντα της εταιρείας για αντιβιοτική έρευνα να ενημερώνουν πρώτα και μόνο την εταιρεία, ενώ απαγορεύουν οποιαδήποτε δημοσίευση αποτελεσμάτων. Άλλωστε, δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική για την εταιρεία να χρηματίζει ερευνητές και επιστήμονες για να δημοσιεύουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα προϊόντα της, όπως συνέβη με ένα σκάνδαλο στην Πορτογαλία πριν 10 χρόνια.
Η προσπάθεια της Μπάγιερ για μεγιστοποίηση των κερδών της, όλα αυτά τα χρόνια δεν συναντά κανένα όριο ή ηθικό δισταγμό. Μία από τις πιο κερδοφόρες καμπάνιες της ήταν η προώθηση της συσκευασμένης «παιδικής ασπιρίνης» στις χώρες του Τρίτου Κόσμου κυρίως αλλά και στη Δύση. Παραλείποντας κάθε αναφορά για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για τα παιδιά, η Μπάγιερ χρυσάφισε πάνω στην υγεία των ανθρώπων. Το ίδιο ίσχυε και με άλλα προϊόντα, όπως το Μπαϊκόλ, που πρόλαβε βεβαίως να σκοτώσει 100 ανθρώπους προτού αποσυρθεί. Επιπλέον, η Μπάγιερ, ως ο πρώτος δημιουργός της ηρωίνης, αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κατασκευαστή του βασικού υποκατάστατού της, της μεθαδόνης.
Το ρεπερτόριο της πολυεθνικής σε «καλές πράξεις» δεν τελειώνει εδώ. Η Μπάγιερ ευθύνεται επίσης για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές στη Βόρεια Θάλασσα και τον ποταμό Ρήνο. Τα εργοστάσιά της στο Λεβερκούζεν ρίχνουν τα απόβλητά τους στον ποταμό, ενώ πλοία της μετέφεραν τοξικά απόβλητα και τα άδειαζαν στη Βόρεια Θάλασσα – μολύνοντας τον θαλάσσιο ορίζοντα, τις κατοικημένες περιοχές, τους εργαζόμενους στην εταιρεία και κατοίκους κοντά στον ποταμό, προκαλώντας ακόμα και θανάτους.
Η ανυπαρξία κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια της Μπάγιερ είναι μια συνηθισμένη, πάγια κατηγορία για την πολυεθνική. Ιδίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου όπου διατηρεί εργοστάσια, οι ηλικίες των εργατών μπορεί να είναι πολύ μικρές, οι ώρες εργασίας έως και 16 την ημέρα, και μάλιστα σε συνθήκες απίστευτης ζέστης λόγω και των αερίων. Ο προστατευτικός εξοπλισμός για τα αέρια είναι πολύ ακριβός και έτσι δεν έχουν όλοι οι εργάτες την απαραίτητη προστασία από την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες. Αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι εργάτες παραπονιούνται στην εταιρεία για διάφορα προβλήματα υγείας, από δερματολογικά και οφθαλμολογικά μέχρι άσθμα, βήχα και πονοκεφάλους. Πάρα τον πενιχρό μισθό, είναι τέτοια η εξαθλίωση, που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Όσοι λυγίζουν από τα προβλήματα υγείας «παύονται πρόωρα», ενώ για όσους διαμαρτύρονται υπάρχει και η εξωτερική βοήθεια, όπως συνέβη σε εργοστάσιο στη Βραζιλία το 1989, όπου παρενέβη η στρατιωτική αστυνομία.
Σας έπιασε πονοκέφαλος με όλα αυτά που διαβάζετε; Προτού καταπιείτε την επόμενη ασπιρίνη της Μπάγιερ, ξανασκεφτείτε το!

Γιώργος Ξένος
xenosgiorgos@gmail.com

Και επί τη ευκαιρία του κειμένου του Γ. Ξένου, ορίστε και μερικές διαφημίσεις της εταιρείας Μπάγιερ, των αρχών του 20ου αιώνα: 😯

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

13 Σχόλια to “Μπάγιερ Α.Ε.”

 1. Δημήτρης Says:

  χωρίς να έχω καμία σχέση με τη Bayer, πιστεύω οτι όταν κατηγορούμε υποσκάπτουμε τη θέση μας όταν χρησιμοποιούμε λάθος επιχειρήματα.
  Δεν θα αναφερθώ στις πρακτικές της εταιρίας γιατί δεν την γνωρίζω, αλλά να με το να κρίνω μια εταιρεία βασισμένος στο τι έκανε 100 χρόνια πριν, δίνω κάλλιστα το δικαίωμα να κριθώ βάσει του τί κάνανε οι δικοί μου πρόγονοι πριν ένα αιώνα, και νομίζω για κανένα μας δεν θα ήτανε δίκαιο.
  Όσον αφορά τη διαφήμιση της ηρωίνης, εκείνη την εποχή, η ηρωίνη, όπως και η κοκαίνη, ήταν φάρμακα, με όλους τους περιορισμούς και δικαιώματα στην εταιρεία που τα παρήγαγε που ισχύανε για κάθε φάρμακο. Οπως φαίνεται και στη διαφήμιση, η ηρωινη διατίθονταν ως αντιβηχικό (που όντως είναι), όπως και η συγγενή της ουσία κωδείνη μέχρι σήμερα. Οταν διαπιστώθηκε οτι προκαλει φοβερό εθισμό, αποσύρθηκε απο την αγορα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Bayer δεν έκανε τίποτα παραπάνω απο ότι κάνουν οι σημερινές φαρμακοεταιρείες για κάθε καινούργιο φάρμακο.

 2. anypopti Says:

  με αφησες με το στόμα ανοιχτό…. αγνοούσα κάθε τετοια πτυχή της bayer…

  δεν το εχω φιλτραρει ακομα… ίσως επανέλθω!
  keep writing!

 3. giannis xania Says:

  Kai pou eisai akoma syntrofe….

 4. εξαποδω Says:

  @ Δημήτρης

  «…η Bayer δεν έκανε τίποτα παραπάνω απο ότι κάνουν οι σημερινές φαρμακοεταιρείες για κάθε καινούργιο φάρμακο.»

  Αγαπητέ, ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Το τι κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες σήμερα και τότε. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην έρευνα και προώθηση των νέων σκευασμάτων είναι τερατώδης, από επιστημονική, πολιτική, οικονομική και ηθική άποψη! Και η Μπάγιερ ήταν/είναι πρωτοπόρος σε αυτήν! Όταν βρω λίγο χρόνο θα γράψω ίσως κάποια πράγματα για τη φαρμακοβιομηχανία…

  @ ανύποπτη

  Σ’ όλον τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αναρωτιόνται αν τελικά η σύγχρονη, κερδοσκοπική, φαρμακευτική βιομηχανία έχει σώσει ή σκοτώσει περισσότερους απ’ όσους έχει σώσει…

  @ giannis

  Αχρείαστοι να είναι! 🙂

 5. giorgos xenos Says:

  Δημήτρη

  Θα συμφωνήσω με αυτά που είπες για την χρήση της ηρωίνης στις αρχές του αιώνα. Άλλωστε, όπως διαπιστώνεις και το κείμενο λίγο στέκεται στο συγκεκριμένο σημείο σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες της εταιρείας. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάθε πολυεθνική προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της με κάθε τρόπο – αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός της υπαρξης της, όχι να κάνει φιλανθρωπίες – δεν στέκεται σε ηθικά διλήμματα, και αν η ηρωίνη προκαλεί τον εθισμό και τον κοινωνική κατακραυγή, θα βγάλουμε αλλιώς λεφτά παράγοντας μορφίνη αρχικά και στη συνέχεια μεθαδόνη. όπως έκανε η Μπάγιερ.
  Φτάνει αυτό όμως για να κατακρίνουμε μια εταιρεία τα προιόντα της οποίας χρησιμοποιούμε καθημερινά; Νομίζω ότι η αναφορά σε τόσα παραδείγματα συνθέτει το προφίλ μιας εταιρέιας και τι πρακτικές χρησιμοποιεί για να φτάσουν τα προιόντα της σε μας. Έαν δεν φτάνει αυτό, αναριωτέμαι τι άλλο χρειάζεται για να προβληματιστούμε και να κινητοποιηθούμε.

 6. Vrennus Says:

  …τώρα δηλαδή πρέπει να μην ξαναπάρουμε ασπιρίνη; 🙂

  Υ.Γ. Βεστφαλία του Βόρειου Ρήνου δεν υπάρχει, υπάρχει η περιοχή της Βεστφαλίας, η περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας και το ομόσπονδο κράτος της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

 7. Μαύρο πρόβατο Says:

  Σκέτος Χόνεκερ έχεις γίνει! 🙂

 8. "Με αφορμή ένα “ξεχασμένο” άρθρο…" | Search Top Greek Blog Says:

  […] επόμενη ασπιρίνη της Μπάγιερ, ξανασκεφτείτε το!”https://eksapodo.wordpress.com/2008/10/06/359/Share on Facebook Επιστροφή στην πηγή της δημοσίευσης […]

 9. ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΜΠΑΓΙΕΡ Α.Ε. « www.olympia.gr Says:

  […] έδρα τη Γερμανία. Με παρουσία στις περισσότερες χώρες του κόσμου και σχεδόν 106.000 εργαζόμενους, τα κέρδη της μόνο για το 2007 ξεπέρασαν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδρυθείσα το 1863 στη Γερμανία, σήμερα στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία στο Λεβερκούζεν, στη Βεστφαλία του Βόρειου Ρήνου, και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο. Αν και δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, η Μπάγιερ κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστή λόγω της παραγωγής και διάθεσης του πιο δημοφιλούς της προϊόντος, της ασπιρίνης. Τομείς που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι η υγεία (φάρμακα), η γεωργία (μεταλλαγμένοι σπόροι και χημικά καλλιέργειας), τα χημικά προϊόντα (πρώτες ύλες και άλλα) και τα παντός τύπου πλαστικά. Με μια ιστορία 125 ετών πίσω της, η Μπάγιερ έχει καταφέρει να χτίσει μια μακρά παράδοση «βρώμικου ονόματος», που περιλαμβάνει από κατασκευή και πώληση ναρκωτικών και χημικών όπλων σε πολέμους, έως καταναγκαστική εργασία, δηλητηριάσεις και μόλυνση του περιβάλλοντος. Καθόλου παράξενο λοιπόν που από το 2000 κατατάσσεται στις 10 χειρότερες εταιρείες του κόσμου. Η Μπάγιερ ήταν η πρώτη εταιρεία που ανέπτυξε χημικά όπλα για πολεμική χρήση. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκεύασε δηλητηριώδη αέρια, όπως το χλωρινώδες αέριο και το κίτρινο αέριο, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στα πεδία των μαχών. Η εμπλοκή της σε πολέμους ήταν πιο έντονη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εταιρεία έχτισε ένα συγκρότημα εργοστασίων και εγκαταστάσεων κοντά στο Άουσβιτς, με το όνομα Μόνοβιτς, όπου τρόφιμοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης δούλευαν σαν σκλάβοι για τις ανάγκες παραγωγής της εταιρείας και, όταν ήταν πια πολύ αδύναμοι, οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων. Άλλωστε, η Μπάγιερ –για την ακρίβεια, η φαρμακευτική ένωση εταιρειών την οποία συνέστησε κατά τη διάρκεια του πολέμου– ήταν αυτή που κατασκεύασε το Ζικλόν Β, το θανατηφόρο αέριο που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων. Παρ’ όλα αυτά, καμιά δραστικά αλλαγή δεν επήλθε μετά τον πόλεμο, και μερικά χρόνια μόλις μετά, κορυφαία στελέχη της εποχής εκείνης επανήλθαν στις θέσεις τους και συνέχισαν το «ανθρωπιστικό» έργο τους. Το μόνο που άλλαξε ήταν τα αφεντικά, αφού τώρα δεν υπήρχαν ναζί, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση και το Βιετνάμ. Όλα τα παραπάνω προϊδεάζουν κάπως για τις τακτικές της εταιρείας σε μικρά και μεγάλα ζητήματα. Η Μπάγιερ ήταν από τις πρωταγωνίστριες πολυεθνικές στον αγώνα εναντίον της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης το 1998 για τη μη κατασκευή φτηνών φαρμάκων για το Έιτζ και την κατοχύρωση των πατεντών. Εκτός αυτού, η εταιρεία υποχρεώνει όλους τους επιστήμονες που τεστάρουν τα προϊόντα της εταιρείας για αντιβιοτική έρευνα να ενημερώνουν πρώτα και μόνο την εταιρεία, ενώ απαγορεύουν οποιαδήποτε δημοσίευση αποτελεσμάτων. Άλλωστε, δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική για την εταιρεία να χρηματίζει ερευνητές και επιστήμονες για να δημοσιεύουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα προϊόντα της, όπως συνέβη με ένα σκάνδαλο στην Πορτογαλία πριν 10 χρόνια. Η προσπάθεια της Μπάγιερ για μεγιστοποίηση των κερδών της, όλα αυτά τα χρόνια δεν συναντά κανένα όριο ή ηθικό δισταγμό. Μία από τις πιο κερδοφόρες καμπάνιες της ήταν η προώθηση της συσκευασμένης «παιδικής ασπιρίνης» στις χώρες του Τρίτου Κόσμου κυρίως αλλά και στη Δύση. Παραλείποντας κάθε αναφορά για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για τα παιδιά, η Μπάγιερ χρυσάφισε πάνω στην υγεία των ανθρώπων. Το ίδιο ίσχυε και με άλλα προϊόντα, όπως το Μπαϊκόλ, που πρόλαβε βεβαίως να σκοτώσει 100 ανθρώπους προτού αποσυρθεί. Επιπλέον, η Μπάγιερ, ως ο πρώτος δημιουργός της ηρωίνης, αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κατασκευαστή του βασικού υποκατάστατού της, της μεθαδόνης. Το ρεπερτόριο της πολυεθνικής σε «καλές πράξεις» δεν τελειώνει εδώ. Η Μπάγιερ ευθύνεται επίσης για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές στη Βόρεια Θάλασσα και τον ποταμό Ρήνο. Τα εργοστάσιά της στο Λεβερκούζεν ρίχνουν τα απόβλητά τους στον ποταμό, ενώ πλοία της μετέφεραν τοξικά απόβλητα και τα άδειαζαν στη Βόρεια Θάλασσα – μολύνοντας τον θαλάσσιο ορίζοντα, τις κατοικημένες περιοχές, τους εργαζόμενους στην εταιρεία και κατοίκους κοντά στον ποταμό, προκαλώντας ακόμα και θανάτους. Η ανυπαρξία κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια της Μπάγιερ είναι μια συνηθισμένη, πάγια κατηγορία για την πολυεθνική. Ιδίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου όπου διατηρεί εργοστάσια, οι ηλικίες των εργατών μπορεί να είναι πολύ μικρές, οι ώρες εργασίας έως και 16 την ημέρα, και μάλιστα σε συνθήκες απίστευτης ζέστης λόγω και των αερίων. Ο προστατευτικός εξοπλισμός για τα αέρια είναι πολύ ακριβός και έτσι δεν έχουν όλοι οι εργάτες την απαραίτητη προστασία από την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες. Αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι εργάτες παραπονιούνται στην εταιρεία για διάφορα προβλήματα υγείας, από δερματολογικά και οφθαλμολογικά μέχρι άσθμα, βήχα και πονοκεφάλους. Πάρα τον πενιχρό μισθό, είναι τέτοια η εξαθλίωση, που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Όσοι λυγίζουν από τα προβλήματα υγείας «παύονται πρόωρα», ενώ για όσους διαμαρτύρονται υπάρχει και η εξωτερική βοήθεια, όπως συνέβη σε εργοστάσιο στη Βραζιλία το 1989, όπου παρενέβη η στρατιωτική αστυνομία. Σας έπιασε πονοκέφαλος με όλα αυτά που διαβάζετε; Προτού καταπιείτε την επόμενη ασπιρίνη της Μπάγιερ, ξανασκεφτείτε το!” https://eksapodo.wordpress.com/2008/10/06/359/ […]

 10. kanaris Says:

  Γιατι ολη αυτη η μανια εναντιον της BAYER ? Το λεω αυτο γιατι διακρινω πολλες ανακριβειες στα γραφομενα σου..

 11. εξαποδω Says:

  @ kanaris

  Τα γραφόμενά μου είναι οι ακριβώς επτά γραμμές πριν …το άρθρο! Θα δυσκολευτείς να βρεις ανακρίβειες εκεί πέρα… 🙂

 12. alexandra Says:

  Επειδή θα παθω εγκεφαλικά και θα βρίζω όλο το κόσμο πάλι,
  και συγνωμη γιώργο που θα υβρίσω εις το ιστολόγιό τους,
  αλλά που να τα βρω αυτά τα καθάρματα αλλού-βέβαια έχω και αρκετά τετοια στη δουλειά μου-
  ο γιώργος δε γράφει καμία ανακρίβεια και δε με ενδιαφέρει αν το Βτέτοιο είναι πόλη,περιοχή ή ο,τιδήποτε άλλο.
  Απλά σε όσους απορείται δε σας αξίζει που υπάρχετε και ευχή μου είναι να εξαφανιστήτε.
  Πελάτε μου είναι οι φαρμακευτικές και η ερευνά μου για αυτές είναι ταιράστια.
  Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι και πολύ πολύ χειρότερα.
  Η επιστημονική φρίκη σε όλη την εφαρμοσμένη φαντασία.
  Και θα ήθελα πολύ να σας δω να δουλεύεται για μια τέτοια εταιρεία,
  όχι ως product manager ή πειραματιστές, αλλά ως πειραματόζωα, ανθρώπινα και μη.
  Το τί βάσεις έχουν και τι πειράματα κάνουν σε παιδακια και ανθρώπους που βρίσκονται στις λίστες των εξαφανισμένων, είναι απερίγραπτα.
  Το τί επίσης κάνουν σε πειραματόζωα στον άρη π.χ επίσης είναι απίστευτα.
  Που τα ξέρω;
  Τα βλέπω στον ύπνο μου κάθε βράδυ..
  Και φροντίζω να ενημερώνομαι και να νοιάζομαι για το τί συμβαίνει στο κόσμο.
  Εσείς τί στοιχεία έχετε για την μη ισχύ των όσων λέει το άρθρο?
  Λαμώγια και λάθη της ύπαρξης;
  Προφανώς τα πειράματα που έκανε η μπάγιερ και τόσες άλλες μπάγιερ,
  έγιναν και γίνονται για να δημιουργηθούν κάτι τέρατα σαν εσάς,
  παράσιτα και προϊόντα της απληστίας και του φθόνου τους,
  εξαιτίας της μη ύπαρξης-εξ επιλογής-αγάπης και σεβασμού για αυτό που λέγεται και είναι ζωή.
  Στο διάολο φυσικά δε σας στέλνω.
  Αυτό είναι δικό μου σπίτι.

 13. alexandra Says:

  Ξέχασα να πω,
  το πόσο μεγάλη κάβλα νοιώθω που τα οιικονομικά τους έχουν πέσει κατα
  50%!
  και το πόσο ολοκληρωμένη θα νοιώσω όταν θα αρχίσουν
  ενας-ένας να πεθαίνουν,
  όχι από γεράματα,
  αλλά από τραγικούς θανάτους
  που τα φάρμακά τους δε θα μπορούν να τους σώσουν.
  Βέβαια, υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ως
  ανταλλακτικά για τα μέλη τους..Αλλά κάπως θα το λύσουμε και αυτό.
  Τώρα σας αφήνω, πάω να συνεχίσω τις προτάσεις μου στις φαρμακευτικές
  και να ενημερώσω και αναλυτικά και τη πουτάνα (πουτάνες συγνώμη, αλλά κάτι τέτοιες σας βρωμίζουν το επάγγελμα) που βρίσκεται δίπλα μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: