Το τέλος μιας λυκοφιλίας;

Η δραματική επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Πακιστάν το τελευταίο διάστημα φαίνεται δύσκολα ερμηνεύσιμη για όσους πιστεύουν ότι το Πακιστάν ήταν ο πιο στενός και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, ήδη από την εποχή της Σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν. Φαινομενικά, η πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο Πρόεδρος Μπούς έχει υπογράψει εξουσιοδότηση στην ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή να επεμβαίνουν με αεροπορικές ή χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του Πακιστάν κυνηγώντας Ταλιμπάν χωρίς να παίρνουν άδεια από την κυβέρνηση της χώρας, προκάλεσε την μήνι των Πακιστανών πολιτικών και στρατιωτικών, οι οποίοι έδωσαν εντολή με τη σειρά τους στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να απωθήσουν με τη βία όποιον παραβιάσει χωρίς άδεια την εδαφική της ακεραιότητα. Ήδη την περασμένη Κυριακή σημειώθηκαν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ συνοριακών μονάδων του Πακιστάν και ομάδων κομάντο του αμερικάνικου στρατού, οι οποίες επιχείρησαν να εισέλθουν χωρίς άδεια στο έδαφος της χώρας από το Αφγανιστάν.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.
Οι αψιμαχίες μεταξύ πακιστανικών και αμερικανικών δυνάμεων είναι δεκάδες εδώ και αρκετούς μήνες στη μεθόριο με το Αφγανιστάν και αποκρύπτονται. Στη σοβαρότερη από αυτές, κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Ταλιμπάν στις 10 Ιουνίου, οι Αμερικάνοι κάλεσαν για αεροπορική βοήθεια και όταν αυτό συνέβη στο πεδίο της μάχης κείτονταν 11 Πακιστανοί στρατιώτες νεκροί σε συνοριακό φυλάκιο! Η κοινή αμερικανο-πακιστανο-αφγανική επιτροπή που ερεύνησε το γεγονός κατέληξε μάλλον στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους. Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψαν ρεπόρτερ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» μερικές εβδομάδες αργότερα, ο βομβαρδισμός των Πακιστανικών θέσεων δεν έγινε από λάθος αλλά απολύτως συνειδητά, όταν οι αμερικάνικες δυνάμεις που επιχειρούσαν εναντίον των Ταλιμπάν δέχτηκαν τα πυρά των Πακιστανών στρατιωτών που έσπευσαν προς βοήθεια των …Ταλιμπάν!!
Είναι γεγονός ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν, εδώ και χρόνια, βάσισε την επιβίωσή της σε ένα διπλό παιχνίδι. Από τη μία, φαινόταν ότι καταδίωκε απηνώς του ισλαμιστές στο εσωτερικό της χώρας (μερικές φορές το έκανε στα αλήθεια) για να συνεχίσει να ρέει ο πακτωλός της αμερικάνικης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στα πλαίσια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», και από την άλλη έκανε τα στραβά μάτια στη δράση των εξτρεμιστών για να μπορεί να κρατάει ελεγχόμενη τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στους Αμερικάνους και το δικό της αντιδημοκρατικό καθεστώς. Τα προβλήματα άρχισαν να εντείνονται όταν τις Πακιστανικές επαρχίες στα σύνορα με το Αφγανιστάν (επαρχίες που ουσιαστικά διοικούνται με αρχέγονους νόμους από τις ντόπιες φυλές και το κράτος απλά δεν έχει καμία ισχύ) άρχισαν να τις ελέγχουν οι Ταλιμπάν ή οι ντόπιοι υποστηρικτές τους. Σύντομα δυνάμωσαν τόσο πολύ που άρχισαν να αποτελούν πλέον απειλή για το ίδιο το κοσμικό κράτος καθώς επέκτειναν τον έλεγχό τους στις βορειο-δυτικές επαρχίες αλλά και στα αστικά κέντρα. Μετά, μάλιστα, την περυσινή αιματηρή καταστολή από τον πακιστανικό στρατό της κατάληψης του Κόκκινου Τζαμιού στο Ισλαμαμπάντ, προχώρησαν σε ανοικτή επίθεση απέναντι στο κράτος πραγματοποιώντας δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίες σε όλη τη χώρα και δολοφονώντας (μάλλον) και την ίδια την Μπούτο.
Το Πακιστανικό κράτος αποδείχτηκε ανίκανο να εξαλείψει την απειλή καθώς οι λεγόμενοι «εξτρεμιστές» έχουν πλατιά υποστήριξη στις απομονωμένες επαρχίες αλλά και ένα μέρος των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού διάκειται φιλικά προς αυτούς, μετά τις μακροχρόνιες σχέσεις που έχουν αναπτύξει από το 1980, όταν αντιμετώπιζαν από κοινού τον «ερυθρό κίνδυνο». Φαίνεται, λοιπόν, ότι το τελευταίο διάστημα η νέα Πακιστανική κυβέρνηση, μετά την εξόντωση ορισμένων Ταλιμπάν διοικητών, ήρθε σε μυστικές συμφωνίες με κάποιες φυλές και πέτυχε να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά κυβερνητικών στόχων, με αντάλλαγμα να μην τις ενοχλούν στις εξορμήσεις τους στο έδαφος του Αφγανιστάν όπου μάχονται τις εκεί αμερικανικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις! Φυσικά, οι Αμερικάνοι είναι αδύνατον να δεχτούν κάτι τέτοιο και αποφάσισαν να δράσουν στρατιωτικά χωρίς τη συγκατάβαση των συμμάχων τους Πακιστανών ακόμα και μέσα στο έδαφος του Πακιστάν! Οπότε και οι δύο «σύμμαχοι» βρίσκονται προ εμφανούς αδιεξόδου. Οι, μεν, πακιστανικές άρχουσες ελίτ διακινδυνεύουν τις σχέσεις τους με τους κυριότερους χρηματοδότες και υποστηρικτές τους, τις ΗΠΑ, και ταυτόχρονα αν ενδώσουν σε αυτές, κινδυνεύουν με εσωτερική αποσταθεροποίηση και λαϊκή εξέγερση. Οι, δε, Αμερικάνοι κινδυνεύουν είτε με ανασφαλή μετόπισθεν και διμέτωπο αγώνα τη στιγμή που η αντικατοχική εξέγερση στο Αφγανιστάν θεριεύει, είτε με την αποσταθεροποίηση του μοναδικού συμμάχου τους στην περιοχή, ο οποίος μάλιστα κατέχει και πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο εύκολα μπορεί να στραφεί εναντίον τους αν περάσει στα χέρια των ισλαμιστών!
Επτά χρόνια μετά την επίθεση και την κατοχή του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και τους «πρόθυμους» συμμάχους της (μεταξύ αυτών και την Ελλάδα για να μην ξεχνάμε και τη δική μας στρατιωτική εμπλοκή), το αδιέξοδο της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας είναι κάτι παραπάνω από εμφανές και έρχεται να προστεθεί στα συνεχή στραπάτσα που υφίσταται η αυτοκρατορική υπερδύναμη.

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

6 Σχόλια to “Το τέλος μιας λυκοφιλίας;”

 1. Μαύρο πρόβατο Says:

  Θα συμπλήρωνα ως υπότιτλο του καταπληκτικού ποστ: η αρχή ενός ακήρυκτου πολέμου. Πρόκειται για τα πιο δραματικά γεγονότα της επικαιρότητας.
  Πριν από λίγο, το Πακιστάν ανακοίνωσε την κατάρριψη δύο αμερικανικών ελικοπτέρων που παραβίασαν τον εθνικό χώρο του Πακιστάν.

 2. Μαύρο πρόβατο Says:

  …σχετικό λινκ

 3. Βασιλική Says:

  Λίγοι είναι αυτοί που τα πάνε καλά με τους Αμερικανούς. Κι αυτοί, όχι γιατί τους αγαπούν, αλλά γιατί τους φοβούνται ή τους χρειάζονται. Μόνο το ποδόσφαιρο μας έχει μείνει χωρίς επιροή των Αμερικάνων, οπότε http://www.champions-league.gr

 4. εξαποδω Says:

  @ Μαύρο Πρόβατο

  Ίσως να ήταν η απάντηση με …νόημα του Πακιστανικού στρατού στην καθ’ όλα περίεργη χτεσινή βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ που περισσότερο μου μυρίζει προβοκάτσια παρά τρομοκρατική επίθεση.

  @ Βασιλική

  Ναι, αλλά το μπέιζμπωλ; (Ή από αυτό το φρούτο στην Ελλάδα έχουμε προς το παρόν μόνο τα καπελάκια;) 🙂

 5. Μαύρο πρόβατο Says:

  Μπορεί, μπορεί, τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά. Από τη μεριά μου, έχοντας ρίξει ματιές όλη μέρα στο ιντερνετ/διαλείμματα δουλειάς, παρατήρησα τα εξής περίεργα:
  1) εμφανίζεται η είδηση στη ροή του «γαλλικού πρακτορείου», πρωί (10:04 ώρα Ελλ.) Γίνεται λόγος για πυρά εναντίον ελικοπτέρων. αναφερόμεη πηγή, ο πακιστανικός στρατός
  2) ψάχνω τότε και βρίσκω την είδηση στη «Νέα Κίνα», που επικαλείται ως πηγή ηλεκτρονικό δημοσίευμα στην πακιστανική Daily Jang, της Δευτέρας (δεν το βρήκα στα αγγλικά).
  3) Η είδηση καλύπτεται με ένα κομμάτι στην ηλ. έκδοση του νουβέλ ομπσερβατέρ (12:00 ώρα Ελλ), σχετικά πλήρες, με τη συνεργασία του ασοσιέιτεντ. Η πηγή εκεί είναι υπεύθυνος πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας, κατά τα άλλα το συμβάν παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο. Δεν το είδα πάντως πουθενά αλλού στα «μεγάλα φύλλα» του γαλλικού Τύπου
  Ούτε στο Σπήγκελ το πέτυχα.
  4) το ενδιαφέρον είναι οτι το Μπιμπισί, με τεράστιο ακροατήριο στο Πακιστάν αλλά και (στους πακιστανικούς πληθυσμούς) στο εσωτερικό της Βρετανίας, με τα τόσα μέσα, με τη μπρίτις αιργουέις να έχει κόψει πτήσεις, δεν βγάζει τίποτα πριν τις 18:05 ώρα Ελλ., και τότε, ανεβάζει μια «ελαφριά βερσιόν», οτι κάποιοι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό κτλ (δες εδώ).
  Είτε περίμενε να επαληθεύσει τα γεγονότα, είτε περίμενε για να φτιάξει μια σούπα συγκάλυψης, αυτή η αργοπορία δίνει νομίζω το μέτρο της κρισιμότητας της κατάστασης…

 6. Από μέσα. « Διαλείψεις & Παρεμβολές Says:

  […] τα όπλα”. Δεν ήταν αβάσιμες, με τα τότε δεδομένα, οι εκτιμήσεις περί σοβαρής επιδείνωσης, αν όχι καταστροφής, στις […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: