«Γουρούνια στο βούρκο»

Λόγοι συνέχισης σπουδών (ναι, τώρα στα γεράματα!) μ’ έστειλαν για λίγες μέρες στη Γηραιά Αλβιόνα ( Αγγλία, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ορολογία χρονογράφου του ’50 ή αθλητικογράφου του ’80 🙂 ). Στον ελεύθερο χρόνο μου απολάμβανα την ανάγνωση του εκεί σοβαρού (λέμε) Τύπου.
Μου τράβηξε, λοιπόν, την προσοχή η φασαρία γύρω από ένα άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) της περασμένης Δευτέρας 1ης Σεπτέμβρη. Να σημειωθεί εδώ ότι η εν λόγω οικονομική εφημερίδα θεωρείται από τις σοβαρότερες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου, δεύτερη σε κυκλοφορία παγκοσμίως μετά την αμερικάνικη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» (Wall Street Journal), και στηρίζει με ζήλο την επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου, την παγκοσμιοποίηση, τις μονεταριστικές πολιτικές, ενώ έχει διατελέσει υποστηρικτής της Θάτσερ και του Ρήγκαν τη δεκαετία του ’80 και των Νέων Εργατικών σήμερα.
Δημοσίευσε, λοιπόν, η καλή εφημερίδα ένα άρθρο με τίτλο «Γουρούνια στο βούρκο» (ή «…στα σκατά», αν προτιμάται αυτήν τη μετάφραση – «Pigs in muck» ).
Και ποια ήταν τα «Γουρούνια»-«Pigs»; Μα, το ακρωνύμιο για τις χώρες της Ε.Ε.: Πορτογαλία (Portugal), Ιταλία (Italy), Ελλάδα (Greece), Ισπανία (Spain)!! Σκοπός του άρθρου ήταν να επισημάνει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εσχάτως οι συγκεκριμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Και ο χιουμορίστας αρθρογράφος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον «χαριτωμένο» αυτό χαρακτηρισμό!
Απ’ ότι φαίνεται πρέπει να έγινε ένας μικρός χαμός με το άρθρο γιατί η Σύνταξη αναγκάστηκε την Πέμπτη (νομίζω) να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχτεί ότι ο τίτλος ήταν προσβλητικός και παραπλανητικός.
Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με το περιεχόμενο του άρθρου. Σκοπός του σχολίου μου ήταν να καταδείξω πώς αντιμετωπίζονται οι χώρες του Νότου σε σχέση με τις χώρες του Βορρά εκεί που λαμβάνονται οι πραγματικές οικονομικές αποφάσεις (π.χ. στο Σίτυ του Λονδίνου). Πόσο απέχει από το να είναι ομοιογενής ο ευρωενωσιακός «παράδεισος» που μας τάζουν οι ηγέτες μας (δεξιοί και ροζ αριστεροί). Πώς σπαράσσεται από αντιθέσεις Βορρά-Νότου, δυτικών-ανατολικών, παλαιών-νέων χωρών, ατλαντιστών-ευρωπαϊστών, κλπ. Ο κακομοίρης (λέμε) ο αρθρογράφος απλά έγραψε τους χαρακτηρισμούς που οι «ξανθοί» γιάπηδες του Σίτυ λένε σε βάρος των «σκούρων» νότιων για να σπάνε πλάκα στα μπαράκια μετά τη λήξη των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων. Πίσω από αυτό βρίσκεται όμως μια ολόκληρη πολιτική και οικονομική άποψη για το μέλλον της Ευρώπης. Αλλά, δεν είναι επί του παρόντος να ασχοληθούμε και μ’ αυτό…

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

10 Σχόλια to “«Γουρούνια στο βούρκο»”

 1. δολeros Says:

  Ο «χαμός» έγινε κυρίως μετά από την επίσημη και έντονη αντίδραση της Ισπανίας, η οποία έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της εφημερίδας, θεωρώντας προσβλητικό για τη χώρα και το λαό της, τον τίτλο του άρθρου.

  Από την πλευρά της Ελλάδας ουδείς αντέδρασε. Δεν γνωρίζω τι έκαναν η Πορτογαλία και η Ιταλία.

 2. radiocollectiva Says:

  Έχει λοιπόν κανείς αμφιβολία ότι η ΕΕ, είναι ένα ρατσιστικό άνδρο;;;
  Ολόκληρη Ιταλία που αποτέλεσε τον έναν απ’ τους 4 πυλώνες της δημιουργίας της ΕΚΑΧ να χαρακτηρίζεται έτσι;
  Μήπως αμφιβάλει κανείς πως οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις δε θα δημιουργήσουν στο μέλλον και άλλα τέτοια παρατράγουδα, που δε θα είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ’ την εκκίνηση ενός ενδο Ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού διαμελισμού και γιατί όχι πολέμου;

 3. Vrennus Says:

  Εντάξει, κι εμείς αδερφάρες τους ανεβάζουμε, αδερφάρες τους κατεβάζουμε – όχι πάντως μέσω του «έγκυρου» τύπου μας. Στην αρχή νόμισα ότι θ’ αναφέρονταν στους νεαρούς τουρίστες τους, αλλά πού.

 4. εξαποδω Says:

  @δολeros

  Δεν το ήξερα αυτό για την Ισπανία αλλά μου πέρασε από το μυαλό ότι αυτοί σίγουρα θα φώναζαν!

  @radiocollectiva
  Τα σενάρια είναι όλα πιθανά που λέει και το ασμάτιον! (Εκτός από αυτό του πολέμου, νομίζω).

  @Vrennus
  😆
  Εννοείς «αποκλειστικές» φωτογραφίες από τα πάρτυ στον Λαγανά;

 5. regimientocinqo Says:

  Πάντως ο τίτλος είναι όντως έξυπνος.Και όντως αποτυπώνει και μια «ρατσιστική» υπεροψία απ’την πλευρά των τσίφτηδων του Σίτυ -αν και άδικο δεν έχουν, αυτοί είναι τα αφεντικά.
  Καλά η ευαισθησία των Ισπανών κλπ. εκεί φαίνεται; Τους πολίτες τους που τους σέρνουν καθημερινά σε βούρκους δεν σκέφτονται άραγε αν όντως θεωρούν το χαρακτηρισμό υπερβολικό;

  Υ.Γ. Το ότι τους λέμε αδερφάρες βέβαια, δεν ξέρω πόσους προσβάλει 🙂

 6. omadeon Says:

  Καλή επιτυχία στις σπουδές σου (αυτο-αποκαλούμενε) εξαποδέ, πήγες στη χώρα όπου έζησα 13 χρόνια. Σε προτρέπω να ψάξεις καλά σε προσωπικό επίπεδο προοδευτικούς και σκεπτόμενους Αγγλους, που (ΟΠΩΣ και εδώ) είναι μειοψηφία βέβαια…

  Το θέμα με προβλημάτισε. Κατ’ αρχήν, ο ρατσισμός είναι ΠΑΝΤΟΥ. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει όμως το τσουβάλιασμα των 4 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ειδικά για την Ισπανία ξέρω ότι η πολιτική της και οι αποφάσεις της ειδικά για τους μετανάστες είναι σε πολύ ανώτερο και υγιέστερο επίπεδο από όσο εδώ.

  Τώρα… ΤΙ να σου πω? Υπονοούν εκείνοι που έφτιαξαν την ταινία ότι στον ευρωπαϊκό βορρά περνάνε καλύτερα οι μετανάστε?

  Οποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Κανονικά χρειάζεται απάντηση κωμική και σουρεαλιστική. Μας είπαν καμπούρηδες και… σκύψαμε πάνω στο θέμα? (Για να αποδείξουμε ότι… καμπουριάζουμε); 🙂

 7. omadeon Says:

  εεεε… σόρυ, έγραψα κατά λάθος «ταινία», διότι κατέβαζα αυτό εδώ:
  http://karsilamas.blogspot.com/2008/04/blog-post_3345.html
  To youtube link που θα βρείτε μέσα στα ΣΧΟΛΙΑ αυτού του ποστ.
  Διάβασα το ποστ τρεις φορές και ΑΔΥΝΑΤΩ να καταλάβω πια, γιατί το θέμα θεωρήθηκε «χολή κατά της Ελλάδας». Μάλλον αθώα αντιγραφή είναι…
  (πιο πολλή χολή είδα κατά του Καπλάνι παρά του Καπλάνι κατά Ελλάδας)

  Ενας φίλος (πολύ νεώτερος) αυτές τις μέρες… απέφυγε (λέει) να τα φτιάξει με μία Βουλγάρα, εξαιρετική και σπάνια κοπέλλα που ΗΔΗ ταιριάζουν οι δυό τους επειδή (όπως είπε) θα δυστυχήσει όλη του τη ζωή από τους ρατσιστές που θα τον δείχνουν με το δάχτυλο ότι παντρεύτηκε μια «κατώτερη» αντί να βρεί Ελληνίδα. (Και μετα… αμφιβάλλουμε για το ρατσισμό?)
  Οταν του είπα «μα δεν χρειάζεται να λαμβάνεις υπ’ όψη σου τους ρατσιστές» μου απάντησε (παιδί ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ οικογένειας μάλιστα, ανένταχτος και μάλλον φιελεύθερος/κεντρώος πολιτικά)… «Μα ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΩΡΑ? Οι ΠΟΛΥ λίγοι που δεν είναι ρατσιστές, είναι υποκριτές. Παριστάνουν το μη-ρατσιστή επειδή έχουν κάποιο συμφέρον»…

  Επομένως, ο ρατσισμός είναι δεδομένος. Το αν είναι λιγότερος εκεί στο Βορρά από όσο είναι εδώ είναι άλλο θέμα.

 8. εξαποδω Says:

  @omadeon
  Ευχαριστώ για τις ευχές. Ο καλυμμένος ρατσισμός του άρθρου δεν είναι το σημαντικότερο. Νομίζω ότι πίσω κρύβεται μια πολιτική σκέψη και αντίληψη για την Ευρώπη και όχι ο φόβος ή η απόρριψη του «άλλου». Το υποτιμητικό-ειρωνικό σχόλιο χρησιμοποιείται απλά σαν εργαλείο διαμόρφωσης ενός κλίματος στους αναγνώστες. Τώρα όλα τα υπόλοιπα περί ρατσισμού και λοιπά είναι μεγάλο θέμα για να το ανοίξουμε έτσι απλά ή να περιπτωσιολογήσουμε. Από τον κύκλο μας ο καθένας μας μπορεί να βρει παραδείγματα σαν του φίλου σου αλλά και αντίθετα. Δεν αποτελούν ένδειξη…

  @regimientocinqo

  Η αλήθεια είναι ότι οι κυριλέ Εγγλέζοι διακρίνονται για το καυστικό τους χιούμορ και τη φονική τους ειρωνία!

 9. ψυχραιμια Says:

  To άρθρο δεν έχει σχέση με συμπεριφορά προς μετανάστες ή άλλα πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
  Παρ ότι έχει οπωσδήποτε ρατσιστική επικεφαλίδα αναφέρεται στο πολύ πραγματικό γεγονός ότι οι μεσογειακές χώρες έως πρόσφατα κάλυπταν τη μειωμένη ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη με υποτιμήσεις των νομισμάτων τους.Αυτό όμως πλέον δεν μπορούν να το κάνουν από τη στιγμή που υιοθέτησαν το ευρώ με αποτέλεσμα να ζορίζονται και να βρίσκονται στα όρια της Συνθηκης του Μάαστριχτ απειλούμενες με μέτρα λιτότητας καθώς αφού δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμα, μόνον η σχετική μείωση των μισθών μπορεί να καλύψει την απώλεια ανταγωνιστικότητας.Το άρθρο επίσης δεν γράφεται από τη σκοπια της κυρίαρχης ευρωπαικής πολιτικής των Γαλλογερμανών της νομισματικής ενοποίησης.Οι κατά τα άλλα βάσιμες επισημάνσεις του χρησιμεύουν στην πολεμική των Άγγλων κατά της νομισματικής ενοποίησης και του ευρώ και είναι επιχειρήματα ότι η ενοποίηση είναι θνησιγενής καθώς οι πιο καθυστερημένες οικονομιές δεν μπορούν να την αντέξουν και καλό θα είναι να επανέλθουμε όλοι στα εθνικά μας νομίσματα υπο τη σκέπη βεβαίως του δολλαρίου.

 10. omadeon Says:

  Εγώ διάβασα το κομμάτι του άρθρου που επιτρέπεται δημόσια πρόσβαση (γιατί το υπόλοιπο θέλει συνδρομή) και είδα ότι οι Χρηματιστές δημιούργησαν μια δική τους «αργκό» όπου π.χ. μία ομάδα χωρών λέγεται «BRICS» (από τα αρχικά Brazil, Russia, Ireland, China νομίζω) και μία άλλη ομάδα χωρών λέγεται «PIGS». Προφανώς, εκείνα που σε ενόχλησαν είναι στο κομμάτι εκείνο που κρύβεται από μη-συνδρομητές. Οπότε… ζήτησα να μου το στείλουν κι αν δω ότι περιέχει άδικη ειρωνεία θα… επανέλθω αγγλιστί (στο μπλογκ). Μια δεύτερη θέση ξεφτίλας μετά την πρώτη θέση που παραχώρησα στους New York Times, θα χαρώ να τους απονείμω, ΑΝ το αξίζουν.

  Αποτελεί λάθος να κριτικάρουμε ΜΟΝΟ τα δικά μας στραβά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: