Αποστολή «Ελεύθερη Γάζα»: Η επιστροφή (Ενημέρωση 1η)

 

Την Πέμπτη το πρωί τα δυό ξύλινα παλιά καΐκια, το «Free Gaza» και το «Liberty» σαλπάρουν για την επιστροφή στην Κύπρο έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν στρατός κατοχής και να εμποδίζει τη διέλευση των πλεούμενων από και προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσα από τα διεθνή ύδατα.
Παρά τις εκδηλώσεις λατρείας και τις απίστευτες τιμές που τους απέδωσε ο λαός της Γάζας (αρκεί να αναφέρω ότι οι άνθρωποι εκεί σκοπεύουν να διαρρυθμίσουν μια πλατεία που θα ονομάσουν με τα ονόματα των πλοίων, στην οποία θα υπάρχει και μνημείο με τα ονόματα των διεθνών αγωνιστών που έσπασαν το Ισραηλινό εμπάργκο ενώ έχουν ζητήσει κάποιο από τα πλοία για να το κάνουν μουσείο!), οι οι ίδιοι οι ακτιβιστές δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Μια ομάδα από αυτούς επιβιβάστηκε σε βάρκες Παλαιστίνιων ψαράδων και βγήκε μαζί τους για ψάρεμα στα ανοιχτά. Πράξη μέχρι σήμερα απαγορευμένη καθώς το Ισραηλινό Ναυτικό πολυβολούσε κάθε άτυχο ψαρά που πήγαινε προς τα ανοιχτά, δυναμιτίζοντας τον πιο δυναμικό τομέα της τοπικής οικονομίας που ήταν το ψάρεμα. Πολλοί ψαράδες έχουν βρει το θάνατο κι έτσι το ψάρεμα στα ανοιχτά σταμάτησε εδώ και χρόνια βυθίζοντας στην ανέχεια εκατοντάδες οικογένειες. Αυτή τη φορά οι άκατοι του Ισραηλινού ναυτικού πλησίασαν αλλά δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν με βία τους ψυχωμένους αγωνιστές και τους τολμηρούς ψαράδες. Τόνοι από ψάρια πιάστηκαν στα δίχτυα των ψαράδων προκαλώντας νέο παραλήρημα ενθουσιασμού με την επιστροφή τους.
Αλλά και στην επιστροφή της η ομάδα των διεθνών αγωνιστών θα προχωρήσει σε μια νέα συμβολική κίνηση μεγάλης σημασίας. Στα καΐκια θα επιβιβαστούν Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας, στους οποίους το Ισραήλ αρνείται να δώσει βίζα εξόδου καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. Αρκετοί φοιτητές, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Ευρώπης και μια γυναίκα που πάει να συναντήσει το σύζυγό της σε ευρωπαική χώρα, θα προστεθούν στους επιβαίνοντες και οι άνθρωποι της αποστολής ελπίζουν ότι ούτε τώρα θα εμποδιστούν από το Ισραηλινό Ναυτικό, αν και γνωρίζουν ότι οι Ισραηλινοί δεν θα παραμείνουν για πολύ αδρανείς στο διεθνές στραπατσάρισμα της πολιτικής τους.
Σε μια δυσάρεστη εξέλιξη, όμως, ένας από τους αγωνιστές που έσπασαν τον αποκλεισμό με τα πλοιάρια, ο Ισραηλινός Τζέφ Χάλπερ, επικεφαλής αριστερής ισραηλινής οργάνωσης προστασίας των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συνελήφθη όταν επέστρεψε στο Ισραήλ με τη γελοία κατηγορία ότι εισήλθε παράνομα στη Γάζα, παραβιάζοντας αντίστοιχη διαταγή της στρατιωτικής διοίκησης του Ισραήλ!

Ενημέρωση 1η: Το Ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η ακτοφυλακή του Ισραήλ θα σταματήσει τα πλοία και θα συλλάβει τους Παλαιστίνιους πολίτες που επιβιβάστηκαν σε αυτά. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μέλη της διεθνούς αποστολής είναι προετοιμασμένα να δηλώσουν κι αυτοί Παλαιστίνιοι για να συλληφθούν και οι ίδιοι/ες, αρνούμενοι/ες να επιτρέψουν την παράδοση των Παλαιστίνιων συνεπιβατών τους.

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

7 Σχόλια to “Αποστολή «Ελεύθερη Γάζα»: Η επιστροφή (Ενημέρωση 1η)”

 1. partizana Says:

  Μπράβο!Για να παίρνεικαι ο κόσμος εκεί κουράγιο, είναι πολύ σημαντικές τέτοιες κινήσεις για τους ανθρώπους εκεί πέρα..Αλλά θέλει κι άλλο, θέλει καθημερινά, θέλει μέχρι τέλους!

 2. Ο Λύκος της Στέππας Says:

  εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν στρατός κατοχής

  Γκουχ. Ναι, για καμμιά δυο μέρες ή μόνο όσο βρίσκονται εκεί ξένοι και κάμερες. Καλή προσπάθεια, ναι, ελπιδοφόρα, ναι, άξια προβολής και συνέχισης, χίλιες φορές ναι, αλλά μην τρελλαινόμαστε κιόλας, η κατάσταση στη Γάζα είναι απερίγραπτη κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει όσο οι Αμερικανοί κι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ ως το αβύθιστο αεροπλανοφόρο που φυλάει το πετρέλαιό «μας»–το οποίο κάθεται και «μας» περιμένει στο υπέδαφος των χωρών «αυτών των αραπάδων», που έλεγε κι ο Μακναμάρα. Χρειάζονται πολύ περισσότερα από ένα συμβολισμό.

 3. ange-ta Says:

  Οι σημερινή ηγεσία του Ισραήλ, κάνει ότι μπορεί για να ξεσηκώνει το μίσος δεξιά και αριστερά.

 4. εξαποδω Says:

  @ partizana

  Το κακό είναι ότι ακόμα και στην Ελλάδα ο αγώνας για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την άρση της Κατοχής έχουν πέσει πολύ, τόσο σε ένταση όσο και σε έκταση. Η προπαγάνδα («τι θέλουμε να ασχολούμαστε με τους Άραβες»;) και ο γενικότερος κοινωνικός κομφορμισμός κάνει τις προ ολίγων δεκαετιών μορφές στράτευσης στην Παλαιστινιακή υπόθεση να αποτελούν μουσειακό είδος 😦

  @ Λύκος της Στέππας

  Έχεις δίκιο. Όμως, όπως λέει και η @παρτιζάνα, για τους ανθρώπους εκεί ήταν κάτι το απίστευτο να βλέπουν δυο ξένα καΐκια να μπαίνουν στο λιμανάκι της Γάζας μετά από 35 ολόκληρα χρόνια! Μίλησα προχτές τηλεφωνικά με ένα φίλο που συμμετέχει στην αποστολή, βετεράνο της αριστερής στράτευσης στην Ελλάδα. Μου είπε ότι αυτό που συνέβη, οι αντιδράσεις του κόσμου, του θύμισαν την πτώση της Χούντας ή τις διηγήσεις που άκουγε από τον πατέρα του για την απελευθέρωση της Αθήνας το ’44. Μόνο αν ζεις σε ένα γκέτο 300 τ. χλμ. (1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, το πιο πυκνοκατοικημένο σημείο του πλανήτη!) μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνουν τέτοιες ενέργειες και πόσο σφυρηλατούν τη θέληση ενός ολόκληρου λαού, για συνέχιση του αγώνα.

  @ange-ta

  Επειδή πραγματικά θαυμάζω τον εβραϊκό λαό για το πώς άντεξε όλες αυτές τις διώξεις σχεδόν 19 αιώνες και μπόρεσε όντας στη διασπορά να κρατήσει την ταυτότητά του, δεν μπορώ να καταλάβω αν κατανοούν ότι όλο αυτό το μίσος που έχουν δημιουργήσει 50 χρόνια τώρα κάποια στιγμή θα γυρίσει και θα τους πνίξει. Τόσο τυφλωμένοι είναι;

 5. Ο Λύκος της Στέππας Says:

  εξαποδώ: την αίσθηση του γκέτο στα κατεχόμενα που επισημαίνεις σωστά την κάνουν ακόμη οξύτερη φαινόμενα απίστευτης διαφθοράς, αλλαζονείας, χλιδής και ξεπουλήματος από μέρος ουκ ολίγων μεγαλόσχημων στελεχών διαφόρων παρατάξεων (στην ΟΑΠ κυριαρχεί εδώ και χρόνια η ας την πούμε δεξιά, επιεικώς). Μόνη εξαίρεση το PFLP.

  Απελευθερώθηκε ο Χάλπερ.

 6. εξαποδω Says:

  @ Λύκος της Στέππας

  Ό,τι λες ισχύει απόλυτα για τα υψηλά στελέχη της Φατάχ, ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη μεγάλη άνοδο και λαϊκή αποδοχή της Χαμάς και την εκλογική της επικράτηση ήταν, εκτός από την συνεπή πατριωτική της στάση, ακριβώς ο μετρημένος τρόπος ζωής των στελεχών της και το φιλολαϊκό της προφίλ. Κύρια κατηγορία που απευθύνουν στη Φατάχ οι ηγέτες της Χαμάς, εκτός ότι τα έχουν βρει με τους Αμερικάνους και το Ισραήλ είναι ότι ζουν μέσα στη διαφθορά και τη χλιδή τη στιγμή που ο λαός υποφέρει και βασανίζεται.

 7. ange-ta Says:

  Τόσο τυφλωμένοι είναι;
  Ο Ασίμωφ μου φαίνεται ότι πέτυχε διάνα το λόγο για τον οποίο αυτός ο λαός προκαλεί μίσος. Είναι όλοι τραπεζίτες! Και δεν βλέπουνε. Εχουν τύφλωση με το χρήμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: