Απόβαση ανθρωπιάς και αποφασιστικότητας στη Γάζα (Ενημέρωση 3η: Αποστολή επετεύχθη!)

Εξήντα περίπου αγωνιστές από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο θα επιχειρήσουν αυτές τις μέρες να σπάσουν το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η σιωνιστική κυβέρνηση του Ισραήλ στο 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουν με πλοίο απευθείας στο Λιμάνι της Γάζας ανθρωπιστική βοήθεια.
Η συμβολική αλλά και ουσιαστική αυτή χειρονομία προϋποθέτει μεγάλες δόσεις θάρρους και αυταπάρνησης γιατί εκτός από το επίπονο ταξίδι, κανείς δεν ξέρει τι αντιμετώπιση θα βρουν από τα πολεμικά σκάφη του Ισραήλ που επιβλέπουν τον αποκλεισμό της Γάζας και περιπολούν στα παράλιά της.
Τα δύο πλοία που θα επιχειρήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό με ειρηνικό τρόπο, θα διαπλεύσουν τις ελληνικές θάλασσες αυτές τις μέρες παίρνοντας εθελοντές μαζί τους στα διάφορα λιμάνια που θα καταπλεύσουν και η οριστική και πιο κρίσιμη εξόρμηση θα γίνει από την Κύπρο.
Τα ενδεχόμενα για την αντίδραση των Ισραηλινών είναι όλα ανοιχτά και η διαδρομή από την Κύπρο και μετά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Δημοσιογράφοι από ξένα ΜΜΕ και σύντροφοι θα έχουν μαζί τους κάμερες και συστήματα δορυφορικής μετάδοσης ώστε να μπορούμε να πληροφορούμαστε κάθε στιγμή τι θα γίνει στο πλοίο.
Στο ιστολόγιο θα προσπαθήσω να κρατήσω την ενημέρωση για το ταξίδι και τις εξελίξεις κατά τη διάρκειά του.
Οι αγωνιστικές μας ευχές μαζί τους!
1/8/2008 (αρχική δημοσίευση)

Για περισσότερη ενημέρωση παραθέτω το σύνδεσμο της πρωτοβουλίας:
http://freegaza.org/index.html

Επίσης παραθέτω στα αγγλικά (γιατί δεν προλαβαίνω δυστυχώς να το μεταφράσω) το κείμενο που καλούσε στη συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησε η Πρωτοβουλία στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη 29 Ιουλίου και στην οποία έλαμψαν δια της απουσίας τους τα ελληνικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τα διεθνή ΜΜΕ που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον:

Can unarmed seaborne civilians break the siege of Gaza? 

In August, unarmed Palestinians, Israelis and internationals will sail directly to Gaza without going through Israeli territory and without seeking permission from Israeli authorities. They include an 81-year-old Catholic nun, an 83-year-old Holocaust survivor, Palestinians from Gaza, 16 nationalities, at least four majorreligions and the international press.
On Tuesday, July 29, 2008, the Free Gaza Movement publicly introduces its international team along with the Greek vessels that will take volunteers from Cyprus to Gaza in popular solidarity with Palestinian human rights. From that day, any attempt to damage the project will be considered an act of  aggression against a nonviolent international human rights mission.
The boats will stop at Greek ports to receive supporters and there will be opportunities for the press and public figures to travel part of the way on board and to broadcast from aboard ship with the latest high-speed satellite data systems.
Contact: Paul Larudee, +306.98.123.4829 or Greta Berlin, +33.60.73.74.512 for more information or go to www.freegaza.org   

 Ενημέρωση 1η: Σήμερα ( 22/8/2008 ), τα δύο πλοία το «Free Gaza» και το «Liberty» πλέουν προς τον τελικό προορισμό τους, το λιμάνι της Γάζας, έχοντας αποπλεύσει από την Κύπρο, όπου και ήταν ο τελευταίος σταθμός στον οποίο επιβιβάστηκε άλλη μια διεθνής ομάδα αγωνιστών. Προηγήθηκαν τρεις εβδομάδες μεγάλων καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας (κυρίως επί ελληνικού εδάφους) και κακού καιρού, τεράστιων εξόδων για τους συμμετέχοντες (λόγω των καθυστερήσεων) και αγωνίας καθώς οι «πληροφορίες» από τις Ισραηλινές εφημερίδες για σύλληψη των πληρωμάτων των πλοίων από το Ισραηλινό ναυτικό έδωσαν τη θέση τους ακόμα και σε ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές σε παιδιά, συζύγους και γονείς κάποιων από τους ακτιβιστές στις πατρίδες τους, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Παλαιστίνη. Το ηθικό, όμως, παραμένει ακμαιότατο και ο ενθουσιασμός των αγωνιστών είναι πια μεγάλος καθώς όλα τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και σε λίγες ώρες θα προσεγγίσουν τις ακτές της Γάζας.
Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, όμως το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, δια στόματος του Αρχηγού Στόλου, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί «ασκήσεις» σε μια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει όλη την ακτή της Γάζας αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι από τα παρακείμενα διεθνή ύδατα! Οι Ισραηλινοί καραβανάδες προτείνουν, μάλιστα, να μην προσεγγίσουν την περιοχή εμπορικά πλοία για «λόγους ασφαλείας» και ό,τι είναι να παραδοθεί στη Γάζα να δοθεί από ξηράς από τη μεριά βέβαια που ελέγχει το Ισραήλ και υπό την εποπτεία των Ισραηλινών Αρχών. Το μήνυμα είναι απειλητικά σαφές.
Οι σύντροφοι που βρίσκονται στα πλοία, απορρίπτουν τη διαταγή των Ισραηλινών και θεωρούν ότι όντας σε ειρηνική αποστολή δεν συντρέχει κανένας «λόγος ασφαλείας» που να απαγορεύει την προσέγγιση των ακτών της Γάζας και ενημερώνουν τα διεθνή ΜΜΕ για την ουσιαστική απειλή χρήσης βίας που τους εκτόξευσε με αυτήν την ανακοίνωση το Ισραηλινό Ναυτικό. Ες αύριον τα νεώτερα…
 

Ενημέρωση 2η ( 23/8/2008 ): Το κράτος του Ισραήλ, εφαρμόζοντας τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου σε βάρος αόπλων πολιτών, νέκρωσε μέσω παρεμβολών όλες τις επικοινωνίες από και προς τα δύο πλοία της αποστολής! Τα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας των δύο πλοίων καθώς και τα κινητά τηλέφωνα των αγωνιστών δεν λειτουργούν. Τα πλοία δεν μπορούν να εκπέμψουν ούτε καν σήμα SOS σε περίπτωση κινδύνου! Η θάλασσα στην περιοχή είναι φουρτουνιασμένη και τα δύο πλοία (παλιά ξύλινα καΐκια για την ακρίβεια) διατρέχουν κίνδυνο. Μόνη δυνατότητα επικοινωνίας (με τεράστια δυσκολία) μέσω κάποιου δορυφορικού (δημοσιογραφικού μάλλον) συστήματος.
Τα πλοία φέρουν ελληνική σημαία και πλέουν σε διεθνή ύδατα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαιτήσει από την αντίστοιχη ισραηλινή την διακοπή των παρεμβολών για να καταστεί πάλι δυνατή η επικοινωνία με όσους βρίσκονται στα δύο πλοία. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση και οι δύο κυβερνήσεις θα θεωρηθούν άμεσα υπεύθυνες για όποιον κίνδυνο διατρέξουν οι αγωνιστές.
Πριν από λίγο, μέσω της κυπριακής ομάδας στήριξης της αποστολής, έφτασε η ακόλουθη δήλωση των αγωνιστών που επιβαίνουν στα πλοία:

«Τα ηλεκτρονικά
> συστήματα που εγγυώνται την ασφάλεια
> μας κατά τον πλου  έχουν νεκρωθεί από
> ηλεκτρονικέςπαρεμβολές. Και τα δύο πλοία φέρουν
> Ελληνικές σημαίες και βρίσκονται σε
> διεθνή ύδατα. Είμαστε θύματα ηλεκτρονικής
> πειρατείας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην
> περιοχή  GMS P A2 και εξαρτιόμαστε από το
> εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών για να
> στείλουμε σήμα κινδύνου αν
> χρειαστεί. Είμαστε πολίτες από 17 χώρες και συμμετέχουμε
> σε αυτήντην επιχείρηση για να σπάσουμε την
> πολιορκία της Γάζας. Δεν είμαστε
> έμπειροι ναυτικοί. Σαν αποτέλεσμα, υπάρχει
> ανησυχία για την ασφάλεια και την υγεία των
> ανθρώπων που βρίσκονται στα πλοία σε
> περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή
> αντιμετωπίζουμε αντίξοες καιρικές συνθήκες,
> και κάνουμε έκκληση στην Ελληνική
> κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν
> τις ευθύνες τους και να προστατέψουν τους
> πολίτες που βρίσκονται στα πλέοντα σε
> διεθνή ύδατα πλοία.»

Ενημέρωση 3η ( 23/8/2008 ): ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ! ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΝΤΕΛΙΡΙΟ ΧΑΡΑΣ! 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΣΠΑΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΤΡΟΠΟ! ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΑΡΑΒΟΦΩΝΟ ΚΟΣΜΟ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ!

 

 

 

 
 

 

 
 

 
Advertisements

Ετικέτες: , ,

6 Σχόλια to “Απόβαση ανθρωπιάς και αποφασιστικότητας στη Γάζα (Ενημέρωση 3η: Αποστολή επετεύχθη!)”

 1. Δελφινάκι Says:

  Είναι καιρός να αναδειχθούν οι αναπτυσσόμενες στενές σχέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας Ισραήλ, με υποτακτική θέση της πρώτης. Οι στενές σχέσεις αυτές άρχισαν επί εκσυγχρονιστικούί ΠΑΣΟΚ, την περιόδο παράδοσης του Οτζαλάν στο Τουρκικό φασιστικό Κεμαλικό κατεστημένο, συνεχίστηκαν με τη συνδρομή της STAZI στην αποδιάρθρωση του εγχώριου ένοπλου αντάρτικου πόλης και στα συστήματα διαδεδομένης παρακολούθησης πολιτών στο όνομα της Ολυμπιακής ασφαλείας, και εμβαθύνθηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, για φτάσουν σε μορφή μέχρι και μίας άτυπης στρατιωτικής συμμαχίας, όπως φάνηκε με τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές – αεροπορικές ασκήσεις, όπου στα Ισραηλινά αεροσκάφη, που προετοιμάζονται για ένα χτύπημα στο Ιράν, παραδόθηκε ο εναέριος χώρος πάνω από τα βουνά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, που έχουν γεωμορφολογία παρόμοια με τις περσικές στέπες.
  Και τώρα ! ; ? Παρά το γεγονός της τόσο στενής σχέσης, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών αδιαφορεί ότι ελληνικά σκάφη τίθενται σε άμεσο κίνδυνο και σε απειλή βύθισης προβάλλοντας όχι μόνο το άδικο της στενής σχέσης αυτής αλλά και τη μονομερή υποτακτικότητα.

 2. KKE Skandinavien Says:

  Τελικά έφτασαν, έσπασαν το μπλόκο των Ισραηλινών
  http://freegaza.org/index.php?language=EN&module=boat_updates

 3. ange-ta Says:

  άφησα μήνυμα, αλλά χάθηκε! Φαίνεται επικρατει και εδώ μπαριέρα πληροφορίας

 4. εξαποδω Says:

  @ Δελφινάκι
  Όλα σημαντικά αυτά που γράφεις. Και τραγικά…

  @ΚΚΕ Skandinavien
  Ευχαριστούμε για την παραπομπή.

  @ange-ta
  Νομίζω ότι αν έχει πάνω από δύο συνδέσμους η κυρία WordPress το θεωρεί σπαμ και το αποστέλει στον γνωστό κάλαθο. Συγγνώμη!

 5. εξαποδω Says:

  Και οι μαρτυρίες δύο εκ των συμμετεχόντων:

  I woke up this morning wondering if it was all a dream. And then I looked through the window and saw the harbor, and the fishing boats, and our two proud lttle boats, the FREE GAZA and the LIBERTY, bobbing gently in the Gaza breeze and I could finally believe we are here!

  There are not enough words to describe the feelings we all had as we saw the shores of Gaza appear on our horizon, and then as we got closer and closer we were welcomed by the first of dozens of fishing boats, all crowded with cheering, waving Gazans who had waited since early morning for our arrival. Dozens of them jumped into the water and climbed aboard our boats, cheering and waving and hugging everybody, smiling and telling us «you are welcome.» I don’t know how so many members of our welcoming committee managed to crowd onto the two piers…. women, men, children, a band playing for us, police trying to control them as more of them jumped into the water to reach us.

  It was truly an experience for a lifetime. Surreal. After two years of planning and hoping, and disappointments, and great sadness when our beloved friend Riad was suddenly gone from us. But his spirit is here with us, and many of us wore pink shirts in his memory.

  There is so much more to say, but for now this is just to say we have arrived, we are elated, we are humbled, we could not have achieved this without the support of so many friends and strangers who believed in us.

  Shukran, and love to all of you.

  Mary in Gaza City

  To all of you who have followed this two-year journey.

  Fifty thousand Palestinians lined the walls of the Port of Gaza yesterday as our two wooden boats came into view across the horizon. We’ve seen the video of our boats flying the flags of 17 nations as well as dozens of Palestinian flags, come over the top of the water and approach. Those of us crowded at the front of the two boats could see everyone lined up waiting for us.

  A few hundred meters before we navigated through the small opening into the port, we were met by dozens of fishing boats loaded with people. Little boys jumped in the water to swim around us. We had blown up balloons (yes, they are biodegradable) and dropped them in the water as the young boys swam around catching their trophies. On each red, white, black and green balloon, it said FREE PALESTINE with a dove on it. Those of us who were parents on board held our breath as the swimmers multiplied. I don’t know how our two captains managed to lightly pull into the dock amid all of the other boats and people, but they did.

  Today, I looked out the window of this beautiful hotel we’re staying in, and there were the boats, and we had really arrived. A sour-faced Israeli official announced last night that «We have decided to let the boats through this time, but we will look at other trips on a case by case basis.» In short, our little group of 40+ human rights workers not only won the right to enter Gaza, but we won the PR battle as well.

  There wasn’t an Israeli warship in sight. They withdrew everything. In the 30 hours we traveled from Cyprus to Gaza, most of us seasick, the electronic systems jammed, barely able to communicate from boat to boat, we knew we had broken Israel’s siege of this small seashore community, perhaps not permanently, but that small hole in the wall is now too large to put a PR finger in to stop the flow of outrage against Israel’s policies.

  The quay was packed with people…. packed. The video doesn’t begin to do it justice. Many literally fell into the boats in an attempt to interview us, grabbing us by the hand, pulling us in front of cameras. Tony Blair’s sister-in-law was brilliant, the face of the internationals here. Jeff Halper, the Israeli professor was passionate, all of us were crying. We could barely catch our breath in the crowd of well-wishers. Mushier Al Fara had tears streaming down his face, «I can finally go visit the grave of my mother.» he said.

  Palestinian flags were everywhere as was security. Today, if we wanted to go to the boats, we had to be accompanied by several guards in big cars as they drove us down to what they consider a symbol of support. We clearly know that, if anything happens to any of us or to the boats, it will be because Israel has ordered it, one way or the other.

  Most of us leave on Tuesday to take one boat back to Cyprus and go home. Nothing that any of us will ever do again in our lives will live up to what we saw yesterday.

  Greta Berlin

  Media Team
  Free Gaza Movement
  357 99 08 17 67
  http://www.freegaza.org
  http://www.anis-online.de/office/events/FreeGazaSong.htm
  http://www.flickr.com/photos/29205195@N02/

 6. Να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι της Ισραηλινής πειρατείας « Το ιστολόγιο του εξαποδώ Says:

  […] συνεχή δημοσιεύματα τον περασμένο Αύγουστο (ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ) είχα προσπαθήσει να ενημερώσω για […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: