Οσετία: Η ταφόπλακα του μονοπολικού κόσμου

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Ν. Οσετία έχουν τόσο σημαντική γεωπολιτική διάσταση σε πλανητικό επίπεδο, που το σύνολο των συνέπειών τους δεν μπορούμε παρά να το εκτιμήσουμε πλήρως μόνο στο μέλλον. Πρακτικά, μπορούμε να μιλάμε για το επίσημο τέλος του μονοπολικού κόσμου. Εκείνης, δηλαδή, της ιστορικής περιόδου μετά το 1989, όπου αναδείχτηκε η καταθλιπτική ηγεμονία σε παγκόσμιο επίπεδο της μιας και μόνης δύναμης, των ΗΠΑ. Το αυτοκρατορικό σχέδιο για ένα αμερικάνικο «χιλιόχρονο Ράιχ», για έναν «αμερικάνικο 21ο αιώνα», δέχτηκε στους πρόποδες του Καυκάσου το αποφασιστικό χτύπημα, ουσιαστικά στην ίδια περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε ο επελαύνων θρίαμβος στις αρχές του ’90.
Είχε προηγηθεί το αιματηρό βάλτωμα στις ερήμους του Ιράκ και τις βουνοκορφές του Αφγανιστάν, το λαχάνιασμα του παγκοσμιοποιητικού αυτοκρατορικού οικονομικού σχεδίου, η μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας παραγωγής από τη Δύση στην Άπω Ανατολή και η ανάδυση της Κίνας ως δυνάμει οικονομικής υπερδύναμης (και όχι μόνο), η διευρυμένη αυτονόμηση της Νοτίου Αμερικής από τη γιάνκικη οικονομική και πολιτική επιρροή (Τσάβες, Κορία, Μοράλες, Λούγκο, κλπ), η παρακμή του ευρωενωσιακού συμμάχου και η ενίσχυση στο εσωτερικό του των τάσεων αποδέσμευσης από την αμερικάνικη πολιτική (Σαρκοζί, Μέρκελ, Θαπατέρο, κλπ), η πλήρης ανυποληψία και καταβύθιση του αυτοκρατορικού πολιτικού σχεδίου «εξαγωγής της δημοκρατίας» και των «δικαιωμάτων» μέσα στα κολαστήρια του Αμπού Γκάιμπ και του Γκουαντανάμο
Η ολική επαναφορά της «ρωσικής αρκούδας» σε στρατιωτικό επίπεδο (είχε προηγηθεί αυτή στο ενεργειακό-οικονομικό) σπάει με αποφασιστικό τρόπο την πολιτική περικύκλωσής της που ονειρευόταν η συμμορία Μπους-Τσένι και στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα σε όλους τους νεόκοπους συμμάχους των ΗΠΑ στο χώρο της Ανατ. Ευρώπης και της τέως Σ. Ένωσης. Η πλήρης αδυναμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν τον προστατευόμενό τους πράκτορα-Πρόεδρο της Γεωργίας και η εντυπωσιακή εγκατάλειψη των ΗΠΑ από τη «σύμμαχο» Ευρωπαϊκή Ένωση (ή τουλάχιστον από τον άξονα Γαλλία-Γερμανία), η οποία δια των αρμοδίων οργάνων έσπευσε να κατευνάσει τη θυμωμένη «αρκούδα» (πρωτοβουλία Κουσνέρ-Σαρκοζί), θα προκαλέσει, αν όχι τώρα, σίγουρα στο εγγύς μέλλον, αποσταθεροποιητικούς τριγμούς σε όλο το φιλο-αμερικανικό δίκτυο στην περιοχή.
Όπως πολύ ωραία μεταφέρθηκαν στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» τα λόγια ενός αμερικανού διπλωμάτη για τη χώρα του: «Ισως τώρα μαθαίνουμε να βγάζουμε τον σκασμό»!
Φυσικά κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι το «θηρίο» θα τα παρατήσει τόσο εύκολα. Όσο πιο πληγωμένο είναι τόσο πιο επικίνδυνο και αιμοβόρο μπορεί να γίνει (ιδιαίτερα αφού ολοκληρώσει το απαραίτητο ρετουσάρισμα της διεθνούς εικόνας του με μια πιθανή εκλογή Ομπάμα). Όπως επίσης κανείς δεν πρέπει να αυταπάταται ότι οι νέοι πόλοι ισχύος θα είναι λιγότερο «θηριώδεις» (Ρωσία, Κίνα), στο βαθμό που δεν έχει φτάσει η ώρα να αναδυθεί ένας νέος πόλος, ανταγωνιστικός στο υπάρχον κεφαλαιοκρατικό, αντι-οικολογικό, αντι-δημοκρατικό και εν τέλει αντι-ανθρώπινο σύστημα οικονομίας και παραγωγής. Αντικειμενικά, όμως, το εν εξελίξει πέρασμα από έναν μονοπολικό-αυτοκρατορικό κόσμο σε έναν πολυπολικό, ανοίγει ξανά μεγάλες δυνατότητες στους λαούς του κόσμου (και τον ελληνικό) να προετοιμάσουν τις «μελλοντικές εφόδους στον ουρανό» διευρύνοντας τα πεδία της εθνικής αυτονομίας και της αυτόνομης διεθνούς συνεργασίας (το παράδειγμα των εξελίξεων στη Λατ. Αμερική είναι ενδεικτικό, όταν η επικέντρωση της υπερδύναμης στην αντιτρομοκρατική πλανητική εκστρατεία στην Ανατολή άφησε πεδίο ελεύθερο στην ίδια τη «γειτονιά» της για την ανάδειξη και ισχυροποίηση αυθεντικών λαϊκών κινημάτων μετατρέποντας την περιοχή σε παγκόσμιο εργαστήρι κοινωνικών πειραματισμών και νέων ιδεών).
Για τους Γιάνκηδες ισχύει ότι και για τους νταβατζήδες. Μπορούν να πατάνε τα θύματά τους στο λαιμό όσο η ισχύς τους είναι αδιαφιλονίκητη. Μια φορά να γίνουν καταγέλαστοι και να ταπεινωθούν, τότε ακόμα και τα θύματά τους τούς περιφρονούν…

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

9 Σχόλια to “Οσετία: Η ταφόπλακα του μονοπολικού κόσμου”

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ Says:

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ .Η ΡΩΣΙΑ ΑΜΥΝΘΗΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΟΗΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ.ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΡΕΙ ΝΑ ΑΨΗΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Β.ΠΟΥΤΙΝ.

 2. Πόντος και Αριστερά Says:

  Για τις επιπτώσεις των πολέμων του Καυκάσου στις ελληνικές κοινότητες, δείτε:

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/08/14/14-8-2008/

 3. εξαποδω Says:

  @ Δημήτριος

  Θέλει πολλά ψωμιά ακόμη για να γίνει «πανίσχυρη» (κατάρρευση της παραγωγής στους άλλους πλην στρατιωτικού-ενεργειακού τομείς, ανυπαρξία κράτους πρόνοιας, ηθικός εκμαυλισμός, εκπόρνευση και ναρκωτικά, τρομακτική υπογεννητικότητα, επιστημονική υποπαραγωγή, κλπ).

  @Π&Α

  Εξαιρετική παρουσίαση!

 4. mavro.fws Says:

  Πολύ καλό άρθρο «Εξαποδώ».

  Και να σκεφτεί κανείς πως αρκετά νωρίτερα,
  από την τωρινή ήττα του ΝΑΤΟ στον Καύκασο,
  ακόμα και αυτό το cfr (Rockefeller) με άρθρο (ε δ ώ)
  του R. Haass έθετε το ζήτημα της περάτωσης
  του αμερικανικού μονοπολισμού
  και την ανατολή της «απολικότητας».

  Καλό σαββατοκύριακο.

 5. εξαποδω Says:

  @ μαύρο φως

  Ευχαριστώ!
  Το άρθρο του Haas εξαιρετικά ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όταν στο παγκόσμιο σύστημα κατανομής εξουσίας εντάσσει εκτός των άλλων, οργανώσεις σαν τη Χαμάς και τη Χεζμπολά, δίκτυα σαν την Αλ κάιντα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κλπ

 6. Εξάκτινος Says:

  Η σημασία των εχθροπραξιών στον Καύκασο

 7. ERTISDIFTGH Says:

  Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ. ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ. ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ. Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΠΟΥΔΑΣΤΟΣ ΒΟΝΑΠΑΡΤΙΣΚΟΣ ΠΙΣΤΕΨΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΤΣΙΝΚΒΑΛΙ . ΜΕΤΑ ΟΤΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΖΕ.ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ….

  ΔΥΟ ΑΡΘΡΑΚΙΑ

  The Caucasus —Washington Risks nuclear war by miscalculation

  War in the Caucasus: Towards a Broader Russia-US Military Confrontation?

 8. εξαποδω Says:

  Μόλις διάβασα μια κυνική δήλωση του Κίσσινγκερ αμέσως μόλις έμαθε ότι η τότε Χούντα της Αργεντινής κατέλαβε τα Φώκλαντς το 1982 και πριν ακόμη εκδηλωθεί η στρατιωτική αντίδραση της Μεγ. Βρετανίας:
  «Καμμία μεγάλη δύναμη δεν υποχωρεί για πάντα»…

 9. EDFGHIICNM Says:

  Για το πετρέλαιο γίνονται όλα

  The Eurasian Corridor: Pipeline Geopolitics and the New Cold War

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: