Μεγάλη νίκη Μοράλες, αλλά…

Είχαμε αναφέρει παλιότερα την προσπάθεια των ΗΠΑ να διαλύσουν τη Βολιβία σε περίπτωση που ο αριστερός και Ινδιάνος Πρόεδρος της φτωχότερης χώρας της Ν. Αμερικής, Έβο Μοράλες, συνέχιζε τις προσπάθειες να εθνικοποιήσει τον φυσικό πλούτο της χώρας που μέχρι σήμερα τον νέμονταν μια χούφτα ολιγάρχες και πολυεθνικές εταιρείες και να διαλύσει τα τσιφλίκια παραχωρώντας τη γη στους πάμφτωχους αγρότες. Μοχλός της διάλυσης είναι οι προσπάθειες των ολιγαρχών που ελέγχουν τις πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανατολικές επαρχίες να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση. Τέσσερις από αυτές τις επαρχίες, με διαδοχικά δημοψηφίσματα από το Μάιο, ζήτησαν και προσπαθούν να επιβάλλουν την αυτονόμησή τους από αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης που αφορούν τη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την αστυνόμευση, τη φορολογία, κλπ.
Ο Μοράλες μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, είτε θα επέβαλε λύση με τη βία οδηγώντας τη χώρα στον εμφύλιο (ήδη βορειοαμερικανοί και Κολομβιανοί σύμβουλοι εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν παραστρατιωτικές ομάδες των ολιγαρχών σε αυτές τις επαρχίες) είτε θα κατέφευγε στη λαϊκή βούληση, ζητώντας με δημοψήφισμα ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό και επιβάλοντας το ίδιο για τους κυβερνήτες όλων των επαρχιών. Το αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος ήταν ένας θρίαμβος για τον Μοράλες παρά τη λυσσώδη προσπάθεια ολιγαρχίας και ΗΠΑ για το αντίθετο. Κέρδισε πάνω από το 60% των ψήφων και στον επινίκειο λόγο του επανέλαβε τη δέσμευσή του για έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, εθνικοποίηση των εταιρειών που σήμερα τον εκμεταλλέυονται και αναδιανομή της αγροτικής γης.
Παράλληλα, όμως, τέσσερις από τους έξι αντιπολιτευόμενους κυβερνήτες κέρδισαν και αυτοί ψήφο εμπιστοσύνης. Έτσι, παρά τον προσωπικό του θρίαμβο, ο Μοράλες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το ντε φάκτο χωρισμό της χώρας σε επαρχίες που η κυβέρνηση επιβάλλει τη θέλησή της για αλλαγή και σ’ εκείνες, τις πλούσιες, που αυτή παραμένει κενό γράμμα. Τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι για τον Πρόεδρο Μοράλες και το πρόγραμμα φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεών του και φοβάμαι ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη και αιματηρή…

Advertisements

Ετικέτες: ,

7 Σχόλια to “Μεγάλη νίκη Μοράλες, αλλά…”

 1. Rizobreaker Says:

  Είναι στο χέρι του Βολιβιάνικου λαού να συνεχίσει να ισχυροποιεί την ανεξαρτησία του από τις πολυεθνικές που τόσα χρόνια του έπιναν το αίμα. Ο καπιταλισμός πεθαίνει… Η βούληση του λαού της Βολιβίας για ανεξαρτησία και σοσιαλισμό, θα βρει πολλά εμπόδια, αλλά ελπίζουμε να κερδίσει!
  Ο Τσάβεζ, ας παραδειγματιστεί από το λαό της Βολιβίας και τον ίδιο το Μοράλες.

 2. make love not work Says:

  Είναι αυτό που είχε πει σε ανοιχτή εκδήλωση του ΚΚΕ στον Περισσό ο Καρολος Βίμερ, εκπρόσωπος του ΚΚ Βενεζουέλας.
  «Ελπίζουμε να μην χρειαστεί, αλλά ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να πάρουμε τα όπλα.»
  Κάτι τέτοιο γίνεται και στην Βολιβία λοιπόν.
  Όταν το τέρας πεθαίνει γίνεται πιο επικίνδυνο…

 3. εξαποδω Says:

  @Rizobreaker
  Μακάρι να γίνει αυτό αναίμακτα γιατί πολύ φοβάμαι ότι στη Βολιβία οι Γιάνκηδες δεν θα διστάσουν την βαλκανοποίηση της χώρας.

  @ make love not work ( 🙂 )

  Κι εγώ εκεί βλέπω να πηγαίνει το πράγμα στη Λατ. Αμερική αν και οι νέοι ριζοσπάστες ηγέτες έχουν κατανοήσει ότι η ένοπλη σύγκρουση στις μέρες μας δεν είναι κάτι ούτε «εύκολο» ούτε δεδομένου αποτελέσματος. Και αυτό κατά τη γνώμη μου διότι έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20-30 χρόνια μεσοαστικά στρώματα που λειτουργούν σαν «μαξιλαράκι» που εμποδίζει την επανεμφάνιση τόσο των κλασικών δικτατορικών κυβερνήσεων τύπου Πινοσέτ, όσο όμως και μια «ανεξέλεγκτη» ριζοσπαστικοποίηση από την αντίθετη πλευρά. Η ήττα Τσάβες στο πρόσφατο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που ουσιαστικά θα επιτάχυνε την πορεία προς έναν ιδιότυπο σοσιαλιστικό μετσχηματισμό έχει να κάνει και με αυτό (πέρα από τις ίδιες τις αδυναμίες της Μπολιβαριανής κυβέρνησης να πείσει και να κινητοποιήσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα).

 4. make love not work Says:

  Μην ξεχνάς βέβαια και τι έγινε με τον Αλιέντε στην Χιλή. Εκεί μάλλον καταλάβανε αργά ότι έπρεπε να πάρουν τα όπλα.

 5. JohnyQ Says:

  Αγαπητέ εξαποδώ,

  διαφωνώ με το δίλημμα που θέτεις στον Μοράλες
  «είτε θα επέβαλε λύση με τη βία οδηγώντας τη χώρα στον εμφύλιο, είτε θα κατέφευγε στη λαϊκή βούληση»

  Αν θέλει πραγματικά να φέρει ΑΛΛΑΓΕΣ και να βοηθήσει το λαό της χώρας του η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η ολιγαρχία της Βολιβίας, οι ξένοι σύμμαχοί της δεν θα παραιτηθούν της εξουσίας και της δύναμής τους παρά μόνο με τη βία.

  Ας ευχηθούμε στο λαό της Βολιβίας καλό αγώνα και με τη νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο όλων των λαών.

 6. εξαποδω Says:

  @ JohnyQ

  Τώρα που το λες διαφωνώ κι εγώ με την πρότασή μου! Αλλά για διαφορετικό λόγο. Έπρεπε να γράψω: «είτε θα επιχειρούσε να επιβάλει λύση με τη βία…, κλπ». Δηλαδή, εννοούσα ότι δεν φαινόταν να είναι τέτοιος ο συσχετισμός των δυνάμεων ώστε να μπορεί πράγματι να επιβάλει λύση και το βούλιαγμα σε έναν εμφύλιο χωρίς νικητή θα ήταν καταστροφικό για τη νεαρή κυβέρνησή του. Καθόλου δεν αποκλείω το ενδεχόμενο που αναφέρεις, ούτε εκεί ούτε στη Βενεζουέλα, όμως χρειάζεται προετοιμασία για κάτι τέτοιο, πολιτική και στρατιωτική, πράγμα που ο Τσάβες φαίνεται να έχει κατά νου αλλά ο Μοράλες ακόμα δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να το πραγματοποιήσει παρά το γεγονός ότι ο στρατός της χώρας του είναι πιστός (πράγμα αδιανόητο για τη μέχρι σήμερα ιστορία του!)

 7. Θοδωρος. Says:

  …Βλεπεις ο καυμενος ο προεδρος τησ Χιλης ,γιατρος ων, δεν προφυλαξε το λαο, εξοπλιζοντας τον, αλλα τον αφησε βορρα στην αλητεια του Πινοσετ και στα Αμερκλανικα καθαρματα που ηταν απο πισω.
  Την ταινια, «κατασταση πολιορκιας», δεν την εχετε δει;
  Δυστυχως, οταν η κατασταση περασει απο ενα σημειο μηδεν, τοτε θα γινει εκρηξη,οποτε, αν νομιζεις οτι μπορεις, κανεις την κινηση, αλλοιως, κανεις πισω.
  Ετσι δεν την πατησε και το ΚΚΕ εδω, το 44, που ενω μπορουσε να παρει την κυβερνηση, μπολις εφυγαν οι Γερμαοι, επετρεψε στο Σκομπυ, να ελθει εδω, καλεσμενος;
  Μετα, αντε να τον διωξεις.
  Αλλα η χαζομαρα τους, ηταν οτι πηγαν να τα βαλουν με τους Αγγλους χωρις ουσσιαστικα να εχουν στρατο, αφου στην Αθηνα, υπηρχε μονο ο εφεδρικος ΕΛΛΑΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: