Ιατρικός διεθνισμός στο Νότιο Ειρηνικό

Είναι γνωστό ότι μετά το 1989 η Κούβα αντικατέστησε τις αποστολές ενίσχυσης εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και αντάρτικων σχηματισμών στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, με αποστολές κυρίως γιατρών, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού των χωρών υποδοχής τους, ενώ οι μισθοί τους πληρώνονται από την κουβανική κυβέρνηση και συνήθως οι χώρες που τους φιλοξενούν πληρώνουν τα έξοδα διατροφής και διαμονής τους μόνο.
Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι οι Κουβανοί γιατροί εργάζονται κυρίως σε αποστολές στη Λατ. Αμερική (12.000 βρίσκονται μόνο στη Βενεζουέλα, στο πρόγραμμα δωρεάν υγείας στους κατοίκους των παραγκουπόλεων που σχεδίασε και λειτουργεί η κυβέρνηση Τσάβες). Όμως, σήμερα 25.000 Κουβανοί γιατροί δραστηριοποιούνται σε 68 χώρες (!) σε όλον τον κόσμο στα πλαίσια αυτού του ιδιότυπου ιατρικού διεθνισμού.
Προσωπικά, εξεπλάγην όταν διάβασα πρόσφατα ότι Κουβανοί γιατροί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάποιες γωνιές του πλανήτη που δεν θα πήγαινε καν ο νους μας. Όπως για παράδειγμα σε αρκετές χώρες του Νότιου Ειρηνικού:
Στο Ανατολικό Τιμόρ η πλειοψηφία των γιατρών είναι Κουβανοί ενώ 1.000 (!) παιδιά από τη θεόφτωχη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας αυτή χώρα, σπουδάζουν σήμερα Ιατρική, δωρεάν, στην Κούβα. Στα Νησιά του Σολομώντα, σε σύνολο 500.000 κατοίκων αντιστοιχούν 40 Κουβανοί γιατροί και 50 παιδιά ντόπιων σπουδάζουν Ιατρική στην Κούβα. Στα νησιά Κιριμπάτι, μια άγνωστη σε μας χώρα-σύμπλεγμα νησιών του Κεντρικού Ειρηνικού, σε σύνολο 100.000 κατοίκων δραστηριοποιούνται 10 Κουβανοί γιατροί ενώ 25 παιδιά σπουδάζουν Ιατρική στην Κούβα και αναμένονται φέτος άλλα 30! Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάτοικοι αυτών των ξεχασμένων περιοχών αποκαλούν τους Κουβανούς γιατρούς «ευλογία»
Να αναφέρουμε μόνο ότι ο οικονομικός και πολιτικός κυρίαρχος αυτών των περιοχών, με ΑΕΠ πολλαπλάσιο από αυτό της φτωχής και αποκλεισμένης Κούβας, η Αυστραλία, δεν έχει προσφέρει τίποτε στα φτωχά έθνη της περιοχής εκτός από στρατιωτικούς συμβούλους που εμπλέκονται στα συνεχή πραξικοπήματα και τις εμφύλιες έριδες και φυσικά άγρια εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στις πλανηταρχεύουσες ΗΠΑ, 45 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν ιατρική περίθαλψη και ότι το κόστος για να σπουδάσει κάποιος νέος ιατρική συνήθως ξεπερνάει τα 300.000 δολάρια

Advertisements

Ετικέτες: , ,

2 Σχόλια to “Ιατρικός διεθνισμός στο Νότιο Ειρηνικό”

  1. giannis xania Says:

    Αυτή είναι η Αντιδημοκρατική Κούβα!!!Το μέλλον μας είναι αυτό και λέγεται σοσιαλισμός και το μέλλον της ανθρωπότητας κομμουνισμός.

  2. omadeon Says:

    Πολύ καλή κίνηση, να σε συμπαθούν για σωστούς λόγους πολλοί, κι όσοι σε αντιπαθούν να μη βρίσκουν λόγο να σε κατηγορήσουν.

    (ενώ άλλωστε έχει η και πλεόνασμα γιατρών Κούβα, από παλιά)

    Michael Moore «Sicko» – απαραίτητο για όσους το έχασαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: