ΗΠΑ-Φλόριδα-Μανωλάδα

Οι φεουδαρχικού τύπου συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργατών συλλογής της φράουλας στη Μανωλάδα, μονοπώλησαν την επικαιρότητα πριν μερικές εβδομάδες. Η Ελλάδα (για άλλη μια φορά) «έπεσε από τα σύννεφα». Μόνο που η σύγχρονη δουλοπαροικία είναι ένα εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο στα χωράφια του ανεπτυγμένου κόσμου, προς μεγάλη αδιαφορία της πλειοψηφίας των δυτικών καταναλωτών.
Στην Πολιτεία της Φλόριδα στις ΗΠΑ, αντί για φράουλες, οι εργάτες γης συλλέγουν ντομάτες. Αντί για Πακιστανοί, Αφγανοί και Ρουμάνοι είναι Ισπανόφωνοι, Αιτϊανοί και μετανάστες Ινδιάνοι Μάγια από την Κεντρική Αμερική. Ο καρπός που συλλέγουν καταλήγει στις μεγαλύτερες αλυσίδες ταχυφαγείων των ΗΠΑ, Μακ Ντόναλντς, Γιαμ! και Μπέργκερ Κίνγκ. Για να βγάλουν 50 δολάρια την ημέρα πρέπει να συλλέγουν περί τα 1600 κιλά την ημέρα ο καθένας/μια! Δηλαδή περίπου 1,5 σέντς του δολαρίου για κάθε μισό κιλό ντομάτας!
Από το 1993 οι εργάτες γης συγκρότησαν μια οργάνωση βάσης, τον «Συνασπισμό των Εργατών της Ιμμοκαλέε» (Coalition of Immokalee Workers), η οποία αγωνίζεται σκληρά για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, πληρωμής και διαβίωσης των χιλιάδων εργατών γης της Φλόριδα. Μέσα στο 2007, μετά από μια μεγάλη καμπάνια διαμαρτυρίας, η οργάνωση ανάγκασε τους πολυεθνικούς κολοσσούς Μάκ Ντόναλντς, και Γιαμ! να δώσουν αύξηση ένα ακόμη σέντ το μισόκιλο. Η Μπέργκερ Κίνγκ, όμως, αντιστεκόταν και μάλιστα τα στελέχη της εκφράζονταν δημοσίως απαξιωτικά για την Οργάνωση των εργατών γης. Τελικά, μετά από μια επίπονη εκστρατεία διαμαρτυρίας εναντίον της εταιρείας που εξαπλώθηκε σε όλη τη Φλόριδα και στην οποία συμμετείχαν εκτός των εργατών και χιλιάδες απλοί πολίτες, συνδικάτα, οργανώσεις καταναλωτών, κλπ, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποδεχτεί αυτή την αύξηση. Βέβαια, η απόφαση αυτή κανείς δεν γνωρίζει αν και πώς θα εφαρμοστεί καθώς τους εργάτες γης τους μισθώνουν οι αγρότες που έχουν συμβόλαια με τις πολυεθνικές και όχι οι ίδιες οι εταιρείες. Ήδη, η Ομοσπονδία των μεγαλο-καλλιεργητών ντομάτας της Πολιτείας (στα χωράφια τους καλλιεργείται το 90% της παραγόμενης ντομάτας) αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία επικαλούμενη τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τη νομοθεσία αντι-τραστ! Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία βελτιώνει το κοινωνικό της προφίλ με ξένα κόλλυβα, καθώς αυξάνει την τιμή του παραγωγού μόνο κατά μισό σεντ, το άλλο μισό θεωρεί ότι πρέπει να το βάλλουν οι αγρότες. Παρά την διελκυστίνδα εταιρείας-μεγαλοαγροτών, τουλάχιστον φαίνεται ότι ο αυτό-οργανωμένος αγώνας των εργατών γης δεν πάει χαμένος παρά τις απειλές, τις δυσκολίες και τις σκληρές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται.

Advertisements

Ετικέτες: ,

3 Σχόλια to “ΗΠΑ-Φλόριδα-Μανωλάδα”

 1. Vrennus Says:

  Αξιοπρόσεκτες σχέσεις εκμετάλλευσης και στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Σε προκαπιταλιστικές μορφές παραγωγής – αγροτική παραγωγή από μικροκτηματίες – εμφανίζονται αίφνης φεουδαρχικής μορφής εκμεταλλευτικές σχέσεις, παρ ‘όλο που οι μικροκτηματίες δεν είναι φεουδάρχες βεβαίως. Ειδικά για τις Η.Π.Α. είναι μια παλινδρόμηση από την πλήρη εξάπλωση της καπιταλιστικού τύπου οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής (μεγαλοϊδιοκτήτες που απασχολούν εργάτες γης). Οι συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας επιτρέπουν να ξαπηδήσουν τέτοιου είδους σχέσεις εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι μικροκτηματίες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις μεγάλες πολυεθνικές της διατροφής. Λόγω των ολιγοπωλιακών σηνθηκών της αγοράς δεν λειτουργούν ως ανεξάρτητοι, «ελεύθεροι» παραγωγοί αλλά ως σχτικά αυτόνομοι υπεργολάβοι, αναλαμβάνοντας αυτοί τον κίνδυνο της παραγωγής, ουσιαστικά όμως πλήρως εξαρτημένοι για τη διάθεση του προϊόντος της εργασίας τους από τις διαθέσεις και τον προγραμματισμό των πολυεθνικών – κάτι σαν τους εγχώριους «συνεργάτες» που πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

 2. εξαποδω Says:

  Ακριβώς έτσι είναι, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η έννοια του «μικρο-κτηματία» δεν μπορεί να αποδοθεί εύκολα στους Αμερικάνους παραγωγούς της Φλόριδα. Μάλλον, πρόκειται για μεγάλους παραγωγούς, οι οποίοι όμως είναι και αυτοί απόλυτα εξαρτημένοι από τις πολυεθνικές με τις οποίες έχουν συμβόλαιο. Όλα αυτά με επιφύλαξη βέβαια γιατί πτυχές της αμερικάνικης πραγματικότητας μας διαφεύγουν μονίμως!

 3. Vrennus Says:

  Εϊναι διαφορετικά τα μεγέθη: Ο αμερικανός μικροκτηματίας φαντάζει τουλάχιστον μεγαλιτσιφλικάς στα μάτια του έλληνα ομολόγου του. Πάντως, η πιστωτική κρίση έχει τσακίσει τους αμερικανούς μικροκτηματίες που σιγά – σιγά μετατρέπονται σε εργάτες γης (στα πρώην κτήματά τους συνήθως). Τα φαινόμενα «φεουδαρχικής παλινδρόμησης», αν μπορούμε να το πούμε έτσι, νομίζω πως δεν αφορούν μεγάλους, πραγματικά μεγάλους, γαιοκτήμονες που απασχολούν μισθωτούς (αν και όχι πολύ καλά αμειβόμενους) εργάτες γης αλλά κτηματίες μάλλον μέσου μεγέθους που είναι οριακά ανταγωνιστικοί.

  Προσωπικά βλέπω σε εξέλιξη μια πλήρη αναδιάρθρωση του αμερικανικού αγροτικού τομέα με παράλληλη αποδιάρθωση των δομών του αμερικανικού αγροτικού πληθυσμού, με άγνωστες βεβαίως συνέπειες στην αμερικανική κοινωνία. Να μη μας διαφεύγει ότι εκτός από τους αμερικανούς αγρότες μεγάλα τμήματα της αμερικανικής εργατικής τάξης, στο βιομηχανικό βορρά κυρίως, έχουν σακατευτεί τόσο από την εγκατάλειψη της βιομηχανικής παραγωγής όσο κι από την πιστωτική κρίση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: