ΓΡΑΜΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΡΧΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ολόψυχα για την συμπαράσταση και τα καλά σας λόγια έως τώρα. Παρότι έχει περάσει ένας μήνας από την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μην ανανεώσει την προβολή του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και της Θεματικής Βραδιάς για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά, συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα και ψηφίσματα συμπαράστασης από πολίτες, συλλόγους και προσωπικότητες. (μπορείτε να τα δείτε στην συνέχεια).
Πιστεύω ότι το κύμα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου περίπτωση ή την τύχη μιας εκπομπής. Αφορά το δικαίωμα των πολιτών στην ελευθερία της έκφρασης και την ενημέρωση, πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι χρηματοδοτούν την δημόσια τηλεόραση. Αφορά την παραγκωνισμένη νέα γενιά των 700 συν-πλην ευρώ (που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου), την έλλειψη αξιοκρατίας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Ένας τροχονόμος που με σταμάτησε πρόσφατα έξω από την Βουλή συνόψισε πολύ καλά όλα αυτά τα συναισθήματα: «Γι’ αυτό αυτή η χώρα», μου είπε, «δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά».
Με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των ΜΜΕ στην κοινωνική και πολιτική ζωή, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ανεξάρτητα και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Αν οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια συνεχιστούν, είναι ζήτημα χρόνου το πότε οι πολίτες στην Ελλάδα δεν θα είναι καθόλου ενημερωμένοι για την ίδια τους την χώρα. Υπάρχει και θα υπάρχει ποταμός «ειδήσεων», αλλά στην πραγματικότητα οι Έλληνες θα είναι χειρότερα πληροφορημένοι από τους ανθρώπους του Μεσαίωνα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους εμείς στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού. Θέλουμε να αποτελέσει έναν τόπο αδέσμευτης και ανεξάρτητης ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας.
Ξεκινήσαμε πειραματικά με το
banana-republic.gr και παρά την ελάχιστη ενημέρωση ή το ελλιπές περιεχόμενο του banana, η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική. Για να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι απαιτούνται χρήματα. Για να είναι ανεξάρτητο, τα χρήματα αυτά πρέπει να προέρχονται από όσους ενδιαφέρονται για τίμια ενημέρωση και ψυχαγωγία που δε θα προσβάλλει την αισθητική τους.
Το μήνυμα λοιπόν που σας γράφω αποτελεί και ένα είδος σφυγμομέτρησης των απόψεων και των αντιδράσεων σας στην παρακάτω πρόταση: το αρχικό κεφάλαιο να συγκεντρωθεί από μετοχές αξίας πχ 100 ευρώ που θα αγοράσουν όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο εγχείρημα. Οι μέτοχοι του σταθμού όπως και οι «ιντερνετοτηλεθεατές» θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προγράμματος στέλνοντας τα δικά τους βίντεο και εκφράζοντας την γνώμη τους ,με όπλο τα εργαλεία αμφίδρομης επικοινωνίας τα οποία το διαδίκτυο προσφέρει. Εννοείται ότι η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διέπεται από τους νόμους μιας ανώνυμης εταιρείας και τα οικονομικά της θα είναι διαφανή σε όλους τους μετόχους. Η συνέχεια της μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα από διαφημίσεις, οι οποίες αυξάνονται στο ίντερνετ με γεωμετρική πρόοδο.
Προς τη δημιουργία διαδικτυακών τηλεοπτικών σταθμών κινούνται σήμερα μια σειρά από παράγοντες, από δημοσιογράφους μέχρι κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης οι σταθμοί αυτοί θα μπορούν να προβάλλονται όχι μόνο στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και της τηλεόρασης. Το δικό μας μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αντίθετα με τους υποψήφιους ανταγωνιστές, που θα θελήσουν να ελέγξουν το νέο μέσο, εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ελευθερία και τις δυνατότητες συμμετοχής που το ίδιο το διαδίκτυο προσφέρει.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι πρέπει να πάρουμε μέρος στο καινούριο πεδίο που ανοίγεται αντί να το αφήσουμε έρμαιο στις δυνάμεις της παραπληροφόρησης και της απληστίας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό, που θα αναδείξει νέες δημιουργικές δυνάμεις στον αρτηριοσκληρωμένο τηλεοπτικό χώρο, θα κάνει γνωστή τη δουλειά άξιων νέων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα κατεστημένα ΜΜΕ και θα προωθήσει τις ιδέες της δημοκρατίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Πέρα από το να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου, θα ήθελα την γνώμη σας για το εγχείρημα.

Φιλικά,

Στέλιος Κούλογλου

7 Ιουνίου 2008

Η ασημαντότης μου είχα αρνηθεί να ασχοληθώ με την «υπόθεση Κούλογλου». Τώρα δεν αντέχω άλλο. Βέβαια, το μόνο σχόλιο που θα κάνω είναι ότι «τρώγωντας έρχεται η όρεξη», κατά πως έλεγε η γιαγιά μου. Αυτοί που με αφορμή τη διακοπή μετάδοσης των ΡΧΣ, ανέδειξαν τον Κούλογλου σε Ρομπέν των «δικαίων του λαού», σε αντι-νεοφιλελεύθερο οδόφραγμα, υπερασπιστή την γενιάς των 700 ευρώ (με τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ προσωπικό εισόδημα) και δεν ξέρω τι άλλη φαντασίωση, ας ετοιμάζουν το κατοσταρικάκι για να γίνουν μέτοχοι στην ανώνυμη εταιρεία κι ας ψάξουν και καμμιά διαφημισούλα για τη «διάφανη» εταιρεία «τους»… Εγώ θα δηλώσω μόνο ότι δεν αντέχω άλλο τους «ευαίσθητους» και το «κόκκινο» που έγινε «ροζ» και ψάχνει τους νέους του ήρωες στους μεγαλοδημοσιογράφους, ακριβώς γιατί δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στο «καθυστερημένο» πόπολο
Α, και κάτι άλλο. Ως πότε οι ματσωμένοι και βολεμένοι (των αριστερών τέτοιων συμπεριλαμβανομένων) θα μιλάνε εξ ονόματος της «γενιάς των 700 ευρώ», πριν μιλήσει η ίδια αυτή η γενιά;
«Δώσε μια διαφημισούλα καλέ μπάρμπα! Είναι για την ανώνυμη εταιρεία της Γενιάς των 700 ευρώ!» 👿

Advertisements

Ετικέτες: ,

20 Σχόλια to “ΓΡΑΜΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΡΧΣ”

 1. εξαποδω Says:

  Το γράμμα είναι δημοσιευμένο εδώ:

  http://www.banana-republic.gr/forum/index.php?topic=5.msg6#msg6

 2. frankiethecat Says:

  LEXUS

  το αυτοκινητο της γενιας των 700 ευρω , τιποτε αλλο .. μονο αυτο 🙂

 3. regimientocinqo Says:

  Ε, άμα είναι να κάνει επενδύσεις σε ΜΜΕ ο Κούλογλου αμα τη απολύσει του, μάλλον ευχαριστήριο πρέπει να στείλει στην ΕΡΤ Α.Ε.
  100 γιούρα πρόχειρα δεν τα έχω, αλλά άν θέλει την επιστολή τη γράφω τζάμπα. «Εθελοντικά» αν προτιμάτε..

 4. poupix Says:

  να αγιάσει το στοματάκι σου . Αει στο διάολο πια με τα σιχάματα – βαρέθηκε η ψυχή μου να με θεωρούν ηλίθιο.

 5. εξαποδω Says:

  @ frankie

  Μην είσαι ασεβής απέναντι στους αγωνιστάς! 😀

  @regimientocinqo

  Βρες τουλάχιστον μια διαφήμιση! Για την ελεύθερη ενημέρωση ρε γαμώτο!

  @poupix

  Ακριβώς έτσι νιώθω κι εγώ!

 6. pali Says:

  Επιτέλους!!! Ένα σχόλιο απομυθοποίησης της καμπάνιας του μεγαλοδημοσιογράφου…
  Μπράβο !

 7. Μαύρο πρόβατο Says:

  Το ιντερνετοκάναλο δε μου ακούγεται άσχημη ιδέα – χωρίς και μακριά από τον ίδιο τον Κούλογλου όμως, ο οποίος εξάλλου αδυνατεί να μας εξηγήσει σε τι χρειάζεται σ’ένα τέτοιο εγχείρημα…

 8. εξαποδω Says:

  @pali

  Ευχαριστούμε!

  @Μαύρο Πρόβατο

  Προφανώς και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου τόσο για «τηλεοπτική» όσο και «ραδιοφωνική» μετάδοση είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί δεόντως (με τους όποιους περιορισμούς τους ως προς το κοινό απεύθυνσης). Ήδη γίνονται αρκετοί πειραματισμοί σε μια τέτοια κατεύθυνση:
  http://theamapati.wordpress.com/2008/06/05/3exp/
  http://gazaki.wordpress.com/2008/06/08/episode-2-university/

 9. Vrennus Says:

  Οι πειραματισμοί του Χρήστου και του Λαυρέντη δεν έχουν καμμία σχέση με «ιντερνετοκάναλο», που δεν μπορεί να είναι παρά ένα portal ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με interactive ή μη οπτικοακουστικό υλικό. Δεν μπορεί να είναι δηλαδή ένα blog με podcasts και youtube βιντεάκια.

  Δεν γνωρίζω αν χρειάζεται ή αν χωράει ένας Κούλογλου σ’ ένα τέτοιο «ιντερνετοκάναλο», όμως από ερασιτέχνες blogger δεν μπορεί να στηθεί γιατί πολύ απλά απαιτεί χρόνο (πολύ χρόνο) και χρήμα (πολύ χρήμα). Και γνώση, η γνώμη μόνη της δεν αρκεί. Αναρωτιέμαι, θα μπορούσε ένα τέτοιο «ιντερνετοκάναλο» νε επιβιώσεi με εθελοντικές χορηγίες (donations);

  Με τον άνθρωπο Κούλογλου και με τον δημοσιογράφο Κούλογλου μπορεί ο καθένας να έχει οτιδήποτε είδους και μεγέθους βερεσέδια. Αλλά αν δεν μπορεί να δει ότι ότι οι εκπομπές του (της ομάδας του) ήταν μάλλον οι καλύτερες ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης (και φυσικά δεν αναφέρομαι στο αν κάποιος συμφωνεί ή όχι ιδεολογικά με το περιεχόμενό τους) τότε να μου επιτρέψει να έχω την άποψη ότι τα βερεσέδια του συσκοτίζουν την κρίση του.

  Υ.Γ. Δεν ξέρω ποιοι δικαιούνται να μιλούν στο όνομα της «γενιάς των 700 €», αν όμως είναι να μιλούν αυτοί εδώ, τότε καλύτερα να μιλούν οι ματσωμένοι και βολεμένοι…

 10. Λαυρέντης Says:

  Κι’ όμως οι Πασόκοι το έχουν φτιάξει εδώ και καιρό…

 11. εξαποδω Says:

  @Vrennus

  Το Χρήστο και το Λαυρέντη τους ανέφερα σαν κάποιους (από τους αρκετούς υποθέτω) οι οποίοι πειραματίζονται με τις τεχνολογικές δυνατότητες του διαδικτύου στον τομέα της εναλλακτικής επικοινωνίας/πληροφόρησης/διασκέδασης. Είμαι σε θέση να ξέρω ότι σε αρκετές ομαδοποιήσεις/συλλογικότητες το ζητούμενο ενός διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού με συνεχές πρόγραμμα είναι σε προτεραιότητα. Βέβαια, όπως πολύ σωστά το έθεσες, σκοντάφτουν ακόμη στον παράγοντα χρόνος και χρήμα. Τεχνολογικά δεν είναι κάτι άπιαστο…
  Τώρα, για τον Κούλογλου νομίζω ότι είναι (ιδιοτελώς) από κάποιους υπερεκτιμημένος. Δηλαδή, περισσότερο τους νοιάζει ο ντόρος γύρω από το όνομα Κούλογλου, οσμιζόμενοι πολιτικά οφέλη, παρά ο ίδιος ο δημοσιογράφος ή οι εκπομπές του. Δεν θα διαφωνήσω ότι οι εκπομπές του ήταν σοβαρές και με καλή επιλογή περιεχομένου (από τα λίγα πράγματα που έχω δει, καθώς δεν παρακολουθώ σχεδόν καθόλου τηλεόραση) αλλά αρκετές ήταν νομίζω αγορασμένες και όχι πρωτότυπης έρευνας. Ίσως γι’ αυτό ο Αυγερόπουλος παίρνει τα διεθνή βραβεία με πολύ λιγότερη διαφήμιση γύρω από το όνομά του, καθώς κάνει πρωτότυπες δουλειές. Αν και όπως είπα, εμένα δεν με ενοχλεί ο «δημοσιογράφος» Κούλογλου αλλά το πορτρέτο που φιλοτεχνείται για τον «αγωνιστή» Κούλογλου. Και αυτή την προσπάθεια αγιοποίησης-ηρωοποίησης την θεωρώ ιδιοτελή, έως και επικίνδυνη, για τα πρότυπα που πλασάρει…

  @ Λαυρέντης

  Είδες αν έχεις χάι τέκ αρχηγάρα! 😀

  ΥΓ. Καλώ τον greg να εμφανιστεί στις οθόνες και να «αναμεταδώσει» την ιστορική πειραματική διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή που έκανε πριν από ένα χρόνο και…
  Δεν μπορώ να βρώ τον σύνδεσμο με τίποτε 👿

 12. astyanaktas Says:

  καλησπέρα.Καλώς σας βρήκα.Η άποψη σε σχέση με τον Κούλογλου πρέπει να εξεταστεί ως εξής παραδεχόμενοι τα εξής.
  1. Είναι φασιστικό που κόψανε την εκπομπή του και καλώς υπήρξε αυτή η αντίδραση από τον κόσμο.( δεν νομίζω ότι ο Κούλογλου το έπαιξε αγωνιστής κτλ)
  2. οι εκπομπές του είχαν ποιότητα, (μαζί με του Αυγερόπουλου)αυτό είναι γενικά αποδεκτό.
  3. Νομίζω ότι ο Κουλογλου δεν έχει ανάγκη διαφήμισης.
  4. θα μπορούσε να πάει σε ένα από τα μεγάλα κανάλια και να τελειώνει. Τον παρακαλάνε άλλωστε. Αυτό δεν το έκανε πριν καν ξεσηκωθεί αυτός ο ντόρος.
  5. δεν είναι γενικά κακό να υπάρχει αυτό το διαδυκτιακό κανάλι.
  6. θα μπορούσε βεβαίως να το κάνει μόνος του, χωρίς μετόχους κλπ
  Ας μην είμαστε όμως τόσο κριτικοί απέναντι του. Ίσως αυτό το διαδυκτιακό κανάλι προσφέρει πολλά.Ίσως πάλι να έχετε δίκιο. Ας το δούμε. πάντως και το κρίνουμε αναλόγως. Διαδυκτιακό κανάλι ναι, αλλά περιορισμούς όχι Σ΄αυτό συμφωνώ μαζί σας

 13. εξαποδω Says:

  @astyanaktas

  Καθ’ όλα σεβαστή η γνώμη σου, όμως εμμένω στις επιφυλάξεις μου.

 14. osr55 Says:

  κοπελιές και παλληκάρια χαιρετώ σας!! 😉

  είμαι νέος στον χώρο του blog και από σπόντα κατέληξα σ΄αυτό το blog το οποίο με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω ότι έχει ανταπόκριση και συμμετοχή…..

  αυτό πάντως με το ιντερνετοκάναλο με ενδιαφέρει πάρα πολύ και θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει πράγματι πρακτικός τρόπος να παρακάμψουμε τους δημοσιοκάφρους (τους οποίους έχω αηδιάσει) και να κάνουμε ο καθένας κάτι δικό του

  μια απλή ερώτηση και όποιος μπορεί ας απαντήσει: έχω αρκετά βίντεο που θέλω να δημοσιεύσω αλλά όταν πάω να τα κατεβάσω μου βγάζει ότι δεν είναι ασφαλή κλπ

  τα βιντεάκια είναι απο το κινητό μου και χρησιμοποιώ το quick time player και το real player

  μήπως μπορεί κάποιος να με φωτίσει;

  φχαριστώωωω

 15. εξαποδω Says:

  @ osr55

  Απευθύνσου στο γνωστό Γιατρό, κ. Χ. Μόρφο και θα την βρεις την υγειά σου!

 16. anon Says:

  Τώρα που το tvxs λειτουργεί εδώ & χρόνο, που πέρασε ο δεκέμβρης, που πέρασαν & οι ευρωεκλογές, που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέλιξη των ασπόνδυλων χρυσαύγουλων κτλ., θα ήθελα να ρωτήσω τους από πάνω σχολιαστές πως την «βλέπουν τη φάση»… Κάνει καλή δουλειά ή κακή δουλειά το tvxs εν τέλει; Δικαιώθηκαν οι μεγαλόστομες προβλέψεις & αναλύσεις κάποιων ή τελικά το tvxs κατάφερε να αρθρώσει δικό του αξιοπρεπή & ενημερωτικό λόγο & να απευθυνθεί σε κόσμο στον οποίο δεν απεύθυνονται παρά μεγαλοεκδοτικά σκουπίδια; Η ερώτηση πάει πρώτα & κύρια στον χάχα εξαποδώ, φυσικά.

 17. εξαποδω Says:

  @ anon

  Εννοείς ότι όλη αυτήν την περίοδο που το tvxs προσπάθησε να γίνει το ιντερνετοκάναλο του ΣΥΡΙΖΑ (κοινές προεκλογικές δημοσκοπήσεις με την «Αυγή», κλπ) ή/και κυριλέ ιντυμήντια μαζί με ολίγη από διαφημίσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προεκλογικώς (τι να κάνουμε, πώς θα στηριχτεί οικονομικά η αξιοπρεπής ενημέρωση), αν εγώ τουλάχιστον άλλαξα γνώμη; Όχι, είναι η απάντηση.

 18. anon Says:

  Όχι, εννοώ όλη αυτή την περίοδο που η λάσπη στα ΜΜΕ για το Δεκέμβρη έρεε, που δημοσιογράφοι απολύονται «γιατί έτσι», που τα ΜΜΕ & προμοτάρουν τον αρχιφασίστα & αβαντάρουν (έμμεσα…) την ΧΑ, & που το ιντυμίντια απευθύνεται στον κόσμο στον οποίο πάντα απευθυνόταν ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων ξύνεται. Αυτή την περίοδο εννοώ, μαζί με τα θέματα που παίζουν στο tvxs – είτε το θέλεις είτε όχι, απεύθυνεται σε κόσμο στον οποίο το ιντυμίντια ή τα τρικάκια δεν πρόκειται ποτέ να απευθυνθούν. (Αλήθεια, η επιλεκτική περιγραφή της δράσης ενός μέσου αποτελεί πολιτική πρόταση ή κατα τη γνώμη σου αυτά που αναφέρεις περιγράφουν πλήρως το συγκεκριμένο μέσο;)

  Εάν βέβαια σε ενόχλησαν οι κομματικές διαφημίσεις (ξέχασες αυτές των τραπεζών) – για λόγους αρχής φαντάζομαι, γιατί δεν περιμένεις βέβαια να τσιμπήσει κανείς; – δεν έχω κάτι να σου πω πέρα απο καλή συνέχεια.

 19. anon Says:

  Ω πελώριε, ανένταχτε προοδευτικέ, του Άρδην/Ρήξη είσαι; Έλα ρε’συ & μπερδεύτηκα με την προοδευτικότητα (μεστή απουσίας προοδευτικών θέσεων ή θέσεων εν γένει) & την «ρεαλιστική» όψη στα γνωστά «εθνικά θέματα» (λέγε με Κύπρο κτλ.). Άσε, μη δημοσιεύσεις ούτε το τελευταίο σχόλιο ούτε αυτό, με έπιασε ξαφνική φαγούρα/ψωρίαση & λέω να φεύγω. Ως δημοκράτης, βέβαια, ενδέχεται να αψηφήσεις την στερνή μου επιθυμία στο όνομα της ελευθερίας του λόγου – τι να κάνουμε, ας πρόσεχα να μην άφηνα το πρώτο σχόλιο. Θέλω να γράψω καναδυό γραμμές ακόμα, αλλά με έχει ζώσει η μπόχα & δεν αντέχω. Καλές δουλειές.

 20. εξαποδω Says:

  @ anon

  Ορίστε λεβεντάκο μου! Ο «αγώνας τώρα δικαιώνεται»! Άντε και σε θέση συμβούλου του νέου μας Συμβούλου!
  ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ! (με όλη τη σημασία της φράσης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: