Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ

Παραθέτω την κοινή δήλωση ελληνικών και σλαβομακεδονικών οργανώσεων για τη συνάντηση που έχουν στα Σκόπια στις 17 Μάη με δικές μου υπογραμμίσεις:

ΒΕΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
Κοινή Δήλωση – Κοινή Εκδήλωση στα Σκόπια 17-5-08

Ειρηνιστές και ειρηνίστριες, αντιμιλιταριστές και αντιμιλιταρίστριες από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσουμε δημόσια εκδήλωση στα Σκόπια στις 17 Μαΐου. Και οι δύο πλευρές θέλουμε να προωθήσουμε μια διαφορετική εικόνα απ’ αυτήν που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σκοπός αυτής της κοινής προσπάθειάς μας είναι η δημόσια έκφραση όσων επιθυμούν συνεργασία, ανεκτικότητα και κατανόηση μεταξύ των δύο λαών. Επιπλέον, η εκδήλωση θα διατρανώσει την αντίθεσή της στην πρόσφατη αύξηση του μιλιταρισμού και εθνικισμού στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα θέσει στο επίκεντρο τη δέσμευσή της υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ως ακτιβιστές και ακτιβίστριες της ειρήνης από τις δύο αυτές χώρες, θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας σε μια κοινή προσπάθεια να αντιπαρατεθούμε στην εικόνα που παρουσιάζουν οι πολιτικοί και τα μίντια των χωρών μας, μια εικόνα άδικης σύγκρουσης εξουσιών που επικεντρώνεται κυρίως στη σημασία του μιλιταρισμού με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αύξηση του εθνικισμού στις δύο χώρες και αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο γειτόνων. Σε αντίθεση προς μια σχέση βασισμένη στη βία μεταξύ των χωρών μας, εμείς προβάλλουμε ως εναλλακτική λύση την ειρηνική συνεργασία που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα. Το κοινό έδαφος που έχουμε διαμορφώσει βασίζεται στις ακόλουθες κοινές μας απόψεις:
• Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία, περιλαμβανομένης αυτής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και επιδιώκουμε μη-βίαιες εναλλακτικές λύσεις για την οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης.
• Πιστεύουμε στην αυτοδιάθεση όλων των λαών. Επιπλέον, προωθούμε τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας, βασισμένες στην αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών.
• Απαιτούμε την αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας και μειοψηφιών στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, είτε αυτοί ονομάζονται Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι ή Βόσνιοι, καθώς και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα.
• Απαιτούμε την αναγνώριση και την προστασία των γλωσσών των δύο χωρών, των επίσημων και των μειονοτικών, με βάση την πεποίθηση ότι κάθε γλώσσα είναι φορέας πολιτιστικής κληρονομιάς και σπουδαιότητας, γι’ αυτό και πρέπει να προστατεύεται.
• Επιμένουμε στην ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων, που αφορά τόσο το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, όσο και την ελευθερία επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα που προς το παρόν ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή αλλού, ώστε να μπορούν να γυρίσουν στη χώρα απ’ όπου κατάγονται.
• Επιπλέον, πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη σημασία οι λαοί της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να συνεργαστούν σε κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων των κοινωνιών μας, που θα επικεντρώνονται στη συνεργασία με βάση τη μη-βία.
Από την Ελλάδα:
ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και τη στηρίζουν:
• Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης
• Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
• Πρώην μέλη της Αντιπολεμικής Αντιεθνικιστικής Συσπείρωσης
Νεολαία Συνασπισμού
• ΟΚΔΕ (Σπάρτακος)
• Πολιτική Οργάνωση Κόκκινο
• Αυτονομία ή Βαρβαρότητα
• Ελευθεριακή Παρέμβαση Φιλοσοφικής
• Ανένταχτοι/τες πολίτες εναντίον του εθνικισμού
Από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας:
• Peace Action
• Citizens’ Association for Democracy, Peace and Τolerance, AURORA
• “We don’t drink οil” Initiative for the withdrawal of Macedonian troops from Iraq

Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω την ουσία του κειμένου, ούτε διάφορες αστειότητες που περιέχει («μια εικόνα άδικης σύγκρουσης εξουσιών που επικεντρώνεται κυρίως στη σημασία του μιλιταρισμού με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αύξηση του εθνικισμού στις δύο χώρες»  😯 – η πιο «κουφή» ανάλυση που έχω διαβάσει για ζητήματα διεθνών σχέσεων). Εξάλλου το κείμενο και τα πολιτικά κίνητρα΄των συντακτών του μιλάνε από μόνα τους (τα περι ΝΑΤΟ γιατί να μην τα γράψουν, τζάμπα είναι!) και είναι γνωστό σε όποιον παρακολουθεί τον αντίστοιχο πολιτικό μικρόκοσμο, ότι έχει ήδη προκαλέσει αντιδικίες και διαφωνίες ακόμη και στο «χώρο» από τον οποίο προέρχεται.
Εκεί που θα επιμείνω, όμως, είναι στη συμμετοχή στην κοινή δήλωση της Νεολαίας Συνασπισμού. Εδώ έχουμε την εξής κατάσταση. Το «Κόμμα» -ΣΥΝ- θεωρεί ως ενδεδειγμένη λύση τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για να ικανοποιήσει το δημοσκοπικό του κοινό τού 15% (αν τόλμαγε ας μην το ‘κανε 🙂 ), ενώ η «Νεολαία» αποδέχεται και απ’ ότι φαίνεται αγωνίζεται κιόλας για αναγνώριση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Και με το πόπολο (το Κόμμα) και με τα γκρουπούσκουλα που μας στήριξαν στις εκλογές (η Νεολαία) !
Και περνάνε τον κόσμο για χαζό πιστεύοντας οι αφελείς ότι μπορούν να τσιμπολογάνε ψηφαλάκια, ανενόχλητοι, από παντού και για πάντα!
Η πολιτική απατεωνιά της ηγεσίας αυτού του κόμματος νομίζω δεν έχει προηγούμενο…

Advertisements

Ετικέτες: ,

14 Σχόλια to “Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”

 1. manos Says:

  Χμ, πολύ βρόμικη κίνηση αυτή. Πού το ξετρύπωσες;
  Μυρίζει χοντρό κόλπο για επίδραση στην Αριστερά, την ελληνική κυρίως.
  Τι σημαίνει ακριβώς η φράση ‘Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία, περιλαμβανομένης αυτής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ’; Τίποτα. Μάλλον κάτι έπρεπε να μπει για ξεκάρφωμα.

 2. εξαποδω Says:

  @ manos

  Κάπως έτσι!

  Εδώ και το δελτίο τύπου:

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Συνάντηση αντιεθνικιστικών και αντιμιλιταριστικών κινημάτων από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια, Σάββατο 17 Μαΐου Οργανώσεις από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας πραγματοποιούν πολιτική εκδήλωση και στη συνέχεια διαδήλωση στο κέντρο των Σκοπίων, το Σάββατο 17 Μαΐου.
  Το κεντρικό σύνθημα αυτής της αντιεθνικιστικής αντιμιλιταριστικής πρωτοβουλίας είναι «ΒΕΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ». Σε μια περίοδο που με αιχμή το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας αναπτύσσεται ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές των συνόρων και παράλληλα η εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και τα μιλιταριστικά κέντρα και στις δύο χώρες υπάρχουν οργανώσεις και κινήματα που πιστεύουν ότι η λύση δεν βρίσκεται στα βέτο, τους αποκλεισμούς, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και τη μισαλλοδοξία, αλλά στην καλή γειτονία, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, τη συνεργασία όλων εκείνων που πιστεύουν ότι η μοίρα των λαών των Βαλκανίων ή θα είναι κοινή ή τραγική.
  Με αυτό το σκεπτικό η Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία (στην οποία συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, μέλη της πρώην Αντιπολεμικής Αντιεθνικιστικής Συσπείρωσης, η Νεολαία Συνασπισμού, η ΟΚΔΕ(Σπάρτακος), η πολιτική οργάνωση Κόκκινο, η ομάδα Αυτονομία ή Βαρβαρότητα, καθώς και ανένταχτοι/ες πολίτες εναντίον του εθνικισμού) από την Ελλάδα και οι οργανώσεις από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας Δράση για την Ειρήνη, Ένωση Πολιτών για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και την Ανοχή – AURORA και “Δεν Πίνουμε Πετρέλαιο” – Πρωτοβουλία για την απόσυρση των μακεδονικών στρατευμάτων από το Ιράκ πραγματοποιούμε από κοινού ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στα Σκόπια με το εξής μήνυμα προς τους δύο λαούς: Εμείς, στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουμε στην ελληνική κυβέρνηση να «βαφτίσει» τη γειτονική χώρα. Και εμείς, στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν επιτρέπουμε στη μακεδονική κυβέρνηση με πρόσχημα το όνομα να οικοδομεί το δικό της εθνικιστικό οικοδόμημα.
  Θέλουμε και από τις δύο πλευρές οι μειονότητες, οι εθνικές διαφορές, οι διαφορετικές γλώσσες να είναι πλούτος, γέφυρα φιλίας και όχι αιτία διαιρέσεων, ανταγωνισμού και μίσους. Δεν χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ, γιατί θέλουμε την ειρήνη. Δεν χρειαζόμαστε εξοπλισμούς, γιατί επιθυμούμε τη συνύπαρξη.
  Στις 17 Μαΐου το μήνυμά μας από τα Σκόπια θα είναι το ίδιο που στείλαμε και την περίοδο του 1992: Οι γειτονικοί λαοί δεν είναι εχθροί μας, όχι στον εθνικισμό, αλληλεγγύη των λαών των Βαλκανίων.
  Αναλυτικά το πρόγραμμα της αποστολής αλληλεγγύης είναι το εξής: Παρασκευή 16-5, 11 μ.μ. αναχώρηση από το Μουσείο (Πατησίων). Σάββατο 17/5, 6 π.μ. αναχώρηση από Θεσσαλονίκη (σταθμός ΟΣΕ). 11 π.μ. άφιξη στα Σκόπια. 1 μ.μ. δημόσια συγκέντρωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Σκοπίων. 5 μ.μ. διαδήλωση στο κέντρο των Σκοπίων. 7 μ.μ. συναντήσεις με οργανώσεις, συνδικάτα, έντυπα και διανοούμενους από τη γειτονική χώρα. Κυριακή 18/5, 11 π.μ. αναχώρηση από τα Σκόπια. Κόστος μεταφοράς από την Αθήνα 60 ευρώ, από τη Θεσσαλονίκη 30 ευρώ. Για όσους/όσες το επιθυμούν έχει εξασφαλιστεί δωρεάν διαμονή, καθώς και φτηνά ξενοδοχεία.
  Για την οικονομική στήριξη της αποστολής, την Παρασκευή 9 Μαΐου, μετά τις 10 μ.μ. διοργανώνεται πάρτι στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13Α Εξάρχεια. Θα προηγηθεί ενημέρωση για το πολιτικό περιεχόμενο και τα οργανωτικά ζητήματα της αποστολής. Προσοχή, χρειάζεται νέο διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται σε 3 ημέρες.
  Επικοινωνία:
  diktio@diktio. org
  Τηλ. 210-3813928 (4-8 μ.μ.), 6944-594.869, 6973-035.796.
  Αθήνα 8-5-08 Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία

 3. sivas Says:

  «..Απαιτούμε την αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας και μειοψηφιών στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, είτε αυτοί ονομάζονται Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι ή Βόσνιοι,….»

  Καλά ρε σεις ένας Βούλγαρος δεν υπάρχει κεί μέσα ?
  Και τότε γιατί οι μισοί Μακεδόνες (μαζί και ο πρώην πρωθυπουργός τους) έχουν βουλγάρικα διαβατήρια?

  Λέτε να μην το ξέρουν ούτε από εκι, ούτε από δω ?
  Λέτε ? …

 4. διαπορών Says:

  Αλήθεια, οι λοιπές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ τί έχουν να πουν για το συγκεκριμένο «αντι-μιλιταριστικό» κείμενο και την υπογραφούλα της Νεολαίας του ΣΥΝ που το στολίζει από κάτω; Ψάχνω να βρω κάποια ανακοίνωση ή σχόλιο και δεν βρίσκω πουθενά κάτι σχετικό. Θα το κάνουν και αυτό… γαργάρα εν ονόματι της ενότητας της αριστεράς; Θα σιωπήσουν από πολιτική ευγένεια και μακροθυμία;
  Για να δούμε, περιμένω…

 5. JohnyQ Says:

  Εμένα αλλού μου βρωμάει αυτή η ανακοίνωση…
  Πρέπει να προβληματιστούμε που λέει γενικώς για «φιλία» και «συνεργασία» των λαών των δύο χωρών. Αυτή υπάρχει εδώ και καιρό ελληνες και σκοπιανοί επιχειρηματίες μια χαρά τα βρίσκουν!
  Ακόμη σε συνδυασμό με το σημείο που λέει ότι «είμαστε υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών» γενικώς και αορίστως(δείτε τι έγινε στο Κόσσοβο και αυτό «αυτοδιάθεση» το λένε οι ΝΑΤΟϊκοί) και εκεί που λέει για αναγνώριση (ανύπαρκτων) μειονοτήτων στην Ελλάδα. Αυτά τα δύο είναι κίνδυνος αλλαγής συνόρων!!!

  Η μέγιστη πολιτική αλητεία…ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ…(την αλλαγή συνόρων για δημιουργία έντασης, την ύπαρξη μειονοτήτων, την «αυτοδιάθεση» ανευ όρων)

 6. εξαποδω Says:

  @ sivas

  Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σκυλιά δεμένα! 🙂

  @διαπορών

  Μπροστά στις 47 εδρούλες που τους δίνει ο ΣΚΑΙ όχι μόνο γαργάρα, αλλά να μην πω τι άλλο μπορεί να κάνουν! Εδώ ο κάθε πικραμένος αριστεριστής, με χίλιους σταυρούς μπορεί να γίνει εθνοπατέρας/μητέρα, την ιδεολογία θα κοιτάμε;!

  @JohnyQ

  «ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ»

  Τα είπες όλα!!

 7. omadeon Says:

  Εγώ δεν πείθομαι να δω το θέμα μονόπλευρα, σαν συμφεροντολογία του ΣΥΝ.

  Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ (στον οποίο ΔΕΝ ανήκω, αν και συμπαθώ ορισμένες τάσεις και απόψεις του) έχει πολυμορφία απόψεων γύρω από πολλά θέματα, πολυφωνία που επικεντρώνεται σε λίστα κοινών στόχων. Αυτή η φιλοσοφία είναι βασικά σωστή, άσχετα αν μπορεί να γίνει και θέμα εκμετάλλευσης, είτε μέσα από ορισμένους που ανήκουν στο κόμμα, είτε από αντιπάλους του.

  Μερικοί άνθρωποι απλά δεν θεωρούν σημαντική την ονομασία της γειτονικής χώρας, επικεντρωνόμενοι σε άλλα θέματα. Προσωπικά θεωρώ το θέμα του ονόματος πολύ σημαντικό και εμμένω στο σύνθετο όνομα (κλπ) αλλά δεν θεωρώ κι όσους διαφωνούν (απαραίτητα) προδότες, πουλημένους κλπ. ή… πράκτορες του Σόρος. Αν υπήρχαν άλλωστε κρυφά συμφέροντα πίσω από το ΣυΡιΖα δεν θα είχε και τόσο τρομερή έλλειψη ΠΟΡΩΝ αλλά και ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στα στελέχη του. Εσείς το ξέρετε ότι ο υπεύθυνος για τα θέματα μπλογκόσφαιρας του ΣυΡιΖα δουλεύει την ημέρα και με δυσκολία παρακολουθεί τα σχόλια, ακόμη και στο δικό του μπλογκ;

  Επειδή τη «γλύκα» του να σε αποκαλούν προδότη ή πουλημένο την έχω γευτεί προσωπικά, μου είναι παντελώς αδιάφορη αυτή η πόλωση της Λογικής του «όποιοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», που είναι και η επικρατέστερη εκδοχή του (ξεπερασμένου σήμερα) συνθήματος «και με τον χωροφύλαξ ΚΑΙ με τον αστυφύλαξ». Αυτός είναι ο τρόπος που σκέπτεται π.χ. ο πρόεδρος Μπους, το φονταμενταλιστικό ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ κατεστημένο της Αμερικής σήμερα.

  Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον μου εστιάζεται αλλού, όπου ΠΙΘΑΝΟ είναι να συμφωνήσεις κι εσύ Εξαποδέ:

  ΠΟΙΑ πραγματικά υγιής ΑΝΤΙ-εθνικιστική τάση υπάρχει ΜΕΣΑ στη γειτονική χώρα που να αντιστέκεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στο… καρα-εθνικιστικό ΞΕΣΑΛΩΜΑ που έχει φτάσει στα όρια της ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗΣ, θεωρώντας ακόμη και την Αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα… «μακεδόνισσα»;

  Εεε…. εκεί σε θέλω, αντιεθνικιστικέ μου κάβουρα, να περπατάς σε αναμμένα κάρβουνα. Παπαριές για το ΝΑΤΟ έχουμε ακούσει ΠΟΛΛΕΣ… 🙂

 8. εξαποδω Says:

  @ omadeon

  Όπως θα διαπίστωσες, με κόπο κρατήθηκα και δεν εξέφρασα πλήρως την άποψή μου για το συγκεκριμένο κείμενο και πρωτοβουλία (τουλάχιστον στην αρχική δημοσίευση). Δεν με ενδιέφερε να αντιπαρατεθώ επί της ουσίας του κειμένου. Αυτό που μ’ ενδιέφερε να σημειώσω είναι το απίστευτο παπατζιλίκι που πουλάει το κόμμα του ΣΥΝ. Δεν αναφέρθηκα καθόλου στο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει δικαιολογία στη βάση του πλουραλισμού οργανώσεων και απόψεων. Εδώ υπάρχει ένα Κόμμα και η Νεολαία του που λένε τα εντελώς αντίθετα! Εκτός αν ακουστεί σαν δικαιολογία ότι η Νεολαία είναι «αυτόνομη», το γνωστό παπατζιλίκι που πούλαγε η ΠΑΣΠ επί Σημίτη για να ξεφεύγει από τις επιθέσεις που δεχόταν για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του «αναντικατάστατου»…

 9. Theoprovlitos Says:

  Για να μην ερχεσαι εσυ σε δυσκολη θεση, θα το πω εγω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συχνα πυκνα εκφερει ακουσιως ή εκουσιως ανθελληνικο λόγο. Και δεν ξερω να το αποδόσω σε προθεση ή σε αφέλεια ή σε καπέλωμα των ψηφοφόρων του. Μαλλον συμβαινουν και τα τρία.

  Παντως την εξευρεση καποιας γεφυρας επικοινωνιας με καποιους, λιγοτερο φανατικους και περισσοτερο συζητησιμους σκοπιανους δε θα την απεκλεια. Αλλιως πως θα βρεθει καποια λυση. Να τους καθυποταξουμε; Πρεπει να αναζητησουμε και τις υγιεις δυναμεις (οσες ελαχιστες υπαρχουν) στα Σκοπια μπας και παμε καποτε μπροστα.

 10. Kostas Says:

  Για το όνομα : Κάθε λαός που σέβεται την ιστορία του, πορεύεται στο σήμερα και ονειρεύεται το μέλλον του στηριζόμενος σ΄αυτήν. Μεχρι το 46 η περιοχή ήταν γνωστή ως «ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ» και παλαιότερα με διάφορες άλλες ονομασίες ΠΟΤΕ όμως με επιθετικό προσδιορισμό αυτό της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Αρα: Ας υποστηρίξουν την ιστορία τους γιατί δεν μπορούν να γίνουν κομμάτι της δικής μας ιστορίας.
  Για τη συμπεριφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΙΩΤΩΝ: Όσο το κόμμα και οι εκπροσωποί του θα αναγκάζονται να μιλούν πολιτικά, τόσο θα φανερώνεται η πολιτική γύμνια τους. Το να αντιδράς – αδιαφορώντας για το κόστος που άλλοι πληρώνουν- είναι εύκολο. Η δράση είναι δύσκολη. Γιατί πρέπει πρώτα να σκεφθείς, να αναλύσεις, να επιλέξεις, να προσπαθήσεις…… Αλλά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

 11. εξαποδω Says:

  @ Theoprovlitos

  Έγω κατάλαβα ότι η ουσία του κειμένου ήταν να πούμε ότι «εμείς» (οι συντάκτες του) θα τη λέμε «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κόντρα στον «ελληνικό εθνικισμό». Εξ ου και στο δελτίο τύπου της Α.Α.Π. όλο το ζουμί είναι εδώ: «…Εμείς, στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουμε στην ελληνική κυβέρνηση να «βαφτίσει» τη γειτονική χώρα…» Η συνέχεια του τύπου «…Και εμείς, στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν επιτρέπουμε στη μακεδονική κυβέρνηση με πρόσχημα το όνομα να οικοδομεί το δικό της εθνικιστικό οικοδόμημα…» είναι άνευ ουσίας από τη στιγμή που ενώ γίνεται αποδεκτή η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν βλέπω ούτε ένα αίτημα προς την άλλη πλευρά (π.χ. αλυτρωτικά χωρία στο Σύνταγμα, μειονοτικά, κλπ). Άρα κάποιοι μας πουλάνε αντεθνικιστικά φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

  @ Kostas

  Μα δεν μιλάνε οι ίδιοι. Βάλανε τη Νεολαία, που είναι ατίθαση τάχα μου…

 12. omadeon Says:

  «βάλανε τη νεολαία»…

  Μα… σοβαρολογούμε τώρα; Κανείς δεν μπορεί πια να «βάλει τη νεολαία»

  Η νεολαία ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ατίθαση, κι αν μάλιστα έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια ορισμένες παραδοσιακές αξίες, ΦΥΣΙΚΑ και θα κάνει υπερβολές, ΠΑΝΤΑ γινόταν αυτό. Μ@λ@κίες μάλιστα (εγώ για παράδειγμα θα ΕΘΕΤΑ θέμα ονόματος, με… το χαμόγελο στα χείλη βέβαια, αλλά επίμονα και σταθερά).

  ΠΟΙΑ ανθελληνική προπαγάνδα πάαααλι;

  Ε, ορίστε, ΕΓΩ είμαι ανθέλληνας, διότι συχαίνομαι τα κακά της χώρας μου και τη βρίζω που-και-που, θέλοντας όμως να γίνει καλύτερη.
  Αν δεν μισήσεις τη χώρα σου, ΔΕΝ θα την αγαπήσεις ποτέ σωστά (λέω). 🙂

  Ας συνεχίσουμε να τυρβάζουμε περί του… ανθελληνισμού συνελλήνων.
  Για μένα (όπως και για τον Εξαποδώ) όμως, ΑΛΛΟΥ είναι το πρόβλημα:
  Ο ανθελληνισμός των ΑΛΛΩΝ!

  Και ΥΓΙΗΣ δύναμη στα Σκόπια ξέρετε ΠΟΙΑ μπορεί να είναι?
  – Εκείνη που αντιμετωπίζει τη ΔΙΚΗ της χώρα με το ίδιο αυστηρά κριτικό πνεύμα με το οποίο π.χ. εγώ αντιμετωπίζω τη δική μου.
  (βέβαια εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Παγκόσμιος πολίτης είμαι και ιδιόρρυθμος).

 13. omadeon Says:

  Υ.Γ. εννοώ ότι είναι μ@λ@κία να πας στα Σκόπια και να ΜΗ θέσεις θέμα ονόματος.

 14. omadeon Says:

  Υ.Γ.2 ΠΟΙΟΙ νομίζετε ότι είναι οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ πολίτες, της Ελλάδας, της FYROM, της οποιασδήποτε χώρας? Νομίζετε ότι είναι… άγγελοι? Νομίζετε ότι ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΛΕΝΕ? Νομίζετε ότι ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ? ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ? ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΥΣ?

  Ε, λοιπόν ΖΩΑ είναι, τα περισσότερα που υποφέρουν οι ΙΔΙΟΙ τα προκαλούν, γίνονται θύματα επιτήδειων και πάει λέγοντας.

  Αυτό το βλέπουμε στα Σκόπια ΠΙΟ καθαρά, γιατί εδώ ΕΥΤΥΧΩΣ ωριμάσαμε.
  Ακους εκεί να πάνε στη Γιουρ-βύζιον με… εθνικιστικά τραγούδια. Για μένα (τον αντι-εθνικιστή) είναι εντελώς για ΚΛΩΤΣΙΕΣ. Οχι από «πατριωτική» άποψη, αλλά από πλανητική και διεθνιστική.

  Τους κουρντίσανε καλά ότι είναι απόγονοι του Αλέξανδρου κι αυτοί το χάψανε σαν ηλίθιοι χάνοι. ΑΦΕΛΕΙΣ είναι. Και σε αυτό το βαθμό, τολμώ να πω ότι είναι ΠΙΟ ΑΘΩΟΙ από τους παμπόνηρους πλέον (και διεφθαρμένους) κωλο-έλληνες (που ποτέ μα ποτέ δεν ΔΙΑΝΟΟΥΝΤΑΙ να δουν καν του άλλου ανθρώπου το δίκιο).

  Κάθε λαός πληρώνει το κάρμα του, τα σπασμένα του, τα λάθη του.

  Το δικό μας λάθος? Ασχολούμαστε υπέρ το δέον με βλακείες και αυτές τις μέρες κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη μια φορά το τραίνο της Εξέλιξης (του Σημασιολογικού δικτύου). Ακόμη και οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι όμως, ΔΕΝ το χάσανε. Οχι λόγω υποστήριξης από άλλους, αλλά λόγω των δικών τους προσπαθειών (ιδίως οι Βούλγαροι).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: