Το κλείσιμο του «παραγωγικού» κύκλου…

«Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, σε μεγάλο τμήμα της έκτασης που κατέχει σήμερα δεν έχει λόγο ύπαρξης κλείνοντας όπως φαίνεται τον «παραγωγικό» της κύκλο και κάθε προσπάθεια αντικατάστασής της πάλι με ομοειδή είδη και ποικιλίες, εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει, με τις υφιστάμενες υποδομές, ξανά σε αδιέξοδο…».

Με αυτά τα λόγια κλείνει κείμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Άρτας για την καλλιέργεια του πορτοκαλιού. Με εύσχημο τρόπο και επιστημονικά λόγια ( «κλείσιμο του παραγωγικού κύκλου» ) το Υπουργείο Γεωργίας (ή όπως διάολο έχει μετονομαστεί) ουσιαστικά προτρέπει τους αγρότες μιας ολόκληρης περιοχής να μαρσάρουν τα βενζινοπρίονα και τις μπουλντόζες για να κόψουν και να ξεπατώσουν τα δέντρα τους και μάλιστα να μην διανοηθούν να τα αντικαταστήσουν με λεμονιές, νερατζιές, μανταρινιές γιατί κι εκεί τα βενζινοπρίονα παραμονεύουν. Τα γράφουν αυτά στην Άρτα για να τ’ ακούσουν και στο Αίγιο, στο Κιάτο, στο Άργος οι εκεί εναπομείναντες αγρότες και να ετοιμάζονται.
Τα εσπεριδοειδή, καλλιέργεια-σήμα κατατεθέν της χώρας μέχρι πριν λίγα χρόνια, προστίθενται στα καπνά, το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα, τη σταφίδα, τα ροδάκινα, κλπ, που έκλεισαν κι εκείνα τον «παραγωγικό τους κύκλο», κατ’ επιταγήν των μανδαρίνων των Βρυξελλών και των εγχώριων υπηρετών της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σίγουρα θ’ ακολουθήσουν κι άλλα προϊόντα, κι άλλα «ξεπατώματα», κι άλλη εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Το ρέκβιεμ της παραγωγής στη χώρα συνεχίζει να μας προσφέρει την απαίσια μελωδία του παγιδεύοντας το λαό μας και κυρίως τη νέα γενιά, στον παρασιτικό ιστό που έπλεξαν οι εξωνημένες άρχουσες ελίτ.
Φοιτητής, θυμάμαι, το 1991 είχα γράψει μια (παιδαριώδη) ανάλυση της οικονομικής πραγματικότητας, όπως φαινόταν να διαμορφώνεται από την υπό αναδιάρθρωση, τότε, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα της ΕΟΚ, και πίστευα ότι είναι στόχος η μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας από το 20% στο 12%. Ακόμα και ο ευέξαπτος κι ευφάνταστος φοιτητικός μου νους δεν μπορούσε να προβλέψει ότι σε 15 χρόνια το ποσοστό του ενεργού αγροτικού πληθυσμού θα είχε πέσει κάτω από το 9% κι απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει τον κατήφορό του προς το 6% που αποτελεί τον κοινοτικό μέσο όρο…
Για όλους εμάς που οι παππούδες των παππούδων μας ήταν αγρότες, που γεννηθήκαμε σε αγροτική οικογένεια, που μάθαμε από μικροί να ξεχωρίζουμε το «μέρλιν», το «σαγκουίνι», το «διφώρι», πώς να «κεντρώσεις» και πού να «κλαδέψεις», που ζήσαμε την αγωνία, τη χαρά, την υπερηφάνεια του παραγωγού…, για μας ο πόνος από τον παραγωγικό ακρωτηριασμό είναι διπλός. 😦
Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος όταν βλέπεις εκτάσεις εύφορης γης, ιδιαίτερα στα παράλια, να κόβονται και να πουλιούνται για οικόπεδα, να χάνονται για πάντα, για να κτιστούν τα άθλια κουτιά που λέγονται «ρουμς του λετ» ή μεζονέτες του ενός (καλοκαιρινού) μήνα για τα μεσοστρώματα της μεγάλης πόλης…

Βγείτε και πείτε μας, όμως, ρε αλήτες κυβερνώντες, πώς γίνεται ο παραγωγός στην Άρτα να δίνει (αν βρει να το δώσει) το πορτοκάλι του στον έμπορα 15 λεπτά (τιμές 1980!) και η φουκαριάρα η γερόντισσα στη λαϊκή της Πάτρας να το αγοράζει ένα ευρώ! 👿 Γαμημένοι…

Advertisements

Ετικέτες:

8 Σχόλια to “Το κλείσιμο του «παραγωγικού» κύκλου…”

 1. laiko stroma Says:

  Άμα σου έλεγα:
  «ΠΕΣΤΑ ΡΕ ΦΙΛΕ !»
  θα ήμουν πολύ λαικιστής?

 2. gregykapogeorge Says:

  Το γαμημένοι είναι λίγο!

  Αυτό που έξοχα περιγράφεις είναι το αποτέλεσμα για το οποίο επιχαίρουν οι εξωνημένοι πρωταγωνιστές του Γαλλικού Μάη από εφημερίδων για τα 40χρονα του. Αυτός ήταν ο στόχος όλων μας κοροϊδευαν για την πολιτική ένωση της Ευρώπης σαν αντίπαλο δέος στη Νατοϊκή και Σοβιετική μπότα της περιόδου.

  Ο μεγαλοκαπιταλισμός. Οι πολυεθνικές.

  Λυπάμαι που οργίζομαι τόσο λίγο…

 3. Vrennus Says:

  Ε, για το κερδοσκοπικό όνειδος των κάθε λογής μεζασόντων έχουν βάλει και το χεράκι τους οι ίδιοι οι αγρότες όταν ο παραγοντισμός και η υστεροβουλία πολλών κατά τη δεκαετία του ’80 (κυρίως) απαξίωσε τελείως τους εν δυνάμει παντοδύναμους συνεταιρισμούς.

 4. bigfatopinion Says:

  Ε, για το κερδοσκοπικό όνειδος των κάθε λογής μεζασόντων έχουν βάλει και το χεράκι τους οι ίδιοι οι αγρότες όταν ο παραγοντισμός και η υστεροβουλία πολλών κατά τη δεκαετία του ‘80 (κυρίως) απαξίωσε τελείως τους εν δυνάμει παντοδύναμους συνεταιρισμούς.

  Ε, να μην βρεθεί και κάποιος να ρίξει και μια τουφεκιά στον πεσμένο;

 5. εξαποδω Says:

  @ λαϊκό στρώμα

  «Λαϊκιστής»;;
  Αμάν φίλε είπες την απαγορευμένη λέξη! Στους πολιτικά ορθούς καιρούς μας μπορείς να είσαι «καπιταλιστής», «ιμπεριαλιστής», «επενδυτής» και να ‘ναι και τιμή σου, μα ποτέ «λαϊκιστής»! Είναι έγκλημα!

  @greg

  Ελπίζω να ισχύει εκείνο το ωραίο που έγραφε ο μακαρίτης ο Στάινμπεκ: «…τα σταφύλια της οργής μεστώνουν. Μεστώνουν για τον τρύγο»…

  @vrennus

  Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ποτέ δεν ήταν παντοδύναμοι. Κάτι λίγοι ισχυροί υπήρξαν στη Θεσσαλία και τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά ήρθε και το ΠΑΣΟΚ και τους μετεξέλιξε σε εκτροφεία αγοτοπατερισμού και διαφθοράς. Μπορεί να υπάρχουν και ευθύνες των αγροτών αλλά σίγουρα δεν κυβέρνησαν ούτε κυβερνούν αυτοί τον τόπο. Υπάρχουν κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις από εθνικά και κυρίως υπερεθνικά κέντρα οικονομικής δραστηριότητας και πολιτικών αποφάσεων που έχουν προγραμματίσει το «τελείωμά» τους. Και το πιο τραγικό; Σε μια περίοδο που αναδύεται ξανά το διατροφικό πρόβλημα και σύντομα οι τιμές των προϊόντων (ήδη έχουν ξεκινήσει την ανηφόρα) θα φτάσουν στο Θεό για τους απλούς ανθρώπους! Η «αγροτική γενοκτονία» είναι ένα έγκλημα όχι μόνο σε βάρος των παραγωγών αλλά και σε βάρος του υπολοίπου λαού με συνέπειες που θα τις συναντήσουμε, σε όλη τους την έκταση. τα επόμενα χρόνια. Θα συμφωνήσω, λοιπόν, με τον @bfo ότι πρέπει να βλέπουμε το δάσος και όχι μόνο το δέντρο, χωρίς να σημαίνει ότι εξοβελίζουμε την κριτική για παραλείψεις και βολέματα όλων στο παρελθόν.

 6. armonistas Says:

  Και λίγα λες…
  Δυστυχώς, έχει απαξιωθεί ο αγρότης σαν πρότυπο, σαν επάγγελμα, σαν φιλοσοφία. Λίγοι έμειναν που αγαπούν την καλλιέργεια και που νιώθουν «in» σαν αγρότες. Εγώ, αν και δεν έχω αγροτικές καταβολές, έμαθα πολλά από φίλους αγρότες που αγαπάν αυτό που κάνουν. Το παλεύουν και το πάνε πιο πέρα. http://www.sultanina.gr η σελίδα που έχει ο ένας από αυτούς, ο Γιώργης ο Γκίνης. Ψάχνεται μόνος του, ενημερώνεται μόνος του και υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μόνος του, χωρίς μεσάζοντες.
  Το παλεύουν κάποιοι, αλλά αυτό δε λέει τίποτα.
  Στο σημείωμά σου eksapodo υπάρχουν μεγάλες αλήθειες για τα αίτια και την κατρακύλα των προϊόντων μας. Από τις μεγαλύτερες «προδοσίες», εντός και εκτός εισαγωγικών που έχουν διαπράξει οι εξουσιαστές των τελευταίων δεκαετιών. Οι δοσύλλογοι της πρόσφατης ιστορίας μας, γιατί ιστορία, ίσως περισσότερο απ’ όλα τα άλλα, είναι η παραγωγή και τα προϊόντα μας. Δοσύλλογοι του κερατά!!!!
  (ρίξε και μια ματιά, όποτε έχεις χρόνο στη σελ. 8 & 9 του 3ου τεύχους του περιοδικού μας. http://www.armonistas.gr/files/t03.pdf, στη σελίδα 6,7,8,9 του 2ου http://www.armonistas.gr/files/t02.pdf και στις 3,4,5,6 του 1ου http://www.armonistas.gr/files/t01.pdf)

 7. aza Says:

  @ eksapodo

  Συνήθως υπογράφω σαν aza αλλά το προηγούμενο σχόλιο, πέρασε με το blogger όνομα: armonistas.

  Γεια σε όλους…

 8. εξαποδω Says:

  @aza

  Γειά σου! Αντισταθείτε όσο μπορείτε εκεί πέρα αλλά φοβάμαι ότι κάποια «Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Κορινθίας» θα ειδοποίησει και για το κλείσιμο του δικού σας «παραγωγικού κύκλου». Πώς αλλιώς, εξάλλου, θα επεκταθούν τα «υψίπεδα των πολυκατοικιών του Ξυλοκάστρου»;…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: