Катехизис революционера – Η Κατήχηση του Επαναστάτη

«Ο επαναστάτης είναι ένας άνθρωπος καταδικασμένος… Δεν έχει δικά του ενδιαφέροντα, υποθέσεις, αισθήματα, εμμονές, ιδιοκτησία, δεν έχει καν δικό του όνομα. Όλα αυτά έχουν απορροφηθεί από το μοναδικό και αποκλειστικό του ενδιαφέρον, από τη μοναδική σκέψη, το μοναδικό του πάθος – την επανάσταση…
…Κάθε ευγενικό και μαλθακό αίσθημα συγγένειας, φιλίας, έρωτα, ευγνωμοσύνης και ιδιαίτερα τιμής θα πρέπει να παραμεριστούν από το μοναδικό, ψυχρό πάθος για την επαναστατική υπόθεση. Για τον επαναστάτη υπάρχει μόνο μία τρυφερότητα, μόνο μία παραμυθία, μία ανταμοιβή και ικανοποίηση: η επιτυχία της επανάστασης…»
(απόσπασμα)

Επανεκδόθηκε η διάσημη μπροσούρα του Σεργκέι Γκενάντοβιτς Νετσάγιεφ, «Η κατήχηση του Επαναστάτη», από τις εκδόσεις Αρμός, σε μετάφραση (από τα ρώσικα) του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος έγραψε και την εισαγωγή. Πρόκειται συνολικά για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση γιατί οι συντελεστές της δεν έμειναν στην απλή μετάφραση και αναπαραγωγή του κειμένου. Στην Εισαγωγή θα βρούμε ένα περιεκτικό βιογραφικό του «δαιμονισμένου» αυτού Ρώσου, της πιο εμβληματικής φυσιογνωμίας του επαναστατικού μηδενισμού του 19ου αιώνα, ο οποίος γεννήθηκε το 1847 και πέθανε το 1882 από τις κακουχίες στη φυλακή του φρουρίου «Πέτρος και Παύλος» στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 35 ετών και αφού παρέμενε για έννατο χρόνο έγκλειστος στην απομόνωση, καταδικασμένος από τα τσαρικά δικαστήρια, έχοντας παρ’ όλα αυτά καταφέρει να προσηλυτίσει στην επαναστατική υπόθεση τη φρουρά της φυλακής του (!) και να μην προδώσει κάποιον από τους συντρόφους του ή να υπαναχωρήσει από τις αρχές του.
Στη συνέχεια, στο Πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται το καθαυτό κείμενο της «Κατήχησης…», η οποία γράφτηκε από τον Νετσάγιεφ το 1869.
Στο Δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται, μεταφρασμένες από τα ρώσικα, γνώμες συγχρόνων του – συντρόφων του και πολιτικών του αντιπάλων, οπαδών του αλλά και ασφαλιτών της τσαρικής αστυνομίας! Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο τμήμα του βιβλίου για να κατανοήσει κάποιος την «γοητευτική μα και συνάμα τρομακτική» προσωπικότητα αλλά και τις ιδέες και την πολιτική πρακτική του Νετσάγιεφ.
Τέλος, το Τρίτο κεφάλαιο είναι ένα κείμενο του Ρώσου φιλοσόφου Ν. Α. Μπερντιάγιεφ (του επιφανέστερου εκπροσώπου του κινήματος της «Ρωσικής Αναγέννησης» στις αρχές του 20ου αιώνα), στο οποίο καταγράφεται η γέννηση και η ανάπτυξη του ρώσικου επαναστατικού μηδενισμού στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, δίνοντάς μας μια διαυγή εικόνα της περιρρέουσας φιλοσοφικής και ιδεολογικής ατμόσφαιρας της περιόδου στην οποία ο Νετσάγιεφ ανέπτυξε τις ιδέες και τη δράση του. Το κείμενο αυτό στην ουσία είναι το δεύτερο κεφάλαιο του έργου του Μπερντιάγιεφ «Οι πηγές και η σκέψη του ρώσικου κομμουνισμού» και με εντυπωσίασε η συνάφεια που (ο χριστιανός Μπερντιάγιεφ) εντοπίζει μεταξύ του επαναστατικού μηδενισμού και της Ρώσικης Ορθοδοξίας και Ασκητισμού και η ανάδειξη του τεράστιου ρόλου που έπαιξαν στην ανάπτυξη του μηδενισμού απόφοιτοι θεολογικών σχολών και γιοί ιερέων! («Ο ρώσικος μηδενισμός […] έκανε την εμφάνισή του στην πνευματική βάση της Ορθοδοξίας, η ύπαρξή του έγινε δυνατή μόνο στην ψυχή εκείνη η οποία είχε ορθόδοξη ιδιοσυγκρασία. Είναι ένας ανάποδος ορθόδοξος ασκητισμός…» )! Είναι γνωστές οι συζητήσεις για το πόσο ο Νετσάγιεφ επηρέασε τον Μπακούνιν (ή το αντίστροφο), για το πόσο οι απόψεις του περί «επαναστατικής πρωτοπορίας» και περί του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» επηρέασαν ή όχι τον Λένιν και τον Στάλιν ή τα σύγχρονα κινήματα του αντάρτικου πόλης, αλλά αυτή η σύνδεση με την ρώσικη ορθόδοξη θεολογία και κουλτούρα είναι μια, διανοητικώς, προκλητική ερμηνεία!
Συμπερασματικά, πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια και μάλιστα από έναν εκδοτικό οίκο, ο οποίος, αν δεν κάνω μεγάλο λάθος, συνήθως ασχολείται με ζητήματα ορθόδοξης θεολογίας και παράδοσης.

Advertisements

Ετικέτες: , ,

6 Σχόλια to “Катехизис революционера – Η Κατήχηση του Επαναστάτη”

 1. manitaritoubounou Says:

  Μπράβο Γιώργο!!! (Εννοώ του ..Αρμού…)

 2. gregykapogeorge Says:

  Τώρα πώς περάσαμε από τον επαναστατικό μηδενισμό στην μηδενική επανάσταση, ας όψεται ο Πασοκoσυριζισμός. 😀

 3. εξαποδω Says:

  @ μανιτάρι
  Απ’ ό,τι ξέρω έχει φτιάξει και πατάρι, κάνει προβολές με υπεύθυνο τον Κούνδουρο, κλπ

  @greg
  Είναι, κατ’ αναλογίαν, σαν το πέρασμα από την «Πράβντα» στους …»Schooligans» 😈

 4. ΠΕ ΕΛΔ Says:

  Αγαπητέ συμπλόγκερ,
  Λαμβάνεις αυτό το μήνυμα από τον μπλόγκερ με το ψευδώνυμο «Πολιτική Επιτροπή της ΕΛΔ» που κατοικοεδρεύει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο λόγοι που επικοινωνεί μαζί σου είναι 2.
  1. Σου στέλνει ένα widget με τα red blogs σε μορφή java για να το βάλεις στο blog σου.

  (Πρέπει να επικοινωνήσεις με e-mail γι’ αυτό, δυστυχώς δεν γίνεται με σχόλιο).

  Σε πληροφορεί ότι το blog σου είναι ένα από αυτά που ενημερώνουν το widget. Αν γνωρίζεις κάποιο άλλο red blog που δεν βρίσκεται στη σελίδα http://www.laokratia-redblogs.blogspot.com σε παρακαλεί να του το πεις με e-mail στη διεύθυνση laokratia@live.com

  2. Ο δεύτερος λόγος που επικοινωνεί η Πολιτική Επιτροπή μαζί σου είναι για νασου ζητήσει (αν έχεις την ευγενή καλοσύνη και δεν το έχεις ήδη κάνει) ένα link με το blog του στο δικό σου blog.
  Το blog βρίσκεται στη σελίδα http://www.laokratia.gr με το όνομα «Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατία».

  Τέλος σου παραχωρεί το e-mail του στο οποίο περιμένει απάντηση για να βρίσκεστε σε επαφή:
  laokratia@live.com
  Θερμές και συντροφικές ευχαριστίες

 5. εξαποδω Says:

  @ΠΕ ΕΛΔ

  Ευγενικέ συνιστολόγε γεννηθήτω (εν μέρει) το θέλημά σου! 🙂

 6. Νετσάγιεφ Says:

  σε όσους άρεσε η μπροσούρα, μπορούν να ακούσουν και τη «μελοποιημένη» εκδοχή του εδώ Πάρτε το βιβλίο και σε ραπ εκδοχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: