«…ΜΗΔΕΝ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ»

«…Να συνηθίζεις στην ιδέα ότι ο θάνατος είναι για μας ένα τίποτα. Γιατί κάθε καλό και κάθε κακό έγκειται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αισθητό -και ο θάνατος είναι στέρηση της αίσθησης. Η επίγνωση, έτσι, ότι ο θάνατος είναι για μας ένα τίποτα μας κάνει ευχάριστη τη θνητή ζωή μας, όχι γιατί προσθέτει άπειρο χρόνο σ’ αυτήν αλλά γιατί αφαιρεί τον πόθο της αθανασίας. Γιατί τίποτε μέσα στη ζωή δεν είναι φοβερό για όποιον έχει στ’ αλήθεια κατανοήσει ότι τίποτε φοβερό δεν υπάρχει στο να μη ζει κανείς. Είναι ως εκ τούτου ανόητος όποιος λέει ότι φοβάται τον θάνατο όχι επειδή θα υποφέρει σαν έρθει ο θάνατος, αλλά επειδή του είναι δυσάρεστη η ιδέα ότι πρόκειται να ‘ρθει ο θάνατος. Γιατί αδίκως θλιβόμαστε περιμένοντας ένα πράγμα που σαν το ‘χουμε δίπλα μας δεν ενοχλεί. Το πιο φρικτό λοιπόν απ’ όλα τα άσχημα πράγματα, ο θάνατος, είναι για μας ένα τίποτε, ακριβώς γιατί όταν εμείς υπάρχουμε ο θάνατος δεν είναι κοντά μας, κι όταν πάλι έρθει ο θάνατος δίπλα μας, τότε πια δεν υπάρχουμε εμείς. […] Βέβαια, οι πολλοί από τη μια πασχίζουν να αποφύγουν το θάνατο ως την πιο μεγάλη, κατ’ αυτούς, συμφορά, κι από την άλλη τον αποζητούν ως ανάπαυση από τα δεινοπαθήματα της ζωής. Ωστόσο ο σοφός ούτε τη ζωή απαρνιέται ούτε την ανυπαρξία φοβάται. Γιατί ούτε αποτελεί γι’ αυτόν ενόχληση το ότι ζει ούτε πάλι νομίζει ότι είναι κακό να μη ζει κανείς…»

Δεν ξέρω πώς μου ‘ρθε λίγο πριν την Ανάσταση να αντιγράψω τους συγκεκριμένους στίχους του Επίκουρου, από την Επιστολή προς Μενοικέα – εκδ. Στιγμή, μτφ. Ν. Μ. Σκουτερόπουλος, 1994. Λυπάμαι μόνο που δεν μπορώ να διαπράξω την ιεροσυλία και να παραθέσω και το θαυμάσιο αρχαίο κείμενο, καθώς δεν διαθέτω γραμματοσειρά με πολυτονικό (εξ ου και τα κεφαλαία του τίτλου 🙂 )

Πάντως, Καλή Ανάσταση! (σε ανησυχούντες και μη)

Advertisements

Ετικέτες: ,

12 Σχόλια to “«…ΜΗΔΕΝ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ»”

 1. manitaritoubounou Says:

  Παρ’ ότι τον Επίκουρο συνάντησε οστην κάθοδο Του στον χωροχρόνο του Άδη, ο και σκυλεύσας τον Άδη, Χριστός Ανέστη σύντροφε.

 2. maurochali Says:

  είναι καταπληκτικό αυτό το απόσπασμα της προς Μενοικέα. Συγγνώμη Μανιτάρι του Βουνού, αλλά νομίζουμε ότι τον Επίκουρο τουλάχιστον δεν τον συνάντησε ο «σκυλέυσας τον Άδη», απλώς και μόνο γιατί ο Επίκουρος δεν ήταν εκεί. Δεν ήταν πουθενά. Είχε πεθάνει. Εκτός κι αν εννοείς ότι ο «σκυλεύσας τον Άδη» διάβαζε Επίκουρο, όποτε το πράγμα αλλάζει.

  υγ. με τις πολυτονικες γραμματοσειρές τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα· όλες οι αναγκαίες πληροφορίες εδω: http://www.logos.com/support/lbs/fonts
  Πολλά αρχαία κείμενα μπορείς και να αντιγράψεις κατευθείαν από το διαδίκτυο, από το Perseus Project.

 3. εξαποδω Says:

  Αληθώς @μανιτάρι !

  @μαυροχαλι

  Ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη! Λίαν χρήσιμη!!

 4. ritsmas Says:

  Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού το σεξπιρικο ερωτημα λιαν επίκαιρο.
  Ανάσταση ψυχής ευχομαι

 5. εξαποδω Says:

  @ritsmas

  Ομοίως!

 6. εξαποδω Says:

  Συνέθιζε δὲ ἐν τῷ νομίζειν μηδὲν πρὸς ἡμᾶς εἶναι τὸν θάνατον ἐπεὶ πᾶν ἀγαθὸν καὶ κακὸν ἐν αἰσθήσει· στέρησις δέ ἐστιν αἰσθήσεως ὁ θάνατος. ὅθεν γνῶσις ὀρθὴ τοῦ μηθὲν εἶναι πρὸς ἡμᾶς τὸν θάνατον ἀπολαυστὸν ποιεῖ τὸ τῆς ζωῆς θνητόν͵ οὐκ ἄπειρον προστιθεῖσα χρόνον͵ ἀλλὰ τὸν τῆς ἀθανασίας ἀφελομένη πόθον. [125] οὐθὲν γάρ ἐστιν ἐν τῷ ζῆν δεινὸν τῷ κατειληφότι γνησίως τὸ μηδὲν ὑπάρχειν ἐν τῷ μὴ ζῆν δεινόν. ὥστε μάταιος ὁ λέγων δεδιέναι τὸν θάνατον οὐχ ὅτι λυπήσει παρών͵ ἀλλ΄ ὅτι λυπεῖ μέλλων. ὃ γὰρ παρὸν οὐκ ἐνοχλεῖ͵ προσδοκώμενον κενῶς λυπεῖ. τὸ φρικωδέστατον οὖν τῶν κακῶν ὁ θάνατος οὐθὲν πρὸς ἡμᾶς͵ ἐπειδήπερ ὅταν μὲν ἡμεῖς ὦμεν͵ ὁ θάνατος οὐ πάρεστιν͵ ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵ τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν. […]Ἀλλ΄ οἱ πολλοὶ τὸν θάνατον ὁτὲ μὲν ὡς μέγιστον τῶν κακῶν φεύγουσιν͵ ὁτὲ δὲ ὡς ἀνάπαυσιν τῶν ἐν τῷ ζῆν (κακῶν αἱροῦνται. ὁ δὲ σοφὸς οὔτε παραιτεῖται τὸ ζῆν) [126] οὔτε φοβεῖται τὸ μὴ ζῆν·

 7. bigfatopinion Says:

  Το πιο φρικτό λοιπόν απ’ όλα τα άσχημα πράγματα, ο θάνατος, είναι για μας ένα τίποτε, ακριβώς γιατί όταν εμείς υπάρχουμε ο θάνατος δεν είναι κοντά μας, κι όταν πάλι έρθει ο θάνατος δίπλα μας, τότε πια δεν υπάρχουμε εμείς.

  Το σκεφτόσουν πολύ ώρα αυτό, ω Επίκουρε;

 8. bigfatopinion Says:

  Ισομορφική, με την επικούρεια, επιχειρηματολογία:

  Δεν πρέπει να φοβόμαστε την πτώση του αεροπλάνου, γιατί ουδείς έπαθε ζημιά ή πέθανε από την πτώση, αλλά μόνο από την πρόσκρουση.

 9. εξαποδω Says:

  @ bfo

  😀

  Μην είσαι αυστηρός! Τη μακαριότητα αναζητούσε κι αυτός. Προκαταβολικώς!

  Νομίζω ότι εννοεί ότι δεν πρέπει όλη μας τη ζωή να φοβόμαστε μην πέσει το αεροπλάνο…
  Ανεκδοτολογικώς, τώρα, δούλευα κάποτε μ’ έναν μεσήλικα «επικούρειο τύπο», μποζουξή στο δεύτερο επάγγελμα. Όταν τον ρώταγες «πώς είσαι;» σου απαντούσε: «Μια χαρά! Καπνίζω!», κι άμα τον ρωτούσες τι σημαίνει η απάντησή του, εξηγούσε: «Όταν είσαι άρρωστος το πρώτο που σου κόβουν είναι το τσιγάρο. Αφού καπνίζω, είμαι καλά!»…

 10. εξαποδω Says:

  @ bfo

  Και μην ξεχνάς, όσοι είμαστε αγνωστικιστές ή άθεοι, από καναν Επίκουρο περιμένουμε να πιαστούμε! 🙂

 11. maurochali Says:

  Ατρόμητη/-ος η/ο bigfatopinion. Απόλυτα συμφιλιωμένη/ος με το «(κάποτε) δεν υπάρχουμε πια». Respekt. Ο Επίκουρος γράφει για μας, που προφανώς δεν σας φτάνουμε ούτε στο νυχάκι, όχι για εσάς.

 12. bigfatopinion Says:

  @εξαποδω

  Νομίζω ότι εννοεί ότι δεν πρέπει όλη μας τη ζωή να φοβόμαστε μην πέσει το αεροπλάνο…

  Αυτό ξαναπέστο.

  @maurochali

  Ατρόμητη/-ος η/ο bigfatopinion. Απόλυτα συμφιλιωμένη/ος με το “(κάποτε) δεν υπάρχουμε πια”. Respekt. Ο Επίκουρος γράφει για μας, που προφανώς δεν σας φτάνουμε ούτε στο νυχάκι, όχι για εσάς.

  Μα ο Επίκουρος είναι ο «απόλυτα συμφυλιωμένος». Αυτός λέει: «τίποτα δεν είναι για μας ο θάνατος», όχι εγώ.

  Εγώ λέω και να μην είσαι απόλυτα συμφιλιωμένος, λογικό είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: