Μπράβο στο ΚΚΕ Νο2

Για την τόλμη να πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, μέσα από το κείμενο-καταγγελία της ομάδας των Ευρωβουλευτών του (Δ. Μανωλάκου, Θ. Παφίλης, Γ. Τούσσας), το οποίο απέστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους προέδρους των Πολιτικών Ομάδων και όλους τους ευρωβουλευτές, αλλά και για το αντίστοιχο πρωτοσέλιδο του σαββατιάτικου (12/4/2008 ) Ριζοσπάστη.

Το πλήρες κείμενο, εκτός από την προηγούμενη ζεύξη (link), το αναπαράγω ακολούθως με δικά μου τα τονισμένα σημεία:

«Κύριοι,
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει το απαράδεκτο γεγονός της πραγματοποίησης στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου εκδήλωσης (17 Απρίλη 2008 ) με θέμα «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες». Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, με τις αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, την έξαρση του εθνικισμού, τη λεγόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, την εμφάνιση νέων κρατών-προτεκτοράτων στα Βαλκάνια, την ανάπτυξη ξένων στρατών και στρατιωτικών βάσεων.
Οι εξελίξεις αυτές, ιδιαίτερα η λεγόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στους λαούς της περιοχής, αφού ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου» για νέους «ακρωτηριασμούς» κρατών, για αλλαγές συνόρων και νέες αιματοχυσίες. Ο κίνδυνος γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης στα Βαλκάνια αναζωπυρώνεται χάρη στην ανακίνηση υπαρκτών ή κι ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων στην περιοχή, πίσω από τα οποία βρίσκονται διάφορα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Τέτοια είναι και τα ζητήματα που προσπαθεί να ανακινήσει η συγκεκριμένη εκδήλωση, στα πλαίσια και γνωστών παρεμβάσεων των ΗΠΑ, το Νοέμβρη του 2006, από τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τ. Κάουντριμαν, αλλά και της πρόσφατης έκθεσης, του 2007, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα».
Το ΚΚΕ από θέση αρχών σέβεται και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Δικαιώματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με τη διαφορετική καταγωγή, γλώσσα ή θρησκεία, που προστατεύονται από συγκεκριμένες διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες. Θεωρούμε πως οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς και να μη μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για να δικαιολογούν τον πόλεμο και την κάθε λογής επέμβαση, τις αλλαγές συνόρων. Οι ιμπεριαλιστές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους λαούς και τις μειονότητες, αλλά μόνο για την προώθηση των ταξικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους.
Στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα στα σύνορα των κρατών που ζουν. Τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση των διαιρετικών προσπαθειών, είτε αυτές προέρχονται από τις εγχώριες κυβερνήσεις και τον ξένο παράγοντα, είτε από τις ίδιες τις ηγεσίες τους, που πολλές φορές επιδιώκουν τον αποχωρισμό, ή την αυτονομία, όχι για να απελευθερώσουν το λαό τους από την κύρια, την ταξική καταπίεση, αλλά για να τον καταπιέζουν οι ίδιες, ή για να απολαύσουν τα αργύρια της προσχώρησής τους στα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών χωρών.
Στη βάση αυτή το ΚΚΕ διεκδικεί λύσεις για τα ιδιαίτερα εκείνα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα (τουρκικής, πομακικής και αθιγγανικής καταγωγής), ξεκινώντας από την παραδοχή ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί μια πραγματικότητα που πρέπει να είναι αποδεκτή και σεβαστή από όλους. Στη Συνθήκη της Λοζάνης η μειονότητα αναφέρεται ως μουσουλμανική και σ’ αυτήν καθορίζονται και τα σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται αποκλειστικά για «τουρκική μειονότητα», αφού μιλάμε για έναν πληθυσμό που έχει διαφορετική εθνική καταγωγή.
Το Κόμμα μας με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στην πολιτική που είχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες ακολουθούσαν μια γραμμή «απομονωτισμού» και διακρίσεων απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα, κάτι που ενίσχυε τη διαιρετική προπαγάνδα της τουρκικής αστικής τάξης στο μειονοτικό πληθυσμό της χώρας. Το Κόμμα μας και σήμερα υπερασπίζεται και προβάλλει αιτήματα υποστήριξης της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει πως οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας στο μεταξύ τους ανταγωνισμό κάνουν προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν και αυτά τα μειονοτικά ζητήματα, χωρίς να αποκλείεται όξυνση και πολεμική αντιπαράθεση στην περιοχή της Θράκης. Μια τέτοια εξέλιξη, που πιθανόν να καλλιεργείται και από ξένους ιμπεριαλιστικούς κύκλους, δε θα είναι προς όφελος των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, συνολικά των Βαλκανίων. Επίσης, όπως είναι γνωστό, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-’13), με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, καθορίστηκαν τελεσίδικα τα σύνορα των βαλκανικών χωρών. Από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας η Ελλάδα πήρε το 51,57%, η Σερβία το 38,32% και η Βουλγαρία το 10,11%».
Οι λαοί των Βαλκανίων να επαγρυπνούν
Η Επιστολή συνεχίζει ως εξής: «Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν σλαβόφωνοι. Ολοι είναι Ελληνες πολίτες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής διάκριση σε βάρος τους και την αντιπαλεύουμε όπου και στο βαθμό που υπάρχει. Την ίδια ώρα απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης «μακεδονικής εθνικής μειονότητας», για τους εξής λόγους:
Το έθνος είναι η ιστορικά διαμορφωμένη σταθερή κοινότητα ανθρώπων, που εμφανίστηκε πάνω στη βάση της κοινότητας της γλώσσας, του εδάφους, της οικονομικής ζωής και της ψυχοσύνθεσης που εκδηλώνεται στην κοινότητα του πολιτισμού. Με βάση αυτή μας την αντίληψη δεν υπάρχει γενικά μακεδονικό έθνος (και αντίστοιχα ύπαρξη μακεδονικής εθνικής μειονότητας, σαν κομμάτι αυτού του έθνους που έμεινε έξω από τα σύνορά του). Η Μακεδονία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, όπου ζούνε πολλά έθνη. Το κυρίαρχο έθνος που υπάρχει σήμερα στην ΠΓΔΜ δημιουργήθηκε ως τέτοιο μόνο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν συνέτρεξαν οι παραπάνω όροι στα πλαίσια της αυτόνομης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Από την άποψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους σλαβόφωνους της Ελλάδας. Είναι ολοφάνερο πως το μόνο κοινό που έχουν οι Ελληνες σλαβόφωνοι πολίτες με το κυρίαρχο έθνος που κατοικεί στην ΠΓΔΜ είναι η γλώσσα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό ώστε να τους χαρακτηρίζουμε μειονότητα του συγκεκριμένου έθνους στη χώρα μας. Η γλώσσα από μόνη της δεν προσδιορίζει το έθνος, αν λείπουν και τα άλλα στοιχεία που προαναφέραμε. Πολύ περισσότερο που οι σλαβόφωνοι δεν έχουν ταυτόσημη εθνική συνείδηση. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων άλλοι από αυτούς πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας, κι άλλοι της Βουλγαρίας. Σήμερα πολλοί από αυτούς είναι πλέον δίγλωσσοι, στην πορεία σε μεγάλο βαθμό ζούνε διάσπαρτοι σ’ ολόκληρη τη χώρα λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, των μεικτών γάμων, κτλ.
Επισημαίνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι η ΕΕ χρόνια τώρα έχει προνοήσει με σκοπιμότητα να ενισχύει διάφορες μειονοτικές ομάδες, ή άλλες ομάδες πληθυσμού με ιδιαιτερότητες, ή εν ανάγκη ανακαλύπτονται και ιδιαιτερότητες. Πρόσχημα τα πολιτιστικά έθιμα, η διάσωση της γλώσσας και τόσα άλλα. Μοιάζουν αθώα και δίκαια, και όμως ένα πράγμα υπηρετούν: Να υπάρξουν εφεδρείες που θα παίξουν το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου, ή θα γίνουν το πρόσχημα για εκβιασμούς ή και νέο μακελειό. Υπηρεσίες και ειδικοί μηχανισμοί εργάζονται μέχρι και για τη δημιουργία νέων κομμάτων, που τάχα θα ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των μεταναστών, ενώ στην πραγματικότητα θα δουλεύουν για την πυροδότηση του εθνικισμού και του σοβινισμού. Το ευρωδικαστήριο δουλεύει στην ίδια κατεύθυνση με βάση τους εντολείς του.
Το ΚΚΕ θεωρεί, λοιπόν, πως γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια από κάποιους «κύκλους» και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των σλαβόφωνων να δημιουργηθεί θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Πρόκειται για προσπάθεια που συνειδητά επιδιώκει να προκαλέσει προβλήματα, στα πλαίσια της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» προς όφελος των σχεδιασμών που έχουν οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Καταγγέλλουμε αυτές τις επιδιώξεις και την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί και το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτές τις μεθοδεύσεις!
Καλούμε τους λαούς των Βαλκανίων, πρώτα απ’ όλα τον ελληνικό, σε επαγρύπνηση και σε πάλη για να ανατρέψουμε τους αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς, να εμποδίσουμε τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να βάλουμε φραγμό σε αυτές τις μεθοδεύσεις και στη δημιουργία προτεκτοράτων, στην αλλαγή των συνόρων».

Advertisements

Ετικέτες: , ,

24 Σχόλια to “Μπράβο στο ΚΚΕ Νο2”

 1. regimientocinqo Says:

  Πίσω απ’όλα βρίσκεται σε τελευταία ανάλυση η ταξική πάλη.Όποιος κάνει πως δεν βλέπει ότι η ΕΕ, συγκεκριμένα, ή οι ΗΠΑ παρουσιάζονται ως υποστηριχτές μειονοτήτων, εθνοτήτων -εντός κι εκτός εισαγωγικών – παίζει θέλει δεν θέλει στο ίδιο ταμπλώ.

 2. Χ. Μόρφος Says:

  Και προς στιγμήν νόμισα πως διασπάστηκε το ΚΚΕ 🙂

  Μπράβο Νο2 στο ΚΚΕ [ 😉 ], λοιπόν. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και η Αλέκα την περασμένη εβδομάδα. Το οποίο σημαίνει ότι το κόμμα το ‘χει ρίξει στη… συνωμοσιολογία…

 3. Ίωνας Says:

  Τρία σχόλια:

  1) Είπε η κ. Παπαρήγα στη βουλή «να μην πω λεπτομέρειες». Όμως, υπάρχουν λεπτομέρειες για να πει; Αν ναι, γιατί δεν τις λέει; Γιατί να κάνεις αόριστα σχόλια, αν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να καταγγείλεις;

  2) Στο πρωτοσέλιδο βλέπω για τη «συγκέντρωση τιμής» στον Μπελογιάννη. Πριν δύο μήνες περίπου, η οικογένεια του Μπελογιάννη ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμούσε να γίνει πολιτικό μνημόσυνο από το ΚΚΕ στο Γ’ νεκροταφείο στη Νίκαια. Μάλιστα, υπήρξε παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας.

  3) Στο ίδιο πρωτοσέλιδο, διαβάζουμε για «αντικομμουνιστική επίθεση» και δίπλα υπάρχει διαφήμιση για το «Πάμε Στοίχημα» του ΟΠΑΠ. Δε λέω, σύμφωνο με τις αρχές του κομμουνισμού κι αυτό…

 4. regimientocinqo Says:

  «η οικογένεια Μπελογιάννη ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμούσε να γίνει πολιτικό μνημόσυνο από το ΚΚΕ στο Γ’ νεκροταφείο στη Νίκαια».
  Τί να πεί κανείς ειλικρινά δηλαδή!
  Και ορισμένοι το κάνουν και σημαία τους!

 5. Ίωνας Says:

  regimientocinqo,

  επειδή το σχόλιό σου μπορώ να το εκλάβω με δύο τρόπους, μπορείς να γίνεις λίγο πιο ξεκάθαρος; Είσαι επικριτικός για το ΚΚΕ ή για την παράθεση του γεγονότος από εμένα (που εγινε επειδή είδα το πρωτοσέλιδο παραπάνω);

 6. erythros Says:

  Ίωνας, αφήνω τα άλλα. Όταν σου δίνουν διαφήμιση δεν μπορείς να αρνηθείς να την βάλεις νομικά. Σου κλείνουν την εφημερίδα. Αλλά πέρα από αυτό, εγώ δεν θα πώ όχι στα χρήματα των κρατικών διαφημίσεων. Γιατί θέλω να υπάρχει η εφημερίδα μου. Και δεν υπάρχει εφημερίδα που να το κάνει αυτό. Ούτε της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

 7. Ίωνας Says:

  Ερυθρέ,

  κάνεις λάθος. Ας ελαφρύνουμε το κλίμα μ’ ένα διασκεδαστικό παράδειγμα.

  Το «Πρώτο Θέμα» σταμάτησε πριν καιρό να βάζει αγγελίες «ροζ τηλεφώνων», για λόγους «ηθικής τάξης». Μιλάμε για την περίοδο με τις… «ολυμπιακές» τέντες της γυναίκας του Φυντανίδη, τη Mediatel και τον… φλεγόμενο Τριανταφυλλόπουλο.

  (Φυσικά, δεν αναφέρω το «Πρώτο Θέμα» ως… άνδρο ηθικής και αξιοπρέπειας, αλλά για να σου δώσω ένα παράδειγμα.)

  Απ’ όσο γνωρίζω, η εν λόγω εφημερίδα κυκλοφορεί ακόμη. Το ίδιο θα συνέβαινε και με οποιοδήποτε έντυπο κρίνει πως μια διαφήμιση δε συνάδει με το πνεύμα του. Θα έκλειναν π.χ. κάποιο ορθόδοξο δελτίο επειδή θα έκοβε διαφήμιση του Playboy; Δεν υπάρχει τέτοιος νόμος.

  Όσο για τα υπόλοιπα, ο «Ριζοσπάστης» υπήρχε πριν το τζόγο και μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν. Μου είναι αδύνατο να καταλάβω τη λογική «εντάξει, βρώμικα χρήματα είναι, αλλά ας τα πάρουμε για ν’ ακουγόμαστε».

  Προσοχή: η αποδοχή κρατικής διαφήμισης, δεν είναι απαραίτητα καταδικαστέα, καθώς τα χρήματα τα δίνουμε όλοι μας. Αρκεί να κατανέμονται σωστά (βλέπε περίπτωσεις τύπου Τράγκα – ρωτήθηκε πριν λίγο ο Ρουσόπουλος στη Βουλή και δεν απάντησε).

  Όσο είμαστε στο κλίμα, είναι επίσης γελοίο το αμερικανικό τηλεμάρκετινγκ στο 902. Σε αυτό, ξεχνάμε τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό;

  Έχουμε ξεφύγει από το θέμα της αρχικής ανάρτησης, γι’ αυτό σταματώ – αλλιώς θα με πάρει ο… εξαποδώ! 🙂

 8. erythros Says:

  Μιλάμε για την κρατική διαφήμιση. Δεν μπορείς να μην την βάλεις. Και εγώ λέω: καλώς τις βάζει. Γιατί ο Ριζοσπάστης δεν συμφέρει οικονομικά, να το πω απλά. Δεν νοείται όμως να μην βγαίνει. Ο 902 επίσης δεν συμφέρει οικονομικά, αλλά πρέπει να λειτουργήσει. Αυτές τις διαφημίσεις παίρνουμε, αυτές βάζουμε (ο 902, συμπληρωματικά, δεν είναι ανάμεσα στους ιδιωτικούς σταθμούς: επιλογή πολιτική). Και έχω ακούσει από κόσμο που άκουσε ειδήσεις στον 902 ότι λέει τις πιό σοβαρές ειδήσεις (μου το ειπαν ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑίοι)
  Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής, συμφωνώ. Αυτό το όπλο, όπως μπορώ θα το κρατήσω.
  σε ό,τι αφορά το θέμα του άρθρου: το ΚΚΕ τα ίδια λέει εδώ και καιρό. Άλλο που το φιμώνουν τα μεγάλα ΜΜΕ (άλλοτε διαστρεβλώνουν τη θέση του). Π.χ. προχθές στην Ελευθεροτυπία ο υιός Μπακογιάννης είπε ότι μόνο η Κανέλλη από το ΚΚΕ μιλάει για το θέμα το Μακεδονικό. Τρεις λαλούν και δυό χορεύουν ο υιός, αλλά κι αυτός τρώει ό,τι του πλασάρουν τα ΜΜΕ. Στον κομματικό τύπο έχουν δημοσιευθεί αρκετά άρθρα εδώ και αρκετόν καιρό για το θέμα.
  Η βαθύτερη ουσία ποιά είναι; ότι αποκαλύπτεται άλλη μία φορά ο ρόλος ΚΑΙ της Ε.Ε. Ιμπεριαλιστικός πόλος είναι, το παιχνίδι του παίζει. Μπορώ μάλιστα να πω ότι δεν υπολόγιζα ότι θα έθεταν θέμα ακεδονικής μειονότητας῾αφού μπορούν να κάνουν φασαρία σε λίγα χρόνια με τους Τσάμηδες (αφού ξεκαθαρίσει μάλλον το Τέτοβο…). Παράλληλα, βέβαια, δεν ξεχνάμε και το θέμα αυτό. Το έθιξε και στην συνέντευξη η Γ.Γ. που έδωσε και είπε ότι το ῾῾μειονοτικό΄΄κόμμα ετοιμάζεται αλλά πρώτα εκπαιδεύουν τα στελέχη του στην Αμερική. Το θέμα της ῾῾τουρκικής᾿᾿μειονότητα ανακινείται πάλι κατά καιρούς (περιέργως, τα άλλα κόμματα το έχουν ῾῾ξεχάσει᾿᾿το θέμα αυτό εν πολλοίς).
  Για αυτό και το ΚΚΕ λέει τόσον καιρό ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι το σημαντικότερο. Όπως και να ονομαστεί το γειτονικό κράτος, μόνη η επίλυση του ονόματος δεν λέει απολύτως τίποτα. Τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα αυτό. Πρόβλημα τους δημιουργεί το να υπάρξει σεβασμός των συνόρων, να μην επιτραπεί να τεθεί ζήτημα μειονοτήτων παντού στην Βαλκανική, να μην αναγνωριστεί το Κόσσοβο -βασικότατο- και τέτοιας φύσης θέματα. Και σε αυτά γίνονται υποχωρήσεις από την άρχουσα τάξη της Ελλάδας (γιατί έτσι βγάζει και αυτή περισσότερα κέρδη από μία μεγαλύτερη πίτα).

 9. εξαποδω Says:

  Καλημέρα σε όλους/ες και συγγνώμη για τη διαδικτυακή απουσία μετά την ανάρτηση

  @ Χρ. Μόρφος

  Μακάρι να το ‘χε ρίξει στη συνομωσιολογία. Για να βλέπεις το ΚΚΕ να βγαίνει με τέτοιο πρωτοσέλιδο στο «Ριζοσπάστη» σημαίνει ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ότι νομίζουμε…
  Και έχει πολύ μεγάλη αξία διότι ένα κομμάτι της άλλης (εκτός ΚΚΕ αριστεράς) είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε όλα αυτά τα μειονοτικά παιχνίδια είτε λόγω ιδεολογικής αφέλειας στα όρια ταύτισης με το νεοφιλελευθερισμό, είτε λόγω ανοησίας στα όρια του πολιτικού κάλου (ο κάλος), είτε… δεν θέλω να το σκέφτομαι!

  Καλό αυτό με το «Νο2» 🙂

  @ Ιωνας

  Κατ’ αρχήν νομίζω ότι το τι λέει ο υιός Μπελογιάννης δεν έχει μεγάλη αξία ούτε καν συμβολική. Έχει συμβεί με δεκάδες παιδιά που δεν γνώρισαν τους γονείς τους εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης. Από το γιό του Λαμπράκη (αν θυμάσαι πριν κάτι χρόνια ήταν οπαδός του Μητσοτάκη, νομίζω) μέχρι την κόρη της Μάινχοφ.
  Επίσης, το θέμα με τη διαφήμιση, θα συμφωνήσω ότι είναι υπαρκτό, ιδιαίτερα με έναν οργανισμό (ΟΠΑΠ), ο οποίος και αμαρτωλός είναι (όρα προμήθειες) και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες έχουν καταστραφεί εξαιτίας του, όμως παραμένει δευτερεύον σε σχέση με τα πραγματικά ζητήματα που θέτει η εφημερίδα (όποια εφημερίδα) κάθε φορά. Αν θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στο ΚΚΕ νομίζω ότι θα βρούμε αρκετά σημεία για να το κάνουμε αλλά είναι λίγο άδικο να το πράττουμε όταν παίρνει στρατηγικής αξίας (για όλο το λαό και την περιοχή μας) θέσεις…
  Αυτό εξάλλου ήταν και το νόημα του «προβοκατόρικου» (για κάποιους) τίτλου αυτής της δημοσίευσης. Όχι το κουκούλωμα υπαρκτών αντιρρήσεων ή διαφωνιών με το ΚΚΕ αλλά η ανάδειξη των ορθών επιλογών του, όποτε αυτές γίνονται. Και σε πολύ κρίσιμα ζητήματα τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές (ευτυχώς)…

  @regimientocinqo και @erythros

  Εδώ που τα λέμε η κατάσταση ειδικά με τον 902 είναι προβληματική, παρ’ όλο που μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σταθμοί σαν αυτόν. Όμως το πρόβλημα της οικονομικής αδυναμίας και της εν γένει ποιότητας των Μέσων ενός κόμματος (ιδιαίτερα ενός αριστερού) είναι ευθεία συνάρτηση των στρατηγικών και οργανωτικών επιλογών του. Δηλαδή, εκκρεμεί πραγματικά μια μεγάλη συζήτηση και μέσα στο ΚΚΕ (ίσως να γίνεται και δεν το ξέρω) αλλά και του ενεργού κόσμου (έξω από το ΚΚΕ) με το ίδιο το κόμμα αυτό, για το πώς ακριβώς και σε ποιο επίπεδο βλέπει τις συμμαχίες με ανεξάρτητα πρόσωπα ή συλλογικότητες οι οποίοι μπορεί σε κρίσιμα ζητήματα να συμπορεύονται (από μακριά προς το παρόν). Στην αντίθετη περίπτωση το δυναμικό αυτό θα συνεχίσει να γίνεται αντικείμενο λεηλασίας από θεαματικούς πολιτικούς οργανισμούς τύπου ΣΥΡΙΖΑ και πρακτικά να απενεργοποιείται. Και μην μου πείτε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η εργατική τάξη» διότι είναι πραγματικά καινοφανές στην πολιτική ιστορία (ακόμα και του ίδιου του ΚΚΕ) αυτά τα δύο πράγματα να αντιπαρατίθενται σαν να πρόκειται για δύο διαφορετικές επιλογές και όχι σαν μια συνθετική διαδικασία.
  Επομένως, για να ξαναγυρίσω στο θέμα μας, το επίπεδο του Ριζοσπάστη και του 902 είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις μέχρι σήμερα επιλογές του κόμματος και δεν βρίσκεται ούτε πάνω από αυτές αλλά ούτε και κάτω. Συμβαδίζουν…

 10. erythros Says:

  Να το πω αλλιώς: Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα και να μην χρειαζόταν την κρατική διαφήμιση ο 902 και ο Ρίζος. Ακόμα παραπέρα, μακάρι να ήταν τόσο καλά τα οικονομικά μας και να μην χρειαζόμαστε καθόλου διαφήμιση και να φτιάχναμε και πολύ καλύτερο πρόγραμμα.
  Από εκεί και πέρα, το να έρθει κάποιος να εργαστεί στον 902 και να αφήσει τα μεγάλα ΜΜΕ σημαίνει μεγάλο άλμα.

 11. Ίωνας Says:

  Πάντα έχει σημασία η επιθυμία της οικογένειας, όταν μιλάμε για νεκρούς. Είτε αυτός είναι ο Μπελογιάννης, είτε ένας «ανώνυμος» μετανάστης μικροπωλητής.

  Aπό εκεί και πέρα, αν μιλήσουμε για γόνους και απογόνους, θα ξημερωθούμε (αν δεν φάμε τα μουστάκια μας).

  Ένα κουίζ για δυνατούς λύτες.

  Γνωρίζετε την κυρία; Εκείνη τη βραδιά είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

  Όσο για το θέμα της διαφήμισης: υπάρχουν διαφημίσεις και «διαφημίσεις». Άλλο π.χ. ενημερωτική καταχώριση του Χ υπουργείου και άλλο «διαφήμιση» τζόγου. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, δε νομίζω πως θα πέσει τόσο πολύ έξω ο «Ριζοσπάστης» ή ο 902, αν του λείψει ο ΟΠΑΠ και το αμερικανικό τηλεμάρκετινγκ για γελοία προϊόντα.

 12. sotos Says:

  O mpellogiannis ta exei grapsei monos toy ti 8ewrei timh toy kai giati pe8ainei. Ola ta alla einai alhteies proskhnymenwn san ton eyrokommoynistwn ths Italias. Aytoi eiste h xara twn kapitalistwn h katara twn ergatwn

 13. Ίωνας Says:

  Σώτο,

  μάλλον δεν κατάλαβες το νόημα του σχολίου μου και καταφεύγεις σ’ έναν ανέξοδο ετεροπροσδιορισμό.

  Τον πρώτο λόγο για οποιονδήποτε νεκρό, τον έχει πάντα η οικογένεια. Είναι θέμα ηθικής· ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε με την επιθυμία της, πρέπει να το σεβαστούμε.

 14. εξαποδω Says:

  @ Ίωνας

  Η λύση του κουίζ;

 15. Ίωνας Says:

  Έτσι εύκολα παραδίνεσαι, χωρίς ούτε μια μαντεψιά; 😉

 16. regimientocinqo Says:

  Η κόρη του Τσε Γκεβάρα είναι.
  (τί κερδίζω; 😉 )
  Πάντως Ίωνα δεν έχει η οικογένεια πάντα τον πρώτο λόγο. Ο Μπελογιάννης δεν δολοφονήθηκε επειδή ήταν καλός πατέρας! Ούτε είναι ήρωας γι’αυτό.. Είναι ένας από τους πολλούς που έδωσαν και τη ζωή τους για ένα σκοπό. Η αφοσίωσή του σ’αυτό το σκοπό τον κάνει άξιο τιμής για όσους συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο.
  Η γραμμωμένη αυτή τάση των συγγενών – όσων – που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώνουν , στην ουσία, τους νεκρούς τους στρεφόμενοι ενάντια στο Κόμμα που τους έκανε, τους ήρωες λέω, αυτό που έγιναν είναι πολιτικά αχαρακτήριστη.
  (κατά τ’άλλα σ.Εξαποδώ εγώ για τον 902 δε μίλησα – σε γενικές γραμμές με καλύπτει ο Ερυθρός βέβαια, αλλά δεν έθεσα ζήτημα για να πάρω απάντηση)

 17. εξαποδω Says:

  @regimientocinqo

  Τώρα που ξανακοίταξα, έχεις δίκιο! Κεκτημένη ταχύτης!

  @ Ίωνας

  Εκτός από κόρη ενδόξου και «τυχοδιώκτη» (κατά Τσίπρα) πατρός, είναι διάσημη για κάποια της δράση την οποία αγνοώ; Διότι συνήθως με απασχολεί η ιστορία της «μηλιάς» και όχι του «μήλου», είτε πέσει κάτω απ’ αυτήν είτε παραδίπλα (π.χ. υιός Μπελογιάννη) 🙂

 18. Ίωνας Says:

  regimientocinqo,

  ορθόν, ορθότατον. Η φωτογραφία έχει ληφθεί κατά το ένδοξον ολυμπιακόν καλοκαίριν του 2004, κατόπιν ψυχωφελούς εκδηλώσεως (αληθώς). Έμπροσθεν της κορασίδος, ευρίσκεται (δυσδιάκριτη) μια αντι-ιμπεριαλιστική Κόκα-Κόλα, την οποία κι εγλούπιζε. Τα τυροπιτάκια ήτο απαράδεκτα. Ελέχθησαν πολλά και διάφορα, τα οποία κρατώ δι’ άλλον διαγωνισμόν.

  (πάρε ένα κυβερνολουκούμι για προκαταβολή 😉 )

  Όσο για την οικογένεια, ακόμη κι αν οι απόγονοι είναι οι χειρότεροι άνθρωποι του κόσμου, έχουν τον πρώτο λόγο. Είναι θέμα ηθικής. Το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε άλλη παράταξη μού είναι αδιάφορο. Πρώτα κοιτάμε τι κάνουμε εμείς, πάντα.

  Βελζεβούλ,

  να σε μαλώσω εγώ, ή οι υπόλοιποι σχολιαστές; 🙂

 19. Νίκος Σαραντάκος Says:

  Χμμμ… μερικά σημεία της ανακοίνωσης του ΚΚΕ, πάντως, είναι φτύσιμο στην ιστορία του. Ειδικά εκείνο που λέει ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και δεν υπήρχε πριν από το 1945. Προπολεμικά, ο Ριζοσπάστης είχε συνεχώς άρθρα για την καταπίεση των Μακεδόνων από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

  Παράδειγμα, το φύλλο του Ρ. της 24-11-1932, σελ. 3:
  http://www.sarantakos.com/24-11-1932-3.pdf
  (που λέει και για Τούρκους της Ξάνθης και για καταπιεζόμενους Δωδεκανήσιους)

 20. kostas Says:

  Μια διευκρίνιση μόνο για την κρατική διαφήμιση που είδα να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα πρώτα σχόλια (ζητώ συγγνώμη, αλλά δε μπόρεσα να τα διαβάσω όλα! Είναι και λίγο περασμένη η ώρα 🙂 ).

  ΌΛΕΣ οι διαφημίσεις που αφορούν Υπουργεία, Δήμους, Κρατικές Επιχειρήσεις (ή έστω περίπου κρατικές επιχειρήσεις, σαν τον ΟΠΑΠ) είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ για ΚΑΘΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. Δεν τίθεται θέμα να μην τις δημοσιεύσεις. Πρέπει να τις δημοσιεύσεις, και εννοείται πως πληρώνεσαι γι’ αυτό (αυτό έλειπε κιόλας).

  ps. sorry για τα κεφαλαία, αλλά δεν ήξερα αν το wordpress υποστηρίζει html tags ώστε να τα κάνω bold. :))

 21. εξαποδω Says:

  @ Ν. Σαραντάκος

  Δεν βλέπω κάποιο «φτύσιμο» στην ιστορία του ΚΚΕ. Η άποψη του ’32 που προβάλλεις και η οποία ουσιαστικά επέβαλε τέτοια δημοσιεύματα, αναιρέθηκε πρακτικά υπό τη γενική γραμματεία Ζαχαριάδη. Στην «Πολιτική απόφαση του 6ου Συνεδρίου του ΚΚΕ», τον Δεκέμβριο του 1935, δηλώνεται :
  «Μετά το κίνημα του Μάρτη, το Κόμμα μας στη θέση του συνθήματος “ένιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη” έβαλε το σύνθημα “πλέρια ισοτιμία στις μειονότητες”…Την αντικατάσταση του παλιού συνθήματος “ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη” επιβάλλει η ίδια η αλλαγή της εθνολογικής σύνθεσης στο ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας σε στενή σύνδεση με την αλλαγή των συνθηκών… με βασικό καθήκον την αντιφασιστική και αντιπολεμική πάλη… Ο πληθυσμός στο ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας είναι σήμερα στην πλειοψηφία του ελληνικός …»

  Θέλω να πω ότι άλλο είναι το 1902, το 1932, το 1952 και το …2002. Εφ’ όσον οι συνθήκες (ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές, κλπ) μεταβάλλονται, μάλλον προς τιμήν ενός πολιτικού οργανισμού με ηλικία 90 ετών είναι να προσαρμόζει τις αναλύσεις του, παρά το αντίθετο. (Μακάρι να το κάνει και σε άλλα ζητήματα αυτό 🙂 )

  @kostas

  Μάλιστα! Το αγνοούσα αυτό.

 22. Λασπόλουτρο 029 « A8lios Weblog Says:

  […] το ίδιο που άλλοι μας έδωσαν […]

 23. Ίωνας Says:

  Κώστα,

  θα μπορούσες να βρεις το σχετικό νόμο που επιβάλλει σε μη κρατικά έντυπα να δέχονται απαρέγκλιτα κρατική ή… «ημικρατική» διαφήμιση; Νομίζω πως μας ενδιαφέρει όλους.

 24. theodore Says:

  Διαβάστε πως μας δουλεύουνε τα παπαγαλάκια του αντιρατσισμού και της Νέας Τάξης.Αντί για ρεπορτάζ πλάθουν παραμυθάκια.
  http://karsilamas.blogspot.com/2008/04/blog-post_3345.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: