Χατζησωκράτειος μύλος στο ΣΥΡΙΖΑ

Τη στιγμή που στην επικαιρότητα κυριαρχούσε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η Σύνοδος του Βουκουρεστίου, ένας («μικρο-» ή «μεγαλο-«, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς) χαμός έγινε στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΝ, Δημ. Χατζησωκράτη. Τη Δευτέρα, 31/3, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤΠρώτη Γραμμή, ο κ. Χατζησωκράτης ομιλώντας ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και της δημιουργίας ευρωστρατού. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ειρωνικά από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, κ. Μανουσογιαννάκη, το στέλεχος του ΣΥΝ δεν δίστασε να επαναλάβει για άλλη μια φορά τη θέση του.
Όπως καταλαβαίνετε, άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έφριξαν και ζήτησαν να συγκλιθεί επειγόντως η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσει το θέμα! Τελικά, βγήκε μια ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αποδοκιμάζονται οι δηλώσεις Χατζησωκράτη. Στη συνάντηση της Γραμματείας δεν έχω μπορέσει να επιβεβαιώσω αν πήρε μέρος και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ (μάλλον όχι) ή βγήκε η ανακοίνωση αποδοκιμασίας χωρίς αυτόν.
Πάντως, κάτι μου λέει, ότι εν όψει ευρωεκλογών τέτοια σκηνικά θα γίνουν ακόμη πιο διασκεδαστικά

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

15 Σχόλια to “Χατζησωκράτειος μύλος στο ΣΥΡΙΖΑ”

 1. a8lios Says:

  Μα η ψηφισμένη θέση του ΣΥΝ αυτή είναι. Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να την κρύβουν βέβαια…

 2. fvasileiou Says:

  Όσο περνούν οι μέρες η αστειότητα του μορφώματος των Αλ-Αλ θα γίνονται όλο και πιο φανερές. Έχεις απόλυτα δίκιο: Προβλέπονται πολλά γέλια…

 3. εξαποδω Says:

  @ άθλιος

  Εγώ το ξέρω! Κάποιες «μωρές παρθένες» (και δη «κομμουνιστικές») εντός ΣΥΡΙΖΑ καμώνονται ότι δεν ξέρουν τίποτε κι όλο μένουν έκπληκτες… Αλλά είπαμε «πρώτα η ενότητα» (της ενότητας, την ενότητα, ω ενότητα, κλπ, κλπ).

  @fvasileiou

  Οψόμεθα!

 4. Cacofonix Says:

  Χαίρομαι και πάλι γιατί το θέμα έχει θιχτεί κι εδώ:

  http://syriza-watch.blogspot.com/2008/04/blog-post_9486.html

  Είπαμε το clopy δεν με ενδιαφέρει καθόλου! Αρκεί να βγαίνει η αλήθεια. Είδες όμως πόσο μικρή και πόσο λιτή είναι η ανακοίνωση σ’ ένα κόμμα που δεν το κλείνουν;

 5. Χ. Μόρφος Says:

  Ήδη απ’ την εποχή που το καράβι ήταν μικρό είχαν μεγάλες φουρτούνες. Τώρα που έγιναν μικρομέγαλοι δημιουργούν τυφώνες [μέσα σε ποτήρια]…

 6. papaioannou Says:

  5 νοματαίοι
  6 καπεταναίοι..

  ο Αλεξ στην μέση της σκηνής ως μαριονέτα του σκηνοθέτη Αλαβάνου να κυνηγά την Μαρία την άσχημη

  Ωχ! Την Παπαρήγα ήθελα να πω!

 7. εξαποδω Says:

  @ cacofonix

  «σ’ ένα κόμμα που δεν το κλείνουν»

  Τι εννοείς μ’ αυτό;

  @Χ. Μόρφος

  Και ακόμα οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν ψηλά…

  @παπαϊωάννου

  Καλός ο Άλεξ στη μέση της σκηνής, αλλά η δημοτικότητα άρχισε να παίρνει την κατιούσα…
  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=889242&lngDtrID=244

 8. “Ευρωστρατός περνούσε όλη τη νύχτα… « The Εvil MacManus Diaries Says:

  […] με τις δηλώσεις Χατζησωκράτη, κλαίμε με τη απίστευτη ευκαιρία του […]

 9. Λάμπρος Says:

  Το παρακάτω κείμενο γράφηκε την Κυριακή στην Αυγή, και είναι η απάντηση του Χατζησωκράτη για το επίμαχο ζήτημα.

  1.Το «γραφείο Τύπου» του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρωτοβουλία της ΚΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση την προηγούμενη Δευτέρα: «Στη σημερινή (31/3/08) εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” της ΝΕΤ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ, εντελώς αυθαίρετα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της στρατιωτικοποίησης της Ε.Ε. και της δημιουργίας ευρωστρατού. Οι απόψεις αυτές όχι μόνο δεν εκφράζουν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του».
  Για την ακριβή γνώση των όσων πραγματικά είπα καταγράφω το σχετικό απόσπασμα: «…εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η Ευρώπη να αποκτήσει δική της δύναμη και στρατιωτική… Και όχι μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ… Όταν είμαστε στην Ευρώπη θα έχουμε και στρατό» (στη διάθεση όλων το σύνολο της στιχομυθίας, στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ).
  2. Δεν θέλησα να δώσω, εν θερμώ, συνέχεια στο ζήτημα. Πολιτικά, καλύπτομαι από την ομόθυμη τοποθέτηση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και του προέδρου του ότι δεν έπρεπε να υπάρξει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τέτοια ανακοίνωση.
  Από την πρώτη στιγμή, σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της επισπεύδουσας για «καταδίκη» μου συνιστώσας και με στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισα ευθαρσώς ότι ΛΑΘΟΣ μου ήταν ότι στη ρύμη του λόγου δεν ανέφερα ότι για το ζήτημα αυτό (δηλ. Ε.Ε., άμυνα, στρατός) ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόσφατη θέση ή κάποτε έχει διατυπώσει διαφορετική θέση ή ακόμη ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι συνιστώσες έχουν διαφορετικές θέσεις. Πρόσθεσα επίσης ότι θα βρω τρόπο να το διορθώσω προσεχώς. Επέμεναν στη δημόσια ανακοίνωση…
  3. Επί της ουσίας τώρα. Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υπέρ της προοπτικής αποδέσμευσης της χώρας και της Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ. Ως Συνασπισμός, στην αυτόνομη πορεία και προοπτική απεξάρτησης από την νατοϊκή και αμερικάνικη ομπρέλα η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας μιας δημοκρατικά ολοκληρούμενης Ε.Ε. δεν μπορεί παρά να είναι η δική μας αριστερή πρόταση. Αυτό όχι αύριο, όπως όχι αύριο θα υλοποιηθεί και η απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ. Βλέπε σχετικές συζητήσεις, θέσεις, επεξεργασίες στον Συνασπισμό. Παραθέτω: «Συγχρόνως, η ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η προοπτική της πολιτικής ενοποίησης συνεπάγεται την οικοδόμηση μιας αυτόνομης, με διαφάνεια διαμορφωμένης και δημοκρατικά ελεγχόμενης, κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας, εκτός των δομών του ΝΑΤΟ». σελ.21 Προγραμματικό Συνέδριο 2003). Ή «Αυτή η Ευρώπη απαιτεί μια πανευρωπαϊκή συνεργασία και ένα νέο πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας…» (Διακήρυξη ΚΕΑ, Νοέμβριος, 2007).
  Με άλλα λόγια αυτή η νέα και πρωτότυπη κρατική και διεθνική οντότητα, όπως θέλουμε να μετεξελιχθεί η Ε.Ε., πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται μόνη της την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητά της. Δεν νοείται να καταφεύγει στην προστασία των ΗΠΑ. Άρα θα έχει το δικό της στρατό. Πώς θα προκύψει, αν θα είναι το σύνολο των στρατών των κρατών-μελών κάτω από ένα επιτελείο, το αν θα υπάρχει μια δομή σταθερή που θα συμπληρώνεται κατά περίπτωση είναι ζητήματα που θα τα δούμε μελλοντικά.
  4. Προφανώς αυτή η συζήτηση μαζί και με άλλα ζητήματα πρέπει να ανοίξει, μπροστά άλλωστε και στις ευρωεκλογές του 2009. Άλλωστε αυτό ζήτησα ήδη από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

 10. Πόντος και Αριστερά Says:

  Πάντως έχουν πρόβλημα.

  Και μόνο το ότι ο Αλαβάνος θα συμπαρασταθεί στη ρεβάνς των Λιάκου-Ρεπούση, τη στιγμή που οι αριστερές τάσεις του ΣυΡιΖα ήταν τελείως κριτικές και αντίθετες με το βιβλίο, δείχνει ότι κάτι τρέχει!

  Μ-π

 11. Wx to mati moy! Says:

  Zhtw o stratos ths EE! Poy otan metallax8ei kai aporipsei to syntagma ths (MONH ths) 8a exoyme etoimo ena kokkino strato kai sosialismo! O SYRIZA blepei mprosta! ESEIS DEN TO KATALABAINETE! G E L I OI!!

 12. Cacofonix Says:

  “σ’ ένα κόμμα που δεν το κλείνουν”

  Δεν σταματούν να μιλάνε και να γράφουν! Για κάθετι που συμβαίνει! Δες την απάντηση στην Αυγή για παράδειγμα! Δέκα φορές μεγαλύτερο το κείμενο…

 13. εξαποδω Says:

  @ Π&Α

  Αληθώς. Μην ξεχνάμε όμως πως στις «αριστερές τάσεις» θεωρητικώς υπάγονται και οι του «Δικτύου» (συγγνώμη, «Ρόζα» 🙂 ), ο Μηλιός, η Βωβού και η ΔΕΑ! Γνωρίζεις ότι οι απόψεις των συγκεκριμένων σχεδόν θεωρούν εθνικίστρια τη Ρεπούση!!

  @ Ωχ το μάτι μου

  😆

  @cacofonix

  🙂
  Παρ’ όλα αυτά, γιατί νομίζω ότι ο Χατζησωκράτης με την ανακοίνωσή του τους ξεμπροστιάζει;

 14. Λάμπρος Says:

  @ Προς Πόντο και Αριστερά
  Στον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν δυνάμεις για αυτά που συμφωνούν και όχι για αυτά που διαφωνούν.
  Στην αριστερά από την εμπειρία μου τουλάχιστον, να ξέρεις πως πολύ δύσκολα πέντε άνθρωποι θα συμφωνήσουν εύκολα. Δυστυχώς…
  Εξαιρώ το ΚΚΕ όχι γιατί δεν ισχύει το ίδιο. Ισα ίσα. Αλλά εκεί παίζει μεγάλο ρόλο και το συναίσθημα και θέλει λίγο καιρό για να εκφραστεί.
  Γι αυτό και όποιος φεύγει από το ΚΚΕ πολλές φορές δεν συμφωνεί ούτε με τον εαυτό του τουλάχιστον για ένα μεγάλο διάστημα!!!(βλ. Κοψίδης κλπ)
  Το ότι διαφωνούμε, αντιπαραθέτουμε τις ιδέες μας, τσακωνόμαστε αλλά βρίσκουμε μια φράση, μια λέξη, έναν αγώνα να τον κάνουμε από κοινού, είναι το μεγαλείο μας.
  Κάτι τρέχει πράγματι. Αλλά μην το ψάχνεις με τον τρόπο που τον ψάχνουν κάποιοι που προσπαθούν να αποδείξουν πως το δίκιο τους είναι το άδικο των άλλων…

 15. Πόντος και Αριστερά Says:

  Γιώργος Μάλφας, «Ο κουμπάρος το ΄σκασε»

  ΜΑΤΑΙΩΣ περίμεναν τον Αλέκο Αλαβάνο την Πέμπτη το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου Ιστορίας της Μαρίας Ρεπούση που κυκλοφορεί πλέον στο εμπόριο. Δεν παρέστη, αλλά έστειλε μήνυμα. Η δικαιολογία περί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια δεν ευσταθεί: η Βουλή είχε τελειώσει στις τρεις το απόγευμα, ενώ η παρουσίαση ήταν το βράδυ. Μάλλον ο «συνωστισμός» στη Σμύρνη δεν ταιριάζει με διψήφιες δημοσκοπήσεις.

  ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ με τον ΣΥΝ τα έχει βάλει και η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος, εν συντομία ΟΛΚΕ. Γιατί; Διότι καταγγέλλει την υπαναχώρηση της Κουμουνδούρου στο θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων. Όλα αυτά ενώ είχε υπάρξει μακρά συνεργασία στο θέμα του πολιτικού γάμου ομοφυλοφίλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάει στη «γιορτή υπερηφάνειας» στην Πλατεία Κλαυθμώνος τον Ιούνιο του 2006 όπου, ωραία και γενναία, είχε υποστηρίξει ότι ο πολιτικός γάμος καλύπτεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Γίνεται επίσης λόγος από το μέλος της ΟΛΚΕ Γρηγόρη Βαλλιανάτο ότι η Κουμουνδούρου είχε δώσει διαβεβαιώσεις πως οι δήμαρχοι Λεκανοπεδίου του ΣΥΝ θα τελούσαν τους πρώτους γάμους ομοφυλοφίλων. Τι να πω; Είτε ισχύει ό,τι και με τη Ρεπούση και οι του ΣΥΝ δεν θέλουν να τρομάξουν τα ευρύτερα στρώματα που έχουν προσελκύσει. Είτε- τι να πω;- ο κουμπάρος το ΄σκασε.

  TA NEA 12/04/08

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: