«Μα, η χώρα που θέλετε είναι φτωχή και πεινασμένη», τους είπαν οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες…

…κι ΕΚΕΙΝΟΙ τους απάντησαν σ’ έναν τοίχο:

eoka5.jpg

Advertisements

Ετικέτες:

3 Σχόλια to “«Μα, η χώρα που θέλετε είναι φτωχή και πεινασμένη», τους είπαν οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες…”

 1. παρτιζανα Says:

  Ε τόσο ξέραν τέτοια λέγαν!Το αίτημα της ένωσης έχει ξεπεραστεί. Άλλωστε οι δεξιοί για ένωση πουλήσανε την Κύπρο τη μισή!

 2. εξαποδω Says:

  Ε τόσο ξέραν τέτοια λέγαν

  Δηλαδή, τι έπρεπε να ζητήσουν, «διευρυμένη αυτονομία στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας»; Αυτό θα ήταν το «επαναστατικό» αίτημα; Να γλύψουν τους αποικιοκράτες;

  Μην συγχέεις την εξέλιξη των πραγμάτων σήμερα με το κλίμα του τότε. Αν είναι να κρίνουμε τα πάντα δια του αποτελέσματος, άσε καλύτερα…

  Παρεμπιπτόντως, από ένα άρθρο του 2002 στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης»:

  «…Η Διασκεπτική Συνέλευση, που άρχισε τις εργασίες της την 1η του Νοέμβρη του 1947 για παραχώρηση συντάγματος στους Κυπρίους, δίχασε τους Ελληνοκυπρίους. Γιατί η δεξιά θεώρησε προδοσία την αποδοχή συντάγματος επιμένοντας στο «Ένωσις και μόνον Ένωσις», ενώ η αριστερά πήρε μέρος στη Διασκεπτική στοχεύοντας να χρησιμοποιήσει ένα σύνταγμα αυτοκυβέρνησης ως σταθμό για την ένωση.

  Τελικά όμως οι βρετανικές συνταγματικές προτάσεις που υποβλήθηκαν το Μάη του 1948, κρίθηκαν απαράδεχτες όχι μόνο από τη δεξιά που απέκλειε τη συνταγματική λύση, αλλά και από την αριστερά που τις θεώρησε ως ένα βήμα για στερέωση της αποικιοκρατίας στην Κύπρο.

  Η θέση του Κ.Κ.Ε.

  Ενώ η Διασκεπτική οδηγούνταν σε ναυάγιο, στο ΑΚΕΛ έφτασε η πληροφορία πως το Κ.Κ.Ε. διαφωνούσε με τη γραμμή αυτοκυβέρνηση – ένωση που ακολουθούσε η κυπριακή αριστερά. Τότε το ΑΚΕΛ για να διερευνήσει την πληροφορία αυτή, απέστειλε στην Ελλάδα το Γενικό του Γραμματέα Φιφή Ιωάννου και τον Ανδρέα Ζιαρτίδη.

  Οι δύο ηγέτες του ΑΚΕΛ σε μια περίοδο που συνεχιζόταν ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, συναντήθηκαν στο βουνό με το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη. Αυτός έχοντας την αυταπάτη πως σε δύο μήνες οι Έλληνες κομμουνιστές θα ήταν οι νικητές του εμφυλίου, είπε στους δύο Κυπρίους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιφή Ιωάννου το Σεπτέμβρη του 1976, τα ακόλουθα:

  «Η γραμμή συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο είναι μια μορφή «λιμπεραλισμού» (φιλελευθερισμού), εμείς εδώ θα είμαστε έτσι ή αλλιώς σε δύο μήνες στην Αθήνα. Έτσι, εσείς εκεί στην Κύπρο δεν μπορεί να μιλάτε πια για ενδιάμεσα στάδια αυτοκυβερνήσεως, με τελικό στόχο την Ένωση. Η Ένωση με την Ελλάδα πρέπει να γίνει ο άμεσος στόχος σας».

  Η μεταστροφή του ΑΚΕΛ

  Το Μάρτη του 1949 το ΑΚΕΛ κάμνει αυτοκριτική και δημόσια δηλώνει πως η γραμμή της αυτοκυβέρνησης που ακολούθησε ήταν λαθεμένη. Έτσι, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος παραιτείται και εκλέγεται μια προσωρινή κεντρική καθοδήγηση από εφτά άτομα.

  Τον Αύγουστο του 1949 το συνέδριο του ΑΚΕΛ υιοθετεί τη θέση του Ζαχαριάδη για «ένωση και μόνον ένωση». Έτσι, η αυτοκυβέρνηση εγκαταλείπεται οριστικά και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου εκλέγεται νέος Γενικός Γραμματέας του κόμματος και αναλαμβάνει να προωθήσει αυτή την πολιτική.

  Παρόλο που στις 30 του Αυγούστου του 1949 τέλειωνε στην Ελλάδα ο εμφύλιος πόλεμος με ήττα των κομμουνιστών, το ΑΚΕΛ εξακολουθούσε να επιμένει ανένδοτο στην Εθναρχία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου δεξιάς αριστεράς για τη διεθνοποίηση του Κυπριακού. Με το ενιαίο μέτωπο το ΑΚΕΛ επεδίωκε, για το ίδιο, αυξημένο ρόλο στο Κυπριακό. Η δεξιά όμως δεν δεχόταν τέτοιο ρόλο για το ΑΚΕΛ και, έτσι, απέρριπτε τη δημιουργία του ενιαίου μετώπου.

  Το Δημοψήφισμα της Αριστεράς

  Η αριστερά μπροστά στην άρνηση της δεξιάς να συνεργαστεί μαζί της έστελνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Νοέμβρη του 1949, ένα υπόμνημα στο οποίο τόνιζε πως οι Ελληνες της Κύπρου επιθυμούσαν την ένωση και «αν τυχόν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία, ένα ελεύθερο δημοψήφισμα, κάτω από την επίβλεψη του ΟΗΕ, θα διαλύσει όλες τις αμφιβολίες».

  Στις 27 του Νοέμβρη του 1949 το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ, ο «Νέος Δημοκράτης», δημοσίευσε το υπόμνημα της αριστεράς και το ΑΚΕΛ καλούσε το λαό να το υπογράψει. Ουσιαστικά δηλαδή το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

  Η αντίδραση της Εθναρχίας

  Μπροστά στον «κίνδυνο» που υπήρχε για τη δεξιά να είναι η αριστερά ο πρωταγωνιστής για την ένωση, η Εθναρχία θέλησε να περάσει κάτω από το δικό της έλεγχο τον ενωτικό αγώνα. Έτσι, την 1η του Δεκέμβρη ανακοίνωσε την απόφασή της «περί διενεργείας δημοψηφίσματος δια του οποίου ο Ελληνικός κυπριακός λαός θα δηλώσει την θέλησίν του να ενωθεί μετά της Μητρός Ελλάδος». Και στις 5 του Δεκέμβρη όριζε ως μέρα έναρξης του δημοψηφίσματος τη 15η του Γενάρη.

  Στις 8 του Δεκέμβρη η Εθναρχία, εξέδιδε εγκύκλιο που καλούσε το λαό «εις τας επάλξεις δια την μάχην του δημοψηφίσματος, δια την εθνικήν αποκατάστασίν μας», «δια την Ένωσιν με την αθάνατον Μητέρα Ελλάδα».

  Μετά την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος από την Εθναρχία, το ΑΚΕΛ τερμάτιζε την πρωτοβουλία του για το δικό του δημοψήφισμα και αποφάσιζε την υποστήριξη του δημοψηφίσματος της Εθναρχίας. Επίσης, με ανακοίνωσή του στις 10 του Δεκέμβρη ζητούσε από τους Ελληνοκύπριους να κάμουν «την 15η του Γενάρη μέρα θριάμβου για την Ένωση και σαρωτικής ήττας για το ξενικό ιμπεριαλιστικό καθεστώς». «

  http://www.ekloges.com.cy/nqcontent.cfm?tt=article&a_id=3332

 3. apostolos Says:

  ΄΄οτι και να λένε οι προοδευτικοί της πλάκας και οι ανιστόρητοι

  ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1955-1959

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: