Η Μητρόπολη Φθιώτιδας, το Ποικίλο Όρος, η μήνυση

Ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Λαμίας (δηλαδή η Μητρόπολη Φθιώτιδος για να μην κρυβόμαστε) διεκδικεί εδώ και χρόνια μια τεράστια έκταση στο Ποικίλο Όρος, στους πρόποδες του οποίου αναπτύχθηκαν οι Δήμοι Περιστερίου, Πετρούπολης, Νέων Λιοσίων και Χαϊδαρίου. Η υπό διεκδίκηση έκταση είναι 3.500 στρέμματα δασική πάνω στο Ποικίλο Όρος και άλλα 4.000 στρέμματα κοινόχρηστοι χώροι εντός του σχεδίου πόλης του Περιστερίου, καθώς και μια ακόμη έκταση εντός του πολεοδομικού ιστού της Πετρούπολης! Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν ο Ναός ξεκίνησε την φάμπρικα των αγωγών, το 1929, διεκδικούσε μόλις 300 στρέμματα, τα οποία έφτασαν αισίως σήμερα στα 7.500!
Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων (αναλυτικά μπορείται να δείτε τα στοιχεία στο περιοδικό της Δυτ. Αθήνας Προσανατολισμοί ), ο Ναός έχει στήσει μια δεύτερη επικερδή φάμπρικα με βάση αυτές τις αγωγές. Έχει εγγράψει στα αρμόδια Υποθηκοφυλακεία αξίωση σε χιλιάδες  μικροϊδιοκτησίες της υπό διεκδίκηση περιοχής, μέσω δικηγορικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεται, εμποδίζοντας τους ιδιοκτήτες από το να διαχειριστούν την περιουσία τους. Η Μητρόπολη, όμως, δεν είναι άστοργος! Δέχεται να άρει την αξίωση έναντι του «συμβολικού» αντιτίμου των 2.500-3.000 ευρώ, τα οποία μοιράζονται 40-60 ο Ναός και το συνεργαζόμενο δικηγορικό γραφείο!

Ο Δημήτρης Κούνδουρος είναι γεωλόγος, καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης, κάτοικος του δήμου Περιστερίου και πολύ γνωστός αγωνιστής σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και οικολογίας στην περιοχή. Ως εκ τούτου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον των εξωφρενικών απαιτήσεων του Ναού και της Μητρόπολης. Σε ημερίδα που διοργάνωσε πέρυσι ο «Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου», του οποίου είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος, με θέμα «Το Ποικίλο Όρος και η προστασία του από τις διεκδικήσεις της Μητρόπολης Φθιώτιδας», ήταν εκ των βασικών ομιλητών εκπροσωπώντας το Συντονιστικό Φορέων Δήμου Περιστερίου. Στην ομιλία του ανέφερε πολλά από τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία μάλιστα είχαν προαναφερθεί από βουλευτές σε επερωτήσεις στη Βουλή και επιβεβαιώθηκαν από Διαχειριστικό Οικονομικό Έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Έλα, όμως, που «θίχτηκε» ο δικηγόρος (άραγε μόνο αυτός;) που εκπροσωπεί στις «μπίζνες» της την Μητρόπολη Φθιώτιδας και προχώρησε σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ζητώντας παράλληλα από τον μεροκαματιάρη καθηγητή 300.000 ευρώ για ηθική ικανοποίηση! Απίστευτη ενέργεια φίμωσης μιας ενοχλητικής φωνής, υποθέτω με τις ευλογίες του ιερού εντολέα του αξιότιμου δικηγόρου!
Η δίκη του Δημ. Κούνδουρου έχει οριστεί για τις 4 Φεβρουαρίου. Μεταφέρω την έκκληση για συμπαράσταση στο διωκόμενο Δημ. Κούνδουρο από φορείς και πρόσωπα της περιοχής του κι εύχομαι, μαζί με την αυτονόητη αλληλεγγύη, να στραπατσαριστεί ο δικηγορίσκος και η Μητρόπολη Φθιώτιδας (που δεν καταδικάζει την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά του συνεργάτη της).

Συμπάρασταση στον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου Δημήτρη Κούνδουρο
Εμείς οι Περιβαλλοντικοί Φορείς, επιτροπές αγώνα, δίκτυα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συμπαραστεκόμαστε στο Δημήτρη Κούνδουρο, ο οποίος έχει μηνυθεί από το δικηγόρο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Λαμίας.

Ως γνωστό, ο Μητροπολιτικός Ναός διεκδικεί 7.500 στρέμματα στο Ποικίλο Όρος καθώς και εντός των ορίων των Δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης. Ο Δημήτρης Κούνδουρος, ως εκπρόσωπος των φορέων που διοργάνωσε την ημερίδα για το Ποικίλο Όρος, το μόνο που έκανε ήταν να αναφέρει στην ομιλία του ορισμένα στοιχεία για τον κ.Κοναξή, δικηγόρο, τα οποία είχε χρησιμοποιήσει από επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάση Λεβέντη. Στη συνέχεια, όπως προέκυψε σε επόμενη επερώτηση του Γιάννης Δραγασάκη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τα στοιχεία που ανέφερε ο Δημήτρης Κούνδουρος στην ημερίδας επιβεβαιώθηκαν από απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Οικονομικός (Διαχειριστικός Οικονομικός Έλεγχος).
Εκτιμάμε ότι η μήνυση που έχει κατατεθεί από τον κ.Κοναξή εναντίον του Δημήτρη Κούνδουρου, που εκδικάζεται στις 4 Φεβρουαρίου, δεν στρέφεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του αλλά στρέφεται εναντίον των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρου του περιβαλλοντικού κινήματος, που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, των ορεινών όγκων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Συμπαραστεκόμαστε στο Δημήτρη Κούνδουρο και ζητάμε την απαλλαγή του από τις κατηγορίες. Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης των ανθρώπων που αγωνίζονται για το περιβάλλον.

Υπογραφές και Διευθύνσεις Φορέων και Πολιτών
Αποστέλλουμε στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
mailxpolis@gmail.com και
prosanatolismoi@hotmail.com

Advertisements

Ετικέτες: , ,

3 Σχόλια to “Η Μητρόπολη Φθιώτιδας, το Ποικίλο Όρος, η μήνυση”

 1. manitaritoubounou Says:

  Ποιά παροιμία ΔΕΝ μούρχεται, ποιά πΑροιμία… που θα πάει θα τη θυμηθώ…

  Απίστευτα και όμως παρασιτικά.

 2. εξαποδω Says:

  Φίλος που διάβασε το δημοσίευμα του ιστολογίου με πληροφόρησε ότι η Μητρόπολη Φθιώτιδας παραιτήθηκε πρόσφατα των όποιων δικαιωμάτων της στο Ποικίλο Όρος μετά την κατακραυγή του κόσμου. Μάλιστα, το θέμα πέρασε και από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω, ούτε να το αρνηθώ. Αν έχει γίνει έτσι, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή. Εκκρεμεί, όμως, η δίκη κατά του Κούνδουρου από το τσιράκι της Μητρόπολης…

 3. περαστικός Says:

  Ενημερωτικά:
  Δεν γνωρίζω το θέμα στις λεπτομέρειές του. Διάβασα όμως την παρακάτω απόφαση και σας την κοινοποιώ. Μένει βεβαίως να διευκρινιστεί σε ποιες ακριβώς εκτάσεις αναφέρεται. Όσο για την επικείμενη δίκη, νομίζω ότι τα δύο θέματα συνδέονται ούτως ή άλλως. Προσωπικώς, αδυνατώ να εννοήσω για θεολογικούς πρωτίστως λόγους πως είναι δυνατόν η διοικούσα Εκκλησία να αντιδικεί με οποιονδήποτε και για οτιδήποτε! Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε μάλλον για Εκκλησία αλλά για ένα «χριστιανικό» Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και τίποτε πέραν τούτου… Απλώς λυπάμαι!

  Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου της Τετάρτης 5.9.2007 που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος :

  «….Ενέκρινε την υπό του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας παραίτηση από το δικαίωμα διεκδικήσεως οικοδομημένων εκτάσεων εντός του Δήμου Πετρουπόλεως Αττικής κατόπιν εισηγητικής αποφάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου….»

  http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?archive=yes&what_sub=d_typou&etos=2007&id=930

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: