Αλλάζει κάτι;

Σημεία κάμψης του ενδιαφέροντος των Εβραίων των ΗΠΑ για το κράτος του Ισραήλ, αποτυπώνονται στην καθιερωμένη Έρευνα μέτρησης της γνώμης των Αμερικανοεβραίων που διεξήγαγε η οργάνωση του λόμπυ, Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee -AJC), για το έτος 2007.
Στη δήλωση «Το ενδιαφέρον για το κράτος του Ισραήλ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς μου ως Εβραίος», το 2007 απάντησε «ΝΑΙ» το 69% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 79% το 2005!
Παράλληλα, το 76% των Αμερικανοεβραίων απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι πρόκειται να υπάρξει σταθερότητα και ηρεμία στο Ιρακ  (ενώ το ποσοστό αυτό το 2006 ήταν 66%). Είναι λογικό, λοιπόν, μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων να δικαιολογεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ οι υπόλοιποι αντιτίθενται. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το 57% των Εβραίων των ΗΠΑ αντιτίθενται σε μια στρατιωτική εισβολή στο Ιράν (54% το 2006), παρά τις προς το αντίθετο επίμονες προσπάθειες του πανίσχυρου εκεί εβραϊκού λόμπυ!
Τέλος, μόλις το 50% δήλωσε ότι είναι μέλος κάποιας συναγωγής, από 57% το 2005 και η μεγάλη πλειοψηφία τους στηρίζουν την Χίλαρι Κλίντον για την Προεδρία των ΗΠΑ, ενώ όσοι είναι μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τον Τζιουλιάνι.
Αν τα παραπάνω είναι σημεία αλλαγής που ενδεχομένως να επηρεάσουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σίγουρα δεν διαφαίνεται κανένα σημείο αλλαγής στην στάση απέναντι στους Παλαιστίνιους. Το 2006, το ποσοστό που ήταν υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους ήταν 54%, ενώ το 2007 έπεσε στο 46%!

Ετικέτες: , ,

6 Σχόλια to “Αλλάζει κάτι;”

 1. erythros Says:

  Την όποια αντίδραση εγώ την περιμένω από τους άραβες και τους εβραίους του Ισραήλ. Είναι και αυτοί ήρωες που μάχονται στο στόμα του λύκου. Και μόνο που αρνούνται μερικοί να πάνε να υπηρετήσουν, για όποιους λόγους τέλος πάντων, είναι κάτι για εμένα. Και κατεβήκανε αρκετοί -τηρουμένων των αναλογιών- να πουν στον Μπουσ(τη) (αν σε ενοχλεί, κόψε το χωρίς πρόβλημα) να πάει πίσω στις ΗΠΑ.
  Το λόμπι έχιε τρελά συμφέροντα στην περιοχή. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

 2. Kostas Says:

  Πιστεύω ότι το βασικό ερώτημα του εβραικού λόμπυ είναι το κόστος συντήρησης ενός κρατιδίου, που βαραίνει κυρίως τους ίδιους εβραίους της διασποράς- και ξέρεις την σχέση «εβραίος» και χρήμα- , τα προβλήματα που δημιουργεί η αδιάλλακτη πολιτική της εκάστοτε ηγεσίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, που τείνει να διαιωνίζει το πρόβλημα κάθε φορά που προσεγγίζει μία «λύση», και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας σε κάθε τι εβραϊκό. Φαίνεται ότι η διεθνής κοινότητα αρχίζει να πείθεται και να προβάλλει τη πεποίθησή της ποιός είναι ο «ταραξίας» της περιοχής, ο συνοδοιπόρος του και οι επιδιώξεις τους. Κατά τα άλλα. όσο υπάρχουν ελεύθερες συνειδήσεις, τόσο θα υπάρχουν και θύματα

 3. Vrennus Says:

  Μια και η ποιότητα της «εθνικής συνείδησης» (και της εθνικοφροσύνης) περνάει μέσα από το στομάχι και το πορτοφόλι, δεν είναι καθόλου περίεργη τυχόν αποστασιοποίηση της εβραϊκής διασποράς από τη «μητέρα πατρίδα» όταν η τελευταία γίνεται δυσβάσταχτο βάρος. Εδώ την ίδια μας τη μάνα θα βαρυγκομήσουμε άμα μας γίνει βάρος, στη «μητέρα πατρίδα» θα κολλήσουμε;

 4. Χ. Μόρφος Says:

  Συμφωνώ με τον Vrennus. Νομίζω -δεν θυμάμαι καλά- παρόμοιες απόψεις έχει διατυπώσει σε κάποιο από τα βιβλία του κι ο Ίσραελ Φινκελστάιν, όσον αφορά τις σχέσεις λόμπι-κράτους. Και προβλέπει ότι η μέρα που το λόμπι θα αφήσει ξεκρέμαστο το κράτος δεν είναι και τόσο μακριά. [Δεν είμαι σίγουρος, πάντως, ότι είναι απόψεις του Φινκελστάιν. Μην τον πάρω τον άνθρωπο στο λαιμό μου…]

 5. εξαποδω Says:

  Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει την άποψη ότι κάτι αλλάζει είναι και το γεγονός της αντιστροφής έγκατάστασης Εβραίων της διασποράς στο κράτος του Ισραήλ. Ενώ, δηλαδή, τα τελευταία δέκα χρόνια είχε εμφανιστεί ξανά ένα ρεύμα «επιστροφής στη βιβλική γη» από ρομαντικούς Εβραίους νέους, κυρίως από τις ΗΠΑ και λιγότερο από Γαλλία και άλλες χώρες της Δυτ. Ευρώπης -αφορμή στάθηκε η άνοδος του ισλαμικού φονταμενταλισμού και το όραμα υπεράσπισης της «μητέρας-πατρίδας»- η συνεχής εμπόλεμη κατάσταση και κυρίως η ήττα στο Λίβανο, απογοήτευσαν πολλούς από αυτούς, οι οποίοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους. Πολλοί, μαζί με τις οικογένειες που δημιούργησαν.

 6. ange-ta Says:

  Η Χίλαρι, είναι υπέρ της επέμβασης στον Ιράν, και κατά της απόσυρσης απο το Ιράκ.
  Γενικά οι έρευνες βγάζουν τα αποτελέσματα που έχει στο μυαλό του ο ερευνητής και όχι τα πραγματικά.
  Αλλά και ο κόσμος γενικώς όταν εκφράζει την άποψη του είναι γεμάτος αντιφάσεις, λόγω έλειψης πληροφόρησης, επομένως ακόμα και στην περίπτωση που η έρευνα είναι αντικειμενική, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες και δεν βγάζουν μια τάση ή έν στοχο.

  Αλλά σε τελευταία ανάλυση ποιος την έχει ανάγκη τη γνωμη των πολιτών;;;;;;;;
  όσο αυτη εκφραζεται σε κάτι χαρτιά ενός ινστιτούτου ερευνών;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: