Η επέλαση των ιδιωτών

Έλεγα να μην τελειώσω το 2007 με γκρίνια, αλλά φαίνεται δεν θα το αποφύγω!
Εδώ και κανά μήνα η εταιρεία «Ιντρακάτ» έχει αναλάβει στην Πάτρα την εργολαβία κατασκευής δικτύου οπτικών ινών για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης έχουν σκαφτεί για να τοποθετηθούν οι σωληνώσεις του δικτύου. Μια «ουλή», πλάτους 15-30 εκατοστών έχει σχηματιστεί από το παραχώσιμο των σκαμμένων σημείων, κατά μήκος των δρόμων της πόλης, χωρίς να έχει αποκατασταθεί ακόμη η άσφαλτος, γεγονός επικίνδυνο, κυρίως για πεζούς και δικυκλιστές.
Ένα, λοιπόν, το κρατούμενο: Ιδιωτική εταιρεία σκάβει δημόσιους δρόμους για λογαριασμό άλλης ιδιωτικής εταιρείας (σε ένα μήκος περίπου 200 χλμ., σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού τύπου). Την ταλαιπωρία (κλείσιμο δρόμων, μποτιλιαρίσματα, σκόνη, όχληση, κλπ) την χρεώνονται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα με τον αν είναι πελάτες ή χρήστες των υπηρεσιών των συγκεκριμένων εταιρειών!
Το καλύτερο έπεται. Τέσσερις ακόμη εταιρείες τηλεπικοινωνιών σκοπεύουν να αναθέσουν (χωριστά, φυσικά!) εργολαβία για να περάσει το δικό τους δίκτυο οπτικών ινών κάτω από τους δρόμους της πόλης!!
Καταλαβαίνει κανείς, πιστεύω, τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα 300.000 ανθρώπων, ήδη ταλαιπωρημένων από έλλειψη υποδομών και από ένα τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα…
Μάλιστα, ο Δήμος Πατρέων δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να γλιτώσει τους πολίτες του, καθώς η σχετική νομοθεσία (από ποιούς άραγε προωθήθηκε;) δίνει το ελεύθερο στις εταιρείες να σκάβουν για λογαριασμό τους όπου και όποτε θέλουν! Χωρίς να αποδίδουν δημοτικά τέλη, προς το παρόν!
Η απόλυτη λεηλασία του δημόσιου χώρου και της καθημερινής ζωής των πολιτών για λογαριασμό όχι κάποιου δημόσιου αναπτυξιακού σχεδίου, αλλά στα πλαίσια της τρελλής κούρσας ανταγωνισμού των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για το ποια θα προλάβει να έχει νωρίτερα από τις άλλες το δικό της, ιδιόκτητο, δίκτυο οπτικών ινών.
Φαντάζεστε οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, να θελήσουν κι αυτές να στήσουν τους δικούς τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος;
Ο υπαρκτός νεοφιλελευθερισμός σε πλήρη ανάπτυξη!

Το 2008 έρχεται και δεν νομίζω ότι έχει συμβεί ξανά, στην πρόσφατη ιστορία, μια τόσο βίαιη επέλαση των εταιρειών σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, από την εργασία μέχρι το …κρεβάτι μας!
Δηλώνω απαισόδοξος και οργισμένος.

 Παρ’ όλα αυτά…  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !

Advertisements

8 Σχόλια to “Η επέλαση των ιδιωτών”

 1. manitaritoubounou Says:

  Πριν αποστείλω τις ευχές μου να πώ ότι οι δημόσιοι χώροι (και) στην Πάτρα υποέρουν από ΚΑΤΟΧΗ:

  1) Οι δρόμοι ααπό τις ιδιωτικές εταιρείες και από το Δήμο (παρκόμετρα επί χρήμασι)

  2) Οι πεζόδρομοι, από τα τραπεζοκαθίσματα (επί χρήμασι).

  3) Το λιμάνι από τις κάθε λογής εταιρείες και τις αποβιβάσεις μ΄λεχρι και νατοϊκών πλοίων (επί χρήμασι;;;;) με αποκλεισμό των κατοίκων σε μήκος μερικών χιλιομέτρων.

  4) Το (και ολυμπιακό) παμπελοποννησιακό στάδιο (επί χρήμασι;) με αποκλεισμό πολιτών, ερασιτεχνών αθλητών, μαθητών, μέχρι και επαγγελματιών αθλητών…

  5) Οι δημόσιοι χώροι, οι και δεσμευμένοι για πλατείες, προωθούνται προς τους ιδιώταις , με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να παρθούν επί χρήμασι…
  Δηλαδή γίνεται τοις επί χρήμασι το κάγκελο…

  Παρ’ όλα αυτα εύχομαι καλη, ανατρεπτική ή παραδοσιακή, αγωνιστική και δημιουργική χρονια – αναλόγως με το ζήτημα…

 2. ange-ta Says:

  καλημέρα και χρόνια πολλά,
  Σου στέλνω μια μαντινάδα που ψάρεψα στο http://hdermi.blogspot.com
  (Μπάμπησ) και μ αρεσε πολύ:

  Την πόρτα να ’χεις ανοικτή για τον καινούριο χρόνο
  Να μπαινοβγαίνει η χαρά που ’ναι γιατρός στον πόνο
  Παύλος Δασκαλάκης

 3. mavro.fws Says:

  καλή χρονιά στον οίκο σας
  και στην αφεντιά σας 🙂

 4. εξαποδω Says:

  @μανιτάρι

  Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει αυτός ο ασύλληπτος βιασμός και απαξίωση του δημόσιου χώρου. Είναι νομίζω ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του μεταπολιτευτικού νεοέλληνα η πλήρης αδιαφορία για τον συλλογικό χώρο και το συλλογικό αγαθό και η με κάθε μέσο προσπάθεια ιδιοποίησης του. Και δυστυχώς δεν αφορά μόνο τα …μεγάλα συμφέροντα αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες διάσπαρτα μικροσυμφέροντα!

  @ange-ta

  Σωστός ο στιχοπλόκος.
  Αλήθεια, μην ξεχάσεις να διαβάσεις το βιβλίο του Καλφόπουλου «far from RAF» προσφάτως εκδοθέν από τις «Εναλλακτικές Εκδόσεις». Θυμάμαι που είχες ασχοληθεί με το «Γερμανικό Φθινόπωρο»…

  @μαύρο φως

  Ομοίως, τις καλύτερες ευχές μου!

 5. Kostas Says:

  Αγαπητέ μου φίλε (μου επιτρέπεις , ε;;

  Νομίζω οτι πλησιάζει η ώρα της πραγματικής αφύπνισης. Στις επελάσεις των κάθε μορφής «αναμορφωτών» υπερασπιστών της εξέλιξης και της βελτίωσης της καθημερινότητάς μας, αναγκαιεί η επανάσταση των ενεργών πολιτών. Το τσιβί θέλει τσιβί , μόνο έτσι αντιμετωπίζεται. Στη απαξιωτική δράση, αντίδραση. Πέρνα ανάμεσα απο τα τραπεζοκαθσίσματα και μείνε με τους φίλους ανάμεσά τους και όρθιος, βρές τον τρόπο σου και χάλασε τη πιάτσα τους, δηλ. περιόρισε με κάθε τρόπο τη δυνατότητα κέρδους, χάλασε αυτό που σου χάλασε, απόρριψε αυτό που σε απορρίπτει, πολέμησέ τους με κάθε τρόπο . Μόνο έτσι θα τους υποχρεώσεις να σε ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ. Πολύ φοβάμαι οτι φθάνει η ώρα της δυναμικής διεκδίκησης. Τόσο απελπισμένος είμαι, τόσο προδόθηκαν τα όνειράμου για το κόσμο που θα έπρεπε να ζώ αλλά δεν υπάρχει παρά στα βιβλία και στις σκέψεις. Αυτές οι σκέψεις ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αυτό άλλωστε μας δίδαξε το σύστημα : αγωνίσου για τις επιδιώξεις σου και θε πετύχεις.

 6. Vrennus Says:

  Ναι μεν ο (κάθε) Δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει τα έργα των ιδιωτικών εταιρειών τηλεφωνίας αλλά μπορεί και οφείλει να επιβάλει σε κάθε εργολάβο να τηρεί τους κανονισμούς: σήμανση, χρονοδιάγραμμα, μέτρα ασφαλείας, προδιαγραφές κλπ. κλπ. Βεβαίως ο (κάθε) Δήμος θα οχυρωθεί πίσω από την «αδυναμία» του να απαγορεύσει τις εργασίες για να συγκαλύψει την ανικανότητά του (ή μήπως την με το αζημίωτο απροθυμία του;) να επιβάλλει την τήρηση των νόμων και των κανονισμών.

 7. εξαποδω Says:

  @Κώστας

  Την ανάγκη αυτή, της άμεσης αντίδρασης και του ακτιβισμού, την νιώθουμε όλοι μας αρκετά συχνά (δυστυχώς). Οι παρέες μας είναι όμως αυτές που μας πληγώνουν πιο συχνά, οπότε με ποιούς να αντιδράσεις; Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και του υπαρκτού μικροαστισμού, είναι οι φίλοι και οι σύντροφοι που σε πληγώνουν πιο πολύ και νιώθεις αδύναμος για το οτιδήποτε. Είναι οι «αριστεροί» που παρκάρουν πάνω στη διάβαση. Οι «αναρχικοί» που βάζουν τη μηχανή στον πεζόδρομο, κλπ. Αν κάτσω να σου διηγηθώ τέτοιες ιστορίες καθημερινής γαϊδουριάς και ωχαδελφισμού από ανθρώπους που κατά τα άλλα κόπτονται για τη «συλλογικότητα» και την «ανατροπή», θα μας πάρει πολλές σελίδες. Και φυσικά άμα πεις και τίποτε σε κοιτάνε λες και είσαι φρικιό στη χειρότερη, ή τα ρίχνουν στην «κακούργα κενωνία» στην καλύτερη… Το ωραιότερο, όμως, μου το ‘πε πρόσφατα ντούρος «επαναστάτης», όταν πάρκαρε τη μηχανή πάνω στον πεζόδρομο και μπροστά ακριβώς από το παγκάκι που κάθονται οι γέροντες, απέναντι από ένα μπαράκι. «Τη βάζω εκεί για να την βλέπω. Αν την αφήσω στο δρόμο, μπορεί να μου τη ρίξουνε…». Τάδε έφη ο σύγχρονος «Τσε»! Γι’ αυτό άσε σου λέω…

  @Vrennus

  Ναι, αλλά μπορείς να σκεφτείς τι σημαίνει πια στο δημόσιο χώρο, όπως ένας δρόμος, να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, ένας ιδιώτης; Έτσι επίσημα, μόνο και μόνο για να κονομήσει η εταιρεία του; Εμένα με τρελλαίνει αυτή η σκέψη. Μπορεί να είμαι παλιομοδίτης και να πιστεύω (όχι στο κράτος) αλλά στην πολιτειακή έκφραση με κάποιο τρόπο ενός συλλογικού υποκειμένου, η οποία παίρνει τις αποφάσεις και εφαρμόζει ένα σχεδιασμό δημόσιων έργων, προς όφελος όλων και όχι τον μετόχων της …»σκατά ον λάιν Α.Ε.»!

 8. Kostas Says:

  Φίλε Εξαποδώ,
  Επικίνδυνη έκφραση «Γι’ αυτό , άσε σου λέω ΑΣΕ «. Δηλαδή δηλώνεις παράδοση; Ακομα χειρότερα, συμβιβασμό; Ανοχή;… Εγώ προτείνω να εγκαταλείψουμε όλους αυτούς τους ψευτοεπαναστάτες στον ωχαδερφισμό τους. Μπορεί να μικρύνουν τα νούμερα, αλλά γιγαντώνεται η δύναμη. Ποτέ, σε τέτοιους αγώνες δεν μέτρησαν οι αριθμοί. Αλλά πάντα αυτούν τους αγώνες αμαύριναν τέτοιες συμπεριφορές ωχαδερφισμού και ιδιοτέλειας. Ας πάμε οι άλλοι μπροστά, προσδοκώντας ότι θα ακολουθήσουν όσοι αντιλαμβάνονται ποιά είναι η σωστή κατεύθυνση, η σωστή πλευρά του δρόμου. Σ’ αυτή τη κοινωνία χωράνε και αυτοί οι εγκλωβισμένοι , για να δημιουργούν τα αναγτκαία αντισώματα που θα διατηρούν τον αγώνα υγειή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: