Γαλλία και ασφαλιστικό

2609-21-11-07_sarkozystrike.jpg

Σε τερματισμό οδηγούνται οι πολυήμερες απεργίες των Γάλλων σιδηροδρομικών, οι οποίοι αντιδρούσαν στην εξομοίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των κλάδων, την οποία προωθεί στα πλαίσια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ο Σαρκοζί. Με την εξομοίωση αυτή οι σιδηροδρομικοί θα συνταξιοδοτούνταν στα 40 έτη εργασίας από 37,5 σήμερα! Ήδη χτες 43 από τις 45 τοπικές ενώσεις των σιδηροδρομικών αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων. Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα από τις σχεδόν εννιαήμερες κινητοποιήσεις, καθώς πλησιάζει η ώρα της αναμέτρησης των εδώ εργαζομένων με την κυβέρνηση Καραμανλή:

 • Οι σιδηροδρομικοί δεν κατόρθωσαν να κάνουν τον αγώνα τους υπόθεση και των υπολοίπων εργαζομένων που θίγονται από την εξομοίωση των ορίων. Με εξαίρεση τις χωριστές  κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στις 20/11 και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για δικά τους αιτήματα, αυτό που φοβόταν ο Σαρκοζί περισσότερο απ’ όλα, ένα απεργιακό ντόμινο, ουδέποτε τελικά πραγματοποιήθηκε.
 • Ο Σαρκοζί ακολούθησε με επιτυχία, όπως αποδείχτηκε, την κλασική Θατσερική αντίδραση. Ανυποχώρητος στα αιτήματα των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι η απεργία κόστιζε στη γαλλική οικονομία 400 εκατ. ευρώ την ημέρα (!),  παράλληλα προώθησε με συνεχείς δηλώσεις τη δυσφήμιση των απεργών κολλώντας τους την ετικέτα του «προνομιούχου» και χρεώνοντάς τους τις ενέργειες σαμποτάζ σε βάρος του δικτύου των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV), που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της απεργίας και φυσικά ουδέποτε αποδείχτηκε ότι τις είχαν προκαλέσει εργαζόμενοι.
 • Η κοινή γνώμη δεν υποστήριξε τους απεργούς αλλά προϊούσας της ταλαιπωρίας με τα δημόσια μέσα μεταφοράς συντάχτηκε με την κυβέρνηση.
 • Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πρώτη σοβαρή κοινωνική κρίση μετά την ανάληψη της εξουσίας και ήταν φανερό από τον εκνευρισμό των στελεχών της ότι μια γενική απεργία με διάρκεια θα προκαλούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην (αντι)ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και στην ίδια την προεδρία Σαρκοζί, ο οποίος καταγράφει ήδη μια μεγάλη μείωση της δημοτικότητάς του.
Advertisements

Ετικέτες: , , ,

15 Σχόλια to “Γαλλία και ασφαλιστικό”

 1. a8lios Says:

  Tο πρόβλημα δεν είναι τί κάνει ο Σαρκοζί ή ο κάθε Σαρκοζί.
  Νομίζω οι δικές του κινήσεις μέσες άκρες ήταν γνωστές.

  Το πρόβλημα είναι στις κινήσεις των συνδικάτων στη Γαλλία. Και του κινήματος εκεί γενικότερα. Πώς προετοίμασαν, από τη στιγμή που ήταν γνωστή η πολιτική του Σαρκοζί, τον κόσμο για να την αντιπαλέψει;

  Γιατί ο στόχος τους να είναι το να κάτσουν να κουβεντιάσουν «ανα κλάδο»;

  Γιατί δεν επεδίωξαν να συντονιστούνε με τους φοιτητές, που κινητοποιούνται για άλλο λόγο ίσως, αλλά την ίδια περίοδο; Και ενώ οι φοιτητές επεδίωξαν και ζήτησαν έναν τέτοιο συντονισμό, επανηλλειμμένα μάλιστα!

  Γιατί, από τη στιγμή που ξέρανε την άποψη της κοινής γνώμης, με τα όποια κόλπα κατάφερε η κυβέρνηση να την διαμορφώσει αυτή, επέλεξαν μια μορφή κινητοποιήσεων (συνεχιζόμενη απεργία), που πρέπει να την επιλέγεις όταν ξέρεις πως έχεις καταφέρει να έχεις τον κόσμο μαζί σου;

  Και τελευταίο:
  Κατά πόσο έχει να κάνει αυτό με τον ξεπεσμό (ιδεολογικό και οργανωτικό) του ΚΚΓ;

  Όχι ότι έχει χαθεί η μάχη και στη Γαλλία, αλλά τη βλέπω δύσκολη τη συνέχεια…

 2. Vrennus Says:

  Τυπική περίπτωση συντεχνιακής (και μικροαστικής) αντίληψης που είνια βούτυρο στο ψωμί του αστικού κράτους. Κάθε συντεχνία που οι ιστορικές συγκυρίες της επέτρεψαν να εξασφαλίσει για τον εαυτό της κάποια προνόμια θεωρεί σκόπιμο να αυτονομηθεί από της «πλέμπα» του υπόλοιπου εργατικού κινήματος. Πίσω, όμως, έχει η αχλάδα την ουρά! Το τυρί καλά το έτρωγαν τόσο καιρό, τη φάκα δεν την έβλεπαν;

  Πρόβλεψη: το αστικό κράτος θα νικήσει και στη Γαλλία και εδώ, όπως νίκησε στη Βρετανία γιατί έχει πετύχει να μικροαστικοποιήσει (νεολογισμός!) το σύνολο των εργαζομένων και να στρέψει τη μία συντεχνία εναντίον της άλλης.

 3. εξαποδω Says:

  @ άθλιος

  Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τον τρόπο και τις συνθήκες στις οποίες τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών πήραν τη μία ή την άλλη απόφαση.
  Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι τίθεται ένα συνολικότερο ζήτημα κατακερματισμού των κινητοποιήσεων το οποίο οφείλεται σε μια «αντικειμενική» κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι των εχόντων σταθερή εργασία εργαζομένων, που οδηγεί τον έναν κλάδο να αδιαφορεί για τον άλλο, κλπ. Για τους «ευέλικτους» ούτε λόγος…

  @ Vrennus

  Το ζήτημα είναι γιατί να θεωρείται από τους υπόλοιπους εργαζόμενους «προνόμιο» τα 37,5 έτη και όχι αντικείμενο διεκδίκησης και για τους ίδιους! Όπως στην Ελλάδα όπου η μια ομάδα κακοπληρωμένων εργαζομένων σνομπάρει τον αγώνα της άλλης επειδή παίρνει «1000 ευρώ»!! Λες και πλουτίζει κανείς με αυτό το ποσό. Ή δεν είναι ζήτημα διεκδίκησης να παίρνεις και συ 1000 ευρώ!
  Η αλήθεια είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός εκτός από οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό σχέδιο έχει και ένα σαφές κοινωνικό σχέδιο. Αυτό είναι ο κατακερματισμός της κοινωνίας σε «μειονότητες» (πάσης φύσεως) ώστε να είναι αδύνατη η αντιπαράθεση μαζί του με όρους κοινωνικής πλειονότητας.
  Οι «μειονότητες» αυτές εναλλάσσονται στο ρόλο θύτη και θύματος αναμεταξύ τους, αλληλοϋποβλέπονται, προωθούν μερικούς στόχους και αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα με όρους ολότητας. Αποτελούν την ιδανική λεία για τους αφέντες μας καθώς είτε στρέφουν τη μία σε βάρος της άλλης, είτε αντιμετωπίζουν την καθεμιά χωριστά και αποδυναμωμένη. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Καμμία δυνατότητα αφισβήτησης του status και των εκφραστών του με όρους πλειοψηφίας. Καμμία δυνατότητα συγκρότησης εναλλακτικής, προς την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη, πρότασης που να συνθέτει τα επιμέρους συμφέροντα των κυριαρχούμενων σε συνολικό σχέδιο κοινωνικής αλλαγής.

 4. Vrennus Says:

  Πρώτ’ απ’ όλα οι ίδιες οι «προνομιούχες» συντεχνίες είναι που οικειοθελώς αποκόπτονται από το εργατικό κίνηματα προκειμένου να διαφυλάξουν τα όποια «προνόμια» έχουν κατακτήσει – γνωρίζουν πολύ καλά πως τα «προνόμια» αυτά τα έχουν «κατ’ εξαίρεση» και έξω από τις συνολικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος – αν υφίσταται ακόμη τέτοιος όρος. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που κατά κανόνα βεβαίως έχουν κι αυτοί τα δικά τους προνόμια, κάθε συντεχνία τα δικά της, δεν βρίσκουν κανένα λόγο να συμπαρασταθούν σε μια συντεχνία που επέλεξε να βρίσκεται εκτός.

  Η αστική τάξη έχει καταφέρει να κυριαρχήσει πρώτ’ απ’ όλα ιδεολογικά: ο τυπικός ευρωπαίος εργαζόμενος έχει ξεκάθαρη μικροαστική συνείδηση αναξάρτητα από την ταξική θέση του. Αυτή η μικροαστική συνείδηση είναι που κατακερματίζει το εργατικό κίνημα και καθιστα ατελέσφορες τις δράσεις του: ο μέσος εργαζόμενος πλέον, εκτός από τις αλυσίδες, έχει να χάσει το διαμέρισμά του, το 4×4, τις διακοπές στη Μύκονο (θα τα χάσει βεβαίως, αλλά προς το παρόν δεν το γνωρίζει). Και, βεβαίως, τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι καθόλου άμοιρα ευθυνών γι’ αυτή την κατάσταση – πχ. τα δικά μας αριστερά κόμματα αντί να υπαρμάχονται ενός ενιαίου και αυτοδιοικούμενου ταμείου ασφάλισης για όλους τους εργαζομένους διαμαρτύρονται για τα κεκτημένα των συντεχνιών. Γι’ αυτό πέτυχε η Θάτσερ, γι’ αυτό θα πετύχει ο Σαρκοζύ, γι’ αυτό θα πετύχει ο Καραμανλής. Το κακό έχει γίνει προ πολλού.

 5. manitaritoubounou Says:

  Επειδή δεν γνωρίζω γαλλικά, μπορείτε να μας πληροφορήσετε τι σχέση έχουν τα μέτρα – αλλαγές ασφαλιστικού στη Γαλλία με τη Χώρα μας;

  Έτσι θα ερμηνεύαμε καλυτερα τι γίνεται στη Γαλλία, πολύ δε περισσότερο τι πάει να γινει και σε μας…

  Θα σας ήμουν υπόχρεως

 6. εξαποδω Says:

  Χωρίς να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, μια πτυχή αφορά σε αυτό που επεσήμανα ως εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης (προς τα πάνω βέβαια). Δηλαδή υπάρχουν σήμερα στη Γαλλία συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που είχαν ιστορικά κατακτήσει όριο συνταξιοδότησης στα 37,5 χρόνια εργασία, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες ήταν στα 40. Ο Σαρκοζί, λοιπόν, θέλει να κάνει ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 40 χρόνια για όλους. (Χωρίς επαναλαμβάνω να έχω κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση για το θέμα, αλλά διαβάζοντας από εδώ κι από κει.)
  Νομίζω, ότι οι ομοιότητες βρίσκονται ακριβώς στη λογική της εξομοίωσης. Προς τα πάνω όταν πρόκειται για τα χρόνια εργασίας, προς τα κάτω όταν πρόκειται για το ποσό της συνταξης!

 7. a8lios Says:

  @Εξαποδώ

  E, νομίζω υπάρχουν και εκεί υποκατηγορίες που βγαίνουν νωρίτερα και απο 37,5.
  Τέλος πάντων. Τρελή κατάκτηση, έτσι κι αλλιώς!

  Και εγώ ότι είπα δεν το είπα απαξιωτικά για τους γάλλους εργαζόμενους και τις όποιες αποφάσεις τους. Προφανώς.
  Απλά διδάγματα να βγάλουμε, εν όψει και των δικών μας…

  Για το «αντικειμενικό» που λες, δε νομίζω πως είναι έτσι.
  Ή τουλάχιστον ακριβώς. Προφανώς υπάρχουν διαφορές. Προφανώς η «μονιμότητα» δημιουργεί εφυσηχασμό, ειδικά αν αναλογιστούε πως είναι και αρκετοί που θα μπήκαν με ρουσφέτι σε τέτοιες θέσεις.
  Αλλά από την άλλη, σήμερα, ακόμα και αυτοί, οι «μόνιμοι», κατα βάθος το ξέρουν πως τους παίρνει και αυτούς η μπάλα. Και σε εργασιακές σχέσεις πολύ πιθανό, αλλά ακόμα και εκεί να τι γλιτώσουνε, πάλι τα λεφτά για υγεία, παιδεία, ΔΕΗ κτλ. δε τους φτάνουν.

  Οπότε δε νομίζω ότι είναι κανένα παιχνίδι χαμένο. Χαμένο είναι αν δεν παίξουμε. Ή αν παίξουμε με τους όρους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

  Δείτε στις TV αυτές τις μέρες. Συζητάνε, λες και ο υπολογισμός με βάση την 5ετία, το 70%, η ενοποίηση των ταμείων κτλ. είναι αυτά που ισχύουν ήδη!

  Καλλιεργούνε μια κατάσταση, ώστε να πεί από τη μία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μετά τις 12/12 ότι «νικήσαμε, δεν θα πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα» και αυτοί, μαζί και οι 2, να πάνε να εφαρμόσουνε τον νόμο Ρέππα!

  Να βγούμε από τις λογικές του πριν-μετά το 93, να βγούμε από τις λογικές του ποιος θιγεται και ποιος όχι. Αυτό πρέπει!

  Όλοι θιγόμαστε! Όλοι!
  Τάσπα, θα βάλω και κάτι στο μπλογκ μου…

 8. Το μεγάλο κόλπο του ασφαλιστικού… « A8lios Weblog Says:

  […] Επίσης χρήσιμα είναι νομίζω τα συμπεράσματα και από όσα έγιναν σε σχέση με το ασφαλιστικό στην Ιταλία και όσα γίνονται αυτές τις μέρες στη Γαλλία. […]

 9. gregykapogeorge Says:

  Και στην Ελλάδα ο οποισδήποτε «αγώνας» θα αποτύχει πανηγυρικώτερα απ’ ότι στη Γαλλία, λόγω ξεπουλήματος του συνδικαλιστικού κινήματος εδώ και 20 χρόνια, λόγω του ατομικισμού της κοινωνίας που κοιτάει τη «δουλίτσα» της και δεν την νοιάζει για τους ωρομίσθιους απασχολήσιμους – flexicurity μας λένε τώρα και δεν θα κάνουν ούτε αυτό . Δεν νοιάζει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ αν διαλύσανε προ έτους το ΤΕΒΕ, δεν κόφτει τους δημοσιαγράφους και τους δικηγόρους για κανέναν άλλο, κλπ κλπ.

  Η κρίση και η παρακμή είναι μεγάλη και πρίν την κατάρευση (πού ίσως και ν’ αργήσει με χρονικά ανθρώπινα μέτρα) δεν βλέπω να υπάρχει ελπίδα ανάτασης οποιουδήποτε αντίστοιχου κινήματος.

  Ο μόνος δρόμος είναι η συνολική αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιητική λαίλαπα και η εγρήγορση των λίγων ώστε την κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί ο οργανωτικός πυρήνας που θα αντιτάξει το αντίπαλο δέος.

 10. a8lios Says:

  @gregykapogeorge

  Η απαισιοδοξία είναι κακό πράγμα. Προπαντώς όταν είναι αδικαιολόγητη! Ωραία, είναι ξεπουλημένο το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ηγεσία του, εν πάση περιπτώση. Ε και τί έγινε;

  Υπάρχει θέληση για αντίδραση; Υπάρχει.
  Υπάρχει θέληση να ξεπεραστούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες; Υπάρχει.

  Εξ άλλου, υπάρχει μόνιμος πόλος που παλεύει για την αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, τόσο των διαφορετικών κλάδων μεταξύ τους όσο και με μικροεσαίους του ΤΕΒΕ π.χ.

  Π.Α.ΜΕ. το λένε.
  Στο χέρι μας (σας) είναι αν θα δυναμώσει ή όχι.
  Η απεργία στις 12/12 είναι μια χαρά ευκαιρία για αυτό.

  Τα υπόλοιπα …εκτός οθόνης!

 11. gregykapogeorge Says:

  @a8lios

  Στις 12/12 ελπίζω να είμαστε όλοι.

  Αλλά όταν «ξεσκίζανε» το ΤΕΒΕ, το ΠΑΜΕ δεν το είδα να ζορίζεται… Μάλλον γιατί οι εμποροβιοτέχνες είναι πλούσιοι… Όταν οι μισοί εργαζόμενοι πιά είναι με δελτίο παροχής. Άλλη αθλιότητα αυτό που η παρηκμασμένη κοινωνία το δέχεται… Αλλά τί τα συζητάμε; Η κοινωνία είναι στημένη στα τέσσερα χρόνια τώρα! Ειδικά από τότε που η κεντρική της αγωνία είναι να αστικοποιηθεί γιατί έχει πιο πολλά μπάρ στην Αθήνα!

  Και χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω… , το ΠΑΜΕ είναι αισιόδοξο στους κοινωνικούς αγώνες; Και αν ναί ΓΙΑΤΙ;

 12. εξαποδω Says:

  Καλημέρα σε όλους!

  Νομίζω ότι η ιστορία με το νόμο Γιαννίτση έδειξε ότι περιθώρια αντίστασης υπάρχουν. Η κυβέρνηση ουσιαστικά προσπαθεί να διαπιστώσει τι αντιδράσεις θα υπάρξουν (και στην κοινοβουλευτική της όμάδα ή στο συνδικαλιστικό του κόμμταος) γι’ αυτό και αφήνει πληροφορίες για όλες αυτές τις αλλαγές. Θα μετρήσει και θα δει τι θα κάνει! Η κινητοποίηση της 12/12 θα επηρεάσει σημαντικά το «μέτρημα» αυτό της κυβέρνησης, γι’ αυτό και πρέπει να έχει καθολική συμμετοχή!
  Τώρα για τους «ευέλικτους» και τους «μαύρους» εργαζόμενους η συζήτηση είναι μεγάλη και διεθνής. Θέλω μόνο να επισημάνω ότι νόμοι υπάρχουν, θεωρητικά αυστηροί. Το κράτος, φυσικά, δεν τους εφαρμόζει. Τα συνδικάτα, όμως, γιατί δεν δημιουργούν ομάδες ελέγχου και επιτόπιας καταγγελίας για να εξαναγκάσουν κράτος και εργοδοσία να μειώσουν το φαινόμενο; Αν περιμένουμε να στελεχώσει το κράτος την Επιθεώρηση Εργασίας…καήκαμε!

 13. gregykapogeorge Says:

  Μα αυτό ακριβώς πλέον κάνουν τα συνδικάτα! Καλύπτουν την κρατική αθλιότητα και ανικανότητα. Δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την μαύρη εργασία. Για την ακρίβεια πολλές φορές διασπούν και διαχωρίζουν τους εργαζόμενους.

  Πρίν 10 χρόνια είχα έρθει σε επαφή με υψηλά στην ιεραρχία του συνδικαλιστικού κινήματος, συνδικαλιστές των ιδιωτικών εκαπαιδευτικών, προερχόμενους από τον Συνασπισμό. Θέμα η αντιμετώπιση του εργασιακού ασφαλιστικού προβλήματος των εργαζόμενων στα ιδιωτικά κολέγια και η αντιμετώπιση του «καρκινικού» αυτού φαινομένου, η εξυγίανσή του και η τοποθέτησή του μέσα στα εκπαιδευτικά πλάισια εκεί που του αρμόζει, μέσα από το εργασιακό ζήτημα. Άλλωστε έτσι το αντιμετωπίζει και η ΕΕ. Εργασιακά και όχι εκπαιδευτικά!

  Αρνήθηκαν ακόμα και υποστήριξη… Σήμερα κόπτονται κατά της ιδιωτικοποίησης της παιδείας, που θα μπορούσαν εύκολα να έχουν αποτρέψει από τότε!

  Ακόμα και ο Βενιζέλος προ μηνών μέσα από το μπλόγκ του, ήταν πιο ειλικρινής απέναντί μου στα ερωτήματα που του έθεσα για το θέμα.

 14. a8lios Says:

  Δες αν θες πρόσφατα άρθρα στον Ριζοσπάστη για το Συνδεσμο Εμπορουπαλλήλων Αθήνας, που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ. Ίσα ίσα, άλλες παρατάξεις της ομοσπονδίας τον κατηγορούν γιατί προσπαθεί να συντονιστεί με τους μικρούς μαγαζάτορες!

  Δε καταλαβαίνω από πού βγαίνει το ότι δε ζορίζεται το ΠΑΜΕ για το ΤΕΒΕ? Όπως και όταν ήταν το θέμα τς απελευθέρωσης του ωραρίου και προσπαθούσαμε να φτιαχτούν και κοινές επιτροπές μικροεμπόρων και σωματείων εργαζομένων.
  Και ακόμα αυτό προσπαθούμε. Μάλιστα, τουλάχιστον απ’όσα έχω διαβάσει από την εμπειρία της Αθήνας, το κυριότερο πρόβλημα για έναν κοινό αγώνα τον έχουμε πό την πλευρά όσων έχουν μαγαζιά και όχι από σωματεία. Αυτοί έχουν ακόμα την αντίληψ/ελπίδα πως θα γίνουν «μεγάλοι».

  Αισιόδοξο γιατί να μην είναι το ΠΑΜΕ; Έχει πλέον επιτροπές σε αρκετούς κλάδους όπου προβάλει διακριτά μια διαφορετική πορεία για το συνδικαλιστικό κίνημα, έχει αρχίσει να αλλάζει συσχετισμούς σε κάποιους χώρους, έχει αρχίσει να γίνεται αναγνωρίσιμο σε όλο και περισσότερους κλάδους.

  Εμένα δε με νοιάζει τόσο αν θα περάσει σαν νόμος ή οχι το ασφαλιστικό. Προφανώς είναι σοβαρότατη μάχη, και αν περάσει είναι ήττα. Αυτό όμως μπορείς και στη συνέχεια να τους κάνεις να το πάρουν πίσω.
  Αυτό που με νοιάζει είναι να σταθεί αφορμή το ασφαλιστικό για να μπει κοσμος στη μάχη της απεργίας, να συζητήσει, να στήσει απεργιακές επιτροπές κτλ, να χάσει έδαφος με άλλα λόγια ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

  Και σήμερα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Επί Γιαννίτση δεν υπήρχαν. Τόσο τουλάχιστον…

  Άσχετο, αλλα έβλεπα χτες «περσόνα γκράτα».
  Τί είπε, ξοφαλτσα, ο Παναγόπουλος:
  «Ο νόμος Ρέππα είναι ο καλύτερος νόμος στην Ευρώπη!»

 15. newinka Says:

  15 Δεκεμβρίου – Κατεβάστε το γενικό για 15 λεπτά
  November 27, 2007
  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΕΙΞΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ

  ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

  15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 12.00 TO ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ

  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!!

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ?

  νέο ΙΝΚΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: