Αφρική και πόλεμος

porteous11.jpg

Στις αρχές του Οκτώβρη, η γνωστή ανθρωπιστική οργάνωση Όξφαμ (Oxfam), δημοσιοποίησε μια εκτενή έρευνα, που είχε σχεδιάσει μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, για τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στην ανάπτυξη της Αφρικανικής ηπείρου. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά!
Το κόστος των συγκρούσεων (πόλεμοι μεταξύ κρατών, εμφύλιοι πόλεμοι ή ένοπλες εξεγέρσεις) μεταξύ των ετών 1990 και 2005, υπολογίστηκε στα 300 δις δολάρια! Μάλιστα, όπως τονίζουν οι διοργανωτές της έρευνας, τα κόστη αφορούν καθαρά σε περιόδους ένοπλης σύγκρουσης και όχι στις περιόδους πριν ή μετά την σύγκρουση, όπου για παράδειγμα έχουμε υψηλά κόστη πολεμικής προετοιμασίας ή αποτροπής, κόστη από την εισβολή εκατομμυρίων προσφύγων σε γειτονικές χώρες ή την πολιτική αστάθεια σε αυτές. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η οικονομία μιας χώρας της Αφρικής, που εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση, «βυθίζεται» περί το 15%, κατά μέσον όρο.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στα έμμεσα κόστη των συγκρούσεων, εκείνα δηλαδή που προκύπτουν από τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν πάνω στους πληθυσμούς της Αφρικής, δευτερογενή φαινόμενα των συγκρούσεων, όπως ο εκτοξευμένος στα ύψη πληθωρισμός, ο πλουτισμός ιδιωτών από τη χρήση εθνικών πόρων, η ανεργία, η διαφθορά κλπ. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι περισσότερες γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν μετά τις ένοπλες συγκρούσεις παρά κατά την διάρκειά τους!
Η συντριπτική πλειοψηφία του οπλισμού που χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις αυτές προέρχεται, φυσικά, από χώρες έξω από την Αφρική (π.χ. το 95% των Καλάσνικωφ, του πιο διαδεδομένου φορητού όπλου στην ήπειρο). Η ειρωνεία είναι, λοιπόν, ότι τα 300 αυτά δις δολάρια, που σπαταλήθηκαν για τους πολέμους, είναι τόσα όσο και το ύψος της διεθνούς βοήθειας προς την Αφρική για την ίδια περίοδο. Οι διεθνείς «φιλάνθρωποι» με το ένα χέρι προσφέρουν βοήθεια και με το άλλο χέρι την επανεισπράττουν μέσα από το διεθνές εμπόριο όπλων!

Το κείμενο αυτό έχει αντιγραφεί από την 15μερη εφημερίδα «Ρηξη» (φ. 22, 3/11)

Advertisements

Ετικέτες: , ,

5 Σχόλια to “Αφρική και πόλεμος”

 1. gregykapogeorge Says:

  Έτσι είναι! Όμως από την άλλη τα οικονομικά κέρδη από την επιρροή που απολαμβάνουν οι νικητές, αλλά και τα κέρδη από τον κύκλο εργασιών που δημιουργεί η σύγκρουση (πολεμική βιομηχανία κλπ), είναι πολλάπλάσια!

  Αναρωτιόμουνα όμως παλιά (τώρα που όλοι είναι εθισμένοι καταναλωτές ή μάλλον μόνο καταναλωτές, όχι πιά…) αν η απειλή από μας τους πολλούς της μείωσης της ατομικής κατανάλωσης κατά 10%, επέφερε τόσα κόστη που θα το ξανασκέφτονταν οι μεγάλοι «παίκτες» να ξεκινήσουν τίποτα καινούργιο! Νόμιζα ότι ήταν εφικτό!

  Μου διέφευγε όμως το γεγονός ότι ο ΝΑΡΚΟΜΑΝΗΣ μόνο να την αυξήσει τη δόση μπορεί! Ποτέ να την μειώσει… Εκτός κι’ αν τον εγκλείσεις σε κατάλληλη κοινότητα…

 2. εξαποδω Says:

  Η «κοινότητα» είναι το ζητούμενο κι ο «αυτοεγκλεισμός»…

 3. frankiethecat Says:

  Μια επιπλέον παρατήρηση : στη διάρκεια του πολέμου οι κατά τόπους πολεμοφύλαρχοι πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα «assets» της περιοχής που ελέγχουν ή αλλίώς βοηθούν στη πτώση των τιμών σε συνεργασία φυσικά με όσους εμπορεύονται.
  Αυτό που δεν μπορεί να μετρήσει αυτή η έρευνα είναι το μέγεθος της ληστείας που υφίστανται οι ντόπιοι απο τους πολεμοφύλαρχους. Κατά τη γνώμη μου το -15% είναι ιδιαίτερα μικρό.
  Τα σοκ που υφίστανται αυτές οι οικονομίες είναι αντίστοιχα με αυτά που έζησε σε καιρό ειρήνης η Αργεντινή, τουτέστιν ενα -40% !!!

 4. εξαποδω Says:

  Ακριβώς αυτό περιέγραφε και η έκθεση μιλώντας για τα έμμεσα κόστη. Το μετρήσιμο κόστος (300 δις) ήταν μόνο τα έξοδα εξοπλισμού, συντήρησης στρατού και έξοδα κατεστραμμένης υλικοτεχνικής υποδομής.

 5. erythros Says:

  Πάντως, οι αποικιοκράτες (πρώην και νυν) κατάφεραν έστω να σώσουν κάποια παιδιά από την κόλαση της Αφρικής: τα πουλάνε σε παιδεραστές μέσω ΜΚΟ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: