Η γενοκτονία των γλωσσών

Ο ρυθμός εξαφάνισης των γλωσσών που ομιλούνται στον κόσμο μας έχει φτάσει πια σε τρομακτικά επίπεδα. Κάθε δύο βδομάδες χάνεται και μία γλώσσα από τις 7.000 που επέζησαν μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, το 40% των σημερινών γλωσσών απειλούνται με άμεση εξαφάνιση, ενώ τα ποσοστά των απειλούμενων φυτών είναι 8% και των θηλαστικών 18%!
 Πρόκειται για μια τραγωδία για τον ανθρώπινο πολιτισμό χωρίς προηγούμενο, καθώς μαζί με τις γλώσσες χάνονται αναρίθμητες γνώσεις για τη φύση και την ανθρώπινη ιστορία. Όπως αναφέρει ο Δρ Ντέιβιντ Χάρρισον (Dr David Harrison), καθηγητής Γλωσσολογίας και υποδιευθυντής του Ιδρύματος Ζωντανών Γλωσσών (Living Tongues Institute):
«Όταν χάνουμε μια γλώσσα, χάνουμε αιώνες ανθρώπινης γνώσης για τον χρόνο, τις εποχές, τα όντα της θάλασσας, τους τάρανδους, τα λουλούδια, τα μαθηματικά, τα τοπία, τους μύθους, την μουσική, για το Άγνωστο και το Καθημερινό».
Για παράδειγμα οι 4.000 ιθαγενείς Kayapo, που ζουν ακόμη στα δάση του Αμαζονίου, μιλάνε μια γλώσσα που περιέχει 56 διαφορετικές λέξεις για την μέλισσα ανάλογα με τα είδη που υπάρχουν στο δάσος τους, τα οποία τα κατηγοριοποίησαν λεκτικά σε σχέση με το πώς πετάνε ή τι γεύση έχει το μέλι τους! Είναι φανερό το μέγεθος του γνωστικού πλούτου που καταστρέφει η, κατά τα άλλα, «κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας», η κοινωνία της παγκοσμιοποίησης.
Οι περισσότεροι ερευνητές συγκλίνουν στο ότι βασικές αιτίες για την σημερινή δραματική εξαφάνιση των γλωσσών (μιας και ανέκαθεν χάνονταν γλώσσες, αλλά με πολύ μικρούς ρυθμούς) είναι οι μηχανισμοί της παγκοσμιοποίησης και η μετανάστευση. Φτάσαμε στο σημείο όπου 3.500 γλώσσες ομιλούνται μόνο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού και αν συνεχιστεί η καταστροφή και τα επόμενα χρόνια θα παραμείνουν ζωντανές μόλις περί τις 83 γλώσσες, αυτές που με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς ομιλούνται ήδη από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού (αγγλικά, μανδαρίνικα κινέζικα, ρώσικα, ισπανικά, κλπ).
Το χειρότερο αποτέλεσμα αυτής της γλωσσικής γενοκτονίας είναι ότι οι πληθυσμοί που παύουν να μιλούν τη γλώσσα τους χάνουν εκτός από συσσωρευμένη γνώση αιώνων και την ιδιαίτερη ταυτότητα τους, βουλιάζοντας κι αυτοί στον παγκοσμιοποιημένο πολτό που πνίγει σιγά σιγά τον πλανήτη μας.

Αυτά τα ολίγα για μια ακόμη τραγωδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
Φεύγω τώρα γιατί έχω meeting και μετά πρέπει να πάω by car σε ένα event και φοβάμαι ότι θα είμαι late με τόσο traffic…

Advertisements

8 Σχόλια to “Η γενοκτονία των γλωσσών”

 1. Ερυθρός Says:

  Για το ζήτημα της γλώσσας, έχει πει εκπληκτικά πράγματα ο Λένιν. Το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε τη γλώσσα ώστε οι προλετάριοι να μπορούν να επικοινωνούν. Η φτώχεια της γλώσσας είναι εργαλείο των αστών, ώστε ακριβώς οι προλετάριοι να μην μπορούν να αναπτύξουν λόγο, σκέψη και να αρκούνται σε όσα χρειάζονται για να παράγουν καπιταλιστική υπεραξία. Σε ένα ανάλογο επίπεδο πρέπει να δούμε και την εξαφάνιση των εθνικών γλωσσών ή διαλέκτων. Στα πλαίσια της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης εντάσσεται και αυτό το σχέδιο.

 2. ange-ta Says:

  μπράβο ερυθρέ,
  είπα κάτι να γράψω, αλλά μετά από αυτά που είπες, ότι και να πώ σάχλα θα είναι.
  Ηθελα, παρα ταύτα να πώ, ότι δεν είναι μονο οι γλώσσες που χάνονται είναι και οι φυλές που ξεριζώνονται από τις προαιώνιες κατοικίες τους και σπρώχνονται με τη βία σε καταυλισμούς, μέσα στους οποίους μαραζώνουν και τελικά πεθαίνουν. Τα εγκληματα της κυρίαρχης παγκοσμιοποιημένης μανατζεροτάξης, δεν έχουν τελειωμό.
  Πριν από λίγο καιρό διάβαζα για μία φυλή στον Αμαζόνα 130.000 ετών, που ξεσπιτώσανε για να αποψιλώσουν τα έρημα δάση.
  Η κατάσταση είναι για κλάματα γοερά!

 3. ange-ta Says:

  Ωχ, 30.000 ήθελα να γράψω!

 4. gregykapogeorge Says:

  Το μεγάλο κόλπο της παγκοσμιοποιημένης ιδεολογίας είναι η ανάδειξη των πολλών ταυτοτήτων όπως μας λένε. Έτσι θα τους ακούσετε να μιλάνε για διατήρηση των γλωσσών όταν με το παράδειγμά της η ange-ta και με όλο το κείμενο ο εξαποδώ αποδεικνύουν ότι κάνουν το ακριβώς αντίθετο. «Μα δεν είναι λίγο αντιφατικό» θα ρωτήσετε. Λοιπόν όχι.

  Αναδεικνύουμε τις πολλές ταυτότητες, βάζοντας κάτω από τον μεγενθυντικό φακό κάποιες (όπως για παράδειγμα τις καταναλωτικές ανάγκες των ινδιάνων του Αμαζονίου…) και κονταίνουμε άλλες. Όπως την ανάγκη να εκφράζεσαι στην μητρική σου γλώσσα, την εθνική σου κουλτούρα, την ιστορική σου μνήμη. Έτσι όταν προσπαθήσεις να προσεγγίσεις οποιοδήποτε θέμα δεν διακρίνεις την κυρίαρχη οπτική

 5. gregykapogeorge Says:

  ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΊΖΩ…

  Έτσι εύκολα σου παίρνουν τις σημαντικές, όπως τη γλώσσα, τη γή σου, τις παραδόσεις σου και σου αφήνουν τη δυνατότητα να πίνεις coca-cola ελεύθερα…

  Και να έχεις την ευκαιρία!!! να είσαι απασχολήσιμος…

 6. ange-ta Says:

  Greg, το επομενο ποστ, ή το μεθ επόμενο θα έχει σχεση με την τοπικότητα του οικολογικου κινήματος και θα δεις πόσο κουμπώνει με τον «εθνικισμό» και τον αντιγκλομπαλισμό!
  Θα καταλάβουμε, γιατί η οικολογία είναι η μόνη λύση στα αριστερά αδιέξοδα που έχουμε οδηγηθεί!

 7. εξαποδω Says:

  @Ερυθρός
  Η γνώση είναι δύναμη, γι’ αυτό και οι κυρίαρχοι χρειάζονται την αμάθεια και ιδιαίτερα την καλυμένη με την ψευδαίσθηση της δήθεν γνώσης που προωθούν με τις εκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις» τους.

  @greg
  Έτσι ακριβώς είναι. Μάλιστα, διάβαζα πρόσφατα ότι η εγκατάλειψη της μητρικής γλώσσας ξεκινάει από τους νέους, οι οποίοι νιώθουν «κατώτεροι» μιλώντας την και προσπαθούν να υιοθετήσουν ταχύτατα την lingua franca.

  @ange-ta
  Αναμένουμε τη δημοσίευση!

 8. Vrennus Says:

  …και πού να δείτε τι «γλωσσική γενοκτονία» είχε συντελεσθεί εκεί γύρω στο 300 πΧ με 200 μΧ με την ολοκληρωτική κυριαρχία της Ελληνικής και της Λατινικής. Ποιος ξέρει πόσες γλώσσες και ντοπιολαλιές να χάθηκαν τότε.

  Το κατ’ εξοχήν πρόβλημα δεν είναι η εγκατάλειψη κάποιων περισσότερο ή λιγότερο διαδεδομένων γλωσσών, είναι ένδεια της γλώσσας, η αγραμματοσύνη δηλαδή. Αυτό δηλώνει η κυριαρχία όχι της Αγγλικής αλλά ενός υποσυνόλου τύπων και κανόνων της που χρησιμοποιείται διεθνώς με εργαλειακό τρόπο υποκαθιστώντας και υποσκάπτοντας την οργανικότητα των τοπικών γλωσσών – και της ίδιας της Αγγλικής άλλωστε.

  Οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί, γεννιούνται και πεθαίνουν. Τόσες και τόσες γλώσσες έχουν εγκαταλειφθεί (η Λατινική ας πούμε), άλλες τόσες έχουν γεννηθεί. Από τις σημερινές Ευρωπαϊκές γλώσσες καμμία δεν υπήρχε πριν από 1500 χρόνια. Ακόμη και η Ελληνική, με την τόσο αξιοσημείωτη αντοχή στο χρόνο, κανείς δεν ισχυρίζεται πως έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

  Όλες οι γνωστές (και άγνωστες) γλώσσες κάποια στιγμή θα εκλείψουν, Όπως κάποια στιγμή θα εκλείψουν και όλοι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα στη γη. Να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, δεν πρόκειται για τραγωδία, εκτός αν η ίδια η ζωή είναι τραγωδία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: