Υπολείμματα παρασιτοκτόνων σε φρούτα και λαχανικά

Η οργάνωση Environmental Working Group είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ πάνω σε ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Πρόσφατα δημοσιοποίησε μια λίστα με τα 44 πρώτα σε κίνηση φρούτα και λαχανικά στην αγορά των ΗΠΑ. Στη λίστα αυτή  έχουν ταξινομηθεί τα προϊόντα ανάλογα με τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων που βρέθηκαν πάνω τους, σε 43.000 ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο Γεωργίας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το διάστημα 2000-2005.
Τα κριτήρια και την μεθοδολογία της ταξινόμησης (όπου ελήφθησαν πολλοί παράγοντες υπ’ όψιν) μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Η λίστα ξεκινάει από το είδος που βρέθηκαν τα περισσότερα υπολείμματα και καταλήγει σε αυτό με τα λιγότερα. Αν και αφορά στην αγορά των ΗΠΑ, νομίζω ότι είναι ενδεικτική για όλο τον κόσμο, καθώς οι μέθοδοι χημικής γεωργίας και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν παγκοσμιοποιηθεί. Ακόμα χειρότερα, αν σκεφτούμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει έστω ο φόβος των ελέγχων, φανταστείτε τι ισχύει για τη χώρα μας με πλήρη ανυπαρξία ελέγχων τόσο των τελικών προϊόντων που οδηγούνται στην κατανάλωση (ντόπια και εισαγόμενα), όσο και των φαρμάκων και του τρόπου που αυτά χρησιμοποιούνται στην γεωργία.
Η μεταφρασμένη λίστα είναι η ακόλουθη:

1 (χειρότερο) Ροδάκινα 100
2 Μήλα 96
3 Πιπεριές κανονικές 86
4 Σέλινο 85
5 Νεκταρίνια 84
6 Φράουλες 83
7 Κεράσια 75
8 Μαρούλι 69
9 Σταφύλια εισαγωγής 68
10 Αχλάδια 65
11 Σπανάκι 60
12 Πατάτες 58
13 Καρότα 57
14 Πράσινα Φασόλια 55
15 Πιπεριές καυτερές 53
16 Αγγούρι 52
17 Σμέουρα 47
18 Δαμάσκηνα 46
19 Πορτοκάλια 46
20 Σταφύλια ντόπια 46
21 Κουνουπίδι 39
22 Μανταρίνια 38
23 Μανιτάρια 37
24 Πεπόνι αμερικάνικο 34
25 Λεμόνια 31
26 Πεπόνι ευρωπαϊκό 31
27 Γκρέιπφρουτ 31
28 Κολοκύθα χειμωνιάτικη 31
29 Ντομάτες 30
30 Γλυκοπατάτες 30
31 Καρπούζια 25
32 Βατόμουρα 24
33 Παπάγια 21
34 Μελιτζάνες 19
35 Μπρόκολο 18
36 Λάχανο 17
37 Μπανάνες 16
38 Ακτινίδια 14
39 Σπαράγγια 11
40 Μπιζέλια κατεψυγμένα 11
41 Μάνγκο 9
42 Ανανάς 7
43 Καλαμπόκι κατεψυγμένο 2
44 Αβοκάντο 1
45 (καλύτερο) Κρεμμύδια 1
Advertisements

3 Σχόλια to “Υπολείμματα παρασιτοκτόνων σε φρούτα και λαχανικά”

  1. partizana Says:

    Δηλαδη αν θέλουμε να αποφύγουμε τα παρασιτοκτόνα πρέπει να πήξουμε στην κρεμμυδίλα και στο μάγκο?!Η Μεσογειακή διατροφή πάει περίπετο..ας στραφούμε στην αφρικάνικη με μάγκο, αβοκάντο και ανανάδες!

  2. εξαποδω Says:

    @partizana
    Είναι προφανές ότι αυτά είναι τα πιο κινήσιμα στην αμερικάνικη αγορά με τις εκεί διατροφικές συνήθειες. Είναι, όμως, πολλά από αυτά, κινήσιμα και σε μας.
    Προσωπικά, δεν επιθυμώ να αντικαταστήσω με τίποτε τους γερμάδες με …μάγκο! Άρα μόνη λύση για να αποφύγουμε το αβοκάντο και το …κατεψυγμένο καλαμπόκι είναι να γίνει εκτός από τη διατροφή μας και η καλλιέργειά μας μεσογειακή-οικολογική αντί για αμερικάνικη-χημική!

  3. Σκατζόχοιρος Says:

    Λες η υπερκατανάλωση των εν λόγω τροφίμων να συμβάλλει στον αγώνα μας έναντι του ελληνικού παρασιτισμού;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: