Αφανίστηκε το ποταμίσιο δελφίνι της Κίνας

lvwangdingrturn03.jpg

Μετά από 20 εκατομμύρια χρόνια ζωής, το δελφίνι του γλυκού νερού της Κίνας, το Μπαΐτζι (Lipotes vexillifer), το οποίο ζούσε στον ποταμό Γιανγκτσέ, στους παραποτάμους του και στις συγκοινωνούσες λίμνες Πογιάνγκ και Ντονγκτίνγκ, θεωρείται πρακτικά εξαφανισμένο.
Σε μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στα τέλη του 2006 σε μήκος 1700 χλμ στον ποταμό Γιανγκτσέ, δεν βρέθηκε κανένα ζώο. Όπως δήλωσε ο Αουγκούστ Πφλύγκερ (August Pfluger), επικεφαλής ενός ελβετικού ιδρύματος προστασίας του δελφινιού και συνδιοργανωτής της ερευνητικής αποστολής, «Είναι πιθανόν να μας ξέφυγαν ένα – δυό ζώα, αλλά και αυτά δεν έχουν καμιά δυνατότητα να επιζήσουν». Η WWF εκφράζει επιφυλάξεις, βέβαια, στο να θεωρηθεί από τώρα ότι το είδος εκλείπει και ζητάει ακόμα πιο ενδελεχή έρευνα, αλλά το αποτέλεσμα δεν εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει πλεόν. «Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός, ότι το είδος λειτουργικά έχει εκλείψει», τονίζει ο Πφλύγκερ.

Το Μπαΐτζι εντάχθηκε τη δεκαετία του ’80 στα παγκοσμίως απειλούμενα είδη και τη δεκαετία του ’90 στα εξαιρετικά απειλούμενα. Κύριες απειλές θεωρήθηκαν η αλιεία με ηλεκτρισμό και εκρηκτικά, τα γιγαντιαία φράγματα που διέλυσαν τους βιοτόπους του δελφινιού, οι τραυματισμοί από προπέλες σκαφών στον πολυσύχναστο ποταμό, η ανεξέλεγκτη ρύπανση των νερών από την βιομηχανία και τα αστικά λύματα (περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει και δραστηριοποιείται στις όχθες του Γιανγκτσέ!) και ιδιαίτερα η ηχορρύπανση η οποία αποπροσανατολίζει το φυσικό σύστημα αναζήτησης τροφής των δελφινιών και δημιουργεί στρες το οποίο εμποδίζει την αναπαραγωγή. Η ειρωνία είναι, ότι στις παραδοσιακές κινέζικες κοινωνίες το δελφίνι του ποταμού έχαιρε ιδιαίτερης προστασίας από τον πληθυσμό – «Θεά του Γιανγκτσέ» το ονόμαζαν – και θεωρείτο αμάρτημα η θανάτωσή του…

dolphin1.jpg

Πολλές προσπάθειες διεθνών οργανισμών, σε συνεργασία με την (μάλλον απρόθυμη) κινεζική κυβέρνηση, έγιναν για να διασωθεί το είδος αλλά τελικά όλες έπεσαν στο κενό. Από 6.000 περίπου ζώα που είχαν καταμετρηθεί το 1950 στο υδάτινο σύστημα του Γιαγκτσέ, βρέθηκαν μόλις 200 το 1990, 7 το 1998 και κανένα σήμερα!

Η τραγωδία της εξαφάνισης της άγριας ζωής του πλανήτη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ο αφανισμός του Μπαΐτζι είναι απλά ένα ακόμη σοκαριστικό στιγμιότυπο ενός εν εξελίξει εγκλήματος. Η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, που πριμοδοτείται ή επιβάλλεται από ένα αδηφάγο οικονομικό σύστημα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ζώα, πτηνά, ερπετά, έντομα, φυτά και δέντρα στον αφανισμό.
Μετά έρχεται η σειρά μας…

Advertisements

8 Σχόλια to “Αφανίστηκε το ποταμίσιο δελφίνι της Κίνας”

 1. μούργος Says:

  Aλλο ενα χρονικο προαναγγελθεντος θανατου!!!
  κριμα!!!!!!!!

 2. akamas Says:

  Άλλη μια σημαντική οικολογική καταστροφή.

 3. εξαποδω Says:

  Είναι το πρώτο μεγάλο θηλαστικό που εξαφανίζεται εδώ και 50 χρόνια παρά τις συντονισμένες προσπάθειες να σωθεί. Αυτό αποδεικνύει πρώτον, ότι η ψευδαίσθηση σταθεροποίησης του ρυθμού εξαφάνισης της άγριας φύσης – που υπήρχε την προηγουμενη δεκαετία- τελείωσε και δεύτερον, ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η προ εικοσαετίας άποψη ότι αν η Κίνα έμπαινε στους ρυθμούς παραγωγής και κατανάλωσης της Δύσης θα προκαλούσε πλήρη ανισορροπία του πλανητικού οικοσυστήματος, λόγω του τεράστιου πληθυσμιακού μεγέθους της.

 4. ange-ta Says:

  Να αυτά διαβάζω και αρρωσταίνω!!
  Αρρωσταίνω!
  Πόσα άλλα αθώα είδη θα πληρώσουν αυτό το τέρας που λέγεται άνθρωπος;;

 5. Σκατζόχοιρος Says:

  …Αυτές τις μέρες διαβάζω ‘Το σμήνος’, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ένα ογκώδες πλην όμως εξαιρετικό οικολογικό θρίλερ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα…

 6. ikonikos Says:
 7. ange-ta Says:

  Γειά σου σκατζόχοιρε,
  το είχα ξεκινήσει στο πρωτότυπο και το παράτησα. Λες να το συνεχίσω ε;

 8. Η Κίνα και το νεράκι « Το ιστολόγιο του εξαποδώ Says:

  […] εξαιτίας της μόλυνσης των νερών (για παράδειγμα βλέπε ΕΔΩ). Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση αποτελεί μια θετική […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: