Τι σημαίνει «τέλος του δικομματισμού»;

Εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, σχεδόν σε κάθε  ομιλία ή παρέμβασή του μιλάει για το «επερχόμενο τέλος του δικομματισμού» στις επόμενες εκλογές.  Πώς μπορεί, όμως, να μας προκύψει αυτό το «τέλος», δηλαδή το σπάσιμο της εναλλαγής στην εξουσία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Κατά τη γνώμη μου με τρεις τρόπους:
Πρώτον, δημιουργείται ένας τρίτος ανταγωνιστικός πόλος (όπως έγινε την δεκαετία του ’70 με το ΠΑΣΟΚ το οποίο έσπασε το προδικτατορικό δίπολο Δεξιά – Ένωση Κέντρου), ο οποίος απευθείας ή με συνεργασίες διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία για πάρτη του.
Δεύτερον, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών κι έτσι σχηματίζει κυβέρνηση σε συνεργασία με κάποιο ή κάποια από τα μικρά κόμματα, στην περίπτωσή μας ΛΑΟΣ, ΣΥΝ, ΚΚΕ.
Τρίτον, η κοινωνία μας βρίσκεται σε φάση επαναστατικού μετασχηματισμού και οι επαναστατημένες μάζες αμφισβητούν το σύνολο του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού οικοδομήματος, άρα και τον δικομματισμό που είναι ένα σύμπτωμά του.

Όταν, λοιπόν, ο κ. Αλαβάνος επιχαίρει για το «τέλος του δικομματισμού», τι ακριβώς εννοεί; Το να πιστεύει ότι έχει δημιουργηθεί ένας τέτοιος ανταγωνιστικός πόλος ο οποίος θα αμφισβητήσει την εξουσία των δύο «μονομάχων» προς όφελός του ή ακόμα χειρότερα να θεωρεί ότι αυτός ο πόλος είναι ο …ΣΥΡΙΖΑ του 3,5%, θα τον κατέτασσε αυτοδικαίως στην μακρά λίστα παραδειγμάτων πολιτικής ψυχοπαθολογίας στη χώρα μας. Άρα απορρίπτουμε αυτήν την υπόθεση.
Το αυτό και ακόμα περισσότερο, ισχύει και για την τρίτη υπόθεση!
Επομένως, είναι φανερό ότι ο κ. Αλαβάνος ευελπιστεί για την επιβεβαίωση του δεύτερου σεναρίου. Δηλαδή, την μη επίτευξη αυτοδυναμίας από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της εισόδου και πέμπτου κόμματος στη Βουλή (ΛΑΟΣ) και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κυβερνητική συνεργασία είτε μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, είτε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να εμπλακεί σε τέτοιες συζητήσεις.
Το να χαίρεται διότι τον δικομματισμό θα διαδεχτεί μια «σκληρή» δεξιά κυβέρνηση ΝΔ – ΛΑΟΣ, θα το θεωρούσα τουλάχιστον ανόητο από μέρους του. Άρα χαίρεται κι ελπίζει ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε συζήτηση μεταξύ του κόμματός του και του ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη. Το πού θα μπορούσε να καταλήξει μια τέτοια διαπραγμάτευση δεν αφορά το παρόν σημείωμα.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τα πράγματα έχουν μια πολύ απλή, σχεδόν διάφανη, λογική.
Το ερώτημα είναι, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του μετωπικού ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς είναι και αρέσκεται να τα συσκοτίζει με «ριζοσπαστικές» φιοριτούρες;
Γιατί δεν μας λέει στην περίπτωση της βέβαιης, κατ’ αυτόν, «ήττας του δικομματισμού», ποιά στάση θα προτείνει να κρατήσει το κόμμα του στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις και το προγραμματικό περιεχόμενο των προτάσεών του;

Ενδεικτικά σας παραθέτω απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):
«…Αλλαγή σήμερα δεν σημαίνει απλά να διαδέχεται μία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις που κυβερνούν τη χώρα μας τόσα χρόνια, η μία την άλλη στην εξουσία. Αλλαγή σήμερα σημαίνει να μπει το θέμα της κυβερνητικής εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας μέσα από άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις. Με αυτή την έννοια, ενώ άλλοι ανησυχούν για αδύναμες κυβερνήσεις και που θα πάνε με μια Βουλή που έχει πολλά κόμματα, η δικιά μου άποψη είναι ότι μπορεί να γυρίσουμε σελίδα. Το έχω ξαναπεί, στη δεκαετία του ΄80 γύρισε τότε μια σελίδα, γιατί αμφισβητήθηκε από ένα ανερχόμενο τότε ΠΑΣΟΚ, ο δικομματισμός ανάμεσα στην παλιά Ενωση Κέντρου και τη Ν.Δ. Με τον ίδιο τρόπο νομίζω το ζητούμενο σήμερα είναι να αμφισβητηθεί ένα σύστημα, το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει ολοκληρώσει το ρόλο του, είναι πια τοξικό, μολύνει τον τόπο, δεν μπορεί να προσφέρει και θα έλεγα ενδεχομένως και τα ίδια τα κόμματα, τα οποία πρωταγωνιστούν σε αυτό το σύστημα θα απελευθερωθούν έτσι από κάποιες δεσμεύσεις»

Advertisements

21 Σχόλια to “Τι σημαίνει «τέλος του δικομματισμού»;”

 1. ikonikos Says:

  Νομίζω ότι έπιασες το νόημα και ερμηνεύεις σωστά τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Και όπως λες το χειρότερο είναι ότι τώρα το παίζει ριζοσπάστης και αποβλέπει στις ψήφους των αριστερών (ή «αριστερών») και μετά είναι έτοιμος να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιβεβαιώσει ότι ο δικομματισμός απλά…θα μετασχηματιστεί σε light δικομματισμό με κάποια κόμματα-δορυφόρους…
  Εν πάση περιπτώσει, ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση πολιτικού συστήματος ίσως υπάρχει και προέρχεται από ιδέες που πολεμούν το νεοφιλελευθερισμό χωρίς την ίδια στιγμή να παγιδεύονται σε «τρίτους δρόμους» όπως η λεγόμενη «Περιεκτική Δημοκρατία». Τελευταία άρχισα να διαβάζω κάποια από τα άρθρα του Τάκη Φωτόπουλου (www.inclusivedemocracy.org) σχετικά με το σύστημα αυτό και έχω διακρίνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες που ανατρέπουν άρδην το κομματικοκρατούμενο (και απολιτικό κατ’ουσίαν, αφού είναι μέρος του συστήματος) σκηνικό.
  Βέβαια δεν είμαι σε θέση ακόμα να κρίνω αν θα μπορούσε να επικρατήσει ποτέ ένα τέτοιο σύστημα και με ποιες «θυσίες» ή παρενέργειες, αλλά σίγουρα έχει πολύ ενδιαφέρον το ότι προωθεί περισσότερη Δημοκρατία στο πολιτικό γίγνεσθαι και πολύ μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή. Όμως θέλει ακόμα πολλή μελέτη το πράγμα…

 2. Ακατανομαστος Says:

  Αγαπητε εξαποδώ ,
  ειναι η πρωτη φορά που μπαινω στο μπλογκ σου και είδα ,με ενδιαφερον μια προσπαθεια αναλυσης που θετει το προβλημα
  των επερχομενων εκλογών ,επι ταπητος….. Το κυριο προβλημα ,κατ εμέ , Δεν Ειναι ο Δικομματισμός ( ουτε βεβαια το προταγμα της »περιεκτικής δημοκρατιας του Φωτοπουλου που -για μενα -τολαχιστον αφορά στο απωτατο μελλον)..
  … το αμεσο πολιτικό Προβλημα ειναι οτι μετα απο τοσα χρόνια
  σοσιαλ-νεοφιλελευθερης συναινεσης , και μετα την ηττα του Πασοκ ( το οποιο ομως απο τα Δεξια, χρεωθηκε ως αποτυχία της Αριστεράς και των ιδεων της )
  παρατηρειται μια ολο και εντεινόμενη Δεξια και Ακροδεξια ηγεμονια στην ελληνική κοινωνια ,που περνα απο τον κόσμο των ιδεων στον χωρο της Πραξης και διαποτιζει και το Λαος αλλά και μεγαλο ,ισως το μεγαλύτερο μερος της Ν. Δ …
  ..Και ειναι πολύ ενδιαφερον οτι , ως μοντερνες και προοδευτικές αποψεις ,περνανε πια οι Νεοφιλελευθερες (τυπου Φρηντμαν , απο οτι βλεπουμε στο Διαδικτυο)
  Καθως λοιπόν παρατηρουμε την καταρκυλα της Δεξιας Ν. Δ (και οχι του ουδετερου ορου Δικομματισμός …ε πως να το κανουμε μετα το κακό ,κακιστο Πασοκ, ερχεται το Πολύ πολύ χειροτερο της Ν. Δ )το »τι να κανουμε» μου φαινεται να ειναι περισσοτερο επικαιρο παραποτε …
  Τι να κανουμε : στις σκληρες τωρινές συνθηκες;…το μόνο που μπορουμε να επιδιωκουμε(ή μαλλον απο το οποιο να ξεκινησουμε κατα την γνωμη μου και πρωταρχικά ειναι ενοτητα και αλληλεγγυη : αεναντι στην Αριστερά …και οικολογια στο συνολο της(και εδώ περιλαμβανω και τον ελευθεριακό ή αντιεξουσιαστικό χώρο π.χ τα παιδια που δαρθηκαν αναιτια και εξοργιστικά γιατί …εφθειραν το καζινο στην Παρνηθα αλλά και στον κόσμο του Πασόκ (που νιωθει κι αυτός να απειλειται απο μια σκληρή , ρεβανσιστική Δεξιοτατη Δεξια ) δηλαδή την Ν . Δ

 3. εξαποδω Says:

  @Ακατανόμαστε

  Καλώς σε βρήκαμε!
  Η χρήση των όρων Δεξιά-Αριστερά είναι ιδιαίτερα προβληματική τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα εγώ θεωρώ Δεξιά και μάλιστα σκληρή, το ΠΑΣΟΚ (όχι όσους το ψηφίζουν, αλλά το σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ). Επίσης θεωρώ ότι η πραγματικά θανατηφόρα ακροδεξιά είναι οι νεοφιλελεύθεροι. Η ιδεολογία τους είναι ό,τι πιο άγριο και αντιδραστικό υπάρχει, καταστροφικό για τους εργαζόμενους, τους λαούς και τον πλανήτη. Οι διάφορες φιοριτούρες τους περί τάχα μου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά του Χριστόδουλου, κλπ εξαντλούνται όταν αμφισβητούνται τα όρια του ακραίου καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού, των οποίων είναι πιστοί οπαδοί. Γι’ αυτό και είναι υπέρ της πλήρους απορρύθμισης της εργασίας, υπέρ των βομβαρδισμών των «ισλαμοφασιστών», υπέρ της μεταλλαγής του κλίματος, κλπ. Αυτοί είναι τα φασισταριά της εποχής μας! Τώρα, αν διάφοροι αριστερίζοντες τους αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, δεν θέλει και πολλή εξήγηση. Ο νεο-φιλελευθερισμός έχει την ιδεολογική ηγεμονία χρόνια τώρα, την συμβιβασμένη αριστερά θα άφηνε απ’ έξω!
  Αν με τον όρο «Δεξιά-Ακροδεξιά ηγεμονία», εννοείς τον αυταρχικό κατήφορο, την κρατική τρομοκρατία και την περιστολή των δικαιωμάτων, πράγμα κυρίαρχο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανεξαρτήτως χρώματος των κυβερνώντων, τότε αυτό είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Δεν πρόκειται, όμως, για ιδεολογική ηγεμονία επί των μαζών. Απλά, στηρίζει και στηρίζεται στην διευρυμένη ανασφάλεια, τον αποπροσανατολισμό και την εγκατάλειψη των λαϊκών μαζών και την πλήρη έλλειψη εναλλακτικής πρότασης.
  Σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, του αυταρχισμού, η κυβέρνηση της ΝΔ αγωνίζεται να φτάσει τις επιτυχίες του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ! Επειδή μεγάλωσα την δεκαετία του ’80, θα σου θυμίσω τον Καλτέζα, τον «θρύλο» Αρκουδέα, τους αγανακτισμένους πολίτες-ΠΑΣΚίτες με τις καραμπίνες, την ΠΑΣΟΚικη φρουρά στον Λεπέν. Και το ’90 το ατέλειωτο ξύλο επί Σημίτη, τις μαζικές συλλέιψεις όλου σχεδόν του αναρχικού χώρου στο Πολυτεχνείο το ’95 (αν θυμάμαι καλά) και κυρίως την χωρίς προηγούμενο αντιτρομοκρατική υστερία του Χρυσοχοϊδη και των ΠΑΣΟΚικών λακέδων των Αμερικάνων.
  Αν με τη φράση «κόσμο του Πασόκ που νιώθει να απειλείται», εννοείς τους «πράσινους» εφοριακούς, τελωνειακούς, υπαλλήλους της πολεοδομίας, μπάτσους και «επιχειρηματίες» που γδάρανε τον κοσμάκη, έκλεψαν, έφαγαν τον αγκλέουρα, πούλησαν προστασία και ναρκωτικά ή ξέσκισαν τις επιδοτήσεις των διαφόρων ΚΠΣ και που τώρα βλέπουν «έντρομοι» να αντικαθίστανται από το «κράτος της Δεξιάς», δηλαδή τα λαμόγια της ΝΔ που θέλουν να συνεχίσουν για λογαριασμό τους το φαγοπότι, τότε …να μην συνεχίσω γιατί θα κόψει η λογοκρισία ό,τι θα πώ!!
  Το πρόβλημα ειναι πώς θα γλιτώσουμε από τα λαμόγια γενικώς και όχι ποιο λαμόγιο διώκει άλλο λαμόγιο στα πλαίσια του «δικομματισμού» τους!
  Και νομίζω ότι αυτό φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις όπου κάθε φορά που η ΝΔ κάνει μαλακίες …πέφτει το ΠΑΣΟΚ γιατί ο κόσμος θυμάται τι ήταν το «Κίνημα», από ένα σημείο και πέρα!
  Τέλος, λύση δεν είναι η «ενότητα» της Αριστεράς. Προσωπικά, δεν έχω καμμιά όρεξη να ενωθώ με τον Παπαδημούλη ή τον αριβίστα Αλαβάνο ή διάφορες μίζερες περιπτώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το πρόβλημα είναι πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο αντίστασης αλλά και πρότασης, που θα απαντά στα αίτηματα για κοινωνική απελευθέρωση, ισότητα, άμεση δημοκρατία, οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής και της καθημερινής ζωής και εθνική ανεξαρτησία.
  Κρίνοντας ότι μόνο σ’ ένα τέτοιο επίπεδο συζήτησης μπορεί να προκύψει η Ενότητα και όχι στις άθλιες και χωρίς αρχές προεκλογικές συσσωματώσεις της αριστεράς, δεν αγχώνομαι διόλου για το τι θα κάνω στις εκλογές…

 4. Ακατανομαστος Says:

  Εξαποδώ
  Εγώ μεγαλωσα στις δεκαετιες του 6ο και 7ο… Και ειπα εξαρχής για την (σοσιαλ )νεοφιλελευθερη κατρακυλα του Πασοκ που οδηγησε σε μεγαλο βαθμό -κατα την γνωμη μου -στην ακροδεξια ηγεμονια….(εκτος βεβαια απο τις διεθνεις εξελιξεις Το ερωτημα ειναι

  Τωρα »τι να κανουμε;»

  Λες οτι το προβλημα ειναι » Το πρόβλημα είναι πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο αντίστασης αλλά και πρότασης, που θα απαντά στα αίτηματα για κοινωνική απελευθέρωση, ισότητα, άμεση δημοκρατία, οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής και της καθημερινής ζωής και εθνική ανεξαρτησία.

  Και συμφωνώ …Αλλά -ελπίζω να καταλαβαινεις ,για πάνω πολύ πανω απο τριαντα χρονια που περιμενω να διαμορφωθει ενα τετοιο εναλλαχτικό σχεδιο …. (απο τις διαφορες ομαδες της αριστεράς)… Και το μόνο που βλεπω δυστυχώς ειναι το Υπαρκτοτατο σχεδιο της δεξιας και Ακροδεξιας να γινεται πραγματικότητα ….

  Αλλά ας ειναι …μπορώ να περιμενω αλλα τριαντα τοσα χρονια ..ετσι κι αλλιως απέθαντος ειμαι

 5. frankiethecat Says:

  Οι οροι αριστερα και δεξια στην Ελλαδα ιδιαιτερως εχουν ενα χρωμα πολυ φλου ,ας θυμηθουμε οτι η λεξη δεξια, ηταν μια λεξη κλισε των παλαιων Κεντρωων, προδικτατορικα φυσικα αυτο.Η χρηση του ορου ομως απο τους κεντρωους ηταν η μια εκδοχη τους,παραλληλα δηλωνανε ολοι αντικομμουνιστες !! και φυσικα φιλοι της ταξης και ουχι της Αναρχιας 🙂 Η αυτονομια ηρθε μετα …
  Στα χρονια μετα την παραδοση της εξουσιας απο τους «στρατηγους» το 74 ,ανελαβε το εργο ο Αντρε και τα δημοκρατικα μμε τον ορο δεξια και παραλληλα το μορφωμα του αντρε επελεξε να ονομαστει και αυτοκαθωριστει ως σοσιαλιστικο-εθνικοανεξαρτησιακο τοιουτο.Οτι δηλαδη ηταν ετοιμο να αγορασει η αγορα των ψηφοφορων.Μετα ταυτα οι κεκεδες ειχαν χασει το παιγνιο διοτι εμπλεκομενοι με τους ορους δεξια-Αριστερα αναπαραγαν τον συμβολισμο πουχε καταφερει να επιβαλλει ο Αντρε …συνεπως η λεηλασια απο τα «αριστερα» του αντρε ηταν σχεδον βεβαια,οπερ και εγενετο βοηθουντων και αλλων παραγοντων.Οσο για τα τραβεστι του ευρωκομμουνισμου ,η σοφη κεφαλη τους οδηγησε να παντρεψουν την ελληνικη σημαια με το σφυροδρεπανο,τουτεστιν αχταρμας.Επιμενανε και αυτοι στους ορους που ειχε χρωματισει ο Αντρε, μια σταση η οποια ανοιγε το δρομο για τις επομενες στασεις του τραινου,βοηθουσης της ΕΕ,αρα πληρη αναπαραγωγη του βασικου πλανου των ισχυρων της ΕΕ με αναλογη επενδυση απο δηλωσεις καθε ειδους,ειπαμε το μαγαζι ειναι ανοικτο αρα ολα λεγονται και ολα γινονται γιαυτο το λογο δημιουργησαν τις τασεις μεσα στο «κομμα» ετσι ωστε ο καθε υπαλληλος να εκφραζεται ελευθερως και να υπαρχει αυτο το φλου πραγμα που λεγεται PLUS,ολα τα μαχαιρωνει και σε καλη τιμη.
  Η ΝΔ οπως και οι Παθοκοι ακολουθουν οτι τους εχει δωθει πιστα,απλως εναλλασονται για να προχωρα το συστημα και να παιρνουν σαρκα και οστα τα νεα σχεδια … παραδειγμα οι σημερινες δηλωσεις του Χρυσοχοιδη … τα θεσμικα οργανα να επιληφθουν του βιβλιου …αφου πρωτα εχουν επιβαλλει τα θεσμικα οργανα και τα πλαισια δραση τους … αυτο λεγεται συνεχεια στο ανατεθεν εργο!!!

  Οποτε ακουω τη φραση «ο απατημενος κοσμος του παθοκ ειναι δημοκρατικος» δεν ξερω αλλα βγαζω σπυρακια … δεν ειναι καθολου απατημενοι μυαλο εχουν απο την κατασκευη τους ,συνεπως εκαστος κανει τις επιλογες τους και ξερουμε ολοι ποσο τιμανε τις επιλογες τους …αυτοι εξαλλου εχουν τις θεσουλες της βεβαιοτητας και του εφαπαξ … οι παθοκοι απλα αγορασαν ψηφους και τους περασαν απευθειας στο χρεος της χωρας .

  Οσο για το ζητημα τι σημαινει αριστερος σημερα απλα θα πω μια καθαρη κουβεντα ,ΟΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΓΚΑΤΣ ΝΑΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, αλλιως μιλας για τα παντα σαν τον Αλιμπαν_ταλιμπαν και δεν τολμας να κανεις μαζικη καμπανια κατα της VODAFONE ,αν δεν κανω λαθος την καταγγειλαν για υποκλοπες ,πουναι λοιπον η επιθεση τους απεναντι στον ΟΡΑΤΟ ΒΙΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ VODAFONE ;;; τουμπεκι ψιλοκομμενο το λεω εγω …εξαλλου οι ναταβαδες τα βρισκουν μεταξυ τους αντε να παει ο Αλιμπαν-Ταλιμπαν να κατασκηνωσει εξω απο τη Vodafone και να παλεψει πανω στο θεμα … ετσι χτυπα κανεις την παραβιαση των δημοκρατικων δικαιωματων και οχι αλλιως. Και μιας και δεν προκειται κατι τετοιο να κανουν μαυριστε τον PLUS για ενα απλο λογο γιατι ειναι λαμογια και θελουν να αναβαθμιστουν σε αρχιλαμογια.

 6. ikonikos Says:

  Το θέμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην Ελλάδα (και σε μεγάλο μέρος του ΣΥΝ), καθώς και οι τεχνητοί σε τεράστιο βαθμό διαχωρισμοί τους που γίνονται επικοινωνιακά για να νομίζουν οι πολίτες τάχατες ότι επιλέγουν πολιτικά κόμματα και όχι διαχειριστικές κλίκες, είναι ότι και τα δύο κόμματα όπως και οι δορυφόροι τους λειτουργούν πελατειακά και πλήρως εξαρτώμενα από το ίδιο οικονομικό υπερεθνικό σύστημα που λέγεται νεοφιλελευθερισμός.

  Το να λέμε λοιπόν ότι ψηφίζουμε «άλλο πολιτικό κόμμα» τη στιγμή που σε οικονομικό επίπεδο τα δύο αυτά κόμματα έχουν επιλέξει την πλήρη υποταγή τους (με μικρές απλά διαχειριστικές παραλλαγές) στο άρμα του ίδιου ανελέητου, απάνθρωπου οικονομικού συστήματος είναι παραπλάνηση. Ο δικομματισμός στην Ελλάδα λειτουργεί απλά ως δύο ανταγωνιστές μάνατζερ του παγκοσιοποιημένου οικονομισμού και από τη στιγμή που η οικονομική πολιτική, μια από τις βασικότερες συνιστώσες της πολιτικής γενικά -ίσως η βασικότερη-, είναι παραδομένη, δεν μπορούμε να μιλούμε για πολιτική σκέψη και διάλογο επιπέδου στην Ελλάδα, αλλά για καθαρά κομματικό – διαχειριστικό-μικροκομματικό και ρουσφετολογικό-συμφεροντολογικό διάλογο που έχει ως στόχο το «διαίρει και βασίλευε» και την κοινωνική διάρρηξη.

  Και πιστεύω ότι αυτό πλέον είναι εξόφθαλμό: Πάρτε οποιαδήποτε «πολιτική» ή κοινωνική συζήτηση θέλετε: Αυτή θα αφορά είτε σκανδαλολογικές μπουρδολογίες του τύπου «ποιος έκλεψε περισσότερα» και τι παπούτσια αγόρασε η Νατάσα, συζητήσεις για το πώς κάποιος θα αποφύγει τον έλεγχο του αυθαίρετού του, του πώς θα κλέψει το κράτος με λαμογιές ή πώς θα γλείψει καλύτερα, πώς θα αγοράσει, τι θα αγοράσει, τι μοντέλο κινητό πήρε ο ένας κι ο άλλος και με τι δάνειο από την καλή τράπεζα, ή στην καλύτερη περίπτωση σε ποιά «οικολογική» ΜΚΟ ανήκει ή σε ποιο mall θα πάει για να περάσει κουλ και τρέντι. Τα πάντα δηλαδή περιστρέφονται σε μια διαστρεβλωμένη πολιτικά – με την ευρεία έννοια- συζήτηση η οποία δεν έχει ίχνος κριτικής σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων, εκτοξεύει τον ατομικισμό και το προσωπικό κοντόφθαλμο συμφέρον στην κορυφή, δημιουργεί ιδιοτελείς κλίκες και συμμαχίες που κοινό γνώμονα έχουν μόνο το κέρδος. Ακόμα και η διασκέδαση, η «ψυχαγωγία» περιστρέφεται γύρω από το ιδιωτικό, το ιδιοτελές, το μικρόψυχο, το μηχανιστικά ηδονικό, που έχει σκοπό μόνο την προσωπική καλοπέραση και την απολιτίκ αδρανοποίηση της σκέψης προς χάριν του φαστ φουντ και του εντυπωσιασμού της εικόνας. Ο,τιδήποτε θίγει τον τρόπο ζωής και το οικονομικό σύστημα και αναδεικνύει κοινωνικές ανισότητες και συλλογικές κοινωνικές ευθύνες απέναντι στα προβλήματα διασύρεται ως γραφικό, εθνικόφρων ή αναρχικό ή δεν ξέρω τι καθότι παύει να είναι «πολιτικά ορθό» – μια από τις πιο ισχυρές μεθόδους χειραγώγησης που χρησιμοποιεί το σύστημα.

  Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα τελικά μάλλον ανήκουν σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη είναι αυτή που ανέφερα, που έχουν την εντύπωση λόγω προπαγάνδας ή άγνοιας (μέσω της παιδείας και της έλλειψης χρόνου, όχι επειδή είναι «χαζοί») ότι ακόμα ψηφίζουν πολιτικά και όχι κομματικά και μικροσυμφεροντολογικά, όπως γίνεται, και μια δεύτερη που έχει πλήρη συνείδηση της οικονομικής επιλογής και των πολιτικών που επιβάλλει ο φιλελευθερισμός, και επιλέγει να καταπολεμήσει τον υπαρκτό φόβο που δημιουργεί το σύστημα, όχι με την αντίδραση και τη ψήφιση άλλων, αντίρροπων ριζοσπαστικών οικονομικών πολιτικών (που δυστυχώς ή ευτυχώς εκπροσωπούνται μόνο από το ΚΚΕ), αλλά με τη σύμπραξη στο σύστημα αυτό και την προσπάθεια προσωπικού βολέματος στον πάντα «πρόθυμο» δικομματικό μηχανισμό!

  Και στις δύο περιπτώσεις, τη στιγμή που η οικονομική πολιτική έχει παραδοθεί σε υπερεθνικές πολιτικές από τις Βρυξέλες, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια και την ΕΚ Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ και το G8, ο κόσμος δεν ψηφίζει με ουσιαστική Δημοκρατία τις πολιτικές που τον επηρεάζουν, αλλά τη μικροπολιτική, μικροαστική διαχείρισή τους, όπως ψηφίζουν π.χ. οι μέτοχοι (που εδώ είναι και καταχρεωμένοι) για ένα συμβούλιο στελεχών μιας πολυεθνικής.

  Γι’ αυτό και έχουμε τον τραγέλαφο στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή να λοιδορείται το Δημόσιο, αφού οι ίδιοι οι πολιτικοί έχουν καταφέρει να το απαξιώσουν με τον κομματισμό τους και την αναξιοκρατία τους, και από την άλλη να προσπαθούν να περάσουν και οικονομικά μέτρα καθ’ υπόταξιν των υπερεθνικών ελίτ που αποσυνθέτουν στοιχειώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Έτσι ο δικομματισμός λειτουργεί ως μοχλός ακόμα μεγαλύτερης εξάπλωσης του νεοφιλελευθερισμού, και γι’ αυτό τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το ΠΑΣΟΚ, καθότι με την καπηλεία μεγάλου μέρους της Αριστεράς και του λόγου της θεώρησε το Δημόσιο κτήμα του και το απαξίωσε ηθελημένα ή μη συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια.

 7. συριζα(ς) Says:

  Αγαπητέ σύντροφε της αντίπερα όχθης…

  είναι πάγια τακτική του ΚΚΕ να συκοφαντεί το χώρο της ανανεωτικής αντιδογματικής αλλά ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ Αριστεράς και τον εκάστοτε κοκμματικό φορέα εκφραστή του.

  Μερικές φορές η συλλογιστική σας όμως ξεπερνά ακόμα και τους πλέον ευφάνταστους πολιτικούς «αναλυτές», όπως συμβαίνει και στην παρούσα «ανάλυση». Το «ερμηνεύειν κατά το δοκούν» το κατέχετε επαρκέστατα. Προσέξτε όμως γιατί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία σας (καθώς εσείς είστε ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ με την κυριολεκτική χρήση του όρου… -τρομάρα σας…) μπορεί να μετατρέψει κάποιον «αν-αλυτή» σε «αν-αλήτη», καθώς η γκεμπελίστικη διαστρέβλωση των απόψεων του αντιπάλου δεν συμπεριλαμβάνεται στα θεμιτά μέσα πολιτκής αντιπαράθεσης.

  Συντροφικά,
  ένας ανένταχτος που περιμένει την Αριστερά δυνατή (ταυτολογία: ενωμένη)

 8. εξαποδω Says:

  Αγαπητέ κύριε Σύριζα (το «σύντροφε» ας το αφήσουμε μέχρι αποδείξεώς του),

  Στην παραπάνω δημοσίευση επιχείρησα να δώσω κάποιες πολιτικές ερμηνείες για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ο όρος «τέλος του δικομματισμού» σε συνθήκες ανυπαρξίας ή έστω ύφεσης των ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων και θεμελιακής αμφισβήτησης (από τις μάζες) του σημερινού στάτους κβο. Θα μπορούσατε να δώσετε τη δική σας ερμηνεία ή να εμπλουτίσετε τις υπάρχουσες. Αντί αυτού, επιλέξατε τον προσφιλή σας, εσχάτως, «παγκαλισμό».
  Επειδή παρατηρώ ότι η ηλεκτρονική σας διεύθυνση ταυτίζεται με την υπό κατασκευή σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έχετε να πείτε τίποτε επί της ουσίας, θεωρείστε παρακαλώ ότι εκτελέσατε το εκλογικό-κομματικό σας καθήκον και μην ξανασχολιάστε στο ιστολόγιό μου. Αν πράγματι έχετε να δώστε μια πολιτική ερμηνεία για το εν λόγω θέμα, δώστε τη!
  Μάλιστα, για να πάρετε λίγη ακόμη εργασία στο σπίτι και να τονώσετε τις (πιθανώς εν υπνώσει) ικανότητές σας στην πολιτική ανάλυση, σας παραθέτω απόσπασμα από ομιλία του κ. Αλαβάνου στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας μέσα στον Ιούλιο, μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα και θα ήθελα να μου το επεξηγήσετε εσείς, καθώς ο «δογματικός» μου εγκέφαλος έχει συνηθίσει πάντα να πηγαίνει στο «κακό»:
  «…τελικά, είναι θέμα οικολογικής προτεραιότητας να κλείσει η φάση της διακυβέρνησης της ΝΔ».
  Ποια φάση διακυβέρνησης επιθυμεί διακαώς ν’ ανοίξει ο Πρόεδρος κλείνοντας την παρούσα;

  ΥΓ1. Αριστερά «δυνατή» επειδή θα ενωθεί ο Μπαλάφας κι ο Μαργαρίτης με τον Ρινάλντι ξεφεύγει από το χώρο της διαλεκτικής κι εξακοντίζεται στον πάντα βολικό χώρο των «ιδεών» (ιδεολογημάτων). Μέχρι σήμερα οι φτωχές πολιτικές και ιστορικές μου γνώσεις έλεγαν ότι η ενότητα (κι εκεί μερική) χτίζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο (π.χ. αντιφασιστικό, εθνικοαπελευθερωτικό, αντιδικτατορικό, επαναστατικού μετασχηματισμού, κλπ). Σήμερα χτίζεται στην ανάγκη εκλογικής-πολιτικής επιβίωσης κομμάτων, αποκομμάτων και οργανώσεων. Εξέλιξη κι αυτή!

  ΥΓ2. Ο έχων την ευθύνη του παρόντος ιστολογίου, στα 20 χρόνια πολιτικής διαδρομής, έχει τόση πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική σχέση με το ΚΚΕ, όση και …ο Παπαδημούλης με την Αριστερά!

 9. frankiethecat Says:

  Διαμαντια στο γυμνο κορμι του Δικομματισμου, ετσι ονομαζεται η νεα ταινια με κομπαρσο τον αρχηγο της Πασοκιαδας, στο βασικο ρολο ο ΑΑΑΑΑλιμπαν_Ταλιμπανννν.
  Σημερινη του δηλωση «Καλύτερες εκλογές δεν είναι αυτές που θα γίνουν το Σεπτέμβρη ή αυτές που θα γίνουν το Μάρτη. Καλύτερες εκλογές είναι εκείνες όπου θα ηττηθεί η ΝΔ θα απελευθερωθούμε από το δικομματισμό, ο οποίος βρίσκεται σε τέλμα, θα εισβάλλει ορμητικά η νέα γενιά στην πολιτική ζωή της χώρας, και θα πάρει η Ελλάδα το δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

  Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ερωτηθείς για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ »
  το λινκακι … http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/13/1398135.htm

  Συμπερασμα Ιδιαιτερης Μαθηματικης Αξιας παραδιδει ο Μεγας Ηγετης, καταργειται πια η ξεπερασμενη θεωρια των αριθμων και εισαγεται η θεωρια των καρεκλων !!!
  Ο Δικοματισμος αποτελειται απο τα εξης στοιχεια .. τη ΝΔ, η Πασοκιας δεν μετεχει !!!! 🙂 Απαιχτος , αξιζει το μαυρισμα μας που του παει κιολας.

 10. frankiethecat Says:

  Ακολουθει χαρουμενος σχολιασμος ,γραφεντος υπο του Συριζα

  I LOVE PLUSMENOUS 🙂

  Οπως μας λεγανε στο σχολειο τοτε, η αρχη ειναι το ημισυ του παντος … λεει ο Συριζα

  «Αγαπητέ σύντροφε της αντίπερα όχθης…»

  αντιπερα οχθη ποια ειναι η δεξα ;; ή η αριστέρα ;; ειναι δεξος και απευθυνεται σε αριστερο ;; ή ειναι αριστερος και αγαπαει τη δεξα;; ειναι συντροφοι οι αριστεροδεξιοι ; … χαος μεγα ..αλλα τι να κανουμε ετσι ειναι τα παιδια τα Ροζ.

  Συνεχιζει με την εξης θαυμαστη προταση

  «είναι πάγια τακτική του ΚΚΕ να συκοφαντεί το χώρο της ανανεωτικής αντιδογματικής αλλά ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ Αριστεράς και τον εκάστοτε κοκμματικό φορέα εκφραστή του. »

  δηλαδη μας λεει οτι διαβασε το μπλογκι και συνεπερανε οτι ειναι Κεκες ο κατοχος της σελιδας … δεν θυμαμαι γμτ να εχει στο μπλογκι φωτο της Κανελλη με την Αλεκα … αλλα ειπαμε οτι καταλαβε λεει!!!

  Και ετσι για να θυμησουμε κατι περι συκοφαντιας, προβοκατσιας και τα συναφη. Οι Ροζ και νυν PLUSMENOI ειναι και αυτοι διδαξαντες, κατεχουν δε τα αναλογα Ντοκτορα. Ο τιτλος ΚΚΕ(εσ) ,προηλθε απο το λεγομενο Γραφειο Εσωτερικου στο οποιο ειχαν την πλειοψηφια κατα την διαρκεια της διασπασης. Προσεξτε το Γραφειο ελεγχανε οχι και τις μαζες.
  Με το «μεταπολιτευση» καναν το διαχωρισμο Εσωτερικο και αποδωσαν στους αλλους τον τιτλο ΚΚΕ (εξωτερικου). Δηλαδη δωσαν το δικαιωμα εν πληρει συνειδησει, στη Δεξα να συνεχιζει το ιδεολογικο παιγνιο της περι ξενοκινητων κομμουνιστων. Ολως τυχαια αυτο, αυτοι δε απολαμβαναν το σεβασμο της Δεξας αλλα τους ελειπαν ΑΙ ΜΑΖΑΙ. Ολα εδω πληρωνονται Ροζακια μου. Εμμεσο συμπερασμα το ΟΝΟΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ !!! και αυτο το ξερουν μονο το ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ !!!! Ειπαμε ειναι Πορναι υπο διαρκη Μεταλλαξη, αναλογα τον εκαστοτε τροφοδοτη Λογαριασμο.
  Α, μη πει κανεις οτι ειμαι Κεκες γιατι εχασε 🙂
  Γεγονοτα και στασεις καταγραφω, τιποτε αλλο.
  Γιατι αλλαζει τοσο συχνα ο κομματικος φορεας αυτου του μαγαζιου;; διοτι η βιτρινα πρεπει ναναι TRENDY …σας παω πολυ PLUSMENOI 🙂

  Συνεχιζει θριαμβευτικα ο Συριζας με τα εξης

  «Μερικές φορές η συλλογιστική σας όμως ξεπερνά ακόμα και τους πλέον ευφάνταστους πολιτικούς “αναλυτές”, όπως συμβαίνει και στην παρούσα “ανάλυση”. Το “ερμηνεύειν κατά το δοκούν” το κατέχετε επαρκέστατα. Προσέξτε όμως γιατί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία σας (καθώς εσείς είστε ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ με την κυριολεκτική χρήση του όρου… -τρομάρα σας…) μπορεί να μετατρέψει κάποιον “αν-αλυτή” σε “αν-αλήτη”, καθώς η γκεμπελίστικη διαστρέβλωση των απόψεων του αντιπάλου δεν συμπεριλαμβάνεται στα θεμιτά μέσα πολιτκής αντιπαράθεσης. »

  τα περι αν – αλυτη/αλητη ας το θεωρησουμε μια προσπαθεια χιουμορ, ειπαμε ειναι χαρουμενα παιδια και κορασια 🙂

  εκει ομως στα περι Ορθοδοξιας μια παρατηρηση μονο … αν πονεσει πεστο ομως σταλινικε εκσυγχρονιστη-κεντρωε-Λαμπρακιστη παπαγιαννακη-Παπαδημουλιε αχταρμα-Οικολογε κλπ κλπ .

  Τι ηθελε ο Αλιμπαν _Ταλιμπαν και πηγε να δει Χριστοδουλο στο Νοσοκομειο;; ειναι θεσμικο προσωπο του πολιτικου συστηματος ο Αρχιεπισκοπος ;; αφου η θεση του μαγαζιου σας ειναι υπερ της ανεξιθρησκειας τι ηθελε να πει ο αγραβατωτος;; δεν απεφυγε τα καναλια και ειπε και τα λογακια του.
  Αν υπηρχε προσωπικη σχεση θα επρεπε να την κρατησει μακρια απο τα καναλια …συνεπως και στην ορθοδοξια βρε λαμογια ψαχνετε ψηφους ;;;
  Και τον ειδε και μια βδομαδα πριν απο τον ΓΑΠ, ισως γιατι αυτος ειναι ο πραγματικος αρχηγος της Πασοκιαδας .

  και κλεινει με το εξης

  «Συντροφικά,
  ένας ανένταχτος που περιμένει την Αριστερά δυνατή (ταυτολογία: ενωμένη)»

  δηλαδη αφου σε φτυσω και σε βρισω σου ριχνω και ενα Συντροφικα…
  τον φανταζεστε το Συριζα, ανακριτη στα μπουντρουμια της Κουμουνδουρου ;;

  κατα τα αλλα ανενταχτος ή μηπως τσιγγουνης να μην πληρωνει τη συνδρομη;;

  Συριζα προσπαθησε λιγο ακομη, ισως τα καταφερεις την επομενη φορα 🙂

 11. συριζα(ς) Says:

  Αγαπητέ σύντροφε (επιμένω – 1ον διότι δεν ξέρω πώς εννοείτε την «απόδειξη στην πράξη» και, 2ον, διότι οι διαχωριστικές γραμμές σε λεκτικό επίπεδο ελάχιστη σημασία έχουν, μόνο τεχνητή αντιπαλότητα δημιουργούν και αποπροσανατολίζουν από την έλλειψη επιχειρημάτων που οδηγεί στη σπέκουλα και τη συκοφαντία),

  Ας τα πάρουμε ένα ένα:

  1. Αρχικά σέβομαι απόλυτα την ιδιωτικότητα (privacy… που θα λέγανε και στην Άνω Γορτυνία) των ιστολογίων και δεν παρεξηγώ την προτροπή σας να μην ξανασχοληθώ με το δικό σας. Είναι σαφές ότι ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει στο ιστολόγιό του και δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να υπόκειται στους (ή να σέβεται τους) κανόνες της δεοντολογίας. Κατά συνέπεια σας αναγνωρίζω και το απόλυτο δικαίωμα να μην εγκρίνετε τα σχόλιά μου και να μην τα δημοσιεύσετε.
  2. Αυτό που με ενόχλησε στο αρχικό σας σημείωμα ήταν ο τρόπος, το ύφος και κυρίως η μεθοδολογία μέσω της οποίας καταλήξατε στο … εμπεριστατωμένο συμπέρασμά σας. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθήσατε να δώσετε «κάποιες πολιτικές ερμηνείες για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ο όρος “τέλος του δικομματισμού”», αντίθετα μέσω της γνωστής επαγωγικής λογικής «ράβδος εν γωνία άρα βρέχει» φτάσατε στο συμπέρασμα που σας βολεύει.
  3. Το οτι με εγκαλείτε επί παγκαλισμώ πραγματικά ομολογώ ότι το χάνω, αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, όπως και το σχόλιό σας περί των «εν υπνώσει» αναλυτικών μου ικανοτήτων. Οι ad hominem χαρακτηρισμοί απλώς εκθέτουν όποιον τους χρησιμοποιεί σε έναν πολιτισμένο διάλογο. Σε έναν τηλεοπτικό βέβαια δεν ισχύει κάτι τέτοιο, οπότε μπορώ να εικάσω ότι επηρεασμένος από τέτοιου επιπέδου πολιτικούς διαλόγους δομείτε και (μέρος έστω) της ρητορικής σας (αυτό πάει βέβαια και στον/στην frankiethecat με το αστείο σχόλιο του/της οποίου/-ας δεν πρόκειται να ασχοληθώ για προφανείς λόγους πολιτικής αισθητικής).
  4. Το γεγονός ότι έβαλα σύνδεσμο την ιστοσελίδα του συριζα δεν σημαίνει προφανώς ότι την παρουσίασα ως δική μου ιστοσελίδα, αλλά ως πρόταση για επίσκεψη (τουλάχιστον από όταν θα την ολοκληρώσουν και μετά). Αν θέλετε τη δική μου εκδοχή, που πραγματικά νομίζω ότι πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα καθ’ ότι δεν είναι κακοπροαίρετη αλλά προσπαθεί πραγματικά να αποκωδικοποιήσει κάποια πράγματα, θα σας έλεγα τα εξής: η αλλαγή των συσχετισμών και μια ουσιαστική ενίσχυση της αριστεράς θα δημιουργήσει διεργασίες στο σύνολο της πολιτικής σκηνής, τις οποίες ούτε εσείς ούτε εγώ μπορούμε να προβλέψουμε. Είναι δεδομένο ότι ο πυρήνας της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει όποις από τους δύο μεγάλους κι αν κερδίσει. Το θέμα είναι τί κομμάτι των λαϊκών δυνάμεων που τους ακολουθούν για διάφορους λόγους μπορεί να απεγκλωβίσει κανείς. Και αν από τη ΝΔ δεν είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να απεγκλωβίσει κόσμο η αριστερά δεν ισχύει καθόλου το ίδιο για τον κόσμο που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Εκτός αν εσείς εκτιμάτε ότι αλλαγή σκηνικού μπορεί να συμβεί μόνο με παρθενογέννεση μερικών εκατομμυρίων νέων αριστερών ψηφοφόρων οι οποίοι θα πέσουν στο ελλαδιστάν με αλεξίπτωτα και δεν θα έχουν καμία σχέση στο παρελθόν με τα μιάσματα του δικομματισμού. Τέλος, ως προς αυτό το σκέλος, θεωρώ ότι υπάρχει πολύς κόσμος σαν την αφεντιά μου που βλέπει με θετικό μάτι τη συνεργασία αριστερών δυνάμεων με σεβασμό στη διαφορετικότητά τους αλλά με κοινή στρατηγική πάνω σε έναν (μίνιμαρισμένο έστω) κοινό στόχο. Αν εσείς δεν το βλέπετε θετικά δεν έχει νόημα να εξακολουθήσω την επιχειρηματολογία, αλλά πραγματικά θα ήθελα να καταλάβω με ποιο σκοπό προσέρχεστε στις εκλογές είτε ως απλός ψηφοφόρος είτε ως μέλος κομματικού φορέα. Εκτός αν ισχυριστείτε ότι προετοιμάζετε τις συνθήκες για την επανάσταση του προλεταριάτου και μέχρι τότε δεν ασχολείστε με τα εγκόσμια…
  5. Αν αυτό που έχετε αντιληφθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα σημαίνοντα στελέχη του είναι ο Μαργαρίτης και ο Μπαλάφας και ο Παπαδημούλης (οι οποίοι -ειδικά οι δύο πρώτοι- ούτε μέσα στον ΣΥΝ χαίρουν καμιάς σοβαρής εκτίμησης…) τότε μάλλον πρέπει να σας προτρέψω να ξαναψάξετε την υπόθεση γιατί προφανώς κάτι έχετε παρεξηγήσει. Κυρίως θα σας προέτρεπα να το κάνετε καθώς ρητώς δηλώνετε ότι δεν έχετε καμία σχέση με το ΚΚΕ (παρ’ ότι αναπαράγετε αυτούσια την επιχειρηματολογία και τη μεθοδολογία της «σκέψης» και της «ανάλυσής» του -όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας) και άρα μπορεί να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία από τους οπαδούς του.

  Συντροφικά,
  κάποιος που ακόμα δεν έχει χάσει την ελπίδα του από την αριστερά

  Y.Γ. Πιθανότατα δεν πρόκειται να επανέλθω σ’ αυτόν τον διάλογο (δεν μπορώ να το αποκλείσω βέβαια πριν δω τις όποιες απαντήσεις). Σε περίπτωση που θέλετε να συνεχιστεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το e-mail μου.

 12. εξαποδω Says:

  Αγαπητέ Σύριζα,

  Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στο πρώτο σας σχόλιο δεν κάνατε κάποιας μορφής ανάλυση για το θέμα της συζήτησης και επικεντρωθήκατε απλά σε μια ανούσια αντιΚΚΕ επίθεση (μακράν αυτού που ισχυρίζεστε περί «πολιτισμένου διαλόγου»), γι αυτό και αναγκάστηκα να σας δηλώσω ότι κάτι τέτοιο δεν ενδιαφέρει το παρόν ιστολόγιο. Άρα επί της ουσίας δεν υπάρχει διάθεση λογοκρισίας, το αντίθετο.
  Στο τρέχον σχόλιό σας πραγματικά διατυπώνετε την (καθ’ όλα σεβαστή) ανάλυσή σας σας περί του «τέλους του δικομματισμού». Την άποψη αυτή την έχω ακούσει και από άλλους συμμετέχοντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σημαίνει, όμως, ότι επειδή ΕΣΕΙΣ ειλικρινώς το αντιλαμβάνεστε έτσι, το αυτό ισχύει και για την ηγεσία του ΣΥΝ! Η παράθεση αποσπασμάτων δηλώσεων του Αλαβάνου, τόσο από μένα, όσο και από τον/την frankiethecat (υπάρχουν δεκάδες ακόμη, αν θέλετε να τα αναζητήσετε), η απίστευτη στάση του ιδίου στην υπόθεση του λαμόγιου Παπακωνσταντίνου και τα «ανοίγματα» στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν κατά τη γνώμη μου, ότι ο κυβερνητισμός και η εξουσιολαγνεία είναι η σοβαρότερη αρρώστια της συγκεκριμένης αριστεράς. Γι αυτό και ο Αλαβάνος μίλαγε συνεχώς για «τέλος του δικομματισμού» και όχι απλώς για «ήττα του δικομματισμού» (το οποίο υποστηρίζει και το ΚΚΕ, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, …το ΛΑΟΣ, κλπ).
  Όπως, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μου έλεγε πρόσφατα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, βετεράνος του αντιδικτατορικού αγώνα και της Ανανεωτικής Αριστεράς, που υπολήπτομαι απεριόριστα, «πρέπει να προσέξουμε τι θα σταυρώσουμε γιατί μπορεί να ψηφίζουμε για υπουργό σε τούτες τις εκλογές»…
  Είναι υποτιμητικό για το επίπεδο της συζήτησης να χρησιμοποιείτε το γνωστό τρικ «άλλο ο ΣΥΝ, άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ», όταν είναι φανερό ότι χωρίς αυτό το κόμμα – το πολιτικό, κοινοβουλευτικό και φυσικά οικονομικό του βάρος- ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν άλλη μια αποτυχημένη μάζωξη αενάως επιθυμούντων κοινοβουλευτική εκπροσώπηση εξωκοινοβουλευτικών. Έτσι, το πολιτικό-ιδεολογικό πρόβλημα, από μέρους μου, δεν επικεντρώνεται ούτε στην ΚΟΕ ούτε στο Γλέζο, ούτε στους ανένταχτους φυσικά, αλλά στην κύρια συνιστώσα που είναι ο ΣΥΝ. Επίσης, το να λέμε ότι ο Μπαλάφας ή ο Παπαδημούλης είναι αμελητέα ποσότης όταν η τάση τους ελέγχει κάτι λιγότερο από το μισό κόμμα, είναι Η αφαίρεση! (στην Αχαΐα, για παράδειγμα, συμμετέχουν μια χαρά στο ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμοι να εκλέξουν δικό τους βουλευτή, απαγορεύοντας ακόμη και στον Αλαβάνο να κατέλθει υποψήφιος στο νομό!).
  Το ζήτημα δεν είναι, λοιπόν, αν ο τάδε ή ο δείνα σχηματισμός θα βγάλει χ ή ψ έδρες, αλλά με ποια γραμμή και τι όραμα. Με ποια εναλλακτική πρόταση και προς όφελος ποιών. Σε όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να παρουσιάσει μόνο έναν ακατέργαστο καιροσκοπισμό, μια υποτίμηση και αποσιώπηση των διαφορών προς όφελος της καρέκλας («σεβασμό στη διαφορετικότητα», το λέτε κατ’ ευφημισμόν) και φυσικά έναν δύσκολο να κρυφτεί κυβερνητισμό του ΣΥΝ. Εκτός αν όλα τα παραπάνω ικανοποιούνται από τα φληναφήματα τύπου «ένας άλλος κόσμος εφικτός» και τα μαρκετίστικα προεκλογικά target group του «Downtown» Τσίπρα…
  Για να μην παρεξηγηθώ, δεν τα χρεώνω όλα αυτά σε όποιον συμμετέχει στο ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι συμμετέχουν ειλικρινώς και ανιδιοτελώς. Όμως, η τελετουργική επίκληση της «αριστερής ενότητας» ως φαρμάκου «δια πάσαν νόσον…», πενιχρά αποτελέσματα μπορεί να έχει ως προς τους στόχους που περιγράψατε όταν απουσιάζει όραμα και πρόγραμμα. Βέβαια, έχει αδιαμφισβήτητα ψυχολογικά οφέλη…

  Τέλος, επειδή επιμένετε να μου χρεώνετε διάφορα (αρχικώς με βγάλατε ΚΝίτη, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή η ιδιότητα είναι υποτιμητική), σας λέω ότι μια πραγματικά αριστερή πολιτική σχεδιάζεται από και απευθύνεται σε τάξεις, κοινωνικά στρώματα, κλπ, ανεξάρτητα με το που βρίσκεται ή ψηφίζει σήμερα η πλειοψηφία τους. Αυτή η καινοφανής, ελιτίστικη αυτοαναφορικότητα της αριστεράς που απευθύνεται στους «αριστερούς ψηφοφόρους» και την «ενότητά» τους και όχι στις μάζες, με αφήνει παγερά αδιάφορο και σαν συνέπεια δεν προσβλέπω «στην παρθενογέννεση μερικών εκατομμυρίων νέων αριστερών ψηφοφόρων». Όπως επίσης έχω ξεκόψει από την οποιαδήποτε μεσσιανική προσδοκία μιας «επανάστασης», η οποία να με απομακρύνει από τα «εγκόσμια» (κατά την ειρωνική σας διατύπωση).
  Τέλος, δυστυχώς και σ’ αυτές τις εκλογές θα προσέρθω με αρνητική ψήφο. Ξέρω, δηλαδή, τι δεν πρέπει να ψηφίσω (και θ’ αγωνιστώ γι αυτό)…

  ΥΓ. Να εκλάβω, άραγε, το όνομα του email που με προτρέπετε να επικοινωνήσω, ως την πραγματική άποψη που έχετε για το παρόν ιστολόγιο;…

 13. συριζα(ς) Says:

  Αγαπητέ σύντροφε,

  Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τη ΘΕΣΗ μέσα σε όλες τις αντι-ΘΕΣΕΙΣ που καταγράφετε. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους διαλόγους έχετε (φαντάζομαι) και έχω κάνει χρόνια και χρόνια και συνήθως ακριβώς λόγω καχυποψίας δεν οδηγούν πουθενά πέρα από τις ήδη κατασταλλαγμένες απόψεις του καθενός. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται γραπτώς και εκ του μακρώθεν. Τουλάχιστον από κοντά με τσίπουρο και μεζέδες έχουμε συνηθίσει να τρώμε τα συκώτια μας (ως μεζέδες…) χρόνια τώρα. Δεν θα συνεχίσω αυτή τη μακροσκελή ανταλλαγή απόψεων καθώς φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συναντηθούν οι δρόμοι της σκέψης μας. Διαφωνώ στα περισσότερα από όσα λέτε (ειδικά στο εγχείρημα Τσίπρα και λοιπών 30άρηδων). Παρ’ όλα αυτά θα περίμενα να αντιληφθείτε ότι κάποιος που μπαίνει στη διαδικασία να γράψει κατεβατά πολιτικής διαφωνίας δεν θα υποτιμούσε το διάλογο φτιάχνοντας ένα λογαριασμό μέιλ ειδικά για να «εκφράσει έτσι την άποψή του για το ιστολόγιό σας» μέσω της διεύθυνσης. Είναι ένα μέιλ που έχω και χρησιμοποιώ κατά καιρούς για να επικοινωνώ ανωνύμως με διάφορους και για διάφορους λόγους.

  Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού λοιπόν και ελπίζω σιγά σιγά να πειστείτε ότι δεν αρχίζει κανείς αριστερός τον αγώνα του στρεφόμενος εναντίον ενωτικών εγχειρημάτων ακόμα κι αν χρίζουν ΠΟΛΛΩΝ βελτιώσεων.

  Συντροφικά,
  κάποιος που θεωρεί σύντροφο οποιονδήποτε δεν θεωρεί ταξικό του εχθρό.

 14. Γιατρέ, τα χάπια μου… « Το ιστολόγιο του εξαποδώ Says:

  […] Σε προηγούμενη δημοσίευση, με τον τίτλο Τι σημαίνει «τέλος του δικομματισμού»;, είχα περιγράψει την “περίεργη” αντίληψη του […]

 15. Ακατανόμαστος Says:

  Αγαπητοι σύντροφοι
  Μολις επεστρεψα οικαδε και διαβασα τις αναλυσεις σας… Μου φανηκαν ΟΛΑ μα ΟΛΑ πολύ ωραια και πολύ πειστικά ….
  υ. Γ στις 16 Σεπτεμβρη εχουμε εκλογές … Θυμαμαι πολλές προωρες εκλογές αλλά καμμια τοσο απροκαλυπτα κυνική τοσο ξεδιαντροπα προστυχη ….
  Ε …Μαλλον φταιει ο Δικομματισμός (και οχι ο Κουτοπόνηρος)

 16. εξαποδω Says:

  @ Ακατανόμαστος
  Καλώς ήλθες!
  Ο κυνισμός και η προστυχιά που αναφέρεις είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του πάτου που έχει φτάσει το σύστημα πολιτικής διαχείρισης της χώρας. Το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό εξαντλεί τις παρεμβάσεις του είτε ως εντολοδόχος νταβατζήδων και υπερεθνικών κέντρων εξουσίας, είτε/και σε άθλιες ταχυδακτυλουργίες τύπου αυτών των πρόωρων εκλογών, που οδηγούν σε πλήρη εκφυλισμό ένα ήδη εδώ και καιρό άρρωστο πολιτικό σύστημα.

 17. Ακατανομαστος Says:

  »που οδηγούν σε πλήρη εκφυλισμό ένα ήδη εδώ και καιρό άρρωστο πολιτικό σύστημα.»
  Στη διαρκεια της μικρης ζωής μου ακουσα πολλές φορες το » αριστερο»επιχειρημα που λεει περιπου οτι η μεγαλυτερη πολιτική -οικονομική εξαθλιωση οδηγει στην αριστερα (ή επανασταση κ.ο.κ). Εκεομως που συμερανα παρατηρωνατς συμπεριφορες το .. οσο εκφυλιζεη πολιτική και μεγαλώνει η οικονομική δυσπραγια οι ανθρωποι οδηγουνσε ημι-φασιστικές συμπεριφορες….

 18. Ακατανομαστος Says:

  σορρυ για τα προηγουμενα λαθη …ελπίζω να γινα κατανοητος

 19. εξαποδω Says:

  @ Ακατανόμαστος
  Νομίζω ότι έχει συμβεί αυτό που περιγράφεις και θα εξακολουθήσει να συμβαίνει, καθώς εξαρτάται από το τι εναλλακτικές αναδύονται σε μια στιγμή σήψης ή κρίσης. Αν υπάρχει σοβαρή και ολοκληρωμένη «αριστερή» διέξοδος, μαζικής απεύθυνσης, τότε μπορεί κάποιος να μιλήσει ότι η κρίση ενδέχεται (μια και δεν πιστεύω στις ιστορικές νομοτέλειες) να οδηγήσει στην αλλαγή προς όφελος των πολλών και της ανθρώπινης κοινωνίας γενικότερα. Αν όχι, ο εκφασισμός είναι πάντα μια βολική λύση για τους κυρίαρχους. Το δίλημμα, «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», με την ευρύτερη διάστασή του, το έχουν αντιμετωπίσει συχνά οι νεωτερικές κοινωνίες και θα το αντιμετωπίσουν, ως φαίνεται, ακόμη συχνότερα οι μετανεωτερικές…

 20. Ακατανομαστος Says:

  νομιζω εξαποδε οτι η προ ημερών μας συζητησις ειναι , σημερα περισσοτερο Ασυμμετρα Επικαιρη παρα ποτε

 21. Ακατανομαστος Says:

  Διαβαστε στην σημερινη Κ. Ελευθεροτυπία , στις σελιδες Οικονομια ,
  πως, ενώ ακόμα καπνίζουν τα καμμενα , … οι Γαλαζιοι φροντιζουν να επιδοτησουν τα δικα του λαμογ…(συγνωμη) επιχειρησεις παρακάμπτοντας τις Περιβαντολλογικές μελέτες ….(ΟΙ ΟΠΟΙΕς ΛΕΕΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ …ΑΦΟΥ ΠΆΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ τα λαμογ..(σορρυ)… οι Επιχειρηματίες….

  ….Ετσι η Γαλάζια Δαμαλοκυβερνησις ολοκληρωνει το εργο της … Κανοντας μπιζνες πανω στα απο-καιδια .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: