Πολωνία: Τα γκουλάγκ επιστρέφουν

35200.jpg

Η Πολωνία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους πιο πιστούς συμμάχους των Αμερικανοάγγλων εντός της ηπείρου. Επίσημο δόγμα της χώρας εκτός από τον καθολικισμό είναι και ο αντικομμουνισμός. Ο τελευταίος φτάνει σε όρια φαιδρότητας συχνά, όπως η πρόσφατη απόφαση να αποσυρθούν τα προνόμια, οι συντάξεις και τα ονόματα οδών που αφορούσαν σε βετεράνους Πολωνούς αντιφασίστες, οι οποίοι πολέμησαν με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες κατά του Φράνκο, στον Ισπανικό Εμφύλιο το 1936-39. Ιδανικοί εκφραστές αυτής της πολιτικής είναι οι αδελφοί Κατζίνσκυ, οι οποίοι και κατέχουν ο ένας (Λέχ) το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο άλλος (Γιάροσλαβ) του Πρωθυπουργού! Πιο γνωστοί, βέβαια, ως «αδελφοί Μπόλεκ και Λόλεκ».

Η χώρα συνδιοργανώνει με την Ουκρανία, το 2012, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Τα στάδια, όμως,  που διαθέτει είναι απαρχαιωμένα και πρέπει επειγόντως να τα ανακαινίσει και εκσυγχρονίσει ή να κατασκευάσει καινούρια. Έλα, όμως, που εκλείπει το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό, καθώς έχει μεταναστεύσει για καλύτερα μεροκάματα στην υπόλοιπη Ευρώπη!
Οι αντικομμουνιστές «αδελφοί Μπόλεκ και Λόλεκ» βρήκαν τη λύση, βγαλμένη λες, μέσα από τις πιο «ένδοξες» στιγμές της σταλινικής περιόδου. Όπως διαβάζουμε σήμερα, στα εργοτάξια θα «βοηθήσουν» 20.000 κρατούμενοι των φυλακών της χώρας, με σκοπό την «ομαλή επανένταξή» τους στο κοινωνικό σύνολο! Μάλιστα, σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν το «πρότζεκτ» με λεφτά της Ε.Ε.!
Τώρα, αν σας θυμίζει καταναγκαστικά έργα η όλη ιστορία, μην φωνάζετε διότι ζούμε στον «καλύτερο δυνατό κόσμο». Μην ξεχνιόμαστε, ε;

Advertisements

7 Σχόλια to “Πολωνία: Τα γκουλάγκ επιστρέφουν”

 1. gregykapogeorge Says:

  Η «επιτομή» της παγκοσμιοποίησης! Εξαγωγή δούλων και εσωτερικός καταναγκασμός φυλακισμένων σκλάβων!

  Πώς και δεν το σκέφτηκε κι’ ο Σημίτης; Ίσως γιατί διέβλεπε ότι σιγά-σιγά θα γεμίσουν οι φυλακές από φίλους…

 2. gregykapogeorge Says:

  Και δυό λόγια από το άρθρο του Λυγερού στην καθημερινή (24-6-07)

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που οι αδελφοί Καζίνσκι διαπραγματεύονται τις ψήφους της χώρας τους στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Η Πολωνία διαφέρει από άλλους εταίρους, που σ’ ένα ζωτικό για τα εθνικά τους συμφέροντα ζήτημα, στύλωσαν τα πόδια. Η διαφορά δεν αφορά μόνο τη συχνότητα και το στυλ. Αφορά τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σε σχέση με την Ενωση.

 3. akamas Says:

  Απλά εκεί μας οδηγούν όλους, είτε το θέλουμε είτε όχι.

 4. εξαποδω Says:

  Παίζουν έτσι «ο Μπόλεκ & ο Λόλεκ» γιατί νιώθουν τη σιγουριά του υπερατλαντικού ηγεμόνα…
  Πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν συγκρίνονται στις διεκδικήσεις με τους ψοφοδεείς δικούς μας!

 5. Vrennus Says:

  H ΕΣΣΔ ήταν αιώνες μπροστά από την εποχή της! Μετά τα περίφημα «πενταετή οικονομικά προγράμματα», που μπορεί μεν ελεεινολογήθηκαν αλλά βρείτε μια σοβαρή επιχείρηση που να μην έχει πενταετές business plan, ο Δυτικός κόσμος ανακαλύπτει την γοητεία του γουλάγκ. Είπαμε, αποτελεσματικότητα über alles, έτσι; Να μου το θυμηθείτε, μετά τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο θα ξεσηκώσουν τεχνογνωσία κι από την Άπω Ανατολή – ξέρετε, κάτι εργοστάσια όπου οι εργάτες δουλεύουν κλειδωμένοι κλπ. κλπ.

 6. ikonikos Says:

  Πάντως οι αδελφοί Καζίνσκι παίζουν με τη φωτιά και καταστρέφουν τη χώρα τους. Όσο και αν οι Αμερικανοί είναι κολλητάρια μαζί τους, παραμένει το ερώτημα του πώς θα επιβιώσει μια Πολωνία που θα συνθλίβεται από τους όμορους γίγαντες Ρωσία και τη Γερμανία στις οποίες με τόσο σθένος αντιστέκεται. Ήδη κλείνουν οι στρόφιγγες από τη Ρωσία ενώ η Γερμανία είναι εξοργισμένη με τον ανένδοτο της Πολωνίας σε ό,τι αφορά το σύστημα ψηφοφορίας της Ε.Ε. Μέλλον η Πολωνία με αυτήν την πολιτική αντικειμενικά δεν έχει…
  Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα περιμένεις από ένα εθνικιστικό κράτος με ναζιστικές νοσταλγίες (ως αντιπαραβολή του κομμουνισμού).

 7. Πόντος και Αριστερά Says:

  ΚΑΤΙ ΑΠ’ ΑΛΛΟΥ

  ————————————————————–

  Με αφορμή το δημοσίευμά σας για τον Saka, έριξα μια ματιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το Σάββατο και μου δημιουργήθηκε (η αφελής ίσως) απορία βλέποντας ότι μια από τις κεντρικές συζητήσεις είναι: “Με αφορμή το βιβλίο της ΣΤ΄Δημοτικού: εθνικοί μύθοι και εθνικιστικός λόγος”.
  Δηλαδή, για να είσαι αντιρατσιστής πρέπει να αποδέχεσαι το Ρεπουσιούργημα;
  (Διότι αν κατάλαβα καλά από τον τίτλο και γνωρίζοντας τους διοργανωτές πρόκειται να καταγγελθεί η “εθνικιστική υστερία” που ξέσπασε με αφορμή το βιβλίο)…

  Comment by εξαποδω | July 7, 2007 | Edit

  ————————————————————–

  Εχμμμ, μήπως ψιλοβιάζεστε για το βιβλίο της ΣΤ΄Δημοτικού; Δηλαδή πρέπει να είσαι ή αναφανδόν υπέρ ή αναφανδόν κατά; Αυτό μου θυμίζει έναν κάποιον Τζορτζ Μπους «With us or against us».

  Σε συζητήσεις που έχουν γίνει με δασκάλους και ιστορικούς στο Στέκι Μεταναστών, απ’ ό,τι κατάλαβα, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το βιβλίο είναι κακό αλλά όχι επειδή συνώστιζε τους έλληνες στην προκυμαία της Σμύρνης.

  Είναι κακό διότι είναι αποσπασματικό, ατεκμηρίωτο και δεν εξηγεί πράγματα που για μας μπορεί να είναι προφανή αλλά για τα παιδιά του δημοτικού δεν είναι…

  Ο Σακά σήμερα είναι στο Αζερμπαϊτζάν.

  Comment by Ο Σκύλος της Βάλια Κάλντα | July 7, 2007 | Edit

  ————————————————-

  Σκύλε της Βάλια Κάλντα,

  ελπίζω στη συζήτηση για το βιβλίο να έχει κληθεί και η αντίθετη άποψη, ειδάλλως κάποιοι θα θέλουν για άλλη μια φορά να ευλογήσουν τα γένια τους. Πράγμα επίσης κατανοητό και συνηθισμένο στην Αριστερά μας. Κατανοούμε απολύτως!!!!!

  Όμως, στο βιβλίο αυτό έχει ασκηθεί σφοδρή ιδεολογικοπολιτική κριτική από το σύνολο σχεδόν της Αριστεράς. Ενδεικτικά τα κείμενα των Μαργαρίτη, Θεοδωρίδη (ΚΟΕ), Μαλιγκούδη και Μπιτσάκη, Δανάη Ζούμη, Δώρα Μόσχου κ.ά

  Ενδιαφέρον επίσης έχει το πλαίσιο και τα κίνητρα, για τα νέα βιβλία ιστορίας.

  Επίσης σφοδρή κριτική έχουν ασκήσει οι προσφυγικές οργανώσεις, χωρίς καμιά εξαίρεση, π.χ.

  -”Ρεπούσηηηη φέρε τα σώβρακα πίσω!”

  -”Οι προσφυγικές οργανώσεις για το βιβλίο ιστορίας”

  -”Η εκδίκηση των αυτοχθόνων”

  -”Μεταξύ του καλού και του κακού“,

  -”Η αντίδραση της Ένωσης Σμυρναίων”

  -”Τζάμπα φωνάζετε”

  Μ-π

  Comment by Πόντος και Αριστερά | July 7, 2007 | Edit

  ——————————————————————-

  @ Αγαπητέ Εξαποδώ

  “..Με αφορμή το βιβλίο της ΣΤ΄Δημοτικού: εθνικοί μύθοι και εθνικιστικός λόγος”…”

  Έχεις ένα δίκιο. Ο τίτλος πάει να σε προδιαθέσει..
  Αλλά όπως σωστά λέει Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα ας μην βιαζόμαστε. Θα δούμε…

  Φίλε σκύλε της Βάλια Κάλντα λες :

  “..ότι το βιβλίο είναι κακό, αλλά όχι επειδή συνώστιζε τους έλληνες στην προκυμαία της Σμύρνης..”

  Έχω την άποψη ότι ίσως θα έπρεπε να βάλουμε και ένα “μόνο” ανάμεσα στο “όχι” και στο “επειδή”

  —–
  mumul

  Comment by Πόντος και Αριστερά | July 7, 2007 | Edit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: