Ύποπτα παιχνίδια στο Λίβανο

Συμπλήρωσαν τρεις εβδομάδες οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Λιβάνου και της εξτρεμιστικής οργάνωσης-φάντασμα Φατάχ αλ Ισλάμ, οι οποίες επικεντρώνονται στο πιο εξαθλιωμένο στρατόπεδο Παλιστινίων προσφύγων, το Νάρ ελ Μπάρεντ, στο Βόρειο Λίβανο. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 120, εκ των οποίων οι 53 στρατιώτες και οι 30 άμαχοι, οι τραυματίες είναι εκατοντάδες ενώ 20-30.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ξαναπροσφυγοποιήθηκαν!

Μια συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής κατάστασης στο Λίβανο είναι απαραίτητη. Η χώρα κυβερνάται από ένα μπλόκ εξουσίας που περιλαμβάνει το «Κίνημα του Μέλλοντος» του δισεκατομμυριούχου σουνίτη Σαάντ Χαρίρι, γιό του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, τον ηγέτη των Δρούζων, πολέμαρχο και φεουδάρχη Ουαλίντ Τζουμπλάτ, τον χριστιανό Σαμίρ Τζάτζα, ηγέτη των Φαλαγγιτών οι οποίοι ευθύνονται για τη σφαγή των Παλαιστινίων στο στρατόπεδο Σάμπρα και Σατίλα, το 1982, κατ’ εντολήν και με τη βοήθεια του Ισραηλινού στρατού και τέλος τον χριστιανό ηγέτη Αμίν Τζεμαγιέλ.
Το μπλόκ αυτό, ονομαζόμενο Κίνημα της 14ης Μαρτίου, κατέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές που ακολούθησαν τη δολοφονία του Χαρίρι, στηριζόμενο στη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που είχε προκαλέσει η δολοφονία, η οποία οδήγησε και στην αποχώρηση των Συριακών στρατευμάτων από τη χώρα. Πρωθυπουργός έγινε ο σουνίτης τραπεζίτης Φουάντ Σινιόρα. Είναι φανατικά αντι-συριακό, φιλοαμερικανικό μέχρι το κόκαλο και καλοβλέπει την υποστήριξη του Ισραήλ. Κοινωνικά εκφράζει τις άρχουσες ελίτ του τραπεζικού και τουριστικού τομέα και κυρίως του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος χρήματος.
Στην αντιπολίτευση βρίσκεται το Μπλόκ της Αντίστασης, το οποίο αποτελείται από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολά, το Πατριωτικό Κίνημα του χριστιανού στρατηγού Μισέλ Αούν, ο οποίος εκφράζει την πλειοψηφία των Χριστιανών, και το Κομμουνιστικό Κόμμα του Λιβάνου. Το μπλόκ αυτό εξέφρασε τη διάθεση για αντίσταση στην εισβολή των Ισραηλινών το περυσινό καλοκαίρι και για εθνική ανεξαρτησία απέναντι στην προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν άλλο ένα προκεχωρημένο φυλάκιο στην περιοχή, το οποίο θα συνεργάζεται άμεσα με το Ισραήλ. Κοινωνικά εκφράζει τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού και μέρος των μεσαίων στρωμάτων ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σήμερα διαθέτει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, μετά τη νικηφόρα αντίσταση που προέταξαν οι άντρες της Χεζμπολά στον ισραηλινό στρατό.

Μετά την ήττα του Ισραήλ και την κατακόρυφη άνοδο της δημοτικότητας της Χεζμπολά, η οποία μετατράπηκε σε εθνική δύναμη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταστρώνουν διάφορα σχέδια για την διάλυση της οργάνωσης, φοβούμενοι τις σχέσεις της με το σιιτικό Ιράν και την επιρροή που ασκεί σε παλαιστινιακές οργανώσεις όπως η Χαμάς. Έτσι, από τη μία οργάνωσαν και εξόπλισαν τη Λιβανέζικη ΚΥΠ, η οποία ελέγχεται αποκλειστικά από το Χαρίρι, ενώ παράλληλα έδωσαν το πράσινο φως στον τελευταίο να δημιουργήσει «σουνίτικο» αντιπερισπασμό απέναντι στη Χεζμπολά. Ο Χαρίρι, με λεφτά από τη Σαουδική Αραβία, η οποία χρηματοδοτεί κάθε κίνηση που στρέφεται κατά των Σιιτών και του Ιράν, δημιούργησε και χρηματοδότησε τις φανατικές σαλαφιστικές σουνιτικές οργανώσεις Τζούντ αλ Σάμ, στα παλαιστινιακά στρατόπεδα της Σιδώνας και Φατάχ αλ Ισλάμ στα στρατόπεδα προσφύγων της Τρίπολης.
Στόχος του όλου σχεδίου ήταν να δημιουργηθουν ένοπλες σουνιτικές οργανώσεις οι οποίες από τη μία θα φαινόταν ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα και άρα θα «υποχρέωναν» τη Λιβανέζικη κυβέρνηση να συνταχτεί με τον Μπους στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και από την άλλη θα λειτουργούσαν ως δολοφονικές ομάδες κρούσης εναντίον της Χεζμπολά ή θα προέβαιναν σε προβοκάτσιες που θα τις χρεώνονταν η Συρία ή το Ιράν! Μ’ ένα σμπάρο δυό ή πολλά τρυγόνια! Εμπνευστής του σχεδίου φαίνεται να είναι ο Ντέιβιντ Γουέλς (David Welch), Γραμματέας στο Αμερικάνικο ΥΠΕΞ, υπέυθυνος για θέματα Εγγύς Ανατολής και εξ απορρήτων της Κοντολίζα Ράις.

Η Φατάχ αλ Ισλάμ, με λεφτά του Χαρίρι, έφτασε να διαθέτει 400 καλοπληρωμένους άντρες (περίπου 700$ το μήνα μισθό, όχι άσχημα για το Λίβανο) στο προσφυγικό στρατόπεδο Νάρ ελ Μπάρεντ,  ενώ η ηγεσία της ζούσε σε πολυτελή διαμερίσματα στην Τρίπολη. Η συντριπτική πλειοψηφία των αντρών κατάγονταν από τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και  χώρες της Βορ. Αφρικής, ενώ ελάχιστοι Παλαιστίνιοι ή Λιβανέζοι δέχτηκαν να στρατολογηθούν.
Η αφορμή των συγκρούσεων μάθαμε ότι ήταν κάποια ληστεία Τράπεζας στην Τρίπολη από μέλη της οργάνωσης. Η αλήθεια είναι ότι μέσω αυτής της Τράπεζας, που ανήκει φυσικά στο Χαρίρι, λάμβαναν κάθε μήνα τους μισθούς τους και όταν ο Χαρίρι αρνήθηκε να τους πληρώσει αυτοί κατέλαβαν την Τράπεζα για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους!!

Οι λόγοι για τους οποίους διακόπηκε η συνεργασία δεν είναι ξεκάθαροι. Άλλοι λένε ότι οι Αμερικάνοι «πάγωσαν» το σχέδιο όταν άρχισαν να γίνονται σοβαρές αποκαλύψεις σε αμερικάνικες εφημερίδες ήδη από τον Μάρτιο, οι οποίες εμφάνιζαν την αμερικάνικη κυβέρνηση να υποστηρίζει «δίκτυα τρομοκρατών» που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Άλλοι ότι η Χεζμπολά έμαθε το σχέδιο και ήταν έτοιμη να αναλάβει δράση και άλλοι ότι οι Αμερικάνοι επιθυμούσαν τη σύγκρουση για να φανεί ότι ο Λίβανος είναι έρμαιο της Αλ Κάιντα και άρα να στήσουν βάσεις εκεί, να εξοπλίσουν τον Σινιόρα ο οποίος με σύγχρονα όπλα θα ξεκινούσε τον εμφύλιο σε βάρος της Χεζμπολά και των συμμάχων της, κάτι που οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς εδώ και καιρό. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ακρίβεια τι «στράβωσε», αν «στράβωσε» τελικά.

Η ουσία είναι ότι η Φατάχ αλ Ισλάμ ήταν οργάνωση μαριονέτα των Αμερικάνων και των συνεργατών τους στο Λίβανο (Χαρίρι). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τους δημιουργούσε προβλήματα αν έμενε ανεξέλεγκτη, εξ ου και η διάθεση για πλήρη εξόντωση της οργάνωσης σήμερα. Εξάλλου τα ίδια έπαθαν και στο Αφγανιστάν εξοπλίζοντας τους μουτζαχεντίν σε βάρος των Σοβιετικών, οι οποίοι μετεξελίχθηκαν αργότερα σε Ταλιμπάν. Τώρα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο εξοπλίζοντας φανατικούς σουνίτες σε βάρος των σιιτών στο Λίβανο για να διαλύσουν τη Χεζμπολά.
Το αστείο είναι ότι ο Χαρίρι κατηγόρησε για τη δράση της οργάνωσης που χρηματοδότησε ο ίδιος, τη …Συρία!! Η οποία Συρία είχε εκδιώξει βίαια τον ηγέτη της Φατάχ αλ Ισλάμ, Σακέρ αλ Αμπσί, ακριβώς γιατί τον θεωρούσε τρομοκράτη!

Όλη αυτή η πληροφόρηση οφείλεται στην πολύ καλή ερευνητική δουλειά του γνωστού Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χήρς (Seymour Hersch) καθώς και στην επιτόπια έρευνα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, του συνεργάτη του περιοδικού Counter Punch Φράνκλιν Λάμπ (Franklin Lamp).

Αφορμή για το παρόν δημοσίευμα στάθηκε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα «ΗΠΑ – Ιράν: 1Χ2; Και ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ» στο ιστολόγιο Θεαμαπάτες & Δικτυώματα.

Advertisements

5 Σχόλια to “Ύποπτα παιχνίδια στο Λίβανο”

 1. gregykapogeorge Says:

  Το θέμα είναι ότι τα Αμερικανάκια με τα $ καταφέρνουν να διασπάσουν εύκολα το όχι και τόσο αραγές μουσουλμανικό μέτωπο της περιοχής. Πράγματα γνωστά μεν, αλλά όχι τόσο αναμενόμενης «ευκολίας» τουλάχιστον όσον αφορά τις δικές μου εκτιμήσεις του παρελθόντος. Σιγά σιγά, αν οι Γιάνκηδες δεν βιασθούν, έχω την αίσθηση ότι ακόμα και «ηγετική» του κινήματος τους στάση του Ιράν θα ξεφουσκώσει λόγω των εμπλοκών με το Κουρδικό και θα θαυμάσουμε μια μέση ανατολή κομμάτια όπως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα…

 2. Χρήστος Μόρφος Says:

  Ούτε που θέλω να σκέφτομαι τι έχει να γίνει στην περιοχή μας. Από το Κοσσυφοπέδιο [που το θέλουν ανεξάρτητο], και τους πετρελαιαγωγούς, και το Σκοπιανό, και τις αντιπυραυλικές ασπίδες, και τη σύγκρουση ισλαμιστών-κεμαλιστών στην Τουρκία, και το Κουρδικό και το Κυπριακό, και τον Λίβανο, και την Παλαιστίνη, και το Ιράκ, και το Ιράν και τα καθίκια της Σαουδικής Αραβίας [που χρηματοδοτούν ό,τι πιο αισχρό στο Ισλάμ, για να εξασφαλίζουν την ησυχία τους στο εσωτερικό της χώρας] και… και… και…

  Λίαν κατατοπιστικό το ιστοσημείωμα, πραγματικά μού ξεκαθάρισε πάρα πολλά. Ο «Γουέλχ» είναι «Γουέλς» και το αξίωμά του [Assistant Secretary] στα ελληνικά συνήθως μεταφράζεται «υφυπουργός». Από τη Wikipedia, ο άνθρωπος φαίνεται ότι είναι μέσα σ’ όλα τα «ισλαμο-αμερικανικά περιττώματα»:

  David Welch served in Islamabad (1979-81), Damascus (1984-6), Amman (1986-8), and Riyadh (1992-5), before taking the job of ambassador to Egypt from 2001 to 2005.

 3. εξαποδω Says:

  @ greg

  Τα αμερικανάκια θα βιαστούν γιατί είναι κι αυτά μπλεγμένα άσχημα στο αδιέξοδο που περιέγραψες. Για την ακρίβεια είναι το δικό τους αδιέξοδο που δημιουργεί όλες αυτές τις διαλυτικές καταστάσεις.

  @Χρ. Μόρφος

  Για τον Γουέλς (ευχαριστώ για τις διορθώσεις) είναι ακριβώς όπως τα λες. Μάλιστα οι ηγέτες του κινήματος 14ης Μαρτίου ανήκουν σ’ αυτό που στο Λίβανο ονομάζουν ειρωνικά «Κλάμπ του Γουέλς», μια κλειστή ομάδα εξουσίας που δημιούργησε αυτός ο κύριος με σκοπό τον σε βάθος χρόνου πλήρη έλεγχο της πολιτικής σκηνής του Λιβάνου με πρόσωπα της απολύτου αμερικανικής επιλογής.

 4. Pan Says:

  Ελπίζω μόνο να μην πιστεύει κανένας ότι υπάρχει κάποιο μεγαλόπνοο σχέδιο για την περιοχή. Σχέδια μπορεί να έχουν, σχέδιο όμως όχι. Μέγιστη απόδειξη το Ιράκ.

 5. inlovewithlife Says:

  Επίσης εξαιρετική ανάλυση για πράγματα που δεν είναι ευρύτερα γνωστά (ούτε φυσικά από μένα).

  Συμβουλή. Να ανεβάζεις τις αναλύσεις σου στο indymedia, για να τις βλέπει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: